Dodaj do ulubionych

Wyjazd samochodem

18.07.09, 17:56
Witam
Temat juz walkowany kilkakrotnie ale mam pytanie odnosnie jazdy na
LPG.
Wyjezdzamy z Debicy i planujemy jechac jak najwiecej na LPG ale
zalezy tez nam na jak najkrotszej podrozy i mamy 2 opcje:
1. jechac przez Rzeszow-Barwinek-Kosice-Miscolc-Budapest-Letenye i
dalej przez Cro do Omis
2. Tarnow-Piwniczna-Zdroj-Poprad-Ruzemberok-Zvolen-Budapest-Latenye
i dalej jw.
Opcja 1 to prawdopodobnie szybsza bo od Miscolca juz jest autostrada
jednak z tego co wiem na Wegrzech jest problem z tankowaniem LPG i w
dodatku jest strasznei drogo a napewno jak zatankuje przed granica
SK/H nie dojade do granicy H/HR na LPG
Opcja 2 to napewno wolniej bo po SK bedzie sie dluzej jechalo
kretymi drogami za to jak zatankuje przed granica SK/H do prawie
dolece do granicy H/HR na LPG.

Moze macie jakies lepsze trasy dla "gazownikow" ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ttt Re: Wyjazd samochodem IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.09, 23:25
      Witaj.
      Byłem parę razy na Węgrzech i zawsze znalazłem stację LPG. Nie jest ich tyle co
      u nas, ale są. Jeśli już tak bardzo się obawiasz, to poszukaj w necie adresów
      stacji LPG, a jeśli Ci się nie chce, to możesz kupić na Allegro płytkę ze spisem
      stacji LPG w Europie. Jeśli masz jakąś nawigację, to ściągnij sobie z netu POI z
      LPG.
      Niepotrzebnie się tym tematem stresujesz.
      Pozdrowienia.
      • dbh Re: Wyjazd samochodem 18.07.09, 23:45
        jednak raczej wybierzemy opcje "drozsza" ale szybsza.
        wyjezdza ktos z tych okolic 24 lipca do cro ?

jesli tak to pozdrowienia szczegolnie dla Alfistow i do zobaczenia
        na trasie
        • Gość: hepik Re: Wyjazd samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 06:47
          LPG na Węgrzech
          www.gps-data-team.com/poi/hungary/petrol/LPG_Autogas-HU.html
          • hepik1 LPG 19.07.09, 06:58
            Słowacja
            www.lpg.szm.sk/
            Chorwacja
            www.tifon.hr/default.asp?ru=99&akcija=
            http://www.ina.hr/default.aspx?id=474
    • Gość: podpowiadam Problem z LPG na Węgrzech. IP: *.root.com.pl 20.07.09, 16:06
      Dwa dni temu wracałam z Chorwacji i na autostradzie na Węgrzech na
      stacjach benzynowych nie ma gazu. Jest tylko na stacji Agip, czy
      Agippa (jakoś tak, żółta, z czarnym stworzonkiem puszczającym
      płomienie z pyska). Na niektórych stacjach, które nawyzają się MOL,
      pisze wyraźnie LPG, ale na samej stacji niestety gazu nie ma. Jak
      się spytasz czy jest gaz, to każą Ci jechać na następną stację. I
      tak dalej i tak dalej przez całe Węgry. Tylko na tej stacji co
      wymieniłam był gaz, i to bardzo taniutki.
    • Gość: tom Re: Wyjazd samochodem IP: 83.1.216.* 20.07.09, 18:09
      jeśli chcesz pojechać pierwszą trasą, masz szansę przeskoczyć ją jednym ciągiem,
      a najtrudniejszy będzie odcinek do Barwinka. Jeśli wybierzesz drugą - nie łudź
      się, że w jeden dzień przeskoczysz. Przez Słowację jedzie się tą drogą wolno, za
      każdym krzakiem policaj z radarem, a w tym sezonie Polacy są poza ochroną, więc
      polowania są intensywne. W dodatku dojazd z Dębicy do Piwnicznej jest
      czasochłonny i juz po wyjeździe z domu zaczynasz łapać niepotrzebne zmęczenie,
      które będzie sukcesywnie narastać aż do moment wyjazdu z Budapestu. W dodatku
      jeśli masz zamiar jechać przez Zvolen i Budapest jednocześnie, to skazujesz się
      na malownicze, ale opóźniające podróż słowackie drogi przez Starą Lubovnę,
      Poprad i Brezno, a potem co dalej? Nieporęczne przejście graniczne Sahy, które
      poprowadzi cię na północ Budapestu i będziesz nieźle kombinował, aby wjechac
      stąd na M7. Zależy, w jaki dzień tygodnia pojedziesz, i o jakiej porze, ale nie
      musi to być lekkie, łatwe i przyjemne...Nadto - płacisz pełną e-winietkę
      węgierską, a korzystać z niej będziesz raptem przez jakieś 230 km, bo tyle
      wynosi droga z Budapestu do Letenye.
      Jadąc trasą nr 1 łapiesz stradę M30/M3 p r z e d Miskolcem, nie wjeżdżając
      nawet do miasta, i tniesz 170 km, czyli jakies półtorej godziny aż po Budapest,
      który pokonasz w 45-60 minut, a potem stradą M7 dojeżdżasz w 2 godziny do
      Letenye, gdzie przechodzi ona płynnie w stradę chorwacką prowadzącą cię do końca
      trasy. Gdybym był na twoim miejscu, jechałbym tą pierwszą drogą,upraszczając
      sobie nawet pierwszy fragment: zamiast przez nieszczęsne Ropczyce i Rzeszów
      zatłoczoną i wolną czwórką, myknąłbym przez Pilzno do Jasła i stąd w miarę
      przepustową drogą 28 przez obwodnicę Krosna do wlotu na DK19 w Miejscu
      Piastowym. IO jesteś praktycznie w Barwinku...
      • dbh Re: Wyjazd samochodem 21.07.09, 14:48
        juz zdecydowane ze jedziemy szybsza trasa przez Miscolc a co do dojazdu do
        Barwinka to smigniemy lokalnymi drogami w okolicach Ropczyc przez Wisniowa i
        dalej na Krosno.

a teraz pytanie za 100pkt a mianowice jak jest z tankowaniem LPG na odcinku
        wegierskim bo znajomy byl w tamtym roku i mowil ze oszukuja na ilosci i cenie
        (ale tu wcale sie nie dziwie bo zdecydowal sie placic w EUR i przeliczyli sobie
        po wlasnym kursie)i ze lepiej przejechac ten kawalek co braknie na benzynie
        zatankowanej w PL niz tankowac u madziarow.

czy jakies konkretne namiary na stacje na tym odcinku ktos podesle ?
        • Gość: tom Re: Wyjazd samochodem IP: 83.1.216.* 21.07.09, 15:29
          jeżdżę na Pb95, więc ci nie pomogę w kwestii LPG, ale ta koncepcja, aby dobić do
          granicy na benzynie jest chyba lepsza niż szukanie na siłę stacji z LPG i
          tracenie czasu bez gwarancji, że znajdziesz to czego szukasz. Z Miskolca do
          Letenye/Gorican masz w sumie - o ile się nie pogubisz w Budapescie - tylko ok.
          420 km, a z okolic Miskolca do stacji Shella pomiędzy Milhost a Kosicami - około
          65 km. Nie tracąc niepotrzebnie czasu na szukanie paliwa, którego możesz nie
          znaleźć, Ze Słowacji (Milhost) do Gorican przejedziesz bez specjalnego pośpiechu
          w jakieś 5,5 godziny, wliczając w to przystanki na odpoczynek i przejazd przez
          Budapest. U Madziarów jednak i tak musisz się zatrzymać na pierwszej stacji
          pomiędzy Milhost a Miskolcem i wjazdem na M30, aby opłacić winietkę - tam
          powinni mieć LPG, o ile mnie pamięć nie myli. Ja u nich nie płacę w tych ich Ft,
          ale kartą - wychodzi praktyczniej i szybciej, a poza tym nie zostają ci po
          kieszeniach jakieś głupie końcówki forintów.
          Szerokiej i bezpiecznej!
          • dbh Re: Wyjazd samochodem 21.07.09, 15:42
            Gość portalu: tom napisał(a):

> U Madziarów jednak i tak musisz się zatrzymać na pierwszej stacji
            > pomiędzy Milhost a Miskolcem i wjazdem na M30, aby opłacić winietkę - tam
            > powinni mieć LPG, o ile mnie pamięć nie myli. Ja u nich nie płacę w tych ich Ft
            > ,
            > ale kartą - wychodzi praktyczniej i szybciej, a poza tym nie zostają ci po
            > kieszeniach jakieś głupie końcówki forintów.
            > Szerokiej i bezpiecznej!

na granicy SK/H mozesz przeciez za 6EUR kupic winietke i tez nic ci forintow nie
            bedzie zostawalo
            • Gość: tom Re: Wyjazd samochodem IP: 83.1.216.* 21.07.09, 15:52
              może masz i rację, ale co to za różnica, gdzie zatrzymam po winietkę, skro i tak
              stracę tych parę minut? U Słowaków tez płacę za winietkę na tę ich śmieszną
              pseudostradę Presov-Kosice kartą, w stacji paliw przed Svidnikiem, a następny
              10-minutowy postój to dopiero przed Miskolcem, tak wydaje mi się to lepiej
              rozłożone z punktu widzenia higieny jazdy - przerwy na rozprostowanie nóg
              wypadają mniej więcej co 2 godziny. A na granicy SK/H to nawet się nie zwalnia,
              bo nie ma potrzeby...
              Ale pomyślę nad twoją podpowiedzią... Dzięki
        • dbh Re: Wyjazd samochodem 21.07.09, 15:32
          a bo nie sprecyzowalem to namiary bym potrzebowal poprostu nazwe stacji i w
          jakim miescie, lub mniej wiecej na ktorym km autostrady bo nie bede mial GPS
          tylko laptop z mapa wiec wszelkiego rodzaje dodatki do nawigacji mnie nie
          urzadzaja chyba ze ktos ma cos co mozna skonfigurowac z Map&Guide zeby naniesc
          lokalizacje do mapy a pozniej sie jakos znajdzie na trasie.
          • Gość: end Re: Wyjazd samochodem IP: 194.50.110.* 21.07.09, 16:18
            problemem nie jest cena tylko dostępność stacji lpg na autostradzie
            na węgrzech pomimo że są one zaznaczone na stronach podanych ci
            przez innych. jeżeli chodzi o cene to najdrożej jest w chorwacji.
            cena na węgrzech podobna jak na słowacji, a najtaniej w polsce. nie
            moge teraz sprawdzić nazw stacji niemniej na pewno w okolicach
            budapesztu jest ich sporo i są one także po wjeżdzie na węgry ze
            słowacji. mówi tu o trasie którą zaznaczyłeś ; barwinek, miszkolc,
            budapeszt, letenie, wybrzeże w cro. uwaga: za budapesztem jest nowa
            autostrada i tam nie ma nawet wiele parkingów nie mówiąc juz o
            stacjach lpg. pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka