Dodaj do ulubionych

Czyżby szkoła?

21.10.05, 09:16
Dziś rano na spacerze z psem zauważyłam, iz sa prowadzone jakieś prace
budowlane na terenie przyszłej szkoły (Kameralna). Czyzby zaczęto budowe
szkoły? Ktos moze coś wie na ten temat? Czy po prostu sobie kopareczki tam
wjechały?
Obserwuj wątek
    • sylvanas Re: Czyżby szkoła? 21.10.05, 12:52
      Ja to jestem ciekaw co robią teraz na rozkopanym odcinku ogrodowej. Czy pociągną
      kosteczkę na całości, czy tylko coś zakopią po ziemią i nic więcej...
    • kasia2003 Re: Czyżby szkoła? 21.10.05, 14:45
      a gdzie jest ta kameralna?
    • bzeta Re: Czyżby szkoła? 22.10.05, 22:43
      Tak rozpoczęła się budowa nowej szkoły. Rocznik 2007 - 2008 będzie już zaczynał
      zajęcia na Kameralnej.
      • madzia.witkowska Re: Czyżby szkoła? 03.11.05, 14:23
        A czy gdzieś mozna zobaczyć plany tej szkoły? nie wiem - w gminie, czy gdzieś??
      • m2w7 Re: Czyżby szkoła? 07.11.05, 14:24
        cieszy mnie szkoła (choć moje dzieci już tam chodzić nie będą). Ale martwi mnie,
        że miernota nauczycielska (była okazja poznać przez 4 lata, 2 dzieci)będzie tam
        uczyć i jeszcze będą to "nauczyciele z wieloletnim doświadczeniem". W szkole
        obecnej (co prawda prywatnej) dzieci mówią, że "szkoła jest fajna" (poprzednio
        mówiły "znowu do szkoły...")
        • renee26 Re: Czyżby szkoła? 07.11.05, 14:51
          To jakie mamy szkoły państwowe wynika z negatywnej selekcji do tego zawodu.
          Z chęcią bym uczyła w takiej szkole, ale jestem młoda, po studiach i nie mam
          szans z nauczycielami z wieloletnim doświadczeniem.
          Są naczuciele, którzy budzą w nas jedynie strach i obrzydzenie, ale są również
          tacy którzy swoją pasją motywują do nauki.
          Jeżeli ktoś będzie słyszał o rekrutacji nauczycieli do tej szkoły to proszę o
          informację z chęcią się zgłoszę
          Sama jestem mieszkanką Józefosławia :)
        • chrisu_gd Re: Czyżby szkoła? 07.11.05, 16:53
          Właśnie... ciekaw jestem, jaki jest poziom szkół w okolicy. Dzieciak chodzi na
          Mokotowie i chciałby się przenieść. Czy warto? To 5 klasa teraz. Z jednej strony
          dobrze by było, bo bliżej, ale z drugiej nie wiem, czy to dobry ruch....
          • bzeta Re: Czyżby szkoła? 08.11.05, 20:25
            Myślę, że jak piąta klasa i chcesz posłać do państwowej szkoły to ruch byłby
            raczej fatalny. Szkoła na Nefrytowej, która ma dość niezłą opinię, jest tylko
            do klasy trzeciej i jest mocno przepełniona, a szkoła nr 5 w Piasecznie, pod
            którą podlega Józefosław ze starszymi klasami, to absolutna katastrofa. Budynek
            tradycyjnej tysiąclatki, środowisko z pobliskich blokowisk, klasy po 30 dzieci -
            chyba nie trzeba już więcej ...
            Podobno niezła jest państwowa szkoła w Nowej Iwicznej. Jest nowa i mają ładną
            salę gimnastyczną, ilość dzieci w klasie standardowo - 25.
            Mniej dzieci jest w szkole przy Karczunkowskiej (ok, 16 w klasie) i pani
            dyrektor serdecznie zaprasza, bo nie ma odpowiedniej ilości uczniów, ale nigdy
            tam nie byłam i nie oglądałam jak wygląda.
            Pozostaje więc jeszcze czekać na nową szkołę - będzie to od razu podstawówka i
            gimnazjum z małą salą gimnastyczną na początek. Na to są już zabezpieczone
            fundusze w gminie. W planie jest potem rozbudowa sali i nawet basen, ale
            narazie to tylko na papierze, bo nie ma kasy ...
            • mahony2109 Re: Czyżby szkoła? 19.11.05, 00:26
              Czytam już drugi Twój post pod rząd i wydaje mi się, że jesteś sfrustrowana i
              uprzedzona i wyładowujesz się na Piasecznie. "Środowisko z pobliskich
              blokowisk"? Mamma mia, i co z tego. Normalne blokowiska. "Środowisko" nie
              gorsze niż w szołach na Ursynowie czy Mokotowie skąd dziecko ma być
              przeniesione. A szkolnictwo w Piasecznie ogólnie nie jest takie złe. Np:
              Piaseczyńskie LO jest najlepsze w wianuszku i lepsze od wielu warszawskich
              szkół. Jak dla mnie Twoje posty to syndrom: "cudze chwalicie..."

Co do 5 to ma swoje wady. Za moich czasów był stary podział szkół (bez
              gimnazjów) i uczęszczałem do "szóstki" (obecnie chyba gimnazjum). Sporo osób
              psy na tej szkole wieszało. Że wśród blokowiska, że przepełniona, że słaby
              poziom, ale szczerze mówiąc niewiele w tym było prawdy. Szkoła jak szkoła, a
              poziom całkiem niezły. I praradoksalnie wtedy część osób z osiedla (mieszkałem
              przy Woj. Polskiego róg Okulickiego) strasznie narzekało, że rewirem nie
              jest... piątka :-D

Pzdr.

Pzdr.
              • wojti12 Re: Czyżby szkoła? 24.11.05, 17:02
                Z tego co wiem to Szkola ma rzeczywiscie powstac 07-08. A co za tym idzie
                pewnie infrastruktura w najblizszym otoczeniu tez bedzie zrobiona. Czyli petla
                autobusowa, dodatkowa linia, pobliskie uliczki, sklep itp. No bo jakos
                dzieciaki musza dojezdzac. Na tym chyba skorzystaja wszysscy mieszkancy....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka