Dodaj do ulubionych

Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu?

23.04.07, 09:24
mnie brakuje mięsnego z prawdziwego zdarzenia.
Obserwuj wątek
    • mahony2109 O handlu w okolicy... długo i krytycznie 23.04.07, 09:57
      Trochę o handlu, długo ale poczytajcie w charakterze ostrzeżenia. Ja nie lubię
      marketów ale zakupy robię już wyłącznie w Auchan, dzięki naszym sklepom.

Ja powiem inaczej - mi brakuje sklepu z prawdziwego zdarzenia. Znaczy, może we
      właściwym Józefosławiu jest lepiej, ale moje okolice (północne Piaseczno) są w
      sumie skazane na Auchan. Poza tym są 4 sklepy (Patronat - koło poczty,
      Patronat - koło apteki, Geodetów - koło kebabiarni i Geodetów - budka z
      garmażerką) + sklepy specjalistyczne typu u Boryny. I szczerze mówiąc zaczynam
      mieć ich wszystkich dosyć. Jest dwa razy drożej niż w Auchan (i drożej niż np:
      w centrum Piaseczna czy na Ochocie!) za to są cuuudowne niespodzianki, min:

- ryba po grecku w wersji z niespodzianką (de facto brak ryby poza widocznymi
      częściami pojemnika) lub taka, która zaczyna śmierdzieć po 1 dniu (jak i
      garmażerka mięsna - a sklep sprzedaje mięso i filety... chyba już wiem co z
      nimi robią jak się psują). [dwa sklepy]

- przeterminowane produkty (nawet o 2-3 miesiące) o tak długich datach ważności
      jak Coca-Cola czy piwo Redd's - patrzcie ludzie na daty ważności. Personel
      udaje głupich, a co drugi napój w niektórych jest przeterminowany - i TAK jest
      różnica w smaku. Cola już w osotatnim miesiącu ważności smakuje gorzej, a
      przeterminowany Redd's jest dość ochydny. [trzy sklepy]

- Dalszą listę zamykają szynki czy parówki których nawet pies nie tknie (w
      jednym najbliższym sklepie, przyznają że "średnio świeże" w innych nie). [trzy
      sklepy]

W sumie moje doświadczenia z lokalnym handlem są tragiczne. Kupowanie produktów
      które są w Auchan nie ma sensu (w małych są droższe i przeterminowane) a
      tych "ekskluzywnych" - dobre wędliny, garmażerka, też ma niewielki bo są
      horrendalnie drogie, a niekiedy nieświeże... tragedia :/

I na koniec zagadka dla wytrwałych:
      pod jeden sklep który notorycznie sprzedaje przeterminowaną (lub w ostatnim
      miesiącu ważności) Cola-Colę mniej więcej raz na miesiąc podjeżdża auto z
      hurtowni. Na obroty tym wiecznie popularnym napojem też nie mogą narzekać. Tak
      więc dochodzę do chyba jedynego słusznego, ale bardzo smutnego wrażenia, że nie
      wystarczy im sprzedawanie 2l Coli o 50% drożej niż w Auchan, ale jeszcze kupują
      z hurtowni taniej... przeterminowaną, bo po wizycie dostawcy nic się nie
      zmienia na lepsze...

Pzdr.
    • look1976 Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 23.04.07, 11:21
      bazarku z warzywami brak (jeden straganik wiosny nie czyni ;-)
      z dużych sklepów polecam Kaufland - o niebo mniejsze kolejki niż w Auchan
      • to_ja_a Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 23.04.07, 16:34
        Lokalna komunikacja publiczna, np Józefosław-Piaseczno. Jakiś czas temu Ekspress
        Piaseczno próbował stworzyć lokalną komunikacje wewnątrz gminy, ale cos nie
        wypaliło. Teraz aby dostać sie do Piaseczna (przychodnia, szkoła, urzędy, basen)
        trzeba wsiadać w auto albo zasuwac na piechotę. Autobusy jeżdżą tylko do Wa-wy.
    • m2w7 Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 24.04.07, 15:08
      Komunikacji- bez samochodu dojechać do urządu gminy, firmy od śmieci itd nie
      sposób. Łatwego dojazdu do kina. Kawiarni/cukierni/lodziarni bez wyszynku. baru
      z ciekawym i/lub "domowym" jedzeniem, takiego na 2 stoliki. Księgarni i
      biblioteki. Wypożyczalni i serwisu sprzętu sportowego. Smacznego pieczywa i
      wędlin. Mogą być droższe ale niech różnią się smakiem (a nie słone twarde i
      słone miękkie po 50 zł/kg jak "U Boryny", gdzie od dawna nie kupuję).
      • massmix Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 24.04.07, 15:43
        Kina i innych rozrywek. Mialem nadzieje ze moze w outlecie cos powstanie ale
        chyba sie przeliczylem...
    • jolaa23 Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 28.05.07, 10:36
      co do sklepów, to rzeczywiście brak ale kiedy był naprawdę świetnie zaopatrzony
      sklep niestety często dochodzilo do kradzieży i nie były to włamania a jedynie
      eleganckie Panie wychodząc ze sklepu dorzucały sobie do torebek owoce czy
      warzywa ktpre staly akurat przy wejściu - tak i skończyla się kariera
      wspaniałego sklepu z super wędlinkami i ciastami, a co do dobrego mięsa to
      polecam pawilon na bazarku w Paisecznie przy ul. Szkolnej naprawdę dobre
      świerze mięsiwo.
      • hannah24 Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 28.05.07, 12:32
        Bazarek w Piasecznie to jednak cała wyprawa i obowiazkowo samochodem. Przy tak
        rosnącej populacji to jakiś mały bazarek, np. przy szkole, przydałby się w
        Józefosławiu.
      • nina1000 jola 28.05.07, 13:29
        A o którym sklepie piszesz, można wiedzieć?
        Sezon ogórkowy jeszcze się nie rozpoczął, a już mamy na forum historie o
        chmarach eleganckich złodziejek, które doprowadziły do upadku sklepu. Mam
        nadzieję, że tę teorię możemy potraktować w kategoriach żartu? W końcu od kilku
        dni mamy upały....
        BTW Jola, bez urazy, ale wyraźnie widzę, że bardzo nie lubisz nowych sąsiadów,
        którzy zburzyli spokój w sielskim niegdyś Józefosławiu. Czy mam rację?

Ze swej strony mogę Cię tylko zapewnić, że choć jestem (mam nadzieję)
        elegancka, to nie kradnę owoców, mówię "dzień dobry" i ładnie się uśmiecham.

Za to w jednym się z Tobą zgodzę - sklep mięsny przy bazarku jest rzeczywiście
        dobrze zaopatrzony. No z małym tylko zastrzeżeniem - mięso jest tam świeże.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka