nokianin1 23.04.07, 09:24 mnie brakuje mięsnego z prawdziwego zdarzenia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mahony2109 O handlu w okolicy... długo i krytycznie 23.04.07, 09:57 Trochę o handlu, długo ale poczytajcie w charakterze ostrzeżenia. Ja nie lubię marketów ale zakupy robię już wyłącznie w Auchan, dzięki naszym sklepom. Ja powiem inaczej - mi brakuje sklepu z prawdziwego zdarzenia. Znaczy, może we właściwym Józefosławiu jest lepiej, ale moje okolice (północne Piaseczno) są w sumie skazane na Auchan. Poza tym są 4 sklepy (Patronat - koło poczty, Patronat - koło apteki, Geodetów - koło kebabiarni i Geodetów - budka z garmażerką) + sklepy specjalistyczne typu u Boryny. I szczerze mówiąc zaczynam mieć ich wszystkich dosyć. Jest dwa razy drożej niż w Auchan (i drożej niż np: w centrum Piaseczna czy na Ochocie!) za to są cuuudowne niespodzianki, min: - ryba po grecku w wersji z niespodzianką (de facto brak ryby poza widocznymi częściami pojemnika) lub taka, która zaczyna śmierdzieć po 1 dniu (jak i garmażerka mięsna - a sklep sprzedaje mięso i filety... chyba już wiem co z nimi robią jak się psują). [dwa sklepy] - przeterminowane produkty (nawet o 2-3 miesiące) o tak długich datach ważności jak Coca-Cola czy piwo Redd's - patrzcie ludzie na daty ważności. Personel udaje głupich, a co drugi napój w niektórych jest przeterminowany - i TAK jest różnica w smaku. Cola już w osotatnim miesiącu ważności smakuje gorzej, a przeterminowany Redd's jest dość ochydny. [trzy sklepy] - Dalszą listę zamykają szynki czy parówki których nawet pies nie tknie (w jednym najbliższym sklepie, przyznają że "średnio świeże" w innych nie). [trzy sklepy] W sumie moje doświadczenia z lokalnym handlem są tragiczne. Kupowanie produktów które są w Auchan nie ma sensu (w małych są droższe i przeterminowane) a tych "ekskluzywnych" - dobre wędliny, garmażerka, też ma niewielki bo są horrendalnie drogie, a niekiedy nieświeże... tragedia :/ I na koniec zagadka dla wytrwałych: pod jeden sklep który notorycznie sprzedaje przeterminowaną (lub w ostatnim miesiącu ważności) Cola-Colę mniej więcej raz na miesiąc podjeżdża auto z hurtowni. Na obroty tym wiecznie popularnym napojem też nie mogą narzekać. Tak więc dochodzę do chyba jedynego słusznego, ale bardzo smutnego wrażenia, że nie wystarczy im sprzedawanie 2l Coli o 50% drożej niż w Auchan, ale jeszcze kupują z hurtowni taniej... przeterminowaną, bo po wizycie dostawcy nic się nie zmienia na lepsze... Pzdr. Odpowiedz Link
look1976 Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 23.04.07, 11:21 bazarku z warzywami brak (jeden straganik wiosny nie czyni ;-) z dużych sklepów polecam Kaufland - o niebo mniejsze kolejki niż w Auchan Odpowiedz Link
to_ja_a Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 23.04.07, 16:34 Lokalna komunikacja publiczna, np Józefosław-Piaseczno. Jakiś czas temu Ekspress Piaseczno próbował stworzyć lokalną komunikacje wewnątrz gminy, ale cos nie wypaliło. Teraz aby dostać sie do Piaseczna (przychodnia, szkoła, urzędy, basen) trzeba wsiadać w auto albo zasuwac na piechotę. Autobusy jeżdżą tylko do Wa-wy. Odpowiedz Link
m2w7 Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 24.04.07, 15:08 Komunikacji- bez samochodu dojechać do urządu gminy, firmy od śmieci itd nie sposób. Łatwego dojazdu do kina. Kawiarni/cukierni/lodziarni bez wyszynku. baru z ciekawym i/lub "domowym" jedzeniem, takiego na 2 stoliki. Księgarni i biblioteki. Wypożyczalni i serwisu sprzętu sportowego. Smacznego pieczywa i wędlin. Mogą być droższe ale niech różnią się smakiem (a nie słone twarde i słone miękkie po 50 zł/kg jak "U Boryny", gdzie od dawna nie kupuję). Odpowiedz Link
massmix Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 24.04.07, 15:43 Kina i innych rozrywek. Mialem nadzieje ze moze w outlecie cos powstanie ale chyba sie przeliczylem... Odpowiedz Link
jolaa23 Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 28.05.07, 10:36 co do sklepów, to rzeczywiście brak ale kiedy był naprawdę świetnie zaopatrzony sklep niestety często dochodzilo do kradzieży i nie były to włamania a jedynie eleganckie Panie wychodząc ze sklepu dorzucały sobie do torebek owoce czy warzywa ktpre staly akurat przy wejściu - tak i skończyla się kariera wspaniałego sklepu z super wędlinkami i ciastami, a co do dobrego mięsa to polecam pawilon na bazarku w Paisecznie przy ul. Szkolnej naprawdę dobre świerze mięsiwo. Odpowiedz Link
hannah24 Re: Jakich usług brakuje Wam w Jozefosławiu? 28.05.07, 12:32 Bazarek w Piasecznie to jednak cała wyprawa i obowiazkowo samochodem. Przy tak rosnącej populacji to jakiś mały bazarek, np. przy szkole, przydałby się w Józefosławiu. Odpowiedz Link
nina1000 jola 28.05.07, 13:29 A o którym sklepie piszesz, można wiedzieć? Sezon ogórkowy jeszcze się nie rozpoczął, a już mamy na forum historie o chmarach eleganckich złodziejek, które doprowadziły do upadku sklepu. Mam nadzieję, że tę teorię możemy potraktować w kategoriach żartu? W końcu od kilku dni mamy upały.... BTW Jola, bez urazy, ale wyraźnie widzę, że bardzo nie lubisz nowych sąsiadów, którzy zburzyli spokój w sielskim niegdyś Józefosławiu. Czy mam rację? Ze swej strony mogę Cię tylko zapewnić, że choć jestem (mam nadzieję) elegancka, to nie kradnę owoców, mówię "dzień dobry" i ładnie się uśmiecham. Za to w jednym się z Tobą zgodzę - sklep mięsny przy bazarku jest rzeczywiście dobrze zaopatrzony. No z małym tylko zastrzeżeniem - mięso jest tam świeże. Pozdrawiam Odpowiedz Link