Dodaj do ulubionych

Samaria z 7-latkiem

IP: *.brpo.gov.pl 12.05.04, 11:39
W tym roku bardzo byśmy chcieli przejsć wąwozem Samaria, nie mogę nigdzie
znaleźć jednoznacznej opinii, czy 7-latka (mało jęcząca i raczej
wysportowana) da radę przejśc wąwóz? Może Wy mi podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • maalena Re: Samaria z 7-latkiem 12.05.04, 13:53
      No na pewno nie jest to spacer, przejscie wawozu zajelo nam ok. 5-5,5 godz i
      wcale nie robilismy dlugich postojow. Nie zapomnijcie o wygodnych butach bo to
      podstawa na tej wyprawie.
    • Gość: Kritikos Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.agn.forthnet.gr 12.05.04, 14:12
      Jest to mozliwe.Warunek pamietac ze, to 21km na wlasnych nogach (dobre buty
      gruba podeszwa usztywnione w kostce)i tu czy dziecko zniesie trudy takiego
      marszu? wiem ze przewodniki podaja ze to tylko 13 km lub 18 km ale wszystko nie
      pelne informacje bo 13 km to samaria ma w lini prostej 18 km park krajobrazowy
      ale trzeba jeszcze przejsc 3km do portu. wiec razem 21km. po kamieniach
      pierwszy odcinek ok 3,5km to schodzenie ostro w dul po niby schodach.dosc
      sliskich.Jezeli bedziecie potrzebowac wiecej informacji o pobycie na krecie lub
      o wszystkim co z nia zwiazane prosze o kontakt przed wyjazdem na e-mail
      wycieczki_kreta@poczta.onet.pl lub sms+306947075377 lub +306947075378 a
      postaramy sie rozwiac wszystkie watpliwosci.
      Pozdrawiamy prosze pamietac ze aby nieprzeplacac za wyjazd na wycieczki
      przeczytajcie watek wycieczki Kreta kritikos po co przeplacac!
      Pozdrawiamy
      • Gość: cs Re: Samaria z 7-latkiem IP: 195.215.5.* 12.05.04, 14:37
        tak, prawda, raczej wukupcie wycieczke w lokalnym biurze, a nie u rezydenta.
        roznica w cenie na 2 osoby i dziecko moze byc nawet w granicach 80-100 €, u
        mnie rezydent chcial 90€ od osoby, a u "lokalnych" bylo bodajze 75€ albo 65€ i
        dodatkowo znizka na dziecko, zdaje sie ze wychodzilo dobrze ponizej 200€.
        No ale to bylo kiedys...
        • Gość: klaryma Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.brpo.gov.pl 12.05.04, 15:17
          Dzięki za wszystkie informacje, ale przyznam, że nadal nie wiem co robić. 21 km
          z 7-latką, to jednak dużo...A moze ktoś z dzieckiem przeszedł ten wąwóz?
          • Gość: Krecik Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 15:43
            Jednoznacznej opinii nikt Ci przecież nie poda.
            Moje odczucia są takie: Nie czułem żeby było to 21 km. Trasa jest dla mnie
            porównywalna z dolinkami tatrzańskimi (ale nie Kościeliską, raczej Roztoki). Po
            ostrym zejściu na początku jest raczej płasko.
            Kretka, która nie jest taką zapaloną turystką górską jak ja też była bardzo
            zadowolona ;-)
            Trzeba jednak wziąć pod uwagę że byliśmy pod koniec września. Latem podobno
            zdarza się tam morderczy upał.
        • czarodziejka1 Re: Samaria z 7-latkiem 12.05.04, 15:26
          CS, chyba Ci się Samaria z Santorini pomyliła :) Trzy lata temu (2001 rok)
          wycieczka do wąwozu Samaria kosztowała 6500 DRS (jakieś 65 PLN). Obecnie
          wyprawa do wąwozu Samaria z biura Neckermann kosztuje 50 Euro, a w lokalnym
          biurze na miejscu na Krecie za tę wyprwę płaci się najwyżej 35 Euro od osoby.
          Polecam greckie lokalne biuro Klados Travel. Swoją siedzibę mają w Rethymnon.
          Zatrudniają świetnych przewodników, mówiących w kilku języch oraz dysponują
          bardzo dobrymi autokarami. Odbierają turystów bezpośrednio z hoteli. Oto do
          nich link:
          www.kladostravel.gr

Pozdrawiam :)
          • Gość: cs Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.k241.webspeed.dk 12.05.04, 21:42
            oj tak, ale walnalem glupote, oczywiscie ze te ceny to na Santorini.
            Dobrze, ze zwrocilas uwage.
            Az sie zrobilem czerwony ze wstydu...
    • czarodziejka1 Re: Samaria z 7-latkiem 12.05.04, 15:35
      Klaryma, wąwóz Samaria można przejść w dwa sposoby: tzn. lazy way (czyli dla
      leniuchów) i long way (czyli w całości dla wytrwałych). Ja wybrałam tę pierwszą
      obcję i wcale nie jest ona taka ciężka. Fakt należy mieć wygodne buty, gdyż
      idzie się wąwozem 4 km pod górę, a później schodzi się te 4 km w dół. Wrażenia
      też są niezapomniane. Pamiętam też bardzo dobrze biorące udział dzieci w wieku
      ok. 7-8 lat. Gorąco polecam :)
      Oto fragment mojego dzienniczka z tej wyprawy:

Piątek, 18 maja 2001 roku

Dzisiaj wybieramy się do wąwozu Samaria! Czekają nas nowe, wspaniałe wrażenia!
      ScanHoliday w ogóle nie organizował wyprawy do wąwozu wymawiając się tym, że
      jest niebezpiecznie itp. Bzdura!!! Chciałabym tu zaznaczyć, że wąwóz Samaria
      można zwiedzić w dwa sposoby: „long way” – czyli całe 15 km wąwozu schodząc z
      góry w dół (7.500 DRS od osoby) i wtedy trzeba wstać o godz. 5 rano lub „lazy
      way” – czyli dla leniuchów (6,500 DRS od osoby). My oczywiście wybraliśmy tę
      drugą wersję. Nie jestem samobójczynią aby wstawać o 5 rano i na piechotę
      wędrować 15 km!
      Ok. 7:50 przyjeżdża po nas panoramiczny, piętrowy autokar, który zabiera nas w
      kierunku Białych Gór. Góry są imponujące. Niezliczone zakręty śmierci. Przed
      każdym zakrętem autokar daje znać klaksonem. To ostrzeżenie dla jadących z
      przeciwka. Po dwóch godzinach docieramy do Chora Sfakion skąd przesiadamy się
      na prom (1500 DRS od osoby). Po godzinie promem podpływamy od strony morza pod
      samo ujście wąwozu w Agia Roumeli. Następnie całą grupą rozpoczynamy wspinaczkę
      w górę wąwozu Samaria. Wstęp do wąwozu (jest to park narodowy) kosztuje 1200
      DRS od osoby. Docieramy do najwęższego miejsca w wąwozie, zwanym Iron Gates
      (żelazne wrota). To 4 km wspinaczki po stromych ścieżkach wzdłuż, których cały
      czas płynie strumień źródlanej wody. Kąpiel jest zabroniona. Wodę tę można
      tylko pić, gdyż jest to woda źródlana, która sprzedawana jest później w
      butelkach w mieście. Godzinny odpoczynek i schodzimy z powrotem w dół do Agia
      Roumeli. Po drodze doganiają nas turyści, którzy wędrują od samego początku
      wąwozu, czyli Ci, którzy wybrali trasę „long way”. Ok. 17:00 wszyscy turyści
      opuszczają promem (1500 DRS od osoby) wąwóz Samaria. Następnie wszyscy
      przesiadają się w Chora Sfakion do autokarów. Do Rethymno docieramy ok. 20:00.
      Jest to jedna z najpięknieszych wypraw, którą wszystkim gorąco polecam!

Wskazówki dla tych, którzy wybierają się do wąwozu Samaria: koniecznie trzeba
      zabrać wygodne i stabilne buty (najlepiej typu adidasy), nakrycie na głowę i
      krótkie spodenki. W wąwozie było niezwykle upalnie!
      • Gość: Kretka Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 15:49
        Zgadzam się z czarodziejką i też wszystkim polecam Klados Travel, który działa
        w Retymnonie i okolicznych miejscowościach wakacyjnych. Mieliśmy wspaniałego
        przewodnika, a wycieczka to jedna z największych atrakcji na Krecie.
        Odradza się ją ciężarnym i sercowcom, o 7latkach, zwłaszcza wysportowanych, nic
        nie wspominali ;)))
        • neronka Re: Samaria z 7-latkiem 12.05.04, 21:09
          Rezydenci z biura oferuja samarię za 36 euro + wstęp i prom, a w Platanas w
          lokalnym biurze za to samo płaci się 15 euro.
          Właśnie wróciłam z Krety.
          • Gość: klaryma Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.brpo.gov.pl 13.05.04, 08:43
            Dziękuję za wszystkie informacje, a zwłaszcza szczegółowy opis czarodziejki!
            Mysle , że zaryzykujemy tę "lazy way" (już wcześniej o tym myslałam) z jakimś
            lokalnym biurem. Będziemy w Kolymbari, może ktoś wie gdzie w okolicy jest
            solidne biuro turystyczne?
            • gale Re: Samaria 03.06.04, 14:24
              Bardzo dobre biuro turystyczne to Attios Travel Agency, Halidon 85, Chania,
              tel. +30821027402, attios@otenet.gr, www.travel-to-
              crete.com/member.php?id=112. Dobrze zorganizowani, solidni, mowia po angielsku,
              przyzwoite ceny, duzy zakres uslug, akceptuja karty platnicze.

Zdjecie agencji i moja z niej recenzja na stronie
              www.virtualtourist.com/m/4870b/674fd/1/
            • Gość: zibi Re: Samaria z 7-latkiem DO KLARYMA IP: 217.153.16.* 04.06.04, 12:54
              a może warto wypożyczyć samochód, i dojechać na południe wyspy do... , do
              promu./ na mapkach turystycznych są zaznaczone te promy, info także w biurach
              turyst.// ja wybrałem właśnie "lazy way" , wynająłem samochód , zabrałem
              sąsiadów, nie było drogo, więc po co biuro turyst., będziecie niezależni i
              własnym tempem (pod 7-latka) zwiedzicie kawałek wąwozu. Ja wędrowałem z 12-
              latkiem , żar z nieba, w wąwozie jedyną ochłodą jest zimna woda w potoku
              Mieszkałem koło Kissamos. Tu w mieście księgarnię prowadzi Polak , warto
              zasięgnąć informacji o okolicy. Kolymbari jest niedaleko od Kissamos.
              Pozdrawiam, miłego wypoczynku !
              • Gość: klaryma Re: Samaria z 7-latkiem DO KLARYMA IP: *.brpo.gov.pl 04.06.04, 13:02
                Dzieki za informacje, dobrze wiedzieć o tym księgarzu. Niestety, samochód
                odpada, bo ani ja ani maż niestety nie prowadzimy...
                • Gość: zibi Re: Samaria z 7-latkiem DO KLARYMA IP: 217.153.16.* 04.06.04, 15:06
                  napewno nie będziecie sami w hotelu i kierowca się znajdzie
    • Gość: lusia Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 14:52
      Zdecydowanie dla 7 latka polecam lazy Samaria. Wlasnie wrocilam z Krety,
      przeszlam cala Samarie i musze stwierdzic ze wymaga to jednak sporo wysilku.
      Jesli sie jedzie z biurem podrozy to trzeba zdazyc przejsc calosc w ciagu ok. 6
      godz, tempo raczej jest dosc szybkie. Dla doroslego jest ok, 7 latek moze miec
      problemy.
      pozdrawiam
      Lusia
      • Gość: klaryma Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.brpo.gov.pl 03.06.04, 15:42
        Dzięki za informacje, nastawiłam się już na lazy way :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka