Gość: klaryma IP: *.brpo.gov.pl 12.05.04, 11:39 W tym roku bardzo byśmy chcieli przejsć wąwozem Samaria, nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej opinii, czy 7-latka (mało jęcząca i raczej wysportowana) da radę przejśc wąwóz? Może Wy mi podpowiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maalena Re: Samaria z 7-latkiem 12.05.04, 13:53 No na pewno nie jest to spacer, przejscie wawozu zajelo nam ok. 5-5,5 godz i wcale nie robilismy dlugich postojow. Nie zapomnijcie o wygodnych butach bo to podstawa na tej wyprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kritikos Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.agn.forthnet.gr 12.05.04, 14:12 Jest to mozliwe.Warunek pamietac ze, to 21km na wlasnych nogach (dobre buty gruba podeszwa usztywnione w kostce)i tu czy dziecko zniesie trudy takiego marszu? wiem ze przewodniki podaja ze to tylko 13 km lub 18 km ale wszystko nie pelne informacje bo 13 km to samaria ma w lini prostej 18 km park krajobrazowy ale trzeba jeszcze przejsc 3km do portu. wiec razem 21km. po kamieniach pierwszy odcinek ok 3,5km to schodzenie ostro w dul po niby schodach.dosc sliskich.Jezeli bedziecie potrzebowac wiecej informacji o pobycie na krecie lub o wszystkim co z nia zwiazane prosze o kontakt przed wyjazdem na e-mail wycieczki_kreta@poczta.onet.pl lub sms+306947075377 lub +306947075378 a postaramy sie rozwiac wszystkie watpliwosci. Pozdrawiamy prosze pamietac ze aby nieprzeplacac za wyjazd na wycieczki przeczytajcie watek wycieczki Kreta kritikos po co przeplacac! Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Samaria z 7-latkiem IP: 195.215.5.* 12.05.04, 14:37 tak, prawda, raczej wukupcie wycieczke w lokalnym biurze, a nie u rezydenta. roznica w cenie na 2 osoby i dziecko moze byc nawet w granicach 80-100 €, u mnie rezydent chcial 90€ od osoby, a u "lokalnych" bylo bodajze 75€ albo 65€ i dodatkowo znizka na dziecko, zdaje sie ze wychodzilo dobrze ponizej 200€. No ale to bylo kiedys... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryma Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.brpo.gov.pl 12.05.04, 15:17 Dzięki za wszystkie informacje, ale przyznam, że nadal nie wiem co robić. 21 km z 7-latką, to jednak dużo...A moze ktoś z dzieckiem przeszedł ten wąwóz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 15:43 Jednoznacznej opinii nikt Ci przecież nie poda. Moje odczucia są takie: Nie czułem żeby było to 21 km. Trasa jest dla mnie porównywalna z dolinkami tatrzańskimi (ale nie Kościeliską, raczej Roztoki). Po ostrym zejściu na początku jest raczej płasko. Kretka, która nie jest taką zapaloną turystką górską jak ja też była bardzo zadowolona ;-) Trzeba jednak wziąć pod uwagę że byliśmy pod koniec września. Latem podobno zdarza się tam morderczy upał. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Samaria z 7-latkiem 12.05.04, 15:26 CS, chyba Ci się Samaria z Santorini pomyliła :) Trzy lata temu (2001 rok) wycieczka do wąwozu Samaria kosztowała 6500 DRS (jakieś 65 PLN). Obecnie wyprawa do wąwozu Samaria z biura Neckermann kosztuje 50 Euro, a w lokalnym biurze na miejscu na Krecie za tę wyprwę płaci się najwyżej 35 Euro od osoby. Polecam greckie lokalne biuro Klados Travel. Swoją siedzibę mają w Rethymnon. Zatrudniają świetnych przewodników, mówiących w kilku języch oraz dysponują bardzo dobrymi autokarami. Odbierają turystów bezpośrednio z hoteli. Oto do nich link: www.kladostravel.gr Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.k241.webspeed.dk 12.05.04, 21:42 oj tak, ale walnalem glupote, oczywiscie ze te ceny to na Santorini. Dobrze, ze zwrocilas uwage. Az sie zrobilem czerwony ze wstydu... Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Samaria z 7-latkiem 12.05.04, 15:35 Klaryma, wąwóz Samaria można przejść w dwa sposoby: tzn. lazy way (czyli dla leniuchów) i long way (czyli w całości dla wytrwałych). Ja wybrałam tę pierwszą obcję i wcale nie jest ona taka ciężka. Fakt należy mieć wygodne buty, gdyż idzie się wąwozem 4 km pod górę, a później schodzi się te 4 km w dół. Wrażenia też są niezapomniane. Pamiętam też bardzo dobrze biorące udział dzieci w wieku ok. 7-8 lat. Gorąco polecam :) Oto fragment mojego dzienniczka z tej wyprawy: Piątek, 18 maja 2001 roku Dzisiaj wybieramy się do wąwozu Samaria! Czekają nas nowe, wspaniałe wrażenia! ScanHoliday w ogóle nie organizował wyprawy do wąwozu wymawiając się tym, że jest niebezpiecznie itp. Bzdura!!! Chciałabym tu zaznaczyć, że wąwóz Samaria można zwiedzić w dwa sposoby: „long way” – czyli całe 15 km wąwozu schodząc z góry w dół (7.500 DRS od osoby) i wtedy trzeba wstać o godz. 5 rano lub „lazy way” – czyli dla leniuchów (6,500 DRS od osoby). My oczywiście wybraliśmy tę drugą wersję. Nie jestem samobójczynią aby wstawać o 5 rano i na piechotę wędrować 15 km! Ok. 7:50 przyjeżdża po nas panoramiczny, piętrowy autokar, który zabiera nas w kierunku Białych Gór. Góry są imponujące. Niezliczone zakręty śmierci. Przed każdym zakrętem autokar daje znać klaksonem. To ostrzeżenie dla jadących z przeciwka. Po dwóch godzinach docieramy do Chora Sfakion skąd przesiadamy się na prom (1500 DRS od osoby). Po godzinie promem podpływamy od strony morza pod samo ujście wąwozu w Agia Roumeli. Następnie całą grupą rozpoczynamy wspinaczkę w górę wąwozu Samaria. Wstęp do wąwozu (jest to park narodowy) kosztuje 1200 DRS od osoby. Docieramy do najwęższego miejsca w wąwozie, zwanym Iron Gates (żelazne wrota). To 4 km wspinaczki po stromych ścieżkach wzdłuż, których cały czas płynie strumień źródlanej wody. Kąpiel jest zabroniona. Wodę tę można tylko pić, gdyż jest to woda źródlana, która sprzedawana jest później w butelkach w mieście. Godzinny odpoczynek i schodzimy z powrotem w dół do Agia Roumeli. Po drodze doganiają nas turyści, którzy wędrują od samego początku wąwozu, czyli Ci, którzy wybrali trasę „long way”. Ok. 17:00 wszyscy turyści opuszczają promem (1500 DRS od osoby) wąwóz Samaria. Następnie wszyscy przesiadają się w Chora Sfakion do autokarów. Do Rethymno docieramy ok. 20:00. Jest to jedna z najpięknieszych wypraw, którą wszystkim gorąco polecam! Wskazówki dla tych, którzy wybierają się do wąwozu Samaria: koniecznie trzeba zabrać wygodne i stabilne buty (najlepiej typu adidasy), nakrycie na głowę i krótkie spodenki. W wąwozie było niezwykle upalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 15:49 Zgadzam się z czarodziejką i też wszystkim polecam Klados Travel, który działa w Retymnonie i okolicznych miejscowościach wakacyjnych. Mieliśmy wspaniałego przewodnika, a wycieczka to jedna z największych atrakcji na Krecie. Odradza się ją ciężarnym i sercowcom, o 7latkach, zwłaszcza wysportowanych, nic nie wspominali ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Samaria z 7-latkiem 12.05.04, 21:09 Rezydenci z biura oferuja samarię za 36 euro + wstęp i prom, a w Platanas w lokalnym biurze za to samo płaci się 15 euro. Właśnie wróciłam z Krety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryma Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.brpo.gov.pl 13.05.04, 08:43 Dziękuję za wszystkie informacje, a zwłaszcza szczegółowy opis czarodziejki! Mysle , że zaryzykujemy tę "lazy way" (już wcześniej o tym myslałam) z jakimś lokalnym biurem. Będziemy w Kolymbari, może ktoś wie gdzie w okolicy jest solidne biuro turystyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Samaria 03.06.04, 14:24 Bardzo dobre biuro turystyczne to Attios Travel Agency, Halidon 85, Chania, tel. +30821027402, attios@otenet.gr, www.travel-to- crete.com/member.php?id=112. Dobrze zorganizowani, solidni, mowia po angielsku, przyzwoite ceny, duzy zakres uslug, akceptuja karty platnicze. Zdjecie agencji i moja z niej recenzja na stronie www.virtualtourist.com/m/4870b/674fd/1/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Samaria z 7-latkiem DO KLARYMA IP: 217.153.16.* 04.06.04, 12:54 a może warto wypożyczyć samochód, i dojechać na południe wyspy do... , do promu./ na mapkach turystycznych są zaznaczone te promy, info także w biurach turyst.// ja wybrałem właśnie "lazy way" , wynająłem samochód , zabrałem sąsiadów, nie było drogo, więc po co biuro turyst., będziecie niezależni i własnym tempem (pod 7-latka) zwiedzicie kawałek wąwozu. Ja wędrowałem z 12- latkiem , żar z nieba, w wąwozie jedyną ochłodą jest zimna woda w potoku Mieszkałem koło Kissamos. Tu w mieście księgarnię prowadzi Polak , warto zasięgnąć informacji o okolicy. Kolymbari jest niedaleko od Kissamos. Pozdrawiam, miłego wypoczynku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryma Re: Samaria z 7-latkiem DO KLARYMA IP: *.brpo.gov.pl 04.06.04, 13:02 Dzieki za informacje, dobrze wiedzieć o tym księgarzu. Niestety, samochód odpada, bo ani ja ani maż niestety nie prowadzimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Samaria z 7-latkiem DO KLARYMA IP: 217.153.16.* 04.06.04, 15:06 napewno nie będziecie sami w hotelu i kierowca się znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lusia Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 14:52 Zdecydowanie dla 7 latka polecam lazy Samaria. Wlasnie wrocilam z Krety, przeszlam cala Samarie i musze stwierdzic ze wymaga to jednak sporo wysilku. Jesli sie jedzie z biurem podrozy to trzeba zdazyc przejsc calosc w ciagu ok. 6 godz, tempo raczej jest dosc szybkie. Dla doroslego jest ok, 7 latek moze miec problemy. pozdrawiam Lusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryma Re: Samaria z 7-latkiem IP: *.brpo.gov.pl 03.06.04, 15:42 Dzięki za informacje, nastawiłam się już na lazy way :) Odpowiedz Link Zgłoś