Dodaj do ulubionych

Grecja: w gościnie u Dionizosa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.04, 12:35
Byłem już trzy razy w Grecji. W tym roku wybieram się do Egiptu i szczerze
mówiąc trochę mi przykro że nie zobaczę w tym roku Grecji. to jest cudowny
kraj, przesympatyczni ludzie, piękna pogoda, morze itp. Właśćwie to mogę
powiedzieć, że zakochałem się w tym kraju i chętnie przeprowadziłbym się w te
rejony na stałe.
POLECAM WSYSTKIM GRECJĘ!!
Obserwuj wątek
    • Gość: daidi Re: Grecja: w gościnie u Dionizosa IP: *.bednarska.edu.pl / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.04, 13:35
      "95 proc. z 10 mln mieszkańców to katolicy - tyle że "greko", a nie "rzymsko"."
      Absolutna nieprawda. 95% to wierni greckiego kościoła prawosławnego
      www.ecclesia.gr

• Gość: kkkk Re: Grecja: w gościnie u Dionizosa IP: *.net.autocom.pl 22.05.04, 15:59
        bardzo to błyskotliwa uwaga z twojej strony zważywszy że grekokatolicy to to
        samo co prawosławni
        • kaagata Re: Grecja: w gościnie u Dionizosa 22.05.04, 17:07
          Widzę, że jak zwykle zostały pomylone terminy dotyczące wyznania prawosławnego
          i greko-katolickiego. Spieszę z wyjaśnieniem. W Grecji dominuje wyznanie
          prawosławne z obrządkiem bizantyjskim tzn. w grece bizantyjskiej(w odróżnieniu
          od Rosji, gdzie obrządek jest starocerkiewno-słowiański). Kościół prawosławny
          powstał w okresie Bizancjum po podziale kościoła chrześcijańskiego, tzw.
          schizmie wschodniej. Kościół greckokatolicki (unicki) powstał w wyniku unii
          brzeskiej (synod w Brześciu nad Bugiem), zawartej w 1596 r. między Kościołem
          katolickim a Kościołem prawosławnym. Nazwa jest myląca, dlatego wiele osób
          uważa, że to wyznanie dominujące w Grecji. Pozdrawiam wszystkich miłośników
          pięknej Hellady!
        • teoemdwae Re: Grecja: w gościnie u Dionizosa 23.05.04, 00:23
          jak ja lubie ignorancje.. gregokatolicyzm to nie to samo co prawoslawie
          ale najlatwiej nie miec o czyms pojecia, ale sie udzielac, zgadza sie?
          podstawowa roznica - grekotaolicy uznaja zwierzchnictwo papieza. zreszta z kim tu sie w dyskusje wdawac...
          • Gość: daidi Re: Grecja: w gościnie u Dionizosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 17:15
            Grecja jest cudowna i nie ma to nic do tego że greccy ortodoksi nie uznają
            zwierzchnictwa papieża. Było o tym głośno przy okazji pielgrzymki papieża do
            tego kraju. Grecki kościół ortodoksyjny jest silnie związany z państwem i były
            z tym problemy. Na świątyniach oficjalnie wiszą flagi państwowe, prawosławie
            jest religią państwową. Nie należy tego kościoła mylić z tymi, których w
            Polsce nazywają grekokatolikami, a obecnie katolikami obrządku bizańtyńsko-
            ukraińskiego, ci faktycznie uznają prymat papieża. Prawosławni używają
            określenia katolicki w innym sensie, oznacza to kościół powszechny. Chociaż
            faktycznie można się pomylić jak usłyszy się w Grecji Kyrie eleison, albo
            eucharystia, ale to już przeniesienie z greki do łacinników, a nie odwrotnie.
            Chyba po to by czuć się w Grecji fantastyczni, by być u siebie nie trzeba
            przerabiać ich na katolików w polskim rozumieniu tego słowa?
    • Gość: aga Re: Grecja: w gościnie u Dionizosa IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.04, 14:01
      Grecja jest cudowna. Bylam trzy razy, glownie na wyspach. Zawsze chetnie tam
      wroce!!!
    • elinida Gdzie jest Janosik? :) 22.05.04, 17:24
      Gdzie jest Janosik, zeby temu panu - co 'sra na grecje i hawaje' i uwielbia
      polskie wybrzeze - powiedzial zeby nie przychodzil na to forum :)))))
      Eli
    • Gość: nat Re: idioci! IP: *.icpnet.pl 22.05.04, 17:47
      Srasz,za przeproszeniem, bo nigdy nie byłes! Byłam 3 razy, za kazdy razem
      siedziałam tam 2-3 miesiące, piekny kraj, cudowny, urokliwy...wspaniała
      kultura, radośc życia, wieczne wakacje-moze dlatego tak sie turystom podoba i
      zapada w pamięć... polecam, tęsknie...
    • Gość: Krzysztof K. Re: Grecja: w gościnie u Dionizosa IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 22.05.04, 19:50
      Grecy nie są katolikami, są prawosławni. Kościół greckoaktolicki jest na
      Ukrainie - inaczej nazywany jest unickim. Działający w Grecji kościół
      prawosławny bywa nazywany greckim kościołem prawosławnym w przeciwieństwie do
      np. rosyjskiego. Gazeto nie puszczaj takich bzdur, autor wypracowania jest
      chyba jakimś młodym człowiekiem dość marnie wykształconym!
    • Gość: Krzysztof K. Re: Grecja: w gościnie u Dionizosa IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 22.05.04, 19:54
      Oprócz tego co napisałem powyżej na temat powszechnej w Grecji religii,
      chciałbym dodać jeszcze jedno. Opublikujcie jakąś porządniejszą mapkę Grecji,
      przecież ta jest żałosna.
    • teoemdwae grekokatolicy?!?!?! 23.05.04, 00:16
      <៏ proc. z 10 mln mieszkańców to katolicy - tyle że "greko", a nie "rzymsko".>>
      wiekszej bzdury dawno nie slyszalem (nie czytalem)
      w grecji dominujacym jest wyznanie PRAWOSLAWNE a nie GREKOKATOLICKIE !!
      jak mam to rozumiec - ignorancja czy niekompetencja autora? jesli pisze sie cos do najpoczytniejszego dziennika w polsce, to chyba mozna sprawdzic podstawowe informacje, chociazby w jakiejs encyklopedii??
      • Gość: Tea Re: grekokatolicy?!?!?! IP: *.w80-15.abo.wanadoo.fr 23.05.04, 01:05
        Zgadzam sie w 100% z autorem. Oczywiscie, ze w Grecji dominujaca religia jest
        prawoslawie!
        • Gość: daidi Re: grekokatolicy?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 17:19
          95 proc. z 10 mln mieszkańców to katolicy - tyle że "greko", a nie "rzymsko".
          Tak jest w artykule. To z czym się zgadzasz, to prawosławie, czy grekokatolicy,
          którzy przecież uznają papieża? A Grecja jest cudownie piękna.
    • Gość: kasia Re: Grecja: w gościnie u Dionizosa IP: 62.103.177.* 17.07.04, 13:26
      Greckie spoleczenstwo w 97 procentach deklaruje swa przynaleznosc religija do
      kosciola prawoslawnego ktory nie ejst ani kosciolem katolickim, ani tym
      bardziej grekokatolickim. Prawoslawie czyli wiara ortodoksyjna to podobnie jak
      katolicyzm, rowniez chrzescijanstwo, tyle ze zupelnie inny odlam tego wyznania.
      Katolicy i grekokatolicy przde wszystki przynaleza pod zwierzchnictwo Rzymu,
      kosciol ortodoksyjny - pod zwierzchnictwo patriarchy ekumenicznego
      mieszkajacego w Konstantynopolu. Prosze w przypadku tego spoleczenstwa nie
      mylic podstawowych pojec w szczegolnosci zwiazanych z religia, ktora jest
      bardzo waznym elementem codziennej egzystencji w Grecji, nawet w turystycznym
      kurorcie Nea Pori pod Olimpem.
    • Gość: edyta Re: idioci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 14:32
      To za chwilę dzięki tobie nie będą piękne. Nie znoszę chamstwa i w Grecji go
      nie znalazłam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka