Dodaj do ulubionych

do znawców pogody na KRECIE

10.08.12, 23:11
Napiszcie prosze jeżeli się orientujecie czy 2 połowa maja na Krecie jest ciepła i słoneczna?
jakie są mniej więcej temperatury?
tam jest sucho czy wilgotno? bylismy kiedyś na Rodos i pomimo wysokiej temp. było sucho co bardzo nam odpowidało,a np. na Riwierze tureckiej było ciepło ale mega wilgotno - nie do wytrzymania,,,
to dobry czas na wakacje? tj, da się już plażować,kąpać itp?
z góry dziękuję za odpwiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: tymek Re: do znawców pogody na KRECIE IP: *.3s.pl 10.08.12, 23:15
      A ja się podłączę i zapytam o pogodę na Krecie ale na drugą połowę września tj 19-26 września :)
      • Gość: Marta Re: do znawców pogody na KRECIE IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.08.12, 07:22
        Kilka latt temu byłam w tym okresie w okolicach Chani. Było ciepło, ale bez upałów. Kilka dni było dość pochmurnych ale bez deszczu, kilka dni z niewielkim chmurkami. Bezchmurnego nieba nie było ani razu. Jednak spokojnie można było codziennie poleżeć na plaży. Woda w w morzu ciepła. Wieczorem i wczesnym rankiem jednak przydawało się już coś z długim rękawem.
        • Gość: Marta Re: do znawców pogody na KRECIE IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.08.12, 07:23
          Moja odpowiedź dotyczyła okresu po 19 września.
          • w_isienka Re: do znawców pogody na KRECIE 11.08.12, 08:47
            Co do maja nie wiem. 6 lat temu na Krecie w 2 poł. wrzesnia + poczatek października było 26-28 stopni. Za to na początku października (na sam koniec przed naszym wyjazdem) zrobiło się chłodno (chyba z 18 stopni) i były burze i lało przez 3 dni. W każdym razie nie jest tak upalnie, ale przyjemnie.
            Co do maja to pojęcia nie mam...
    • annomano Re: do znawców pogody na KRECIE 11.08.12, 08:50
      Oczywiście, druga połowa maja na krecie to już upały. Zwłaszcza ostatnimi latami. Temperetury powyżej 25 stopni pojawiają się już w kwietniu. Natomiast woda jeszcze nie jest ciepła, w najlepszym przypadku letnia
      ---

Gdzie wyjechać tanio na wakacje lub weekend? - blog z poradami Ani i Marcina
      • Gość: Wojtek Re: do znawców pogody na KRECIE IP: *.plock.mm.pl 11.08.12, 20:12
        Byłem na Krecie w okolicach Chanii w II połowie września 2011 roku. W dniu 20 września o godzinie 11:36 mieliśmy temperaturę 27 stopni. Podaję dokładnie, gdyż odnalazłem zdjęcie termometru ulicznego z datą , które zrobiłem specjalnie na te okazje. ;)) Taka temperatura utrzymywała się przez cały pobyt. Było też sucho. Wieczorami, to jest już po zapadnięciu zmroku po 20.00 przydawało się coś na długi rękaw, ale nie dlatego, że było zimno. Po prostu od morza wiała chłodniejsza bryza Temperatura spadała do 20 - 23 stopni co dało się odczuć na wygrzanej przez całodzienne słońce skórze. Ostatniego dnia ( zdaje się, że 24.09.) lekko ochłodziło się i nawet pokropiło. Jedni zakładali coś na długi rękawek, wielu jednak chodziło z krótkimi co oznacza, zimno nie było.
    • passamezzo Re: do znawców pogody na KRECIE 11.08.12, 21:22
      Potwierdzam, wrzesień jest bardzo przyjemy miesiącem na wyjazd na Kretę, ciepło ale nie upalnie. W przeciwieństwie do maja woda ciepluteńka. W drugiej połowie września mogą pojawić się większe fale w morzu. A tak poza tym jest mniej turystów, na plażach więcej miejsca, trochę taniej w tawernach.
    • scorpio1956 Re: do znawców pogody na KRECIE 11.08.12, 21:50
      Byłem w tym roku na Krecie 19 maj-3 czerwiec. Pogoda idealna. Temperatura 25-30 st. C. Woda w morzu około 23 st. C, tak samo w basenie. Ani jednej kropli deszczu.Cały czas słoneczko. Byłem w Hersonissos.
      W tamtym roku na Rodos w czerwcu temperatura podobna, ale były dwa dni deszczowe.
      Zaleta maja...mało turystów, ceny przystępne, baseny w hotelach puste, plaże pustawe i brak ...młodzieży(szczególnie niemieckiej i angielskiej). Sielsko i anielsko.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka