Dodaj do ulubionych

Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos

IP: *.ip.netia.com.pl 29.04.13, 12:50
Od jakiegoś czasu chciałbym zarezerwować wybrana ofertę wyjazdu do Grecji ale biura uparcie nie chcą podać godzin wylotów do i z wysp greckich dla większości lotnisk w naszym kraju.
Znając praktyki niektórych biur (np. Itaki) nie zarezerwuję oferty nie znając godzin wylotów bo nie mam ochoty być wymeldowanym do 12 w południe a na wyjazd z hotelu oczekiwać do północy - rodziny wyjeżdżające z małymi dziećmi wiedza o czym mówię. Jak sądzicie dlaczego biura tak długo zwlekają z podaniem godzin lotów - (np. takie TUI mimo deklaracji na stronie int. że godziny lotów pojawią się najpóźniej 3 miesiące przed wylotem do tej pory nie podało godzin wylotów na początek lipca dla większości lotnisk) ?

Różnych mądrali którzy zaraz napiszą że godziny lotów mimo ich podania zawsze mogą się zmienić proszę aby darowali sobie takie bezsensowne wpisy. W Grecji byłem już kilka razy i godziny lotów były do tej pory najpóźniej podawane pod koniec marca i nigdy nie zdarzyło mi się aby zostały zmienione. Ale z biurami wymienionymi w temacie do tej pory nie miałem do czynienia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.13, 13:11
      W TUI godziny są podane, na Kretę wylot 5:40, powrót 18:05, ja mam takie godziny podane i już na bank mają się nie zmienić, mój brat na Rodos (też TUI) ma wylot o 16:05, a powrót o 13:10
      • Gość: Gosia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.13, 13:22
        Ja pisałam o wylotach z Warszawy
        • Gość: olusia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.13, 16:39
          Ja z Itaki już od miesiąca znam godziny lotu w sierpniu z Katowic na Korfu
    • garwena Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 29.04.13, 13:19
      W TUI godziny wylotu do Grecji były podane już na początku kwietnia, do mnie dzwoniła pani z biura i podała godziny, (ale ja już je widziałam wcześniej na stronie swojej rezerwacji w MyTUI) i powiedziała, że umowy z przewoźnikami są podpisane i to się nie zmieni. Na stronie TUI nie ma oddzielnej zakładki z godzinami lotów, jest to podane przy rezerwacji konkretnego hotelu i terminu.
    • operetka Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 29.04.13, 13:54
      My w tamtym roku lecieliśmy z Itaką na Korfu. Wybraliśmy ofertę, w której były sensowne godziny przylotu i wylotu (bo z małym dzieckiem) i dzień przed wylotem dostaliśmy informację, że lot będzie opóźniony o 10 h. (nie chcę się mądrzyć ale jak widać na trasie do Grecji opóźnienia też się zdarzają).
      W tym roku lecimy do Grecji z Tui i godziny wylotów były już na początku marca.
      • Gość: Ydzio Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.ip.netia.com.pl 29.04.13, 14:28
        Zgoda godziny lotów dla warszawy i Katowic są znane ale już dla prawie wszystkich pozostałych lotnisk pozostają wielką zagadką.
        np. godziny wylotów na Kretę (Heraklion) dla 3 ww biur NIE zostały podane dla większości lotnisk w naszym kraju co mnie bardzo dziwi
    • Gość: Bonia2202 Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: 217.153.156.* 29.04.13, 15:19
      Z Łodzi - czerwiec Zakynthos z Grecosa tez już są godziny wylotów i przylotó .
      • Gość: mis Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.04.13, 15:47

Ja cierpliwie czekam lece z grecosa z dziecmi i mam nadzieje,ze niespodzianek nie bedzie.Mam wykupiona wycieczke na Zakynthos 31 maja.Na Zante jest o tyle dobrze ze loty nie odbywaja sie po 22.00 Trzymam kciuki i zycze milych wakacji.A najpewniej to samemu zorganizowac wyjazd,wtedy godz.mamy pewna wylotu/przylotu.Lecac na Krete 2lata temu z rainbow podali godz.2mce przed...jednak 24h przed wylotem zmienili z 15.00 na 21.00 milo nie bylo z dzieckiem,ale wakacje super i z takim nastawieniem trzeba jechac;-) pozdrawiam
        • Gość: am42 Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.13, 18:51
          Lece w czerwcu z tui na Cypr, godzin wylotow brak
    • Gość: M. Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.13, 19:16
      > Różnych mądrali którzy zaraz napiszą że godziny lotów mimo ich podania zawsze m
      > ogą się zmienić proszę aby darowali sobie takie bezsensowne wpisy.

Bardzo sympatyczny początek rozmowy, nie ma co...
      Nie chciałbym wypaść na mądralę, ale jak chcesz znać godziny lotów, to może po prostu zajrzyj na stronę BP? Większość z nich już dawno podaje wszystkie info.
    • ambuk Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 29.04.13, 22:15
      znacie juz godz wylotow z katowic na kos w czerwcu z tui??
      • Gość: Ydzio Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.13, 22:33
        Widzę że niektórzy poczuli się urażeni moim pierwszym wpisem- dopisek o mądralach był po to aby wszyscy nie musieli czytać oczywistych rzeczy na temat zmian w godzinach lotów.
        Co do sprawdzania stron BP to sprawdzam je prawie codziennie i godzin wylotów nadal brak a co najdziwniejsze np Itaka do tej pory nie może się zdecydować jaka linia lotnicza będzie latała na kretę ( Trvel service, Enter air, Bingo airways, small Plant??? - pewnie niedługo dołożą Aerofłot :)) ?! Więc samo to nasuwa oczywiste wątpliwości co do solidności niektórych biur podróży skoro w zasadzie na miesiąc przed rozpoczęciem lotów nie podają linii lotniczej obsługującej połączenie ani pory wylotu. Pozdrawiam
        • Gość: gość Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.13, 22:58
          No dobrze -jeśli już na stronie BP pojawią się godziny wylotu i powrotu i zarezerwujesz sobie wybraną wycieczkę, bo będą ok, a 2 dni przed się to zmieni-to co zrobisz-nie polecisz? czy do sądu pójdziesz ? Każde biuro w umowie/rezerwacji zastrzega sobie ,że takie zmiany są możliwe
          • Gość: gość Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.13, 23:06
            Zresztą podobna dyskusja się tu niedawno toczyła ;-) Chyba czytałeś ?

forum.gazeta.pl/forum/w,203,143982751,143982751,Wkurza_mnie_Grecos.html
          • Gość: Ydzio Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.ip.netia.com.pl 30.04.13, 07:49
            Druga część mojego postu rozpoczynającego ten watek była po to aby właśnie NIE trzeba było czytać takich postów jak ten twój.
            TAK WSZYSCY WIEMY ŻE GODZINY LOTÓW MOGĄ ULEC ZMIANIE BO TO ZALEŻY OD WIELU OKOLICZNOŚCI,
            ale mi do tej pory nigdy się to nie zdarzyło (raz nawet biuro zmieniło przewoźnika ale pora lotu została ta sama). Jednak wyobraź sobie, że znajac godziny wylotu i planowanego przylotu bardzo łatwo np. sprawdzić czy lot będzie bezpośredni czy z międzylądowaniem (co biura często robią gdy z jednego lotniska nie mogą uzbierać odpowiedniej liczby pasażerów)
            a właśnie na takie rzeczy jak międzylądowania (i kiblowanie przez 6 godzin w samolocie) czy wyloty o 3 nad ranem nie mam ochoty jeżeli podróżuję z małymi dziećmi !
            • Gość: aaga Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.13, 08:19
              Ja również nie znam godziny wylotu z TUI początek lipca z Gdańska na Zakyntos a nie ukrywam, że to dla mnie istotna kwestia ze względu na odległość mojego miejsca zamieszkania od lotniska, trzeba to z wyprzedzeniem sensownie zaplanować...
              • mimi1232 Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 30.04.13, 08:58
                Grecos już ma na stronie rozkład lotów ale złamanego grosza za ten rozkład nie dam :D Lecę chyba piąty rok z rzędu i do tej pory nigdy się godzina nie zgadzała...
                • Gość: Ydzio Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.ip.netia.com.pl 30.04.13, 12:28
                  Cóż mi ani znajomym biura nigdy godzin wylotów nie zmieniały no ale jak widać po wypowiedziach takie praktyki czesto maja miejsce. W pewnej mierze można to zrozumiec - na ruch powietrzny wpływa wiele czynników - od pogody po ewentualne awarie samolotów. Ale trudno wytłumaczyć fakt że najwieksze biuro w kraju (Itaka) do tej pory nie wie jaka linia lotnicza będzie obsługiwała już za 1,5 miesiaca dana trasę (przy tej informacji na ich stronie widnieją nazwy 3 linii lotniczych które w dodatku były już 2-krotnie zmieniane). Jak wszyscy wiemy sa przewoźnicy bardziej i mniej solidni. O ile np Travel Service jest oceniany dość pozytywnie to np Enter air generalnie nie cieszy się zbyt dobrymi opiniami....
                  • Gość: kn Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.13, 14:53
                    Co do międzyladowań to uwazam, ze powinny byc uwzglednione dużo, dużo wcześniej niż godziny lotów, gdyz nie dla każdego ta kwestia jest obojętna. Świadomie nigdy nie zdecydowałabym sie na taki lot ponieważ jest to dla mojego zdrowia psychicznego mocno niekomfortowa sytuacja. Czuję, ze Grecos moze zafundować nam taka niespodziankę, poniewąz godziny wylotu na Lefkade i Kefalonię są takie same, a raczej nie będzie jeden samolot siedział na ogonie drugiego... chyba zadzwonię i nie wiem czy nie zrezygnuje w razie potwierdzenia sie moich przypuszczeń... shit
                    • Gość: sisi Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.04.13, 15:00
                      Z Katowic na Kefalonię nie ma międzyladowania a mialo być. Wiedzialam o tym kiedy rezerwowałam wylot poczatkiem marca.
                      • Gość: anka wylot z Grecosa -Zakynthos IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.13, 20:06
                        W rozkładzie lotów Grecosa widzę, że 3 maja nazbierali z Warszawy 2 samoloty na Zante? Na razie godziny się trzymają ale za to 5 maj cały na czerwono :)
                        • Gość: magda nie załamujcie mnie IP: *.play-internet.pl 01.05.13, 08:49
                          ja licze ze te godz się zmienia
                          mam odprawę od 2:30 a lecę z dwójką małych dzieci i jakoś sobie tej godz nie wyobrażam.
                          termin wylotu początek czerwca Tui.
                          • Gość: radekk Re: nie załamujcie mnie IP: *.szczecin.mm.pl 01.05.13, 10:54
                            moi drodzy,godzina wylotu,a w skrajnych przypadkach nawet miejsce zmienic sie moze nawet 2 dni przed wiec nie wiem o co zamieszanie :) dodam tylko ze mi zmieniono tylko raz i max tydzien wczesniej(oasis,wezyr)
                            • Gość: mlopekk Re: nie załamujcie mnie IP: *.icpnet.pl 02.05.13, 10:21
                              magda lecisz na Zante?? jesli tak to nie sadze zeby te godz, byly wiarygodne,bo nie lata sie w nocy na ta wyspe po 22 jest zakaz ze wzg. na żółwie ktore znosza jaja..
                              • mimi1232 Re: nie załamujcie mnie 02.05.13, 11:02
                                Tylko że zanim zrobią odprawę plus 3 godz lotu to już będzie 7 rano na Zante. Za to caaały dzień przed wami. Inni narzekają bo są 1 dzień do tyłu ;-)
                                • Gość: magda Re: nie załamujcie mnie IP: *.play-internet.pl 04.05.13, 17:06
                                  My lecimy na Rodos.
                                  w zeszłym roku to samo miejsca i wylot był rano.
                          • carlo500 Poznań wylot do/od Chanii 05.05.13, 16:06
                            Czy ktoś zna już godziny?
                            • Gość: magda Re: Poznań wylot do/od Chanii IP: *.play-internet.pl 05.05.13, 21:17
                              ja jade z Tui na My tui sa godz.
                              • carlo500 Re: Poznań wylot do/od Chanii 05.05.13, 22:00
                                a ja z Grecosa i tam nic nie ma, a jakie macie godziny?
                  • Gość: dana1245 Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.gorzow.mm.pl 07.05.13, 08:57
                    Wczoraj dodali linię lotniczą Small Planet. Coś czuję, że będę nią leciała z Poznania do Chanii ;)
                  • Gość: darko Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.05.13, 20:58
                    ostatnio dwa razy leciałem enter air (egipt i fuertaventura) jak dla mnie linia super, zero spóźnienia, przemiła obsługa;)
        • Gość: anna Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.13, 17:31
          Oj, lecisz z TUI i nie widzisz co masz napisane na umowie ??? ZASTRZEGAMY SOBIE MOZLIWOSC ZMIANY LINII LOTNICZYCH, NUMERU LOTU , godzin PRZELOTU .
          W kazdym biurze mogaie zmienic godziny, a jest to zalezne od linii lotniczej a nie biura
    • Gość: Ann Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.173.26.62.tesatnet.pl 02.05.13, 04:06
      "> Znając praktyki niektórych biur (np. Itaki) nie zarezerwuję oferty nie znając g
      > odzin wylotów"

No to czekaj na LM na kilka dni przed wylotem jak dany rejs jest potwierdzony w rozkładzie lotów danego lotniska (do tego momentu godziny podane przez biuro to ich pobożne życzenie), no chyba, że dane z kapelusza podane przez obsługę biura Cię satysfakcjonują.
      • Gość: Ydzio Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: 87.204.223.* 02.05.13, 10:18
        No to czekaj na LM na kilka dni przed wylotem jak dany rejs jest potwierdzony w rozkładzie lotów danego lotniska (do tego momentu godziny podane przez biuro to ich pobożne życzenie), no chyba, że dane z kapelusza podane przez obsługę biura Cię satysfakcjonują.

Z własnego doświadczenia wiem że kompletnie nie masz racji
      • Gość: Voy Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 11:30
        >No to czekaj na LM na kilka dni przed wylotem jak dany rejs jest potwierdzony w rozkładzie >lotów danego lotniska
        Bzdura, rejsy czarterowe ustalane są na kilka miesięcy przed sezonem, to biura zmieniają konkretne dni wylotów lub godziny, bo np. w danym tygodniu jest kilka lotów do konkretnej miejscowości (a do najbardziej popularnych 2-3 razy w ciągu dnia), realizowanych przez różne linie i jak okazuje się, że we wcześniej podanym terminie nie ma już miejsc w samolocie to biuro stara się zrealizować wylot innymi liniami w innym terminie. Ale są biura np. TUI, Neckermann, które podpisują przed sezonem umowy z jednym przewoźnikiem na konkretny kierunek na cały sezon i po prostu jak skończą się miejsca w samolocie to nie po prostu kolejne osoby już nie lecą, ale terminy wylotów w przypadku tych biur bardzo rzadko się zmieniają.
        Chyba nikt nie wyobraża sobie, że linie lotnicze ustalają godziny swoich rejsów na kilka dni przed wylotem, bo wtedy na wszystkich lotniskach zapanowałby totalny chaos, w końcu z lotnisk odbywają się nie tylko loty czarterowe, ale i liniowe.
    • Gość: Polka Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.home.otenet.gr 03.05.13, 10:58
      Z TUI
      Warszawa-Rodos 16.10

Rodos-Warszawa 20.40
      Czarter Enter Air.

• Gość: Ydzio Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: 87.204.223.* 03.05.13, 11:00
        Tak - już wcześniej była mowa że warszawa godziny ma podane - ale połowa lotnisk w naszym kraju niestety nie :(
        • Gość: am42 Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.13, 18:50
          A na Cypr z Tui z Warszawy dalej nie ma godzin
      • Gość: Tomek. Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.xdsl.centertel.pl 03.05.13, 19:19
        15 czerwca TUI Wawa -> Kos, wylot 3.05 :P jaja jakieś, jeszcze tydzien temu była 11.30
        • Gość: tess Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 20:01
          Teraz to już ostateczne godziny i dobrze, że rano, bo cały dzień do przodu.
          • Gość: Ydzio Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.13, 21:42
            . Ale są biura np. TUI, Neckermann, które podpisują przed sezonem umowy z jednym przewoźnikiem na konkretny kierunek na cały sezon i po prostu jak skończą się miejsca w samolocie to nie po prostu kolejne osoby już nie lecą, ale terminy wylotów w przypadku tych biur bardzo rzadko się zmieniają.

Poprzednio w Grecji byłem właśnie z Neckermannem i oni podali godziny wylotów pod koniec marca i przez cały sezon te godziny sie nie zmieniły. Niestety teraz Neckermann nie ma interesującego mnie kierunku (Kreta) z bliskiego lotniska dlatego jestem skazany na Itakę albo TUI a te biura mimo że sezon juz za miesiąc sie zaczyna do tej pory nie podały godzin wylotów (co moim zdaniem jest bardzo dziwne bo trudno mi sobie wyobrazić że linia lotnicza do tej pory nie wie o jakiej porze będzie latała - przecież te samoloty są eksploatowane bardzo intensywnie a linia musi poukładać siatkę połączeń i pouzgadniać wszelkie formalności z lotniskami). Pisanie że jest to ustalane na kilka dni przed wylotem to bzdura
            • Gość: Asia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.13, 15:52
              Ja z TUI latam już od 7 sezonów i nigdy nie zmienili mi godzin na 2-3 dni przed wylotem, a wyjeżdżałam do różnych krajów. Zawsze te godziny, które były podane jako ostateczne na 2-3 miesiące przed wylotem nie zostały zmienione.
              Jeżeli w tej chwili jakieś godziny wylotów z mniejszych lotnisk nie są podane to znaczy, że TUI nie podpisały i potwierdziły jeszcze umów z przewoźnikiem (może mają za mało rezerwacji na wyloty z tych lotnisk na jakieś kierunki), ale najlepiej zadzwonić do biura, powinni udzielić informacji, kiedy te godziny zostaną podane.
              • Gość: Ydzio Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.ip.netia.com.pl 05.05.13, 21:07
                Jeżeli w tej chwili jakieś godziny wylotów z mniejszych lotnisk nie są podane to znaczy, że TUI nie podpisały i potwierdziły jeszcze umów z przewoźnikiem (może mają za mało rezerwacji na wyloty z tych lotnisk na jakieś kierunki), ale najlepiej zadzwonić do biura, powinni udzielić informacji, kiedy te godziny zostaną podane.

Ja mam takie same podejrzenie a to może niestety wróżyć miedzylądowania dlatego nie dam biurom żadnych pieniędzy póki te godziny nie będą podane. Niestety nie wszystkie biura są jednakowo solidne.......
                Odnośnie dzwonienia to mija sie to z celem bo wiedza konsultantów jest niewiele wieksza niż dzwoniących i "wciskają tylko kit" pytajacym klientom aby ci wpłacili kase. Mnie już 15 kwietnia pani w Itace zapewniała ze godziny zostana podane w ciagu tygodnia - a nie ma ich do tej pory......
          • Gość: Tomek Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.xdsl.centertel.pl 05.05.13, 19:29
            Jak cały dzien do przodu jak powrót 7.30... lol

A w ogóle od kiedy są wyloty z Okęcia przed 5 bo jakoś mi się do tej pory wydawało, że latanie najwcześniej od 5 rano było.
            • Gość: Iza Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.13, 19:51
              Chyba lepiej przylecieć na miejsce rano niż wieczorem, a na Okęciu wyloty i przyloty są całą dobę.
    • Gość: mk Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.ghnet.pl 07.05.13, 15:24
      A czy nie łatwiej było sobie zarezerwować taniej ofertę w promocjo first minute i po prostu przeznaczyć sobie 30-40 EUR na przedłużenie doby hotelowej niż czekać na godziny przelotów kiedy ani nie będzie już promocji first minute ani jeszcze oferty last minute??
      Nie rozumiem podejścia...

Szkoda sugerować się godzinami przelotów, tym bardziej, że na 2 dni przed mogą ulec zmianie i wtedy co mozna zrobić...tylko wkurzać się bezsensownie..
      • Gość: Ydzio Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.ip.netia.com.pl 09.05.13, 08:10
        Niby tak ale nigdy nie ma pewności czy hotel będzie miał akurat jakieś wolne pokoje - czytałem komentarze osób z małymi dziećmi którzy nie mogli wykupić dodatkowej doby hotelowej z powodu braku wolnych pokoi i musieli wegetować kilkanaście godzin w holu hotelowym ;(
        • Gość: asiunia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 11:38
          czy ktoś leci 31 maja na Zakinthos z TUI? Macie potwierdzoną godzinę wylotu?
          • Gość: Kasia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.13, 11:56
            Ja lecę 7 czerwca z TUI na Zakhyntos z Warszawy i mam podane godziny wylot 16.25 - 20.20,
            powrót 21.05 - 23.00
            • Gość: asiunia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 13:18
              Wiem właśnie , że takie są godziny, my powrót mamy też o 21.05 tylko nie podają nadal wylotu , myślę, że będzie tak jak 7 czerwca tylko dlaczego nie potwierdzają nadal? nie mam pojęcia...a wiesz coś więcej odnośnie zakwaterowania w dniu wylotu? przedłużacie dobę hotelową?
              • Gość: Kasia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.13, 13:47
                > a wiesz coś więcej odnośnie zakwaterowania w dniu
                > wylotu? przedłużacie dobę hotelową?

W dniu wylotu nie przedłużamy doby hotelowej, wylot jest ok 21, więc na lotnisku musimy być ok 19, więc z hotelu pewnie wyjedziemy ok. 18. Pokój trzeba opuścić o 12, więc te kilka godzin po opuszczeniu pokoju spędzimy na basenie, a przed wyjazdem przebierzemy się w łazience, my mamy all inclusive, nie wiem czy można będzie korzystać z niego po oddaniu kluczy, bo nie znamy tego hotelu, ale w innych hotelach 4* w których byliśmy wcześniej można było z all korzystać aż do odjazdu. A jeżeli nie będzie takiej możliwości to kupimy coś do picia i jedzenia w hotelu, albo wyjdziemy na miasto coś zjeść. Te kilka godzin można przeżyć bez pokoju, my nie przedłużamy nigdy doby jeżeli wylot nie jest bardzo późnym wieczorem (np. o 23) lub w nocy.
                • Gość: asiunia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 13:55
                  A lecicie sami czy z dzieciakami? My z dziećmi i ten wylot mi nie pasuje , w biurze mówili że można przedłużyć dobę ale najlepiej czekać do końca bo wtedy nawet free przedłużą, ja wolałabym zapłacić nawet na początku byle mieć ten komfort ,że nie będę siedzieć na walizce pół dnia.My lecimy do Eleon Grand Resort 5* i mam nadzieję, że jakoś to załatwią nam na rękę...
                  • Gość: Ania Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 17:57
                    Dlaczego macie siedzieć na walizce pół dnia? My jeździmy z dzieciakami i w takiej sytuacji też byśmy nie płacili za przedłużenie doby o kilka godzin, bo się nie opłaca. Oddajecie walizki na przechowanie, w każdym hotelu jest jakieś pomieszczenie, gdzie pod kluczem są walizki osób, które czekają na transfer po opuszczeniu pokoju, zostawiacie tylko sobie w jakiejś oddzielnej torbie ubranie do przebrania na wyjazd. Idziecie na basen czy na plażę i normalnie korzystacie ze wszystkiego w hotelu, jak macie all to macie napoje, obiad i przekąski, do czego wam pokój?
                    Pół godziny (czy godzinę) przed odjazdem na lotnisko przebieracie się, bierzecie walizki i czekacie na autokar i odjeżdżacie z hotelu.
                    My zawsze tak robimy jak mamy wyjazd po południu czy wieczorem, w ubiegłym roku z TUI byliśmy na Majorce też mieliśmy wylot powrotny ok 21 i do niczego pokój nam był nie potrzebny, ale jak macie nadmiar kasy to oczywiście możecie zapłacić za przedłużenie pobytu ale przecież i tak nie będziecie od 12 do 18 siedzieć w pokoju.
                    • Gość: ms_31 Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: 89.25.168.* 16.05.13, 20:59
                      My mamy wylot 7 czerca na Zakynthos z Rainbow Tours i cały czas na wszystkie loty z Katowic była 3. 05 od jakiegos tygodnia zmienila sie na 17.50 ale na kilka terminow sa rozpisane wyloty 2 razy dziennie, a powrot na 23.00 - kompletnie nie wiem o co biega.Pani z callcenter powiada ze to nie sa ostateczne terminy, wiec poczekamy, zobaczymy:)
      • Gość: criss_tof Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 10:23
        Ja lecę za 3 tygodnie do Marsa Alam z TUI i godziny wylotu nie ma nadal. Powrót o 13:00 - 17:00 w Warszawie. Zauważyłem że Alfa Star zmianiła przewoźnika na Travel Service Poland (ten sam jakim lata TUI) i tam godziny są podane, a coś nie wydaje mi się, żeby jednego dnia z Polski dwa samoloty do Marsa Alam leciały.
        • Gość: gość Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.13, 15:31
          Nie ma też godziny wylotu 26 maja Wrocław-Heraklion z Grecosa. A to już za 10 dni
          • Gość: Adam B. Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 10:14
            Nie denerwujcie sie, postaram sie wytlumaczyc dlaczego tak jest w tym roku z godzinami wylotow. Po pierwsze,sprzedaz w porownaniu z zeszlym rokiem zmniejszyla sie o ok.20% i touroperatorzy maja problemy z zapelnieniem w 100% miejsc w samolocie., i to nie tylko na dany lot. Oni maja problem z ciagloscia zapelnienia tego tramwaju z danego lotniska w obie strony przez caly sezon. Kazde niewykorzystane miejsce to strata ok. 500,-zl., duze biura maja wykupiony caly samolot tego dnia, z tego lotniska, na ten kierunek. Dam przyklad.
            My lecimy z Itaka na Krete do Chani z Gdanska w dniu 22.05.13 Enterem o godz 14,40. Powinnismy wrocic tez Enterem w dniu 29.05. Ten samolot w srody lata na trasie Warszawa - Chania - Gdansk - Chania - Warszawa, czyli tramwaj. Jednak my mamy podane przez Itake, ze z powrotem lecimy Travel Service wylot 15,50 z Chani. Czyli w strone tam Itaka podczepila sie pod inne biuro, a z powrotem ma juz "swoj" Travel, widac frekwencja sie zwieksza. Natomiast Grecos tego dnioa ma tez lot do Chani z nami, i to podaje na swojej stronie. Ale juz z powrotem nie ma nic podane tzn, ze jeszcze nie "przyczepil" swoich klientow do ktoregos z czarterow tego dnia na trasie Chania -Gdansk. Musicie wiec szukac odpowiedzi na swoje pytania w rozkladach jazdy innych biur na tym kierunku, w tym dniu. Te ktore czarteruja dany lot maja juz wstepne dane w marcu, tylko z innymi uzgadniaja obsade. Sami nie sa w stanie sprzedac wszystkich miejsc w samolocie - 186.
            Owocnych poszukiwan, godziny lotow czarterow napewno sie nie zmienia, moze byc tylko zmienione boarding. Samoloty to nie pociag godziny startow i ladowan (w przedziale 20 minut) maja okreslone przez IATA w Brukseli kilka miesiecy wczesnie. Przeciez nie da sie poczekac nad Chania na start lub ladowanie innego samolotu. Tym bardziej, ze kolrytarz jest znany, szybkosz przelotowa 737 tez.
            • Gość: Adam B. Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 11:03
              Chcialbym oscislic loty Entera od nr 1253
              Warszawa 7.00 - Chania 10.55
              Chania 11.40 - Gdansk 13.88
              Gdansk 14.40 - Chania 18.55
              Chania 19.40 - Warszawa 21.35 i dzien mija, w nastepna srode to samo.
              Dobrze, ze w tym roku Enter ma przewidziane dluzsze postoje na tankowanie. Chyba placili duze odszkodowania za opoznienia lotow.(nalezy sie 400,-euro za trzy godziny, czyli lot za darmo). W zeszlym roku byla makabra na Kos z Gdanska, opoznienia nawet do 5 godzin. Ladowanie bylo na 10-20 minut w planie. Enter w pogoni za zyskiem, najlepiej chcialby zmienic pasazerow i zatankowac robiac kolko nad lotniskiem, a tak to sie nie da, zwlaszcza przy tak wysluzonych samolotach. W tym doku jest lepiej, start do Chani 8.05 byl opozniony 35 min, w dniu 15.05 juz tylko 10 mikn. Lotnisk greckich nie sprawdzimy, nie podaja w ogole czarterow.
              Zreszta na te planowane opoznienia Entrer nie ma monopolu. Kilka lat temu w LOT Charters bylo to samo, my zetnelismy sie z tym na Rodos i Heraklion - Kreta. Ale byc moze to Ci sami ludzie - kiedys szefowie LOT, a tera wlasciciele Enter. Starych nawykow trudnosie pozbyc. Najlepiej w lepszym planowaniu przelotow pomoze im drenaz kieszeni przez wkurzonych klientow Namawiam wiec wszystkich ktorych samolot na wyspy opoznil sie o ponad trzy godziny o zadanie odszkodowania od przewoznika. Moze sie naucza. Nie moga sie niczym tlumaczyc (jak na Kos - terminowym przegladem.sic!) - wyjatkiem jest zdarzenie losowe, np. wybuch wulkanu, jak niegdys.
              Wszystkim owocnych poszukiwan i lotow tylko planowych.
              • Gość: asiunia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 12:45
                To co myślisz o sytuacji gdzie mam wylot 31 maja na Zakinthos z TUI , podali mi tylko przewoźnika Enter a godzin nie.Podali natomiast godzinę powrotu 21:05 z enterem lot nr 1262. Wiem , że Enter od czerwca lata na trasie warszawa Zakinthos o godz. 16:25 . Zakinthos warszawa 21:05 . Myślisz , że tui podłączy nas do innego biura?
                • Gość: ANIA Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.legnica.vectranet.pl 17.05.13, 13:10
                  Witam,
                  ja równiez lece z TUI 27 maja ale na RODOS. Miałam lecieć z WRCŁAWIA (jak kupowałam w listopadzie wczasy), miesiac temu dostałam informację z biura podrózy że nie ma samolotu z Wrocławia i że lecę z Katowic..... choc mi to nie bardzo na reke przy dwojce dzieci.... ale dobra niech będzie.
                  Ja mam informację że:
                  Katowice - Rodos nr lotu 1237 godz. 04:00 - 7:45
                  Rodos - Katowice nr lotu 1238 godz. 8.30 - 10:15
                  ale dokładny termin zostanie podany na tydzien przed.
                  Na stronie TUI ani na stronie lotniska w katowicach nie ma żadnych informacji o czarterach i ich godzinach odlotów, ale wchodziałam na strone WEZYRA - a oni wspólnie "latają" i tam są takie same godziny co mi podało moje biuro.
                  A ktos może leci z Katowic na RODOS w tym terminie??? ma juz podane godziny???
                  • Gość: Adam B. Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 14:48
                    Te wszystkie niedogodnosci sa wynikiem slabego first w zeszlym roku. Biura nie mogly nawet w przyblizeniu okreslic ilosci chetnych, nie chcialy ponosic ryzyka niepelnych lotow. Ten "moj" Enter z Gdanska jest Rainbow, maja podany czas, ale czas powrotu jest inny, bo Itaka wprowadzila swoj lot, miejsca pozostawiajac Rainbow. Wsrod biur tez jest rywalizacja o klienta, tak mieszaja by nie miec w swoich czarterach pustych. W tym roku mozna spodziewac sie wielu odwolanych polaczen, po prostu w tym sezonie bedzie mniej wyjezdzajacych, Gdyby nam zmienili lotnisko wylotu, natychmiast zrezygnowalbym z wycieczki. Przeciez do wyboru w tym terminie sa inne destynacje bez potrzeby uciazliwego dojazdu z Wroclawia do Katowic. Ale Wy z Wroclawia macie jeszcze Reynair do Chanii. Itaka dwa lata temu zmienila nam wylot o 5 dni do tego samego hotelu co jedziemy w tym roku. Tlumaczyli, ze hotel pozniej zaczyna dzialalnosc - po sprawdzeniu okazalo sie to nieprawda, hotel dzialal juz trzy tygodnie. Jednak nam to nieodpowiedalo {zwrocili po czasie kase}. i wybralismy w tym samym terminie, za podobne pieniadze Kos z Neckermannem. Tak sie podobalo, ze bylismy tam dwa razy z rzedu. W tym roku nie, bo Neckermann nie dolaczyl do czarteru TUI z Gdanska na Kos. Lepiej wiec zrezygnowac z wyjazdu i nie meczyc sie z dojazdami, zmianami hoteli (tutaj liderem jest Ecco), nie dac sie skusic obnizka ceny, ktora i tak nie poprawi nam nastroju na wymarzone wakacje.
                    Wszystkim i tak reguluje ilosc miejsc w samolocie niecale 190 i operatywnosc "wlasciciela" danego czarteru. On pierwszy podaje godziny {chociaz znane sa juz od kilku miesiecy) i to on ewentualnie moze odwolac lot, lub tez lepiej zorganizowac miedzyladowanie, by w miare wolnych miejsc wziasc jakas grupe "po drodze".
                    • Gość: Adam B. Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 15:44
                      W odpowiedzi na dwa poprzednie pytania:
                      Najlepiej bylo sprawdzic to tydzien wczesniej , lotnisko po czasie nic nie poda. linie lotnicze tez. Chyba, ze jest to pierwszy w tym sezonie, ale wtedy trzeba wiedzien kto akurat tan lot czarteruje i tam sprubowac. touroperatorow nie ma wielu, bodajze siedem, kazdy ma swoje lotniska i kierunki. Ja tylko nie rozumiem dlaczego zadaja doplat za wylot z lotniska lokalnego, przeciez Chopina jest najdrozsze w kraju? Jesli nie podaja godzin wylotu to trzeba sie liczyc z tym, ze moze byc lot odwolany, lub przyspieszony o 2godz., by miec czas na miedzyladowanie, bo na miejscu jest wolne 20 minut.
                      W zeszlym roku obserwowalem Kos, bo tam lecielismy we wrzesniu. Byl tak popularnu, ze w poludnie lecialy dwa samoloty z Katowic. Jeden bezposrednio Kat - Kos - Gdansk - Kos - Katowice, natomiast drugi, pol godz roznicy Katowice Krakow - Kos - Krakow - Katowice
                      Tak wiec wszystko zalezy od frekwencji, oblozenia na trasie, a my tego nie znamy. Biura maja swoj wewnetrzny system rezerwacji miejsc, na buezaco aktualizowany.
                      • Gość: Adam B. Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 08:58
                        Proponuje do przeczytania (i przemyslenia) dzisiejszy tj. 18.05. artykul w Rzepie - "Letni wysyp polskich czarterow" na str.A7. Tam troche inaczej ukazuja inne, za to bardziej ogolne zasady dzialania linni czarterowych i biur podrozy.
                        • Gość: Sid1 Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 11:30
                          Artykuł także TU www.ekonomia.rp.pl/artykul/706254,1010684-Letni-wysyp-polskich-czarterow.html
                  • afryt78 Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 20.05.13, 09:10
                    Tui w zakładce "mytui" ma dokładne godziny wylotów. W piątek okazało się, że przesunięto godziny wylotów - nie będę ukrywał, że na moją korzyść. I tak z 14 dni zrobiło się 15 :) pobytu.
                    • Gość: asiunia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 10:27
                      Ale gdzie lecisz? ja na zakynthos i nie mam podanych godzin na mytui......
                      • ambuk Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 20.05.13, 10:33
                        dzwonilam do biura i podano mi "teoretyczne" godziny na 15.06.
                        KATOWICE-KOS 02:00
                        KOS-KATOWICE 05:00
                        • afryt78 Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 20.05.13, 11:05
                          katowice - kos 6.30 wylot (01.06.13)
                          kos - katowice 1.25 (16.06.13) - odprawa dzień wcześniej 23,35
                          • soliae Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 20.05.13, 11:16
                            Jest pewna niejasność z wylotem w mytui 6.30 ale ten sam numer lotu w grecos, rainbow jest
                            Katowice, numer lotu: ENT1275
                            2013-06-01 20:40 Kos 2013-06-02 00:20
                            Czy ktoś orientuje się które godziny są bardziej prawdopodobne?
                            Rzeczywiście są godziny
                            Katowice, numer lotu: ENT1275
                            2013-05-25 06:30 Kos 2013-05-25 10:10
                            ale tylko na 25 maja (grecos, rainbow)
                            • Gość: asiunia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 11:27
                              Co się dzieje w tym TUI? Czy ktoś wie czy oni mają swój czarter na Zakinthos czy z innym biurem latają? Wdszystkie biura mają podane godziny lotów tylko TUI nie ma...
                              • Gość: Iza Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.13, 11:37
                                > Co się dzieje w tym TUI? Czy ktoś wie czy oni mają swój czarter na Zakinthos cz
                                > y z innym biurem latają? Wdszystkie biura mają podane godziny lotów tylko TUI n
                                > ie ma...

Dlaczego nie masz godzin? a skąd wylatujesz, bo z Warszawy ja już od pewnego czasu mam godziny (7.czerwca) 16.25-20,20. powrót 21.05-23.00
                                • Gość: asiunia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 11:43
                                  Ja z Warszawy ale 31 maja. mam powrót 7 czerwca o 21:05 ale wciąż nie mam wylotu, nie wiesz z kim oni latają w sensie z jakimi biurami?
                              • Gość: evil Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.tktelekom.pl 20.05.13, 11:44
                                Z TUI generlanie to są jaja bo pracownicy na infolinii oraz w biurach nie mają wiedzy i informacji. Dam przykład w TUI cały czas twierdzą,że mój lot na Zakynthos z Poznania 20.09 będzie realizował Enter Air , a w Enter Air takiego lotu nie mają : ))) Zagadkę wyjaśniłem i okazało się ,że głównym oragnizatorem tego lotu jest Rainbow , a przewoźnik to Travel Service . A na stronie TUI nawet bilety na ten lot sprzedają z logo Enter Air : ) Trochę żenujące...
                            • afryt78 Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 20.05.13, 11:31
                              soliae napisała:

> Jest pewna niejasność z wylotem w mytui 6.30 ale ten sam numer lotu w grecos, r
                              > ainbow jest
                              > Katowice, numer lotu: ENT1275
                              > 2013-06-01 20:40 Kos 2013-06-02 00:20
                              > Czy ktoś orientuje się które godziny są bardziej prawdopodobne?
                              > Rzeczywiście są godziny
                              > Katowice, numer lotu: ENT1275
                              > 2013-05-25 06:30 Kos 2013-05-25 10:10
                              > ale tylko na 25 maja (grecos, rainbow)
                              Do 17.05.13 na mytui były poprzednie godziny, wieczorem jak sprawdzałem uległo to zmianie.
                              lot nr ENT 1275, a tak na marginesie gdzie wypoczywacie?
                              • criss_tof Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 20.05.13, 12:16
                                krecą w Tui mocno, oj mocno. Dziś zmienili nam wylot do/z Marsa Alam. Operator ten sam Travel Service ale zmienione nr lotu i godziny (tak samo zmieniło się na Alfa Star). Do Marsa 19:30-23:35 powrót 00:55 - 4:35 (ale kolejnego dnia) - wakacje do 15.06 a lot 16.06 po północy. W zasadzie to dobrze bo cały ostatni dzień na miejscu. Jak wygląda kwestia posiłków takiego dnia? All Inc obowiązuje do samego wylotu?
                                • Gość: Ola Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.13, 12:58
                                  >....Jak wygląda kwestia posiłków takiego dnia? All Inc obowiązuje d
                                  > o samego wylotu?

To zależy od hotelu, ale ja we wszystkich hotelach w jakich byłam (4-5*) mogłam korzystać z all do samego wyjazdu na lotnisko (pomimo opuszczenia pokoju o 12), jeżeli z hotelu jest wyłącznie opcja all (bez HB) to raczej na 100% będzie można korzystać z all do końca. Do kolacji byliśmy na basenie (plaży), potem po prostu pakujemy stroje kąpielowe do walizki, przebieramy się na na kolację, a jak po kolacji jest jeszcze do odjazdu to oglądamy wieczorne występy, albo siedzimy w barze. Zawsze to dzień do przodu.
                                  • Gość: asiunia Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 12:15
                                    TUI podało godziny wylotów na Zakynthos 31 maja. Zmienili linie lecimy z Travel Service z innymi biurami typu Neckermann, grecos, rainbow. Tylko Itaka chyba ma swój czarter jako jedyna czyżby mieli tylu klientów?
                                    • Gość: ccocc Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.13, 11:54
                                      Itaka na Krete np lata z Eximem, maja dobre, nie nocne godziny lotow
                              • soliae Re: Godziny wylotów Itaka, TUI, Grecos 28.05.13, 12:43
                                Kolejna zmiana w czerwcu na Kos z Katowic (TUI):
                                21:05 KTW Katowice
                                00:45 KGS Kos

25 maja był to wagon z wylotem rano z Kato: KTW - KGS - WAW - KGS - GDN i problem z lądowaniem sp-eny w Gdańsku z dużym przeciążeniem, w rezultacie samolot został uszkodzony. Wylot z Gdańska na Kos wieczorem po kilkugodzinnym opóźnienieniu, gdy przyleciał zastępczy mniejszy samolot. Wszystko kosztem gości TUI - gdyż TUI było właścicielem lotu i skreśliło z listy 19 własnych klientów. Inne biura poleciały. Więcej w wątku forum.wakacje.pl/read.php?4,1488603

Mam nadzieje że ten niefortunny przypadek z początku sezonu wylotów z lokalnych lotnisk nie powtórzy się - w przypadku awarii którejś 800 entera pewnie zwykle jest problem bo są tylko 4 sztuki - a samolotów B737 – 400 znaczenie więcej, jednak one mają o 20 miejsc mniej.
                                • Gość: martu33 zmiana wylotów w czerwcu na Zakhyntos z Grecosem IP: *.siec.idealan.pl 31.05.13, 07:54
                                  wylot 02.25 lądowanie 6.20; zakładając, -dzień do przodu ; wylot na razie bez zmian
                                  • Gość: aaaga Re: zmiana wylotów w czerwcu na Zakhyntos z Grec IP: *.braniewo.vectranet.pl 31.05.13, 09:38
                                    Tui podało godziny wylotu z Gdańska na Zakyntos 5 lipca 16.30 , na miejscu 20.25
                                    przewoźnika zmienili z Enter na Travel Service
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka