Dodaj do ulubionych

Belair Beach Rodos/Ixia

02.08.04, 14:04
Wybieram się we wrześniu do tego hotelu na dwa tygodnie w podróż poślubną.
Poszukuję jakichkolwiek informacji o tym hotelu i jego okolicach. Będę bardzo
wdzięczny za opinię osób które tam były lub znają to miejsce.
Pozdrawiam
Krzysiek
Obserwuj wątek
    • stryjenka_2 Re: Belair Beach Rodos/Ixia 09.08.04, 09:56
      Byłam w IXI rok temu. Sam hotel wygląda dosyć fajnie. Plaża w IXI jest raczej
      piaszczysto żwirowa, jeżeli ktos ma bardziej wrażliwe stopy to lepiej kupić
      gumowe paputki. Nie są może super efektowne ale na pewno lepiej się w nich
      schodzi do morza. Jeżeli chodzi o plaże publiczne to dla mnie nic ciekawego a
      nawet gorzej. Leżaki w opłakanym stanie a pod koniec sezonu chcieli za 2 leżaki
      8,-EUR. Po za tym puliczne plaże w IXIi nie należą do najczystszych. Za to
      morze, temperatura wody - SUPER. Jeżeli hotel nie ma prywanej plaży to polecam
      przejście się w stronę przeciwną do kierunku na Rodos. Jest tam takie centrum
      handowle z dojściem do morza. Na końcu jest bardzo miła kawiarenka z basenem,
      leżakami rozstawionymi na trawie, prysznicem. I to wszystko za jednego drinka.
      Można leżeć na leżaczkach cały dzień, kompać się z morzu, popijać kawę, wodę,
      piwo czy co tam kto chce. IXIA jest bardzo dobrym miejscem wypadowym do
      zwiedzania całej wyspy. Do Rodos jedzie się taksówką 15 minut.
      • krzysztof_jarz Re: Belair Beach Rodos/Ixia 10.08.04, 07:08
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dla mnie ma to być podróż poślubna i mam
        nadzieję, że wszystko będzie super.Zawsze można podjechać parę kilometrów.
        Pozdrawiam
        Krzysiek
      • issis Re: Belair Beach Rodos/Ixia 24.09.04, 01:52
        stryjenka_2 napisała:

> Jeżeli chodzi o plaże publiczne to dla mnie nic ciekawego a
        > nawet gorzej. Leżaki w opłakanym stanie a pod koniec sezonu chcieli za 2
        leżaki 8,-EUR. Po za tym puliczne plaże w IXIi nie należą do najczystszych.

Jak to - czy Hotel Belair nie ma wlasnej plazy???
        Czy ta na zdjeciu w przewodniku nie jest hotelowa?

wp.travelplanet.pl/index.php?dzial=czarter&akc=pokaz&oferta_id=378458&PHPSESSID=38e9b4d7d106b51b2046843aab960
        5f0

> Do Rodos jedzie się taksówką 15 minut.

A ile kosztuje taksowka? Chociaz po tym co przeczytalam o promenadzie i ze
        tylko 5 km., wole chyba spacerki...
    • qqlkablog Re: Belair Beach Rodos/Ixia 10.08.04, 16:41
      Byłam w zeszłym roku na Rodos, w hotelu Belair Beach w Ixia właśnie. Mnie
      osobiście się podobało. Piękny widok na morze z balkonu. Czyste, nowocześnie
      wyposażone pokoje. Klimatyzacja, TV kablowa (TV Polonia m.in). Przemiła
      obsługa. W Ecco Holiday - nie wiem, czy z nimi jedziesz - chwalą ten hotel pod
      względem jedzenia i to jest szczera prawda. Nie mogliśmy się doczekać
      codziennie na kolację. Była wprost przepyszna. A obsługa w sali jadalnej bardzo
      miła i profesjonalna.
      Uderza w kwestii tego hotelu wrażenie, że osoby w nim pracujące LUBIĄ w nim
      pracować, co przeciez nie za czesto się zdarza.

Plaża faktycznie jest kamienista i rada koleżanki, aby kupić klapki jest jak
      najbardziej trafiona. Leżaki są faktycznie drogie. W zeszłym roku płaciliśmy
      ok. 6 euro za leżak. (pod koniec sezonu) Inna sprawa, że ceny na Rodos
      generalnie nie są najniższe. Jak dla mnie wyraźnie daje się odczuć różnicę w
      cenach przed i po wejściu do Unii. (Porównuję z Kretą, na której byłam przed
      wejściem do UE).

Polecam serdecznie wyprawę do stolicy wyspy - Rodos. Miasto to leży tylko 5 km.
      od Ixia. Można się pokusić o powrót piechotą z Rodos do Ixia. Ja dałam się
      namówić, był wieczór - słońce zachodziło w feerii barw. Z Rodos do Ixia
      prowadzi promenada nadbrzeżna, wiodąca na klifach. Naprawdę malownicze widoki.
      Byłam zachwycona.

Jako miasteczko, Ixia jest typowo turystyczna. Dużo restauracji i pubów. Jeżeli
      lubicie być w centrum życia - polecam jednak zakwaterowanie w jednym z hoteli w
      samym Rodos. Chociaż Ixia też jest dobrym wyborem.

Morze - dno kamienisto/żwirowe. Cieplutka woda. Bardzo czysta. Widać z balkonu,
      a także z plaży oddalone o 25 km. brzegi Turcji - co naprawdę ładnie wygląda.
      Morze ma przepiękną, turkusową barwę. Znacznie bardziej niż na przykłąd w
      Tunezji, czy na Krecie, czy na Costa Brava.

W Hotelu Belair poza tym, podczas mojego pobytu, byli zakwaterowani głównie
      Brytyjczycy. To miłe - odniosłam wrażenie, że są spokojnym, kulturalnym
      narodem. :))

Jeżeli masz jakieś bliższe pytania, napisz maila - postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam!
      • aka10 Re: Belair Beach Rodos/Ixia 10.08.04, 22:50
        Warto pojechac do miasta Rodos na plaze ELI i zobaczyc,jak dwa morza stykaja
        sie ze soba...Pozdrawiam.
      • krzysztof_jarz Re: Belair Beach Rodos/Ixia 11.08.04, 07:03
        Jadę z Ecco Holiday, ale czytając tutaj niektóre rzeczy o Ecco zacząłęm się
        troszeczkę obawiać. Pododbno mamy też zarezerwowany pokój z widokiem na morze,
        więc może byc fajnie. A jak wygląda tam sprawa wypożyczania samochodów lub
        skuterków? Chcielibyśmy sobie pozwiedzać troszeczkę Rodos.
        Pozdrawiam i dziękuję za cenne rady i opinie.
        Krzysiek
        • qqlkablog Re: Belair Beach Rodos/Ixia 11.08.04, 10:50
          Nie miałam okazji wypożyczyć ani skutera ani samochodu, więc w tym zakresie nie
          bardzo mogę Ci doradzić.

W kwestii Ecco Holiday - faktycznie było inaczej niż planowaliśmy - tzn.
          wybieraliśmy się do sąsiedniego *** gwiazdkowego hotelu, a na lotnisku na
          miejscu dowiedzieliśmy się, że jednak zakwaterowano nas (za tę samą cenę) w 4*.
          Wyszło nawet na lepiej niż miało być.

Hotele, bo odwiedziliśmy ten nasz "niedoszły" 3*, generalnie są czyste i
          estetyczne, co dla mnie stanowi kluczową sprawę.

Osobiście nie miałam żadnych problemów z Ecco - poza tą "wymianą hotelu", ale
          to mi raczej nie przeszkadzało. Samolot, który wyczarterowało Ecco - w stronę
          Rodos - to była największa maszyna, jaką posiada LOT. Leciało się niezwykle
          komfortowo. Pełno miejsca. Telewizor i miła obsługa. W drugą stronę mieliśmy
          międzylądowanie na Krecie i zabieraliśmy gości z Krety. To był klasyczny
          czarter wakacyjny, bodajże Boeing 737 (nie pamiętam dokładnie). Wylądowaliśmy w
          tę i we wtę punktualnie.

Może po prostu się upewnij tylko w biurze podróży Ecco, gdzie rezerwowałeś
          wycieczkę, że będziesz dokłądnie w tym hotelu, o który prosiłeś. Zaznaczając,
          że słyszałeś, że może nastąpi8ć zmiana na lotnisku na miejscu.

Pozdrawiam i życzę niezapomnianych (pozytywnie :) wrażeń i wspomnień z podróżu
          poślubnej. Gratuluję ślubu! :)

qq

Ps. Miasto Rodos - godne polecenia.
        • issis Re: Belair Beach Rodos/Ixia 24.09.04, 02:04
          krzysztof_jarz napisał:

> Jadę z Ecco Holiday,

Ja tez - jutro!

> Pododbno mamy też zarezerwowany pokój z widokiem na morze,
          > więc może byc fajnie.

Musiales doplacac za widok na morze?
      • issis Re: Belair Beach Rodos/Ixia 24.09.04, 02:01
        qqlkablog napisała:

> Uderza w kwestii tego hotelu wrażenie, że osoby w nim pracujące LUBIĄ w nim
        > pracować, co przeciez nie za czesto się zdarza.

W przewodniku pisza, ze od lat ten sam personel, bardzo profesjonalny.
    • krzysztof_jarz Re: Belair Beach Rodos/Ixia 17.08.04, 14:39
      Czy ktoś jeszcze może mi coś napisać o tym hoteliku?
      Pozdrawiam
      Krzysztof
      • iblan Re: Belair Beach Rodos/Ixia 24.08.04, 12:13
        też bylismy w tym hotelu w ub.r. wrzesień/pażdziernik - pod opisem qq którym
        możemy się podpisać obiema rękami.
        Wszystkie pokoje mają (choćby częściowy) widok na morze.
        W basenie woda jest dosyć chłodna, na pewno chłodniejsza niż w morzu.
        Obsługa hotelowa rzeczywiście musi bardzo lubić tę pracę, bo mimo że hotel jest
        spory, to czujesz w nim rodzinną atmosferę.
        Po przylocie szef jadalni (I piętro) wita w drzwiach i wskazuje stolik, przy
        którm się siedzi potem przez cały czas. Są strefy dla niepalących i palacych i
        jest to jedno z pierwszych pytań, które usłyszycie.
        Kuchnia jest bardzo dobra i urozmaicona. Każdy znajdzie coś dla siebie, polecam
        zwłaszcza kuchnię grecką ! Super kawa - kawę lub herbatę nalewają kelnerzy i
        nie trzeba ich wzywać - bez przerwy krążą po sali i dolewają.Po soki chodzi się
        już samemu. Na śniadanie polecam też jogurt z miodem i rodzynkami.
        Tuż obok hotelu jest przystanek autobusowy. Można pojechać do Rodos autobusem
        (bilet kupicie u kierowc) - ale można też pójść pieszo - spacerkiem to 40-50
        min. wspamiałą drogą nad samym morzem. My w końcu chodziliśmy codziennie w
        ramach odchodzania się po wspaniałościach kuchni hotelowej.
        Można też pożyczyć samochód lub skuter - jest całe mnóstwo wypożyczalni, a ceny
        są wystawione w oknach.
        Zakupy (np. napoje) najtaniej kupicie w supermarkecie na drugm końcu Ixii - ze
        20 min.spacerkiem.
        Jeżeli lubicie zwiedzanie, to polecam samo miasto Rodos - koniecznie pałac
        wielkich mistrzów, dawny szpital joannitów (obecnie muzeum) i samo pochodzenie
        po starych uliczkach miasta. Wstępy w niedziele są bezpłatne na całej wyspie.
        Koniecznie wybierzcie się do miasta wieczorem po kolacji, jest bezpiecznie a
        widoki podświetlonych murów i domów są fantastyczne. Wybierzcie się też do
        Lindos (strome podejście na akropol po bardzo wyślzganej wąskiej drodze).
        Bardzo zalecany klasztor Tsambika to piękne widoki ze szczytu góry (chyba ze
        3oo stopni), ale sam klasztor to raczej bardzo skronma wiejska chata - w jednej
        izbie jest słynna ikona, w drugiej śpi mnich. Trudno zmieścić coś więcej na
        samym szczycie.
        Możecie też popłynąć sami na Symi. Bilet kupicie w porcie za 20 EUR, a zdążycie
        dojechać po śniadaniu autobusem chyba za 1,60 EUR. Warto popłynąć choćby dla
        samego klasztoru św.Michała. Wypływa się o 9,00, a wraca ok.17,30 - 18,00.
        Można też się wybrać na Filerimos - my poszliśmy nawet pieszo z Belair - są tam
        pozostaliości greckich riun i kościół joannitów, a na ramionach krzyża jest
        punkt obserwacyjny na pół wyspy.
        Można też pojechać na przylądek Prasonissos i w góry (najlepiej wynajmując
        sachochód) generalnie zwiedzajcie na własa rękę !
        Po drugiej stronie Rodos plaże są szerokie i piaszczyste. Po wprawie na akropol
        na Lindos polecam plażę przy zatoce św.Pawła. W wodzie ciepło, bez fal i widać
        cały akropol - jest spory parking, gdzie można zostawić samochód. Można też
        pojechać do Lindos autobusem, ale z przesiadką w Rodos.
        Ogólnie Rodos jako miasto i jako wyspa są wspaniałym pomysłem na podróż
        poślubną! Jak powiecie w Ecco, że to podróż poślubna, to na pewno w hotelu
        zrobią Wam jakąś niespodziankę. Jak my byliśmy, to Niemcy przy sąsiednim
        stoliku mieli też jakąś uroczystość - chyba urodziny. Przy kolacji na chwilę
        zgasło światło, kelner wniósł tort z zapalonymi świeczkami i złożył życzenia.
        Cała sala oczywiście zaśpiewała po angielsku "happy birthday", a Niemcy
        swoje "sto lat" i było bardzo, bardzo sympatycznie.
        Zazdroszczę Wam z całego serca tego wyjazdu - my na pewno tam wrócimy i do tego
        samego hotelu. Na pewno wrócicie bardzo zadowoleni!
        Życzymy szczęścia i niezapomnianej podróży.
        • issis Re: Belair Beach Rodos/Ixia 24.09.04, 02:12
          iblan napisała:

> Wszystkie pokoje mają (choćby częściowy) widok na morze.

A sa jakies pokoje ze strasznym widokiem - np. na smietnik, albo na szambo...?

> Są strefy dla niepalących i palacych i
          > jest to jedno z pierwszych pytań, które usłyszycie.

Ktora' strefe polecasz? Zakladajac, ze sama nie pale, ale jade z osoba' palaca'.

> Po soki chodzi się już samemu.

A jak wyglada sprawa wina do obiadokolacji? Jest? Trzeba doplacac?

> Zakupy (np. napoje) najtaniej kupicie w supermarkecie na drugm końcu Ixii -
          ze 20 min.spacerkiem.

A w blizszych sklepach? Ceny brdzo sie roznia'?

I najwazniejsze pytanie - moze mi ktos odpowie - czytam o wiatrach w Ixii - czy
          naprawde tak bardzo wieje???
    • issis Re: Belair Beach Rodos/Ixia 24.09.04, 02:30
      Mam jeszcze pytanie - co z internetem - czy w hotelu jest stanowisko
      internetowe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka