30.08.14, 18:56
Wybieram się za kilka dni na Karpatos. Ktoś był? Jakie wrażenia? Gdzie warto pojechać? Ile kosztuje taksówka z lotniska do Pigadii?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Karpatos IP: *.jjs.pl 01.09.14, 10:05
      Wioski: Olimpos (górska "wioska kobiet" w ludowych strojach z wiatrakami na samym szczycie "okno wiatru"), Finiki (kościołek pod skalą i na porcikiem rybackim, jlepsza tawerna z owocami morza, z dużym tarasem i pięknym widokiem na morze), Pigadia (Starożytny Potideon, jaskinia Posejdona), Menetes (Małe Muzeum Folkloru, Muzeum Archeologiczne, kościół do którego budowy użyto elementów ze starożytnego Arkassa, widoki) , Arkassa (na wzgórzu Akropol, na wzgórzu mały kościół Agia Sofia z pięknym widokiem na wioskę i morze), Lefkos (wysepka Sokastro z bizantyjskimi ruinami i dzikimi plażami naprzeciwko portu w Lefos, dostępna łodzią z portu), Othos (Muzeum Ludowe w tradycyjnym domu), Aperi (place z fontannami),
      Diofoni ( rejs na Saira - "Captain Manolis", plac z wenecką fontanną), Mesochori (cicha wioska na zboczu z białymi domkami, w pobliżu usytułowane są wiejskie chaty z kamieni).
      Avlona (malutka wioseczka około 20 mieszkańców, jeśli lubicie piesze wędrówki piesze to stąd wiedzie ścieżka do ruin mykeńskiego miasta Vroucounda - ok. 3 godziny pieszo) .
      Plaże Michaliou Kipos, Diakoftis, Diakofti, Kato Lako, Kira Panagia (z kościołem Kyra Panagia), Vananda, Lefkos i wszystkie plaże na A czyli Achta, Apella, Agios Minas, Aya Panaya Amoopi, Agios Theodoros, Agios Nikolaos:)
      Plaże warto też odwiedzić od strony morza. Z porcie w Pigadi o 10 rano odpływają statki i motorówki na całodniowy rejs na trzech trasach do grot, plaż i do wyspy Saria. Warto tez wybrać się na wycieczka promem na mała urokliwą Kassos.
      Taksówka z lotniska do Pigadia 15 euro.
      • jakanu Re: Karpatos 19.09.14, 14:20
        Dzięki za obszerny opis.
        Wczoraj wróciłem z Karpatos. Za taksówkę z lotniska do Pigadia płaciłem 25 euro i w jedną i w drugą stronę - nikt nie chciał zejść z ceny - mam wrażenie że wszyscy się umówili i wszyscy żądali taka sama cenę - 25 euro za kurs...albo za słabo się targowałem :)
        • Gość: hmmm Re: Karpatos IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.09.14, 18:59
          Byłem na Karpatos parę lat temu i w Pigadii obok postoju taxi stała wielka tablica z cenami za kursy do poszczególnych miejscowości więc wnioskuję, że na Karpatos targowanie się nie wchodzi w grę. Ceny są z góry ustalone.

Czy taksówki na lotnisku były dostępne "od ręki" czy też trzeba było gdzieś dzwonić i zamawiać?
          • w_isienka Re: Karpatos 20.09.14, 23:15
            A mówimy o lotnisku ateńskim czy innym?
            • andrzejdz1 Re: Karpatos 20.09.14, 23:51
              w_isienka Tak mówimy o lotnisku na wyspie Karpathos. Obudż się. Co prawda tablicy tam nie widziałem ale pół wyspy pokonałem na skuterze w niecały dzień za ok 20 e razem z paliwem.
              • Gość: hmmm Re: Karpatos IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.09.14, 04:12
                Tak, pytam o lotnisko na Karpatos. Nie wygląda mi ono na szczególnie ruchliwe wiec zastanawiam się czy taksówki stoją tam cały czas czy tylko jak coś ma przylecieć i czy przyjeżdżają też jak przylatują czartery? Wcześniej byłem promem z Rodos, ale zastanawiam się też na bezpośrednim lotem jak tui albo inne biuro będzie miało Karpatos w ofercie w przyszłym roku.

Aha, jeszcze jedno - gdzieś przeczytałam, że w końcu jest już droga z południa na północ. Czy to prawda?
                • w_isienka Re: Karpatos 21.09.14, 17:44
                  Tak sie dopytuję, bo przeglądałam stare wątki o Karpathos i pisano tam o możliwości dotarcia tna wyspę właśnie z Aten i zastanawiałam się ile taki dojazd z Aten na Karpathos mógłby kosztować ( a to w związku z tanimi lotami do Aten w przyszłym roku podobno 7 dni w tygodniu). Pozdrawiam.
                  • bebiak Re: Karpatos 21.09.14, 18:00
                    Z Aten na Karpathos? Takie połączenia odkąd pamiętam były.
                    Jak wakacjowałam tamże w 2005 roku rozważałam loty samolotem na Rodos na wypadek odwołania promów z powodu silnych wiatrów (zdarza się na Karpathos) ale okazało się, że samoloty latające na Karpathos są (były?) tak małe, ze w przypadku silnych wiatrów najpierw odwoływano samolot a potem prom (zwłaszcza, że taka Ierapetra była sporym promem) :)
                    • dorasia1 Re: Karpatos 22.09.14, 11:02
                      Wróciłam z Karpathos 18 września. Taksówki na lotnisku stoją, nie ma z tym problemu. Natomiast nie wiem jak można "całą" wyspę objechać skuterem w 1 dzień. Tzn, objechać można, ale warto jeszcze coś zobaczyć:) "Gość" wspomniał chyba o większości atrakcji wyspy, ja ze swej strony szczególnie polecam wioskę Mesochori. W przeciwieństwie do uroczej (!) Olimpos (ale według mnie trącającej trochę cepelią), żyjącej chyba wyłącznie z turystów - w Mesochorii można zobaczyć żyjącą wioskę. Co prawda ona "ledwo" żyje - mieszka w niej 70 osób (bo 2 zmarły w ubiegłym roku) ale nadal uprawiają one swoje ogrody, warzywniaki. Wioska jest senna, bez tłumu turystów, na tarasie w Cafe Skopi (jedynej "kawiarni" w wiosce - oprócz tawerny przy wejściu do wioski) można napić się kawy czy wina i pogadać z bardzo rozmownym właścicielem. Wszystkie sprzęty w kafejce są ozdobione autografami turystów, którzy odwiedzili to miejsce.. Ta wioska pewnie w niedalekiej przyszłości będzie świecić pustkami, gdyż wszyscy młodzi z niej uciekają.
                      Jeżeli chodzi o plaże... mnie osobiście najbardziej przypadły do gustu plaże na południu i południowym zachodzie wyspy.
                      a... na wyspie są 3 stacje benzynowe i 3 bankomaty (wszystkie w Pigadii)- także trzeba uważać jak się tankuje. Nam zabrakło paliwa w quadzie w Arkassie, uprosiliśmy więc właściciela miejscowej wypożyczalni by nam odsprzedał kilka litrów i jakoś udało nam się dojechać do Piagadii, ale wolę nie myśleć co byśmy zrobili, gdybyśmy stanęli "nigdzie"...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka