Dodaj do ulubionych

Z Aten do Larnaki

13.10.14, 00:31
Cześć, prośba o konsultację - wolę się upewnić czy mogę tak zrobić:
za kilka tygodni lecę do Aten na 2-tygodniowe zimowe wakacje i mam już oczywiście bilet lotniczy Warszawa - Ateny - Warszawa.
Właśnie się dowiedziałam, że w czasie kiedy będę w Atenach pod Larnaką odbędzie się wesele Cypryjczyków, na które zostałam zaproszona: hurra!
Chcę teraz kupić sobie bilet na weekend na trasie: Ateny - Larnaka - Ateny.
Wiem, że bilet kupię spokojnie ale czy nie będę miała z podróżą żadnego problemu?

Chodzi mi o to, że to nie będzie żaden przelot tranzytowy, że lecąc na Cypr nie będę miała biletu powrotnego do Warszawy (bo ten to ja mam na czas późniejszy z Aten przecież) a tylko do Aten.

Może bezpodstawnie się zastanawiam ale wołałabym mieć pewność czy mogę ot tak sobie z nie swojego kraju polecieć na weekend na Cypr i wrócić nie do swojego kraju.

Możliwe, że swobodnie mogę sobie latać po całej Unii [typu: dziś lecę z Warszawy do Berlina, tam pozwiedzam ze dwa dni i zdecyduję, że polecę sobie dalej do Paryża albo Lizbony itp...] ale nie praktykowałam stąd wolę się upewnić.

Z góry dzięki za konsultację :)
Serdeczności. B.
Obserwuj wątek
    • Gość: ZZZ Re: Z Aten do Larnaki IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.10.14, 06:27
      W Unii z unijnym paszportem/dowodem możesz sobie latać gdzie chcesz i ile chcesz bez biletu powrotnego (o który zresztą nikt Cię nie będzie pytać). Deportować Cię do Polski mogą dopiero jak skończy Ci się kasa, zamieszkasz na ulicy i staniesz się uciążliwa dla tubylców:)
      • bachula_gr Re: Z Aten do Larnaki 13.10.14, 07:14
        Bebiaku, herbatki sobie zaparz, kochana. Co Cie opetalo? ;-)
        Nie ma obowiazkju latania z wlasnego kraju, przesiadania sie z wlasnego kraju czy tez nawet wracania do niego. Inaczej bylabym calkowicie uziemiona.

Kreacje szykuj a nie zawracaj sobie glowy takimi rozmyslaniami, kochana.
        Baw sie dobrze.
      • bachula_gr Re: Z Aten do Larnaki 13.10.14, 07:16
        Gość portalu: ZZZ napisał(a):
        > Deportować Cię do Polski mogą dopiero jak skończy Ci się kasa, zamieszkasz na ulicy i sta
        > niesz się uciążliwa dla tubylców:)

.....a I to nie zawsze. Mozesz w miedzyczasie poprosic o azyl w Grecji ;) Pryzgraniemy Cie, spokojna glowa.
        • dodekanezowiec Re: Z Aten do Larnaki 13.10.14, 08:20
          Nawet na Cypr Północny można na dowód osobisty.
          A widzisz - nie ciągnęło Cię na Cypr :)
          I może zobaczysz, że jak w Atenach będzie lało i 15 stopni, to na Cyprze będzie na przełomie listopada i grudnia nawet i 20 stopni.
          • bebiak Re: Z Aten do Larnaki 13.10.14, 12:00
            Dzięki Wam wszystkim - jakaś spokojniejsza już jestem :)

dodekanezowiec napisał:

> A widzisz - nie ciągnęło Cię na Cypr :)

I nadal nie ciągnie :) :) :) ale ciągnie mnie wesele tambylców, wesele urządzone w sposób tradycyjny: to musi być piękne :)

> I może zobaczysz, że jak w Atenach będzie lało i 15 stopni, to na Cyprze będzie
            > na przełomie listopada i grudnia nawet i 20 stopni.

Ja w grudniu :)
            Jak dotąd zawsze było pięknie, ślicznie i OK a nawet jak będzie deszczowo to ja w Atenach mam takie swoje kąty "zakryte" typu Cafe Melina czy kluby (gdzie koncerty) , że nie ma szans na zostanie na Cyprze dłużej - noooo, przyznaję: nie czuję ciśnienia, nawet na spacer po Larnace :) Nie obrażaj się :D :D :D

Pozdrawiam serdecznie . B.
        • bebiak Re: Z Aten do Larnaki 13.10.14, 12:01
          bachula_gr napisała:

Mozesz w miedzyczasie poprosic o azyl w Grecji ;) Pryzgraniemy Cie, spokojna glowa.

He he he, dziękuję!! Zawsze to jakieś zaplecze, zabezpieczenie ;)
    • bebiak A w Larnace przez dwa dni ... 23.10.14, 22:35
      Cóż, kupiłam ten bilet na trasie Ateny - Larnaka - Ateny :)

Odliczając czas, który spędzę oglądając przygotowania do ślubu i wesela oraz samą uroczystość plus wesele (czyli odliczając dzień, noc i pół dnia na odespanie) - będę miała półtora dnia wolnego, który mogę przeznaczyć na poszwędanie się po mieście, co chętnie uczynię skoro już tam będę.
      Bilet do Aten specjalnie sobie tak naprawdę wieczorny kupiłam aby połazić po Larnace.

I mam dwa pytania:

1. Nie jeżdżę autem (wypożyczenie odpada) zatem jak wydostanę się z lotniska do centrum miasta? Czy są tam jakieś autobusy czy taksówki tylko? Przylecę do Larnaki późnym wieczorem (ok 23-ciej) a odlatuję do Aten przed 20-tą. Patrząc na mapę wnioskuję, że to nie jest daleko ale przecież nie będę kilka kilometrów wędrować;

2. I Larnaka jako taka: objawiła Wam się ciekawie? Zaglądam do internetu i podczytuję o tym i owym ale może ktoś coś napisze w sensie: gdzie mając takie 1,5 dnia warto albo trzeba zajrzeć koniecznie (nie mając samochodu).
      • 82piterek Larnaka - transport 24.10.14, 01:22
        Hej Beatka, może coś podpowiem odnośnie 1 pytania. Kursuje parę busów z lotniska do miasta, m.in. 417, 418, 419, 429 i 425 którym powinnaś się dostać do miasta o 22:50 lub 23:20:
        www.zinonasbuses.com/admin/uploads/pdfs/pdf277.pdf
        Więcej o transporcie na Cyprze:
        www.zinonasbuses.com/skcontent2.php?id=289
        www.wspinanienacyprze.eu/index.php/komunikacja-na-cyprze-poludniowym
        www.fly4free.pl/forum/dojscie-do-miasta,1308,626
        Pozdrawiam serdecznie
        • bebiak Re: Larnaka - transport 25.10.14, 01:11
          Piterku, bardzo dziękuję :)
          Wybieram się w nowy dla mnie teren i to duże wyzwanie mimo, że - niezależnie od towarzystwa weselnego - mam tam przyjaciół nawet i wiem, że jakiś lunch czy kolację z Nimi też zjem ale Oni mieszkają w Paralimni, pracują i nie wiem czy w dnie robocze będą mogli mi wiele czasu poświęcić stąd staram się sama wywiedzieć tego i owego. Bardzo dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka