Dodaj do ulubionych

Itaka, Korfu- ostrzegam!!!

15.10.14, 09:26
We wrześniu po wylądowaniu na Korfu przedstawiciel biura Itaka, w którym mieliśmy wykupione wczasy w hotelu Mareblue Beach poinformował nas bez najmniejszego wcześniejszego ostrzeżenia, że kilka pierwszych dni mamy spędzić w hotelu Gelina.
Gelina ma tyle samo gwiazdek, co Mareblue, jednak w praktyce jest ogólnie hotelem o niższym standardzie, przede wszystkim jeśli chodzi o higienę, a raczej brud w jadalni, słabszą estetykę, słabsze baseny itd.
Jednak to co najbardziej wołało o pomstę do nieba to:
1) stan "pokoi", w których nas umieszczono- pomieszczenia w głębokich suterenach, pleśń, brud, robactwo, zdezelowane nadgniłe meble, brak okna (było tylko przeszklone wyjście na dwór, więc nie można było mimo upałów otworzyć czy uchylić okna nocą), zdewastowane toalety, smród pleśni i kanalizacji;
2) sposób traktowania klientów przez biuro Itaka, np. informowanie, że przeniesienie do właściwego, opłaconego przecież przez nas z góry hotelu jest niemożliwe z powodu (sic !) braku miejsc, podczas gdy na portalu booking.com miejsca w Mareblue były jak najbardziej dostępne; podawanie najpierw wersji, że w hotelu Gelina mamy spędzić 3 doby, bo do tego czasu nie ma ani jednego pokoju wolnego w hotelu Mareblue, po czym przeniesienie po 2 dobach zmarnowanych przez nas zamiast na odpoczynek na prośby, rozmowy, monity, do hotelu Mareblue, który nie wiadomo skąd nagle wziął wolne miejsca; obiecywanie drobnych rekompensat za zmarnowaną znaczną część wyjazdu i łamanie tych obietnic itd.
Szczegóły można mnożyć.
Podsumowując: znacząca część wyjazdu zmarnowana na stresy i nocowanie w warunkach urągających wszelkim standardom i po prostu niebezpiecznych (np. czarna pleśń w pokoju), wszystko w cenie pięciogwiazdkowego hotelu.
Ostrzegam przed tym biurem, nigdy więcej nie skorzystam z ich oferty.
Na Korfu natomiast chętnie wrócę, bo jest przepiękną wyspą. Tylko że z innymi biurem.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego i spokojnego wypoczynku.

Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 15.10.14, 12:53
      Moim zdaniem, Polacy się uczepili tej Itaki jak rzep psiego ogona. Trochę zrozumiałe, bo TUI czy Rainbow a jeszcze bardziej inne biura oddały bez walki wiele kierunków i wylotów z lotnisk lokalnych. Ale Grecję ma dużo biur, dużo jest wylotów lokalnych, a wg mnie Itaka źle dobiera hotele na wyspach greckich, nie mają "ręki".
    • expertour Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 15.10.14, 17:46
      A po co lecieć z biurem podróży? Samemu wykupić przeloty i hotele, wyjdzie taniej a wybór hoteli jest przeogromny. Ja płaciłem za 3* 6 euro za 1 osobę bez wyżywienia w lipcu. Przelot z Berlina z cateringiem i 20 kg bagażu 100 euro. Wyżywienie Lidl plus wieczory w greckich knajpach od 25 do 40 euro za 4 osobową rodzinę z napojami.
      • 46borys Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 15.10.14, 18:42
        Te 100 euro za przelot, to cena za 4 czy za 1 osobę? I czy bilet za tę cenę obejmował podróż w jedną stronę, czy tam i z powrotem?
      • Gość: Goha Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.14, 20:00

> A po co lecieć z biurem podróży? Samemu wykupić przeloty i hotele, wyjdzie tani
        > ej a wybór hoteli jest przeogromny. Ja płaciłem za 3* 6 euro za 1 osobę bez wyż
        > ywienia w lipcu. Przelot z Berlina z cateringiem i 20 kg bagażu 100 euro. Wyżyw
        > ienie Lidl

Nie wszystkim pasuje wylot z Berlina, hotel 3* i żywienie się w Lidlu podczas urlopu. Biura mają też przeogromną ofertę hoteli o wyższym standardzie i z dobrym wyżywieniem i szczególnie w first minute bardzo konkurencyjne ceny. Niektorzy wyrośli już z kempingowego standardu
        • Gość: vvv Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! IP: *.ists.pl 15.10.14, 20:56
          Jak pokazuje pierwszy post dorasta się do niezwykle ekscytujących form urlopowania, które raczej trudno nazwać wypoczynkiem.
          • Gość: Goha Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.14, 21:24
            Jeżeli wybierze się dobry hotel i biuro podróży bardziej profesjonalne niż olewajwca klientów Itaka to szanse na udany urlop są naprawdę spore. Zdecydowana większość klientów biur podróży wraca z wakacji zadowolona i wypoczęta, mnie się to udaje od kilkunastu lat, czyli odkąd wyjeżdżam za granicę z biurami podróży.
      • marweg25 Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 15.10.14, 20:27
        Gadasz głupoty. Nie jest taniej bez biura jeśli :
        1. Lecisz w sezonie
        2. Musisz wziąć bagaż rejestrowy bo rzeczy, które musisz wziąć nie można wziąć do kabiny
        3. Nocujesz w hotelu 4-5 gwiazdek a nie w kurniku

Do swojego wyliczenia dolicz dojazd do Berlina ( koszt, dodatkowy urlop), dojazd lotnisko- hotel

• Gość: xxx Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! IP: *.unknown.vectranet.pl 15.10.14, 22:16
          I do ciezkiej cholery ludzie przeliczają wszytsko po cenie euro = 3,30 PLN (2008 r.). Albo 4 zł. Pisza że z Niemiec było 990 euro a z Polski 4.100 więc z Polski drożej.
    • slonecznik1981 Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 08:03
      No to chyba w innej Gelinie byłam w sierpniu, bo jedyne do czego można było się przyczepić, to zbyt mała ilość obsługi w stosunku do liczby gości hotelowych - czasami trzeba było poczekać chwilę na uprzątnięcie stolika w restauracji. Wręcz przeciwnie, hotel wyróżniał się na plus jeśli chodzi o czystość i sprzątanie pokoi w porównaniu z innymi hotelami greckimi, w których byliśmy.

"Głębokich" suteren tam nie ma. Pokoje na przyziemu położone są na poziomie trawnika. Rzeczywiście, ludzie tam mieszkający skarżyli się na zapach stęchlizny. Co najlepsze, nikt z Itaki nie był kwaterowany w tych pokojach, za to parę awantur z tego zrobili klienci Grecosa i ....niemieckich biur :) Itaka mieszkała głównie w budynku Niko na 1 i 2 piętrze. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do czystości u umeblowania.

Mareblue widziałam. Nie oceniam czystości, obsługi i wyżywienia. Jak dla mnie hotel położony na totalnym odludziu, z mikroskopijną plażą i stawami obok (komary!!!). Z Geliny mieliśmy rzut beretem do miasteczka , a plażą można było spacerować do samej Rody.

Nie rozumiem też co to są "słabsze" baseny? 3-metrowej głębokości basen, taki jak przy budynku Bazylia, praktycznie codziennie pusty, jest czymś bardzo rzadko spotykanym w greckich hotelach. Do tego miałaś jeszcze 3 inne baseny plus baseny w hotelowym aquaparku.
      • az375 Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 10:30
        "No to chyba w innej Gelinie byłam w sierpniu"

Tak, chyba w innej ;)
      • marweg25 Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 19:41
        Jak się nie było w hotelu to nie należy się na jego temat wypowiadać. Plaże są dwie tuż przy hotelu a sam hotel naprawdę fajny. Jest na pustkowiu ale to jest wyraźnie zaznaczone w każdym opisie. Jedzie tam ten komu to odpowiada.
    • nchyb Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 09:13
      powtórzę:
      forum.gazeta.pl/forum/w,19,155125423,155138261,Re_Itaka_Grecja_Korfu_ostrzegam_.html
      współczuję zepsutych wakacji, ale to nie tylko Itaka, tylko wszędzie u każdego touroperatora moze się zdarzyć i co jakiś czas zdarza...
      • gringo68 Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 09:28
        no to ja muszę być jakimś ewenementem w czepku urodzonym, bo na kilkanaście wyjazdów z bp, w tym chyba 7 czy 8 z Itaką, nigdy nie spotkałem się z horrorami opisywanymi na forach turystycznych

może dlatego, że zamiast wciskać się z kamera pod umywalkę w łazience, aby fotografować nierówno położona fugę, albo robić zdjęcia "robactw" w postaci żuczka na balkonie, zajmowałem się beztroskim wakacyjnym odpoczynkiem ;)

oczywiście zdarzały się usterki, najpoważniejsza z nich, właśnie z Itaką, to dwie godziny opóźnienia podczas powrotu z Marsa Alam, zgroza :)

to pisałem ja - pracownik Itaki (uprzedzając standardowe zarzuty) ;)
        • nchyb Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 09:45
          > może dlatego, że zamiast wciskać się z kamera pod umywalkę w łazience, aby foto
          > grafować nierówno położona fugę, albo robić zdjęcia "robactw" w postaci żuczka
          > na balkonie, zajmowałem się beztroskim wakacyjnym odpoczynkiem ;)

mam podobnie, szukam dobrych stron, o gorszych zapominam, przez co ja pobyt w tym samym hotelu mogę ocenić lepiej, niż ktoś inny i ja mam udane wakacje, a o to mi właśnie chodzi zazwyczaj :)
        • Gość: Kasia Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.14, 10:32
          Wiesz, ja raczej nie spotykam narzekań na biuro podróży w powodu nierównej fugi lub żuczka w pokoju (chyba sam to wymyśliłeś), tym bardziej, że jeżeli już, to pretensje o takie bzdety można mieć do siebie (o wybór takiego hotelu), a nie do biura podróży, bo nikt nie zmusza do wyboru konkretnego hotelu.
          Zdecydowana większość ludzi jedzie na wakacje, żeby cieszyć się urlopem i wypoczywać w spokoju, ale czasem jest to niemożliwe i człowiek już na starcie ma zszargane nerwy, a głównie przyczynia się do tego niekompetencja czy zwykłe oszustwo biura podróży.
          A to że Itaka schodzi na psy to po prostu fakt, czego dowodem jest także mój przypadek. Ja wykupiłam tygodniowy pobyt w hotelu ALDEMAR KNOSSOS ROYAL na Krecie (spokojna, bo już korzystałam z sieci Aldemar) - na miejscu w hotelu w zgrabny sposób zostaliśmy przewiezieni meleksem do budynku obok - który okazał się być INNYM HOTELEM!!!!!!! - po telefonicznej interwencji do rezydentki uzyskaliśmy informację, że w hotelu Aldemar nie ma miejsc i zostaliśmy przeniesieni do hotelu ANABELL o tym samy standardzie. Ze strony ITAKI było ZERO informacji, żadnego słowa przepraszam!!!! Dodam, że Anabell to nie ten sam standard pomimo swoich 5 gwiazdek. Dla mnie skandal, skandal, jeszcze raz skandal! POSTAWA NIEKOMPETENTNEJ REZYDENTKI BYŁA ŻENUJĄCA! I LUDZIE NIE DAJCIE SIĘ, MY ZROBILIŚMY AFERĘ Z TEGO POWODU, AŻ ZNALAZŁ SIĘ NA DRUGI DZIEŃ POKÓJ W ALDEMARZE!!!! Niestety, znaczna część Polaków odpuściła jak się okazało później. To się w głowie nie mieści. KUPUJESZ KOTA W WORKU!!!!! Wcześniej byłam kilka razy z Itaką i miałam do nich zaufanie, ale już się skończyło. NIGDY WIĘCEJ!
          I właśnie dlatego nie skorzystam już z ich usług, żeby mieć szansę na udany i bezstresowy urlop, a nie użeranie się z biurem podróży i wyszarpywanie tego za co zapłaciłam.
          • nchyb Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 11:27
            > I właśnie dlatego nie skorzystam już z ich usług, żeby mieć szansę na udany i b
            > ezstresowy urlop, a nie użeranie się z biurem podróży i wyszarpywanie tego za c
            > o zapłaciłam.

korzystając z innego biura wcale nie zapewnisz sobie 100% pewności, że taka sytuacja Cię nie spotka, niestety
            forum (m.in turystyka zagraniczna) udowadnia, ze nie ma touroperatora, któremu taka sytuacja nie zdarza się i to nie raz i nie dwa... :(
            • Gość: Kasia Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.14, 11:57
              Czytam forum dość często i widzę, że akurat Itaka ma takich przypadków najwięcej - brak miejsc w hotelu już po przyjeździe na miejsce i stawianie swoich klientów przed faktem dokonanym (nieraz jest to cały autokar ludzi). Podejrzewam, że to jakaś ich strategia. Nie wierzę, ze biuro nie zna sytuacji w danym hotelu na kilka dni przed wylotem, żeby uprzedzić ludzi, że w tym terminie w zarezerwowanym hotelu nie ma miejsc i dać im jakąś alternatywę. Po co przyjmują rezerwację na konkretny hotel, a potem kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt osób robią w konia?
              Jeszcze mogę zrozumieć (choć nie akceptować), że może incydentalnie wystąpić jakaś nieprzewidziana sytuacja i nagle dla jednej czy dwóch osób zabraknie miejsc, ale dla kilkudziesięciu??? To już nie może być przypadek tylko zwykłe oszustwo. Dla mnie Itaka jest rozdziałem zamkniętym, to nie jedyne biuro, z którym jeździłam i nigdy dotychczas nie zdarzyło mi się, żebym po przylocie nie trafiła do hotelu, który miałam zarezerwowany.
              • nchyb Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 13:00
                > Czytam forum dość często i widzę, że akurat Itaka ma takich przypadków najwięce

czy prowadziłąś również badania statystyczne wpadek w stosunku do ilości sprzedanych miejsc? i chyba jednak wybiórczo czytałaś, skoro tę Itakę głównie dostrzegałaś :)

tak czy inaczej, współczuję, ale nie licz, że zmiana biura zapewni 100% pewności. Nie zapewni, TUI i inne taż mają wpadki, ciut mniej może, bo jako droższe, rzadziej są wybierane...
                • l-a Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 13:34
                  nchyb napisała:

> czy prowadziłąś również badania statystyczne wpadek w stosunku do ilości sprzed
                  > anych miejsc? i chyba jednak wybiórczo czytałaś, skoro tę Itakę głównie dostrze
                  > gałaś :)
                  >
                  > tak czy inaczej, współczuję, ale nie licz, że zmiana biura zapewni 100% pewnośc
                  > i. Nie zapewni, TUI i inne taż mają wpadki, ciut mniej może, bo jako droższe, r
                  > zadziej są wybierane...

Ja też zaglądam często na forum i muszę przyznać, że gołym okiem widać (nie prowadzę statystyk), że najwięcej wątków z zastrzeżeniami do biur podróży dotyczy Itaki, i cieszy mnie nigdy nie latałam z tym biurem i pewnie nigdy z nimi nie wyjadę po takich recenzjach.
                  I prawda, że wszystkie biura mają wpadki, ale chyba nie wszystkie notorycznie zmieniają klientom zarezerwowany hotel na inny wbrew ich woli. Ja od 10 lat latam z TUI - często dwukrotnie w ciągu roku - i nigdy (jak do tej pory) nie zdarzyło mi się, żeby po przyjeździe zawieźli mnie do innego hotelu, podobne doświadczenia mają moi znajomi i rodzina, którzy też korzystają z tego biura. Przecież to chyba proste nie przyjmować kolejnych rezerwacji na hotel, w którym biuro wyczerpało swój limit miejsc. Z pewnością TUI ma na swoim koncie wpadki innego rodzaju, ale nie wydaje mi się, żeby dotyczyły one zakwaterowania w hotelu innym niż zarezerwowany. Był kiedyś przypadek wycofania w ogóle hotelu z oferty, ale osoby, które go zarezerwowały były o tym uprzedzane dużo wcześniej (a nie po przylocie do hotelu) i mogły zmienić rezerwację albo dostać zwrot kasy.

Ps. I sądzę, że powielasz stereotyp jakie to TUI jest drogie, bo gdybyś przejrzała ich ofertę to okazałoby się, że wiele hoteli jest u nich tańsza niż u konkurencji (ale są też droższe czy w porównywalnych cenach).
                  • slonecznik1981 Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 14:07
                    Niestety TUI jest drogie i ma ceny wyższe niż konkurencja.

Co do wzmiankowanego hotelu Gelina resort, to cena first minute z Itaki dla 4-osobowej rodziny na sierpień wynosiła ok. 13 500, ceny first minute RT czy Grecosa w tej samej konfiguracji były średnio o 2000 zł wyższe, a jak wspomniałam we wpisie wyżej, turyści Grecosa kwaterowani byli na parterze i mieli z tego powodu spore pretensje sadząc ze skali awantur w recepcji. Dość dziwne bo hotel był "grecosowski" z animacją, flagami, bannerami itd włącznie...

Kilka razy byłam z Itaką i zawsze byłam dość zadowolona. Może dlatego, że nie dzwoniłam o północy do rezydenta aby załatwił mi suszarkę na tarasie, tylko sama prosiłam o to recepcję ;) Itaka wysyła na wakacje ponad 2x więcej niż kolejne co do wielkości biuro czyli RT, a ponieważ usterki wszędzie i wszystkim biurom się zdarzają, to ilościowo takich skarg na Itakę będzie najwięcej. Ciekawe jednak jak to ma się pod względem odsetka skarg w porównaniu do innych bp.

wracając do Grecosa, byliśmy z nimi na Rodos kilka lat temu, kiedy byli jeszcze startującym i niewielkim biurem z bardzo atrakcyjnymi cenami i dobrą obsługą. Coś niedobrego się z nimi dziej, bo cenowo, w porównaniu np. z Itaką wszystkie wspólne hotele mają droższe.
                    • nchyb Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 14:15
                      na forach jest sporo info, także tegorocznych od klientów TUI, którzy przysięgają, ze nigdy więcej...

ja jeździła i jeźdżę z różnych biur, w tym i TUI i Itaki i kilku innych znanych i kilku dużo mniejszych

to się zdarza wszędzie, niezależnie od ceny...
                      a do pani, która twierdzi, że powielam stereotypy - TUI zazwyczaj miewa inne hotele, często te z wyższej półki, które wychodzą drożej. Czasem są to te same hotele, czasem ciut droższe, czasem ciut tańsze, niemniej jednak TUI w Polsce nie jest aż tak masowe jak Itaka, czy wcześniej Triada itp...
                      I to nie zawsze biuro przyjmuje na siłę rezerwacje na hotele, w których nie ma miejsca, to hotele tak robią czasem, a cała wina spada na touroperatorów, którzy nie zawsze są temu winni...
                      • Gość: Paweł Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! IP: 31.178.189.* 16.10.14, 19:25
                        > niemniej jednak TUI w Polsce nie
                        > jest aż tak masowe jak Itaka, czy wcześniej Triada itp...

Itaka jest najwiekszym biurem w Polsce (510 tys . klientów), natomiast Tui (215 tys.) walczy o drugie miejsce z Rainbow, ale Tui ma wielokrotnie mniej reklamacji niz Itaka, i oczywiscie dużo mniej w przeliczeniu na jednego klienta i co roku z ITAKĄ jest coraz gorzej, nie uznaje reklamacji, więc przerywa sprawy w sądzie, chyba uznali, że ponieważ i tak mają najwiecej klientów to nie muszą się już starać i odstawają totalną olewkę, a moze po prostu już nie ogarniają tego interesu. Moim zdaniem jeszcze rok czy dwa takiej strategii i stracą pierwsze miejce na rzecz Rainbow lub Tui, bo jednak te biura mają o wiele mniej niezadowolonych klientów, a ceny porownywalne

• gringo68 Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 21:24
                          nie mają cen porównywalnych, te same hotele w tym samym terminie i konfiguracji są w TUI i TR droższe, w przypadku wyjazdu rodzinnego np. 2+2 ta różnica zwykle wynosie 2-3k, a więc spore pieniądze
                          • Gość: AniaB Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.14, 07:45
                            gringo68 napisał:

> nie mają cen porównywalnych, te same hotele w tym samym terminie i konfiguracji
                            > są w TUI i TR droższe,.......

Akurat trudno porównać TUI i Rainbow, bo te dwa biura sporadycznie mają w ofercie te same hotele, tutaj wyraźnie widać, że w Rainbow oferta jest z nieco niższej półki, ich najlepsze hotele to średni standard, Rainbow ma natomiast znacznie szerszą ofertę objazdówek. Ale faktycznie jeżeli jakiś hotel jest i w TUI i w Rainbow to w Rainbow na ogół jest tańszy (ale nie o 2-3 tys).
                            Ale zupełnie inaczej jest w porównaniu do Itaki, tu można znaleźć w TUI TAŃSZE hotele w tych samych terminach lub w tej podobnej cenie wyższy standard (np. w TUI pokój rodzinny z oddzielną sypialnią, a w Itace pokój 2-osobowy z dwoma dostawkami). Wiem to na pewno, bo w poprzednim sezonie porównywałam kilka hoteli, które mnie interesowały i z Itaka w kilku przypadkach miała je droższe - chodzi o ofertę first minute. Nie pamiętam już tych kwot, bo to było prawie rok temu, ale już niedługo pojawi się oferta na lato 2015, będzie można porównać ceny na ten sezon.
                            Poza tym Itaka ma w ofercie wiele totalnych niewypałów, hoteli bardzo słabych (najczęściej 3*), do których szanujące się biuro nie powinno wysyłać swoich klientów, no i niektóre ich flagowe hotele 5* (tylko teoretycznie) to pomyłka.
                    • garwena Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 14:48
                      slonecznik1981 napisała:

> Niestety TUI jest drogie i ma ceny wyższe niż konkurencja........

Nie zawsze jest drogie, ja już kilkakrotnie przekonałam się, że ma bardzo dobre hotele tańsze niż inne biura podróży. Ja wyjeżdżam z TUI od kilku lat głównie z powodu świetnej oferty dla rodzin z dwójką dzieci - zawsze rezerwowane w first minute. Hotele są naprawdę sprawdzone, dla rodzin 2+2 są przeważnie pokoje rodzinne (dwa pomieszczenia) w bardzo konkurencyjnych cenach, bardzo fajne kluby dla dzieci.
                      Zresztą już niedługo ukaże się ich oferta na lato 2+2, będzie można porównać oferty, ja już dostałam informację, że dla rodzin z dziećmi będą bardzo dobre promocje (nawet do 1500 zł dodatkowej obniżki za rezerwację)
                      • gringo68 Re: Itaka, Korfu- ostrzegam!!! 16.10.14, 21:25
                        no to podaj przykład z linkami...czekam :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka