Dodaj do ulubionych

Prom z Patmos

25.10.14, 00:23
Pytanie do bardziej wtajemniczonych w przeprawy promowe po wyspach greckich. Czy z Patmos kursuje jakiś prom na Ikarie, Astypalie ,Amorgos czy Mykonos. W/G rozkładu znalazłem tylko na Syros 2x w tygodniu regularne połączenie Blue Star . Może ktoś był i coś wie o "kaczorkach" pływających w sezonie z wyspy do wyspy ,coś w stylu Express Skopelios który krąży po małych Cykladach i między Naxos i Amorgos.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Prom z Patmos 25.10.14, 00:48
      Cześć, na Rodos musi płynąć, Andrzeju.
      Tak płynął "mój": Pireus _ Syros _ Patmos _Rodos. Zapchany całkiem nieźle (koniec kwietnia i powrót majem) i nie wyobrażam sobie aby nie pływał taki nadal.

Zasadniczo z promami jest już w mojej ocenie zupełnie źle: jak wiesz pływam po wyspach co roku od lat i dziś robi się to już niezły problem. Sytuację ratują tzw szybkie ale to z kolei podnosi nieźle koszty wakacjowania.
      Co roku staram się wrześniowe wakacje kończyć na Mykonos, której co prawda nie lubię ale mam tam koleżankę, którą bardzo lubię i chętnie odwiedzam - dostanie się tam w tym roku z Sifnos (albo z Milos - gotowa byłam zamienić wyspy) doprowadzało mnie do szału kiedy do wyboru miałam:
      - albo rejs z Sifnos do Pireusu, tu nocleg i następnego dnia z Pireusu na Mykonos... - masakra i czasowa (dwa dni w podróży wyjęte z wakacji ) i cenowa;
      - albo ( i to wybrałam) krótki rejs wieczorem na Paros, tam nocleg i następnego dnia pod wieczór szybki na Mykonos... - cenowo też tak sobie z uwagi na choćby dodatkowy hotel ale przynajmniej nie zmarnowane na podróż dwa dni...

Próbowałeś szperać przez Openseas czy jak jej tam?
      Serdeczności. B.
      • bebiak Re: Prom z Patmos 25.10.14, 00:53
        A, i jak ja byłam na patmos (kwiecień/maj 2011) to miał zamiar pływać (ale zbyt wcześnie jeszcze było) taki lokalny promik ale o ile pamiętam tylko na Lipsi i Arki. To akurat pamiętam bo miałam chęć sobie popłynąć na Arki ale on dopiero przygotowywał się do pływania :)
      • andrzejdz1 Re: Prom z Patmos 25.10.14, 01:07
        Dzięki z szybki odzew Beato. Jednak wszystko stoi aby z Kos przez Patmos przemieścić się na Cyklady bo w planie po Patmos nastepne 3 lub 4 perełki greckich wysp.Jak będzie zobaczymy Wstępnie przylot na Kos a powrót z Mykonos . Po zwiedzeniu Patmos to Syros układa sie w planach i mam na mysli znów Milos. Sifnos i Folegandros a na Anafi to dotrę chyba kiedyś specjalnie.
        • bebiak Re: Prom z Patmos 25.10.14, 01:18
          Wiesz co? Pierwszy raz z Anafi nie kombinowałam: od zawsze wiedziałam, że trzeba ją połączyć z Santorini i tak zrobiłam w kwietniu 2008.
          Drugi raz (wrzesień 2010) skorzystałam ze świetnego promu, który sobie krążył po tzw moich wyspach czyli Folegandros, Sikinos (+ Ios + Santorin + Thirassia ale to nie moje) i właśnie Anafi. NEL go wypuszczał, to taki z tych szybszych gdzie nie wolno w czasie rejsu stać na górnym pokładzie. o, taki:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,64017191,141547984.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka