Dodaj do ulubionych

Gdzie na Rodos?

IP: *.toya.net.pl 07.09.04, 19:56
Już planuje przyszłe wakacje. tym razem na Rodos. Proszę wszystkich o rady.
Czy lepiej wykupić posiłki w hotelu, czy tam się stołowac na własną rękę? No
i jeszcze jedno. W jakiej miejscowości i jaki hotel. Jestem młoda osoba,
której nie przeszkadzają odgłosy miasta. ważne natomiast jest, aby hotel miał
basen i aby był niedaleko centrum i plaży. Piaszczysta plaża to już chyba
szczyt marzeń...
Obserwuj wątek
    • chaladia Re: Gdzie na Rodos? 07.09.04, 21:15
      Rodos ma takie położenie, że po północno-zachodniej stronie jest bardzo
      wietrznie i plaże są z dużych otoczków, a po południowo-wschodniej jest
      zaciszniej i plaże są z drobniejszego zwirku, który przy dobrej woli można
      nazwać pisakiem. W lipcu i sierpniu być może te wiatry są zaletą, bo wydaje
      się, że jest chłodniej, w czerwcu i wrześniu - już raczej nie. Oczywiście
      zwolennic windsurfingu i kite-surfingu wolą brzeg północno-wschodni.
      Jest bardzo dużo do zwiedzania, pełne wyżywienie hotelowe może stanowić
      problem, bo trzeba się "stawiać" na posiłki o określonej porze. A "wypadałoby"
      wynająć samochód i pojechać do Lindos, Rodos, objechać całą wyspę itd itp...
      Tawern, pizzerii i innych jadłodajni jest wszędzie bardzo dużo.
      Dla młodych i chętnych do zabaw w wodzie polecam Faliraki, bo tam jest
      wspaniałty Water Park, jakiego w Polsce nie ma niegdzie.
      • Gość: mm Re: Gdzie na Rodos? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 09:44
        a czy o okolicach Lardos / Lotharika coś mi umiesz powiedzieć? jaka plaża i co
        z tym wiatrem? rzeczywiście tak przeszkadza?
        • czarodziejka1 Re: Gdzie na Rodos? 08.09.04, 10:31
          Lardos leży niedaleko Lindos, czyli po środku wschodniego wybrzeża wyspy Rodos.
          To jest ta strona mniej wietrzna :) Zdecydowanie polecam wschodnie wybrzeże
          Rodos. Ja jeżdżę do Kalithea (6 km od miasta Rodos) na wybrzeże północno-
          wschodnie. Jest super! Bliżutko do stolicy i wspaniałe miejsce na wypoczynek i
          pływanie wśród skał.
        • Gość: krzysiek Re: Gdzie na Rodos? IP: 80.51.247.* 08.09.04, 10:41
          Bylem w okolicach Lardos a wlasciwie Lothariki. Plaza jak prawie na calym Rodos
          raczej zwirowa (drobny zwirek wymieszany z piaskiem) miejscami sam zwir,
          miejscami wiecej piasku a zwir tylko przy wodzie ok 1m. Odnioslem wrazenie ze
          nie ktore hotele czyszcza plaze i wtedy jest fajniejsza. Wiatr jest przyjemny
          cieply (tyle ze ja bylem na poczatku lipca) a nie wieje caly czas. To malo
          znaczacy szczegol. Woda w okolicach lothariki jest bardzo ciepla bo to zatoczka
          i rzadko sa jakies zimne prady.
          • Gość: ewa21 Re: Gdzie na Rodos? IP: 81.21.197.* 08.09.04, 10:50
            Krzysiek,
            Gdzie byłeś w Lothariki?? Możesz napisać coś więcej o samej miejscowości??
            Czymoże w hotelu El Vita?
            • Gość: krzysiek Re: Gdzie na Rodos? IP: 80.51.247.* 08.09.04, 11:10
              Bylem w hotelu Kamari Beach nie daleko El Vita. Lotharika to mala i raczej malo
              ciekawa miejscowosc (hotelowo- apartamentowa). Ale znajdziesz tam wszystko co
              potrzeba sklepy, tawerny, wypozyczalnie samochodow itp. i jest spokojnie, nie
              ma tlumow turystow. Ok 1 km od Lothariki jest Lardos troche wieksze. Same
              studia El Vita bardzo mie się podobaly. Ladnie polozone przy samej plazy, ladny
              basen i otoczenie
              • agus7 Re: Gdzie na Rodos? 08.09.04, 11:25
                pozwole sobie podczepic sie do watku...

moi drodzy,
                wiem ze bylo o tym wiele razy na forum, ale ... co sadzicie o wakacjach na
                Rodos na przelomie wrzesnia i pazdziernika (mam na mysli jeszcze ten rok)?
                baaardzo potrzebuje slonca zeby sie naladowac przed zima, a poniewaz tak wyszlo
                ze polecimy tylko na tydzien, wiec skreslilam dalsze destynacje i miejsca w
                ktorych jest stosunkowo wiecej do zwiedzania... czy ktos ma osobiste
                doswiadczenia z pogoda na Rodos u progu pazdziernika? biore pod uwage fakt, ze
                Rodos uwazana jest za bardzo wietrzna wyspe...

rozwazam hotel Kalithea Mare Palace, ktory swego czasu polecala czarodziejka, a
                ktory na zdjeciach bardzo mi sie podoba.

bede wdzieczna za wszelkie sugestie!
                • czarodziejka1 Re: Do Agus 08.09.04, 12:29
                  agus7 napisała:

>
                  > rozwazam hotel Kalithea Mare Palace, ktory swego czasu polecala czarodziejka,
                  a
                  >
                  > ktory na zdjeciach bardzo mi sie podoba.
                  >
                  > bede wdzieczna za wszelkie sugestie!

Droga Agus, ja jeśli proponowałam, to hotel Kresten Palace w Kalithea (będę tam
                  za 3 dni po raz czwarty) i tego hotelu zdjęcia mogłam przesłać. Nigdy, nie
                  mieszkałam w hotelu Kalithea Mare Palace, chociaż go widziałam nie raz :) A
                  Rodos pod koniec września jest ciągle piękne i ciepłe. Wiatry po wschodniej
                  stronie wyspy umiarkowane. Polecam :)
                  • Gość: klotylda Re: Do Agus IP: *.toya.net.pl 08.09.04, 14:07
                    możesz mi przesłac te zdjecia na e-maia
                    klotylda@op.pl ?
                    czekam. powiedz cos jeszcze o miejscowości
                    • czarodziejka1 Re: Do Klotylda 08.09.04, 16:38
                      Wysłałam Ci na skrzynkę link do tego hotelu i tam masz dużo zdjęć :)
                      Co do miejscowości to poczytaj sobie w załączonym wątku.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=11828048&a=11831899
                      Serdecznie pozdrawiam :)
                  • agus7 Re: Do Agus 08.09.04, 14:56
                    czarodziejka1 napisała:

> Droga Agus, ja jeśli proponowałam, to hotel Kresten Palace w Kalithea (będę
                    > tam za 3 dni po raz czwarty) i tego hotelu zdjęcia mogłam przesłać. Nigdy,
                    > nie mieszkałam w hotelu Kalithea Mare Palace, chociaż go widziałam nie raz :)

droga czarodziejko! (nie ukrywam, ze po cichu liczylam na wlasnie Twoja
                    odpowiedz :)))
                    wiem ze nie mieszkalas w hotelu Kalithea Mare, tylko Kresten Palace, piszac o
                    polecaniu przez Ciebie mialam na mysli ta wypowiedz:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=7768712&a=7773557
                    dzieki za szybko odzew, zycze kolejnych cuuudnych wakacji, dam znac na co sie
                    zdecydowalam. hm... co polecilabys bardziej - Rodos czy Krete? dodam, ze
                    dotychczas bylam tylko w kontynentalnej Grecji, w Chalkidikach, wiec bedzie to
                    grecko-wyspowy pierwszy raz :)

a wracajac do Rodos i biorac pod uwage moje marzenia o odpoczynku i ograniczony
                    czas - co koniecznie musze zobaczyc? (gustuje glownie w 'cudach przyrody').

a zdjecia hoteli ogladalam na stronach biur podrozy :)

• agus7 czarodziejko, wyslalam Ci @ 08.09.04, 15:07
                      • czarodziejka1 Re: czarodziejko, wyslalam Ci @ 08.09.04, 16:39
                        Odpisałam :)
      • Gość: klotylda Re: Gdzie na Rodos? IP: *.toya.net.pl 08.09.04, 14:09
        a znasz jakiś fajny hotel w tej miejscowości? i czy np Nest z Triady to dobry
        wybór? i jak wygląda plaża

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka