Dodaj do ulubionych

Tinos kwatera

25.01.17, 18:33
Poszukuję niedrogiej kwatery dla 5 osób na Tinos. Z jakich stron korzystacie oprócz booking, jeśli chodzi o zakwaerowanie na Cykladach? Chcemy spedzić na Tinos ok. 5 dni, szukamy raczej relaksu i spokoju bez tłumów turystów
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Tinos kwatera IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.17, 23:51
      W jakim terminie? bo to duzo robi. Co znaczy nie drogiej kwatery? Cyklady nie konczą się na Tinos. Osobiście to proponuję Serifos,Folegandros lub Amorgos. Blisko od Tinos macie Mykonos ale co kto lubi..
      No na 5 osób to musicie 2 pokoje szukać i do 5-10 lipca znajdziecie z marszu a potem po 25 sierpnia.
      Na w/w wyspach tłumu nie zaznacie a ceny przed i po wymienionym terminie to ok 40e za 2os /3 os
      Jezeli znajdziecie coś razem w stylu 2 pokoi i kuchni z wc to za 50 mozna śmiało po lekkim targowaniu z 70-60e. W szczycie sezonu poniżej 50 e za dwójkę lub trójkę nie znajdziecie.
      Takie są teraz przeważnie ceny noclegów na Cykladach. Jesli jedziesz przed sezonem jest jeszcze dużo taniej np.w czerwcu można pokój za 25e. wrzesień do 40e ten sam ,szczyt 60-70e.
      Przed sezonem lepiej bukować a po sezonie na miejscu dobijać targu.
      Tutaj strona z niedrogimi noclegami do porównania sobie wg terminu. ie.alpharooms.com/
      • engteacherka Re: Tinos kwatera 26.01.17, 11:35
        W połowie lipca. Polecono mi Tinos, jako bardzo dobre miejsce wypadowe. Mykonos podobno jest dużo droższe i lepiej poszukać czegoś na Tinos, a na Mykonos i na Delos zrobić sobie wycieczki bez nocowania. Takich kwater za 50 nie widuję w ogóle, od 65 w górę. Gdybym znalazła do 65, byłoby super, ale chyba nierealne. My nie potrzebujemy luksusów, bo na wakacjach prawie nie spędzamy czasu w kwaterze
      • engteacherka Re: Tinos kwatera 26.01.17, 11:36
        I dziękuję za namiar, posprawdzam sobie :)
        • Gość: Andrzej Re: Tinos kwatera IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.17, 23:58
          Połowa lipca to już główny sezon ,pisałem ,że 70-60 e za pokój 2 lub 3 os w tym terminie. Na portalach nie znajdziesz w tym czasie tanio. Jesli nie byliście nigdy na cykladach to polecam jednak znalezienie czegoś w necie lub iść na ,zywioł i w porcie od lokasi targować się, bo napewno kilkunastu ich bedzie z ofertami. Jesli Tinos pod względem Mykonos wygrywa finansowo bo tak jest,to zastanówcie się nad Paros i nawet samej Parice na niej, gdzie tanich noclegów bez liku. A w lipcu nie ma tam tłumów ,bo to spokojna do wypoczynku cyklada.
          Nie mam nic przeciwko waszemu wyborowi ,ale tak jak pisałem Cyklady nie kończą sie i nie zaczynaja na Tinos.
          Najtaniej na Cykladach jest na Naxos w dzielnicy turystycznej samego miasta ,ale tam bez ,zadnego klimatu.
          Najtańsza przeprawa z Tinos na Mykonos to 16 e za prom Ekaterini każdego dnia , a na Delos 27e w sezonie jako 4 godzinna wycieczka łajbą.
          Z Paros na Mykonos w sezonie kursować bedzie Aqua Spiryt od Hellenic Seaways ceny tu
          travel.viva.gr/en/ferries/booking/itineraries?fr=90&tr=118&ddt=2017-07-17&adt=2017-07-17&ret=true&hv=false
          Na tym portalu kupuje się bilety na promy po widocznych cenach taniej niż w porcie nawet o połowę.

• grekan Re: Tinos kwatera 27.01.17, 13:20
            ze str: airbnb.com
            w II polowie lipca dla 5 osob fajne mieszkania 2syp.w cenie za 5 nocy od 235£/ Skalados/ , Apartm. in Town 295£, Agios Romanos Katoika 273£, house Dio Choria 310£ tydzien.....itd
            Zmiescisz sie w cenie po przeliczeniu funta na euro.
            • engteacherka Re: Tinos kwatera 04.02.17, 17:45
              Ok, dzieki za podpowiedzi. Gdybyście szukali klimatu i spokoju, bez nadmiaru turystów, a zarazem miejsca raczej taniego, to którą wyspę byście wybrali? Naxos Paros Tinos?
              • Gość: Andrzej Re: Tinos kwatera IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.02.17, 12:04
                Jest taka zasada ,że jak ma być tanio to nie bedzie spokoju i klimatu. Sa wyjatki na każdej wyspie ,ale zaszyć sie w jakims bezludnym miejscu nie ma sensu.W lipcu turystów znajdziesz w najmniejszych zakamarkach i najmniejszych wyspach. Jesnak istnieją jeszcze te nie skażone masową turystyką. W ciągu ostatnich 10 lat byłem na wszystkich Cykladach i czasami myślę jaka różnica jest być w Faliraki na Rodos a Kalotaritisa na Amorgos lub w domkach przy plaży Margarita na Anafi. Różnica jest w cenie noclegów ,niekiedy jeszcze raz za to samo,klimatem miejsca gdzie nie uswiadczysz knajp typowych do nocnego zycia,samą plażą i samymi ludżmi wypoczywającymi na niej,widokami,typową grecką gościnnością i wiele innych.
                Na Naxos jest taka mieścinka ,nazywa się Apollona na północy ,tam diabeł mówi dobranoc a zarazem masz to czego oczekujesz,Jednak w lipcu meltemi moze Ci tam urwać głowę.
                Na Paros jest Chrisi i Aliki i tam jest super. Naussa jest ładniejsza ,polecał bym ,ale z wiatrem może być podobnie. Obok Paros jest naprawdę sielska Antiparos.
                Samej Tinos dobrze nie" zjechałem" byłem na niej zaledwie 1,5 dnia ale jakoś nie wpadła mi do gustu.najładniej i spokojnie wydawało mi się blisko stolicy w okolicach Agiu Sostis z widokiem na Mykonos.
                Tutaj 10 mało znanych Cyklad ,może coś? podroze.onet.pl/plaze/cyklady-grecja-malo-znane-wyspy-andros-tinos-syros-amorgos-anafi/lylc4f
                Jednak obiecuję ,że wszędzie będzie duzo turystów, jednak widoków tłumów z Firy,Oji,Faliraków,Mykonos Town nie uświadczysz.
                • engteacherka Re: Tinos kwatera 06.02.17, 23:44
                  Andrzej, dzięki raz jeszcze. Nie chodzi mi o to, żeby w ogóle nie było turystów, tylko, żeby ich było nieco mniej i były miejsca na wałęsanie się po okolicy. Dobrze, że zróciłeś mi uwagę na wiatr, nie pomyślałam o tym
    • engteacherka Re: Tinos kwatera 28.03.17, 10:20
      Najbardziej zależy nam na zwiedzeniu Delos. wiem, że tam nie można zostać na noc jeśli ktoś spóźni się na prom. Dlatego chcielibyśmy znaleźć miejscówkę na wyspie, która ma dobrą komunikację z Delos, ale Mykonos odpadają - za duże tłumy i to nadrozsza wyspa. Rozważam Naxos i Tinos. Ktoś z was podróżował stamtąd na Delos? Czt to prawda, że promy na Delos są tylko z Mykonos?
      • Gość: gość Re: Tinos kwatera IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.03.17, 15:39
        Z Naxos i Paros są wycieczki do Delos i Mykonos
        www.greeka.com/cyclades/naxos/island/naxos-tours/n01-tour-to-delos-mykonos/

Z Naxos samodzielnie też się da pod warunkiem ze promy będą pasować, a nie każdego roku tak jest. Poza tym będzie drożej niz wycieczka zorganizowana bo Seajety i tym podobne fast cats są absurdalnie drogie na tej trasie
        • engteacherka Re: Tinos kwatera 28.03.17, 20:40
          Ok, dzięki, rozważę wycieczkę zorganizowaną, choć 3 godziny na Delos, to niewiele.

A której linii promy polecacie do komunikacji między wyspami? Które najczęściej kursują, które należą do tańszych. jest ich strasznie dużo. Może jest strona skupiająca wszystkich/większość przewoźników lub linki do nich?
          • Gość: gość Re: Tinos kwatera IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.03.17, 05:53
            Jeden link do strony konsolidującej promy z cenami masz wyżej w poście od Andrzeja.

Osobiście lubie www.gtp.gr/RoutesForm.asp
            bo podaje kursy, które nie zostaly jeszcze oficjalnie zatwierdzone, co pomaga przy planowaniu

Jest jeszcze www.openseas.gr/openseas/en/
          • Gość: Andrzej Re: Tinos kwatera IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.17, 23:29
            Artemis i Aqua Spiryt to najtańsze promy kursujące po wyspach.Tańszych nie ma i nie bedzie już.Kursują ok 3 x w tygodniu i mozna ułożyć sobie wcześniej trasę. Na Delos nie ma regularnych promów. W sezonie są wycieczki z Paros,Naxos,Mykonos. Najtańszy rejs ok 3-4 godz razem pobyt z drogą to z Mykonos za 25-27e a po i przed sezonem ok 17 od osoby, ze starego portu. Strona Viva traval skupia wszystkich przewożników z ich cenami ,ale nie wszystkich uwzględnia do konkretnej daty. Czyli może tak być ,że np, na 10 czerwca nie będzie promu w rozkładzie taniego ,tylko drogi katamaran. Po kilku tygodniach po zmianach rozkładów pojawiają się inni przewożnicy,w tym ci najtańszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka