Dodaj do ulubionych

Ikaria-sierpień

28.02.19, 12:06
Proszę o radę, gdzie najlepiej szukać noclegów na Ikarii. Wybieramy się między innymi na Ikarię w sierpniu i chcemy na niej spędzić ok 6 dni. Przypłyniemy z Fourni do Ag. Kirykos rano a odpływać będziemy do Pireusu albo w nocy z Ag. Kirykos albo po południu z Evdilos. W której miejscowości najlepiej się ulokować? Rozważamy Evdilos, Armenistis lub Karavostamo. A mozę lepiej inne miejsce? Szukamy miejscówki gdzie będzie i plaża, i blisko jakiś sklep, piekarnia itp a także możliwość wyjścia na szlak, bo lubimy wędrować. Wiem, ze komunikacja na Ikarii działa raczej słabo. Będziemy chcieli pożyczyć na kilka dni samochód, ale raczej nie na cały pobyt. Niemniej zdecydowaliśmy się na sierpień z uwagi na liczne na Ikarii w tym czasie Panagia i nie wiem czy bez auta gdziekolwiek się dostaniemy.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Ikaria-sierpień 07.03.19, 21:50
      Cześć,
      swego czasu podzieliłam sobie tak wakacje na Ikarii, że w części mieszkałam w Agios Kirikos, a w części w Evdilos - to zbyt duża wyspa jak dla mnie, aby zostać w jednym miejscu. Bardziej mnie ujęło Evdilos, natomiast za nic nie umiem sobie tam przypomnieć plaży, bo raczej mało plażowa jestem. Zajrzałam teraz na moją stronę i widzę, że plaże przy Armenistis chwaliłam : to jest taka bardziej turystyczna i bardziej wakacyjna miejscowość :)
      • mariza11 Re: Ikaria-sierpień 21.03.19, 11:23
        Betaki, dziękuję. Zdecydowaliśmy się na jedno miejsce, bo to będzie czwarta wyspa w naszej tegorocznej podróży i chciałabym "osiąść" na kilka dni. Wybraliśmy mieszkanko w Kampos przy plaży. Zobaczymy.... Do Evdilos jest blisko wiec spacery piechotką będziemy uskuteczniać, do M.Theokiisti też dotrzemy na piechotkę, myślę, ze pare miejsc będziemy w stanie przewędrować. Zresztą chyba i tak trzeba będzie wypożyczyć auto na cały pobyt, bo sam dojazd z Ag. Kirykos (a tam przypływamy z Fourni) to koszt wynajmu auta na jeden dzień...Choc się łamię, bo czytałam że dość łatwo na Ikarii przemieszczać się stopem a to coś co bardzo lubię, bo daje dużo swobody w wędrowaniu :) Własne auto jednak paradoksalnie bardzo ogranicza.... Mocno łamiemy się też nad terminem powrotu do Aten. Samolot z Aten mamy 18.08 z rana. Pierwotnie chcieliśmy wracać 17.08 popołudniowym promem z Evdilos i z Pireusu o północy jechać prsoto na lotnisko (jest kilka godzin zapasu na ewentualne opóźnienie promu). Może to być jednak troche ryzykowne... Innym rozwiązaniem jest nocny prom ok 3 nad ranem w sobotę z AG. Kirykos, który przypływa ok 9-10.00 rano do Pireusu. Zostaje nam wtedy dzień w Atenach. Ostatnio jednak rozważamy powrót w piatek 16.08 popołudniu z Evdilos zważywszy na ogromne obłożenie promów tych terminach. Ale szkoda nam jednak całego dnia na Ikarii..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka