etrusek 15.06.05, 09:56 Czy ktoś z was wybrał się indywidualnie z Rodos na wycieczkę na wyspę Symi? Skąd się wypływa i jak kształtuja się koszty takiej wyprawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Rodos, wyspa Symi 15.06.05, 10:05 Cześć, to wg mnie żaden problem: w porcie Mandraki w miejscie Rodos stoją statki, które pływają na Simi. O cenach nie napiszę, bo płynęłam w 1999 roku i wszystko się zmieniło. Kiedy ja płynęłam, o tej samej godzinie (o 9-tej) wypływały aż trzy statki na Simi, stąd nie było żadnego problemu z nabyciem biletu (choć sporo ludzi pływa na tę wysepkę, właśnie tak na jeden dzień). Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruzia Re: Rodos, wyspa Symi IP: *.crowley.pl 15.06.05, 10:21 cena wjedna strone promem 8e.wyplywa o godinie 9 ,wraca z symi o godz16 ,plynie 2godziny ,warto sie wybrac symi jest urocze widokowo,trzeba pospacerowac starymi uliczkami i posiedziec w jednej z wielu tawern z wdokiem na port. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Rodos, wyspa Symi 15.06.05, 11:03 Jeszcze dodam jedną informację (choć może teraz już nieaktualne ale ...): wiedziałam od zaprzyjaźnionych Greków (przypominam - rok 1999), że dzieci do pewnego wieku pływają tymi statkami za połowę ceny. W porcie niwchętnie o tym ze mną rozmawiano, ale si uparłam twierdząc, że znam przepisy i nabyłam bilet o połowę tańszy. Nie pamitam jaka była górna granica wieku, ale mój syn miał wówczas 14 lat. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaki Re: Rodos, wyspa Symi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:20 W maju zapłaciłam za wycieczkę na Symi 20E. Za dziecko nie płaciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Rodos, wyspa Symi 15.06.05, 11:31 Tak jak napisała Bebiaczek, w porcie Mendraki w Rodos można kupić wycieczkę na wyspę Symi bez problemu. Wycieczka kosztuje 20 Euro od osoby i jeszcze dostaje się gratis bilety na mini-criuse po morzu wokół miasta Rodos. Bilet jest otowarty, czyli płyniesz kiedy chcesz. Podróż zaczyna się o 9:00 rano i kończy ok. 17:30. Najlepiej kupować od sprzedawcy na stoliku w porcie przy statku. U rezydenta z biura taka wycieczka kosztuje średnio 32 Euro. To jest jednak duża różnica. A płynie się dokładnie tym samym statkiem. Jedyna różnica jest taka, że sama musisz się dostać rano do portu z hotelu. Bilet na autobus do Rodos kosztuje 1,60 Euro (zależy skąd się jedzie). Na wyspę płynie się ok. 1,5 godziny. Pierwszy przystanek to Panormitis z olbrzymim, przepięknym klasztorem. Ponoć w tym klasztorze mają miejsce cuda i ludzie udają się tam w celach wybłagania jakiś swoich próśb. Grecy całują każdą ikonę, śpiewają i zapalają świeczki. O godz. 12:00 płynie się dalej. Po 20 minutach dopływa się do miasta Simi na wyspie Simi. Miasteczko jest przecudne. Całość w kolorze beżowo-brązowym. Mnóstwo domków zawieszonych na skałach i dwa ciągi b. wysokich, stromych schodów, ratusz, kościoły, hoteliki, restauracje i sklepiki. Wszystko to położone wokół dość dużego portu. Polecam tę wyprawę! Odpowiedz Link Zgłoś
kjkk ojj, za szybko poszło :( 15.06.05, 11:47 wtrące sie do wątku - z podziekowaniami za fajne, bardzo konkretne info! :) Mysle o Rodos juz od 2 lat, ale w zeszłym roku wylądowałam w Turcji, może w tym sie uda? :) Nie moge sie zdecydować na biuro i hotel - dysponuje kwota ok 2-2,5 tys max za osobę/ 2 tyg, interesuje mnie wypoczynek i zwiedzanie, rozrywki typu discko nie. Co polecasz? Wstepnie myślałam o hotelu Sirene... z pozdowieniami kjkk Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: ojj, za szybko poszło :( 15.06.05, 12:29 Kjkk, w prawdzie nie znam hotelu Sirene (z jakiego to biura???), ale gorąco polecam wyspę Rodos. Wyspa ta jest mi najbliższa sercu. To takie moje specjalne miejsce :) Raj na ziemi :) Ja jeżdżę na Rodos z biura Scan Holiday. Właśnie sprawdziłam ich stronę www i obecnie mają b. fajny hotel Belair Beach (4*), który znajduje się po zachodniej stronie wyspy, 4 km od miasta Rodos. Za 2 tygodnie z 2 posiłkami cena kształtuje się ok. 2500 PLN. Wylot 18 lipca. www.scanholiday.com.pl/v20/p/10212035.php3?dw=1121680800&oferta_id=53438&typ=CZ&dest=Rodos&wylot=WAW&zakw=2&dor=2 To jest dobra oferta i lokalizacja. Ja w prawdzie jeżdżę zawsze na wschodnią stronę wyspy do miejscowości Kalithea do hotelu Kresten Palace (4*), ale cena tego hotelu jest wyższa od tej, którą Ty poszukujesz. Ważne jest kiedy chcesz jechać. To też ma wielki wpływ na cenę. Kiedy ja jeżdżę na Rodos (wrzesień) to za mój hotel płacę za 2 tygodnie tylko ok. 2800 PLN (ale rezerwację robię już w styczniu). W lipcu i sierpniu ceny są dużo wyższe. Obejrzyj sobie propozycje na Rodos ze Scan Holiday, może coś Ci się spodoba. www.scanholiday.com.pl/index.php Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: ojj, za szybko poszło :( 15.06.05, 12:38 Ależ ze mnie gapa :) Sirene też jest w Scan Holiday. Dopiero teraz to zauważyłam. Jednak jak sprawdzisz ofertę, to Sirene jest 3*+ i jest doższy od Belair Beach 4*. Przyjrzę się jeszcze dokładnie tym hotelom i coś Ci napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
happyhour Re: ojj, za szybko poszło :( 15.06.05, 13:04 Droga Czarodziejko:) Ty masz chyba jakieś czarodziejskie układy ze Scanem,bo ja patrzac na oferte do hotelu Belair nijak nie widze szans na wylot 18.07 za 2500 pln. Miłość do Rodos przesłania rzeczywistośc?;))) Pozdrawiam ciepło i polecam link poniżej www.scanholiday.com.pl/v20/p/10212035.php3?typ=CZ&wylot=WAW&dor=1&dw=1121680800&d2=0&dzieci%5B0%5D=0&dzieci%5B1%5D=0 Odpowiedz Link Zgłoś
happyhour Re: ojj, za szybko poszło :( 15.06.05, 13:11 Chyba jednak mnie dzisiejsze słonce przygrzało:)))) Wpisałem opcje pokoju 1- osobowego:) Wszystko sie w Twojej czarodziejskiej opowiesci zgadza:) Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: ojj, za szybko poszło :( 15.06.05, 13:12 Nie mam żadnych układów ze Scan Holiday :) Chociaż by się przydały :) Na ich stronie Hotel Belair jest w ofertach Last minute z wylotem na 18 licpa. Dwa tygodnie ok. 2300 PLN + opłata lotniskowa - czyli ok. 2500 PLN od osoby. Czy nie tak??? www.scanholiday.com.pl/lastminute.php www.scanholiday.com.pl/v20/p/10212035.php3?dw=1121680800&oferta_id=55429&typ=CZ&dest=Rodos&wylot=WAW&zakw=2&dor=2 Jedyna różnica pomiędzy nami, to to że Ty sprawdzasz opcję dla jednej osoby, a ja sprawdzam opcję dla dwóch osób. Chyba, ze na Rodos wybierasz się sam :( Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Do KKJK 15.06.05, 13:24 No to się wszyskto szczęśliwie wyjaśniło :) Do Kkjk: Myślę, że ta ofera na hotel Belair Beach jest bardzo atrakcyjna i lepsza od hotelu Sirene Beach. Różnica pomiędzy hotelami jest taka, że jeden jest 4 km od Rodos a drugi 2 km. I tak do miasta trzeba dojeżdżać autobusem z obu hoteli. Oba położone są tak, że na plażę przechodzi się przez ruchliwą drogę. To może być minus, ale za taką cenę...... Ja wybrałabym Belair Beach. Jest 4* i tańszy w tej ofercie last minute. Chyba, że termin wyjazdu Ci nie odpowiada :( Odpowiedz Link Zgłoś
kjkk Re: Do KKJK 15.06.05, 15:45 Czarodziejko, dziękuję za odzew, innym też :) Belair Beach jest 4 km od Rodos i to raczej już cieżko na co dzień pokonywać piechotką, a 2 km wzdłuż promenady wydaje się być całkiem zachęcającą odległością :) Zapomnialam napisac, że jadę nie sama ;) i że chcę jechać we wrześniu! Patrząc na ceny w SH widze, że Belair wychodzi mi o 400 zł na osobę ! drożej niż Sirene w terminie wylotu 4 września z K-wa :( No i jest 13 km od lotniska, khm, khm... kjkk wciąż w rozterkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Do Kjkk 15.06.05, 16:12 Kjkk, jeśli masz zamiar lecieć we wrześniu (4.09), to Belair Beach jest droższy od Sirene Beach aż o 900 PLN od dwóch osób. Więc nie ma się nad czym zastanawiać. Wybierz Sirene. Będziecie mieli 200 Euro na wycieczki :)I te 2 km do Rodos to też duży plus. Ja lecę 5 września z Warszawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kjkk Re: Do Kjkk 16.06.05, 09:02 chyba sie zdecyduje , zwlaszcza, ze cena do przezycia a w Triadzie ten hotel ma wyzsza duzo cene- dziwie sie, wydawalo mi sie, ze triada jest najtansza [?!] ciekawe, czy w scan jest 14 noclegow czy 14 dni i 13 noclegow...? Czy jest sens czekac jeszcze troche i liczyc na jakas obnizke, jakies last minute? czy brac juz? I czy bedzie Cie mozna po ostatecznym zdecydowaniu sie na Rodos - Czarodziejko pomeczyc z licznymi pytaniami, ktore na pewno zaczna mnie nurtowac?:)) Lubie byc dobrze przygotowana przed wyjazdem :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Do Kjkk 16.06.05, 09:27 Myślę, że rezerwuj już teraz. Cena na pewno nie spadnie. Poza tym Euro stoi nisko. Jak widzisz tego hotelu nie ma teraz w Last Minute - czyli ma wzięcie u turystów. Ta bliskość do Rodos jest wielkim plusem. Co do rożnicy cen pomiędzy turoperatorami na te same hotele to wszystko zależy od wynegocjowanych warunków przez biuro poróży (ceny, ilości wziętych pokoi, okres itp.) Zdarza się też że np. ten sam hotel jest tańszy w Neckermann niż w Scan Holiday. A w Twoim przypadku, jak pieszesz, w Triadzie jest droższy niż w Scan Holiday. Co do długości Twojego pobytu to łatwo to obliczyć. Sprawdz dzień i godzinę wylotu oraz dzień i godzinę powrotu. Planusze wylot na 4 września, powrót pewnie jest 18 września. W moim przypadku, ja wylatuję 5 września o 5:00 na Rodos, a wracam 19 września wieczorem do Warszawy. Kjkk, chętnie odpowiem na wszystkie Twoje pytania na temat Rodos. Jedynie proszę weź pod uwagę fakt, że nie będzie mnie przez najbliższe 2 tygodnie na tym Forum, gdyż wylatuję na Zakynthos z Neckermann i wracam dopiero 5 lipca do kraju. Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kjkk Czarodziejko, 16.06.05, 10:48 dziekuję za głos rozsądku :) W takim razie będę forsować Rodos w rozmowach z przyszłym współtowarzyszem podróży :) Do tej pory w Grecji byłam tylko na Krecie, za to wspominam wyjazd wprost cudownie! W takim razie życzę Ci bardzo, bardzo udanego pobytu, wspaniałych wrażen a z moimi pytaniami pozwole sobie odezwać się po 5 lipca! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kjkk no i niestety, scan h. doliczył ... 18.06.05, 15:20 ... do tych wyliczen, ktorych mozna dokonac samodzielnie on-line jeszcze ok 250 zł/ 1 os -opłaty lotniskowe. Tak wiec robi sie prawei 2800 zł/osobę, nie mieszczę się w moich zasobach :( wiem, ze obiektywnie to i tak nie jest drogo,ale chyba musze poczekac na jakas specjalna oferte triady na ten hotel... swoja droga co to za 250 zł, skoro w wyliczeniach na stronie wyskakuje 195 zł- "opłata lotniskowa" :\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Do Czarodziejki IP: *.tvgawex.pl 16.06.05, 21:49 Ja też jadę 5. wrześ z Warszawy do hotelu Blue bay. Może się spotkamy? Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Do Kate 17.06.05, 09:30 Bardzo chętnie :) A na ile jedziesz? Dwa tygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Do Kate do Czarodziejki IP: 44,1.* / 193.193.181.* 17.06.05, 12:05 Jadę na Rodos 11.08, zarezerwowałem wcześniej ( luty ) hotel Sirene w bp Triada w cenie ok 2400 za 2 tyg. Wtedy w Scanholiday było drożej. Niedawno była promocja w Triadzie 2200. Pisaliście o odległości 2 km od miasta, czy to prawda i czy można tą odległość pokonać pieszo. Byłbym wdzięczy za info dot. samego hotelu. Mało kto zna ten hotel dzięki!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Do Kjkk i do Czarodziejki IP: 44,1.* / 193.193.181.* 17.06.05, 12:13 Sorry informacja była do Kjkk i do Czarodziejki Odpowiedz Link Zgłoś
etrusek Re: ojj, za szybko poszło :( 15.06.05, 15:27 Ja jade z Itaką poniżej 2000 PLZ www.itaka.pl/strony/1/i/535.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza33 Re: Czarodziejko, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 14:10 Witam Cię Czrodziejko- widzę, że jesteś obeznana w Rodos. Co myślisz o hotelu Kolymbia Star w Kolymbii? Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Czarodziejko, 15.06.05, 15:28 Izo, wcale nie jestem taką ekspertką, ale trochę znam Rodos i może dlatego tak często się wypowiadam na jej temat. W tym roku lecę na Rodos we wrześnu po raz piąty :) Po rozeznaniu widzę, że hotel Kolymbia Star jest w ofercie biura Itaka. Czyż nie? Mówiąc szczerze nigdy nie miałam z tym biurem do czynienia, ale sam hotel wygląda OK. Jest 4*, kategoria grecka A. Nic jednak nie piszą, gdzie się ten hotel znajduje, czy bezpośrednio nad morzem (300 m?) czy też przy jakiejś drodze. Wszystko zależy czy oferta jest atrakcyjna cenowo, gdyż sama miejscowość Kolymbia na Rodos to taka większa dziura. W prawdzie leży po wszchodniej stronie wyspy, czyli tej mniej wietrznej, ale pomiędzy miastami Rodos i Lindos. Do obu jest po 25 km. To trochę daleko. Najlepsze położenie na wyspie to jednak okolice miasta Rodos, gdyż to właśnie to miasto jest największą atrakcją samej wyspy. Poza tym z portu Mendraki w Rodos możesz wybrać się na inne wyspy, takie właśnie jak Simi, Kos, Nissyrios, do Turcji itp. Sama osobiście nie pozwoliłambym zapuszkować się w Kolymbii. Ale, tak jak już napisałam, to zależy czy cena pobytu jest atrakcyjna i czy na okres pobytu zamierzasz wynająć samochód. Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Wyspa Symi - Panormitis 15.06.05, 20:38 czarodziejka1 napisała: > Pierwszy przystanek to Panormitis z olbrzymim, przepięknym > klasztorem. Ponoć w tym klasztorze mają miejsce cuda i ludzie udają się tam >w celach wybłagania jakiś swoich próśb. Grecy całują każdą ikonę, śpiewają i > zapalają świeczki. O godz. 12:00 płynie się dalej. Mnie się nie udało wejść do tego klasztoru z tej prostej przyczyny (a jeszcze wówczas - 1999 rok - nie miałam takiego doświadczenia w szwędaniu się jak teraz), że byłam w krótkich spodenkach a na drzwiach wisiała kartka ze stosowną (wiadomą) prośbą. Nie można było wówczas niczego wokół wypożyczyć, a ja nie wejdę do takiego miejsca jeśli taka prośba jest wyraźnie wyrażona. I jeszcze taka ciekawostka: byłam na Simi z pewnym Anglikiem, który co roku kilka miesięcy spędza na Rodos. W drodze powrotnej pokazywał mi zupełnie samotną malutką chatkę - wokół tylko góry z wypaloną przez słońce ziemią i wolny dostęp do morza. Tam żyje dwójka ludzi a w chatce nie ma absolutnie żadnych zdobyczy cywilizacji, nawet tak oczywistych dla nas jak elektryczność. Ci ludzie jedzą to co złowią, a po wodę pływają swoją małą łódką (stała sobie nawet) do stolicy wysepki. Byłam zafascynowana tą opowieścią i jak ostatni dureń nie zapytałam Anglika dlaczego ci ludzie wybrali takie życie - ciekawi mnie to już tyle lat i nadal nie wiem. Może kiedyś komuś uda się czegoś dowiedzieć? > Polecam tę wyprawę! Ja też:-) Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomstar CENA REJSU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 14:10 Cena za rejs Rodos - Symi to 7 euro Cena za rejs Symi (Panormitis) - Rodos to 8 euro Czyli cena całej wycieczki to 15 euro za osobę dorosłą. Płynąłem 1 lipca 2005 duzym promem "SYMI" należącym do ANES Lines. Prom wypływa z portu handlowego o 09:00, między 11:00 a 14:00 cumuje w miasteczku Symi, po czym przepływa na południe wyspy do klasztoru Michał Archanioła (Panormitis). Tam cumuje godzinę i o 16:00 wyrusza w droge powrotną. Na miejscu w Rodos jest miedzy 17:30 a 18:00. Mozna również wybrać szybsza podróż szybką łodzią ale nie znam cen i szczegółów (wypływa się o 10:30). Bilety najwygodniej kupić przed 08:30 przy "stolikowej" kasie na nabrzeżu w porcie Mandraki. Potem autokar armatora ANES zawozi ekipę do portu handlowego i z niego odbiera po południu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomstar PROM ANES - rozkład rejsów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 18:36 www.anes.gr/ Odpowiedz Link Zgłoś
etrusek Re: KIOTARI 15.06.05, 15:30 Dziękuję za informację. Czy ktoś się orientuje ile kosztuje autobus z KIOTARI do portu w Rodos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Constantia Re: KIOTARI IP: *.interpc.pl 15.06.05, 22:11 My tez byliśmy w Kiotari i,niestety,żeby zdążyć na 9 do portu trzeba mieć samochód.Pierwszy autobus wyjeżdża z Kiotari tak,że nijak nie zdążysz na 9 do portu.Nie pamietam ile kosztuje bilet,bo nie jechaliśmy do Rodos autobusem,ale jakoś tak nieduzo.W każdym razie z powodu Simi wypożyczyliśmy po raz drugi auto.Płaciliśmy połowę tego co u rezydentki /2004rok/ a dziecko/6/gratis.Jedyny szkopuł to ten dojazd,więc od razu tak zaplanuj,żeby mieć na to samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
etrusek Re: KIOTARI 16.06.05, 10:43 W jakim hotelu mieszkałaś? Jak kształtują się ceny auta w Kiotari? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: constantia Re: KIOTARI IP: *.interpc.pl 16.06.05, 19:09 W Katerini,byliśmy z Itaką.fajny hotel i miło go wspominamy.Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
etrusek samochód 15.06.05, 15:38 Czy cena 76 euro za trzydniowe wynajecie seicento na rodos jest akceptowalna? czy tez na miejscu mozna zbic ta cenę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomstar Re: samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 14:16 75 euro jest akceptowalne ale za klimatyzowana Pandę. Renomowana wypozyczalnia Marster www.marster.gr wypożycza Seicento na 3 dni za 55 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruzia Re: Rodos, wyspa Symi IP: *.acn.waw.pl 16.06.05, 22:53 ale przeplacaliscie za wypozyczenie samochodow ,ja bylam w kolimbi mialam wypozyczony samochod ,nie przez rezydentke tylko na miescie kosztowalo mnie to 50 euro benzyny zatankowalam za 20 i to wystarczylo na 3 dni jazdy .trzeba sie targowac a bedzie taniej Odpowiedz Link Zgłoś
amigo50 Re: Rodos, wyspa Symi 17.06.05, 00:57 A coś więcej o wyspie Simi? Czy jest coś w głebi wyspy, czy tylko wybrzeże? Może jakieś ciekawe miejsca? Proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Rodos, wyspa Symi 17.06.05, 09:41 Amigo, wyspa Symi to praktycznie wysepka :) Praktycznie zwiedza się tylko te dwa miejsca, które podałam na początku wątku. Sama stolica wyspy, czyli miasto Symi, czyli port jest ogromny i można tam sobie pospacerować przez dobre 3 godziny i nie będziesz się nudził :) Typowe greckie klimaty :) www.symivisitor.com/webcam.shtml www.travelalacarte.co.uk/symi/map.htm www.uk.digiserve.com/mentor/rhodes/simi0.html Serdecznie pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
amigo50 Re: Rodos, wyspa Symi 17.06.05, 10:03 Dziękuję Czarodziejko. Wypowiedzi, które pojawiły się tutaj o Simi spowodowały, że pogrzebałem trochę w sieci i znalazłem różne ciekawe informacje. Na tych stronach, ktore podajesz też byłem. Coraz bardziej jestem przekonany do konieczności zmiany trasy mojej eskapady...Zwłaszcza po tym co napisała Bebiak na wątku, który dla mnie (choć na pewno skorzystają z tego również inni) utworzyła z informacją o Simi. Miałem cichą nadzieję, że może jeszcze coś w głębi wyspy, ale na stronach internetowych też nie widać nic oprocz wybrzeża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Constantia Re: Rodos, wyspa Symi IP: *.interpc.pl 17.06.05, 08:52 Skąd wiesz,kto i ile przepłacał??? Nie było o tym mowy w kilku poprzednich wypowiedziach.Wszechwiedząca???:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaaa Re: Rodos, wyspa Symi 17.06.05, 12:25 Przepraszam, że wtrącę, ale czy stolica wyspy nie nazywa się przypadkiem Yalos, a nie Symi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziejka1 Re: Rodos, wyspa Symi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.05, 14:25 Jak na załączonym obrazku :) www.travelalacarte.co.uk/symi/map.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaaa Re: Rodos, wyspa Symi 18.06.05, 18:50 Z całym szacunkiem - męczyło mnie to Yalos okrutnie i sprawdziłam w przewodniku Konemanna po Rodos i okolicach. Tam piszą o Yalos, tak więc chyba obie mamy rację! A swoją drogą chętnie popłynęłabym sprawdzić to na miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomstar Yalos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 14:18 Stolica wyspy składa się z portu Gialos (Yalos) oraz z Chorio leżącego na wzgórzu, znanych pod wspólna nazwą Symi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joas Re: Rodos, wyspa Symi IP: *.icpnet.pl 18.07.05, 10:06 ja lece na rodos do Ixii hotel lito! nei moge doczekac..wszytsko zaplanowalam.........lece z orbis travel ( travel time), po wielu analizach zdecydowalam sie jednak na to biuro....aczkolwiek zawsze jezdzialam ze Scanholiday!! wiec bede tez wdzieczna jesli ktos byl na rodos z tego biura!!czekam na info Odpowiedz Link Zgłoś
belika Re: Rodos, wyspa Symi 18.07.05, 10:34 hej, my lecimy 13/08 do Nathalie z Ecco i też juz nie możemy się doczekac :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Rodos, wyspa Symi IP: 44,1.* / 193.193.181.* 18.07.05, 11:09 przyłączamy się!!! lecimy 11/08 do Ixii z Triady i też juz nie możemy się doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vika do czarodziejki IP: 217.11.141.* 21.07.05, 15:27 Jak Wy kupujecie te wycieczki w ScanHolidays? Przez internet? Wszystkie adresy punktów sprzedaży, które oni podają to agenci, a u tych ceny tych wycieczek są o kilkaset PLN wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: do czarodziejki 21.07.05, 16:48 Ja zawszę kupuję w Biurze Scan Holiday na Jana Pawła II 49 w Warszawie. Na ich stronie internetowej są wszystkie adresy biur. Jednak moje wakacje rezerwuję już w styczniu i wykupuję z oferty First Minute. Obecnie na ich stronie widzę dużo ofert z Last Minute. Może coś sobie upatrzysz :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kx1 kolejność ..? 08.09.05, 15:19 patrze na ten rozkład rejsów i mam wrazenie, ze najpierw przypływa sie na Symi, a potem do Klasztoru, to jak w koncu jest? Juz mi sie pomieszało... Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: kolejność ..? 08.09.05, 16:33 kx1 napisała: > patrze na ten rozkład rejsów i mam wrazenie, ze najpierw przypływa sie na > Symi, a potem do Klasztoru, to jak w koncu jest? Juz mi sie pomieszało... zalezy czym płyniesz: jak statkiem to napierw miasto potem klasztor. jak katamaranem to odwrotnie. katamaran - odradzam, ludzie masowo wymiotują... Odpowiedz Link Zgłoś
mariot76 Re: kolejność ..? 11.09.05, 01:59 madeleine7 napisała: > kx1 napisała: > > > patrze na ten rozkład rejsów i mam wrazenie, ze najpierw przypływa sie n > a > > Symi, a potem do Klasztoru, to jak w koncu jest? Juz mi sie pomieszało... > > > zalezy czym płyniesz: jak statkiem to napierw miasto potem klasztor. jak > katamaranem to odwrotnie. katamaran - odradzam, ludzie masowo wymiotują... a to ciekawe uogólnienie, ja płynąłem katamaranem (dokładnie 5.09) i nie zauważyłem żeby ktokolwiek wymiotował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: kolejność ..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 18:51 tez mnie zastanawia jak mozna wymiotowac na dwukadłubowcu (katamaranie) a na jednokadłubowcu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evulevu Re: kolejność ..? IP: *.chello.pl 11.09.05, 18:57 Wszystko zależy jak bardzo buja :) lepiej spędzić podróż w pozycji horyzontalnej, zawczasu wziąć coś na mdłości i pić dużo coli- pomaga. Niestety nawet bardzo odpornych szybko bierze... Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: kolejność ..? 12.09.05, 09:30 mariot76 napisał: > madeleine7 napisała: > > > kx1 napisała: > > > > > patrze na ten rozkład rejsów i mam wrazenie, ze najpierw przypływa > sie n > > a > > > Symi, a potem do Klasztoru, to jak w koncu jest? Juz mi sie pomiesz > ało... > > > > > > zalezy czym płyniesz: jak statkiem to napierw miasto potem klasztor. jak > > katamaranem to odwrotnie. katamaran - odradzam, ludzie masowo wymiotują.. > . > > > a to ciekawe uogólnienie, ja płynąłem katamaranem (dokładnie 5.09) i nie > zauważyłem żeby ktokolwiek wymiotował. A gdzie siedziałeś? Ja siedziałam na samym dziobie i tam była masakra. Obsługa nie nadążała z rozdawaniem torebek. Potem błyskawicznie wszystko wyprali - widać, ze takie akcje są częste bo byli na to przygotowani. Pare osób lezało na podłodze półprzytomnych. Z tyłu bujało mniej - tam ludzie mogli nawet nic nie wiedzieć. Zaznaczam, ze tego dnia ustał wiatr, który przez pare dni wiał bardzo mocno. Po prostu katamaran płynął pod falę i nieprawdopodobnie się unosił. Odpowiedz Link Zgłoś
mariot76 Re: kolejność ..? 12.09.05, 22:42 Ja i moja żona siedzieliśmy na samej górze (czyli tam gdzie teoretycznie najbardziej buja) na dziobie, ale nie tylko. Nie zauważyłem żeby ktokolwiek miał jakieś akcje żołądkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: kolejność ..? 13.09.05, 09:29 No to miałes szczęście. Ja od znajomych słyszałam o takiej samej akcji jak płyneli innego dnia i nawet dziś w watku o Marmaris tez ktoś piszę o wymiotach na katamaranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghandi Re: kolejność ..? IP: *.tvgawex.pl 14.09.05, 21:05 Płynęłam 11.09. katamaranem. Buja niestety i ludzie wymiotują-widziałam. Podobno we wrześniu bardziej buja bo są silniejsze wiatry, tak nas uprzedzał rezydent. Odpowiedz Link Zgłoś