Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Halkidiki

IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 13.07.05, 15:32
Wróciłam z Halkidiki. Odpowiem na pytania.
Obserwuj wątek
    • Gość: amaga Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:38
      Witaj, w sierpniu wybieram sie do hotelu Akti Ouranopouli na Plw. Athos.
      Chcialam zapytac o ceny lunchu, napojów do obiadokolacji w hottelu, pewnie się
      róznia , ale tak przeciętnie.
      • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 13.07.05, 15:54
        Własnie byłam w Akti. Ceny napojów do obiadokolacji:
        Woda- butelka 1l- 1,60 Euro
        Piwo- 0,33l - 2 Euro
        Sok - 0,25l - 2 Euro
        Wino- 0,25l - 3-3,50 Euro.

Lunche mozna zakupic w hotelowej tawernie. Tawerna czynna od 12- 16. Ceny:
        salatka grecka- 5.5Euro
        Piwo 0,4 l - 3 Euro
        Zetaw frytki+ Grillowany kurczak - 6,50 Euro
        • Gość: kicur Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.c204.msk.pl 29.08.05, 23:11
          W LIDLu na Halkidiki (jest ich dość dużo) ZGRZEWKA mineralnej (6x1,5 l)
          kosztuje 1,09 EUR: sam kupowałem:))
    • asia.m5 Re: Wróciłam z Halkidiki 13.07.05, 16:26
      Wybieram się również w sierpniu na chalkidiki, jeżeli to możliwe to napisz
      jakie są ceny wynajmu skuterów, motorów, czy samochodów.
      • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 13.07.05, 16:34
        Cena wynajęcia samochodu zależna od marki- Najtańsze jest seicento ( 45 Euro za
        dzień, 75 za 2 dni. SAmochód jest z klimatyzacją)
        Fiat bravo - 50Euro
        Citroen C3- 55 Euro
        Samochód mozna zamowic w recepcji hotelu, albo u rezydentki
        Oczywiście do ceny wynajmu samochodu muszisz doliczyc koszt benzyny. 1 litr- od
        0,89 - 0,97 Euro.
        Nie wiem nic o mozliwości wynajęcia motoru lub skuterów. Wypożyczalnia, gdzie
        ja wynajmowałam samochód nie dysponuje skuterami lub motorami, przynajmniej
        sobie tego nie przypominam. Wypozyczalnia nazywa się Akon, więc mozesz poszukac
        w internecie.
        • asia.m5 Re: Wróciłam z Halkidiki 13.07.05, 20:10
          Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
          Pozdrawiam
          • Gość: Malinka Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.eltechnet.pl 13.08.05, 16:39
            Jakie wycieczki fakultatywne "zaliczyłaś"??? Korzystaliściez miejscowego
            biura, czy kupowaliście u rezydenta???
            dzięki za wszelkie info.
    • malip76 Re: Wróciłam z Halkidiki 13.07.05, 19:20
      z jakim biuerm bylas? obok Akti jest hotel Theoxenia.
      wiesz cos o nim? i jak plaza sie prezentje przy tych hotelach?
      • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 14.07.05, 07:59
        Byłam z Triadą.
        Theoxenia rzeczywiście jest zaraz koło Akti.
        O samym hotelu wiem niewiele, poza tym ze odjeżdzają z niego busy do miasta
        Ouranopoli - 2 Euro za osobę.( codziennie o 10, 11, 12, 14, 20, 21, 22)

Plaża przy hotelu jest dosyć szeroka, piaszczysta.
        Leżaki i parasole na plaży dodatkowo płatne, w Akti było to 4 Euro za dzień, 25
        za tydzień i 40 za dwa tygodnie.
        200m na połnoc jest plaża z palmowymi parasolami - 5 Euro za dzień, ale np.
        piwo czy colę dostajesz gratis.
        Weż maskę do nurkowania, bo jest co oglądać pod wodą.
        • Gość: monia Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 08:11
          IzaaC , a czy korzystałaś z wycieczek fakultatywnych TRIADY? Ja tez jade z
          TRIADA i chciałabym się czegoś więcej dowiedziec. A może lepiej na własną rękę
          coś zorganizować? Acha i napisz prosze czy jestes zadowolona z pobytu w Akti?
          • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 14.07.05, 11:22
            Pobyt w Akti był super - czysto /sPRZĄTANIE CODZIENNIE/, dobre jedzenie i dużo.
            Na kolacje owoce i ciasto.
            Koło Akti są 3 inne hotele. Jeśli chciałabyś kupić wodę, czy inne napoje- w
            hotelu Akratos są najtańsze.
            Hotel zorganizował też wieczór grecki- tradycyjne ludowe tańce.

Jeśli chodzi o wyciecczki triady, to wygląda to następująco:
            w każdą środę- rejs wzdłuż półwyspu Atos, 25 Euro. Ale jak pisałam wcześniej,
            warto wykupić te wycieczkę w biurze w Ouranopoli za 16 Euro.
            w kazdy czwartek- słoneczny rejs / na wyspę Amuliani/ Cena- 32 Euro
            w każdy piątek- Meteory- 42 Euro+ 4Euro przy wejściu do klasztorów. Wyjazd z
            hotelu o 4.40 rano!
            w soboty- wycieczka do Salonik / nie wart. Ci, którzy pojechali byli
            niezadowoleni.
            w soboty o 22.00 wyjazd do Aten. Wycieczka 24- godzinna. Koszt: 60 Euro

Mozna wynająć samochód i jechać na Olimp- podróz około 3 godziny w jedną
            stronę /200km/.
            • Gość: monia Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 11:30
              Dzieki IzaaC- jestes WIELKA;-))) Ja jade na 7+7 więc Meteory i Ateny zobaczę.
              Jeszcze raz dzięki serdeczne. Pozdrawiam:-))
              • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 14.07.05, 12:34
                Cieszę się, że mogłam pomóc :)
            • Gość: Insomnia Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.09.05, 11:23
              Wybieram się własnie do hotelu Akrthos, możesz coś o nim napisać?
              A jak w ogole okolice? Są jakieś rozrywki?
              • Gość: amaga Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 13:30
                Hotele Akti, Teoxenia i Akhratos są położone obok siebie, więc wszystko co
                przeczytasz o nich, dotyczy również Akhratosa. Jest on sporo większy od
                pozostałych i położony wyżej, do plaży prowadzi kładka nad drogą z dość
                stromymi schodami. Duży basen w dużym ogrodzie. Co rozumiesz przez rozrywki?
                Tam się jedzie na plażę i nad morze. Innych rozrywek typu dyskoteki, kina(?)
                BRAK. W miasteczku Oranopoluli parę tawern. Hotele organizują wieczorki przy
                muzyce. Prawie codziennie w którymś z trzech hoteli można posiedzieć na plaży
                czy basenie (wieczorem) i posłuchać muzyki, raz na jakiś czas są organizowane
                wieczorki greckie
                • Gość: Insomnia Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.05, 21:37
                  Dzięki za informacje:)
                  Pozrawiam
                • Gość: Insomnia Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.05, 21:39
                  Mam jeszcze jedno pytanko lecimy samolotem i z lotniska w Kavali maja nas
                  dowieżć autokarem, wiesz może jak długo się jedzie z lotniska do hotelu, jaka
                  to odległość?
                  • malip76 Re: Wróciłam z Halkidiki 02.09.05, 00:08
                    amaga nie leciala do Kavali tylko do Salonik ;)
                    mam racje??
                    pozdrowienia
                  • Gość: amaga Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 10:29
                    Ka lecialam do Salonik. Stamtad to 0k 100 km (2 gidz jazdy)
        • Gość: dor Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.acn.waw.pl 12.08.05, 18:15
          Czy wiesz coć o hotelu Mont Athos - jadę we wrześniu.
    • Gość: monia Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 07:40
      Wybieram sie w sierpniu do Akti . CZy mozesz opisac troche okolice? Chodziłoby
      mi o to co mozna ciekawego zobaczyc na Athosie( wiem , ze klasztory nie wchodza
      w grę:-)))Ale czy moze zwiedzałas tez inne "palce" Halkidiki? Jak sie tam
      dostac?
      • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 14.07.05, 08:09
        Mozna opłynąć wzdłuż Athos i podziwiać klasztory i górę Athos ze statku. Taka
        wycieczka w Triadzie kosztuje 25Euro za osobę, ale w Ouranopoli jest biuro,
        gdzie ten sam rejs mozesz wykupic za 16 Euro.

Mozna objechać drugi palec Halkidiki- Kassandrę- są tam piękne plaze. Wynajęcie
        najtańszego samochodu - 45 Euro za dzień + benzyna. Objazd Kassandry- 250Km.
        NA północny zachód od Ierissos jest miasteczko, w którym jest "park" Sokratesa -
        kilka jego wynalazków. Wstęp kosztuje 1 Euro, ale nie ma co tam robic dłużej
        niż 30- 43 minut.
        • Gość: monia Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 08:12
          Serdeczne dzięki IzaaC
          • Gość: monia Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 08:16
            IzaaC a czy wiesz moze jak nazywa sie to biuro gdzie mozna wykupic rejs
            statkiem?
            • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 14.07.05, 11:28
              nie pamiętam nazwy biura, ale Ouranopoli jest tak małe, ze napewno znajdziesz.
              W Ouranopoli jest jedna główna ulica, która dochodzi do wieży przy plazy. Około
              20 m od wieży, idąc główną ulicą jest to biuro / po lewej stronie idąc od
              plazy/, zaraz koło biura jest apteka. Przed biurem stoi tablica, informująca o
              tych wycieczkach. Rejs zaczyna się o 10.30 i kończy około 13.30. Z Akti można
              dojść do Ouranopoli na piechotę / 40minut/ lub dojechać busem / 2 Euro/
              • asia.m5 Re: Wróciłam z Halkidiki 14.07.05, 19:02
                Jeżeli wykupi się wycieczkę z biura Ouranopoli to czy jest przewodnik i w jakim
                języku?
                • Gość: magda Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 23:04
                  czesc, jade do Gerakina. Wiesz cos o tym? Ceny atrakcje, wycieczki,...
                  • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 15.07.05, 08:04
                    niestety nie, przykro mi.
                • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 15.07.05, 08:01
                  Jeśli wykupisz wycieczkę na środę, to będzie przewodnik polski, bo wtedy Triada
                  realizuje swój rejs.
                  W czasie rejsu mówią też po niemiecku i angielsku.
        • Gość: ja Re: Wróciłam z Halkidiki IP: 195.97.111.* 17.07.05, 21:13
          Takie male sprostowanka - drugi palec Halkidiki to Sithonia a nie Kasandra, a
          park jest Arystotelesa, a nie Sokratesa......
    • malip76 Re: Wróciłam z Halkidiki 14.07.05, 23:59
      Iza, a co do rezydenta/pilotow z Triady? jacys sensowni ludzie czy fikusy?
      jak dlugo trwa przejazd z Salonik z lotniska do hotelu? aha no i jescze od
      wielu osob slyszalem, ze warto wypozyczyc sobie motorowke i na Amouliani na
      przyklad samemu poplynac? znasz moze ceny motorwek?
      • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 15.07.05, 08:10
        Co do rezydenki na Athos, to mnie nie przypadła do gustu. W zasadzie niczego
        nowego, co wiedziałam z forum albo internetu sie nie dowiedziałam.
        Piloci wycieczek fakultatywnych zmieniają się, więc nie wiadomo na kogo trafisz.
        Z Salonik do Ouranopoli jest 116 km i jedzie się około 2 godzin, bo droga jest
        wąska i kręta.
        Na Amuliani rzeczywiście warto jechać - piekne plaze.
        Wynajęcie motorówki na plaży hotelu Teixenia- 45 Euro za dzień+ benzyna.
    • Gość: padało? Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.askandaluzja.pl / 83.238.173.* 16.07.05, 19:58
    • gosk1 Re: Wróciłam z Halkidiki 16.07.05, 20:16
      właśnie, jaką miałaś pogodę?straszne upały???
      • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.05, 12:30
        Pogodnie. Raz była burza / w nocy/ i dwa razy do poludnia było zachmurzone
        niebo, ale na tyle ciepło że nie schodziliśmy z plazy. Codziennie jest chłodny
        wiaterek od mozrza, więc całkiem przyjemnie.
    • ron5 Re: Wróciłam z Halkidiki 17.07.05, 12:12
      Witam,chciałbym się wybrać na Halkidiki na 1 tydzień Października.Mam pytania:
      1.jakiej pogody można się spodziewać?
      2.gdzie najlepiej pojechać aby nie trafić do jarmarku turystycznego ale też nie
      do hotelu przy drodze na pustkowiu -chodzi mi o spokojną miejscowośc ale
      turystyczną,z tawernami i wypożyczalnią aut,ładną plażą.
      Będę wdzięczny za porady.Pozdrawiam.
      • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.05, 12:35
        W październiku ranki i wieczory bywają chłodne, woda również.
        Ja byłam na Athosie- jest tam spokojne miasteczko, Ouranopoli. Małe, ale z
        tawernami, wypożyczalnią samochodów, małym portem.
        Plaża jest przyjemna, nie za duża, ale są cudowne zatoczki.
        Chyba miasteczko Ierissos też do takich należy, ale musiałbyś zapytać kogoś
        innego.
    • Gość: Meggy_F Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.ath.bielsko.pl 18.07.05, 09:30
      Wybieram się za tydzień w tamte rejony: jakie są ceny w restauracjach/tawernach?
      • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 18.07.05, 10:18
        ceny w tawernach:
        gyros -7 Euro
        suvlaki- 7 Euro
        sałatka grecka - 5.5-7 Euro
        Piwo 0.5 l - 3 Euro
        • Gość: Meggy_F Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.ath.bielsko.pl 18.07.05, 11:50
          serdeczne dzieki!
          • malip76 Re: Wróciłam z Halkidiki 20.07.05, 23:33
            Meggy a kiedy wracasz? i dokod dokladnie jedziesz?
    • malip76 Re: Wróciłam z Halkidiki 24.07.05, 15:03
      IzaaC, pamietasz moze w jaki dni jakie fakultatywne wycieczki byly organizowane
      z Triady? chce wynajac na trzy dni autko i juz teraz przez neta zabookowac ale
      nie chce zeby kolidowalo z jakas fajna wycieczka, na ktora warto z cala grupa
      jechac. Dzieki
      • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 25.07.05, 09:26
        Patrz wyżej, info z 14.07 w tym wątku
        • Gość: Wojtas Re: Wróciłam z Halkidiki IP: 195.20.110.* 05.08.05, 13:29
          Wielkie dzięki za konkretność i cierpliwość w odpowiedziach. Była ś na
          objeździe czy tylko na pobycie?
          • Gość: IzaaC Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 05.08.05, 14:42
            NA pobycie. Hotel nie powinien Cię zawieść.
            • Gość: Hubi Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 17:43
              Chiałbym zapytać, które pokoje w Akti są fajniejsze:czy te na parterze, czy te
              na pozostałych piętrach i jednocześnie które (może pamiętacie numerację) mają
              fajny widok na morze? Czy ktoś może wybiera sie tam 19 września??? Liczę że
              będzie fajnie i jeszcze ciepło. Pozdrawiam. Hubert
              • Gość: amaga Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 11:18
                Właśnie wróciłam z Akti. Uwaga: pokoje sa bardzo nierówne: te na froncie z
                widoiem na morze, poza oczywiście samym widokiem, są chyba nowsze, na pewno
                jasniejsze i bardzio zadbane. Bylismy dwa tygodnie. Pierwszy spędzilismy na
                parterze w ciemnym pokoju kojarzacym się z celą, w którym w dodatku
                smierdziało, o czym hotel doskonale wiedział, bo w kontakcie tkwił ambipur. Po
                naszych prośbach przeniesiono nas do pokoju z widokiem na morze i to była
                zupełnie inna bajka
            • Gość: elcia125 Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 10:45
              Chcę spytać,czy w tym niewielkim miasteczku są sklepy i jakie mniej więcej w
              nich ceny,np.wody,piwa,wina czy owoców.?
              • antidotumm Re: Wróciłam z Halkidiki 23.08.05, 12:50
                Polecam hotel Mount Athos - ma i Triada (ja mialam w opcji z 2 posilkami), i
                Itaka, i Open.
                • vicky97 Re: Wróciłam z Halkidiki 24.08.05, 14:06
                  cześć Izaac. mam prośbę. jadę do hotelu Akti 29.08. czy mogłabyś mi przesłać
                  parę zdjęć plaży, pokoi i hotelu??
                  z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
                  • Gość: q3a Re: Wróciłam z Halkidiki IP: 62.233.201.* 24.08.05, 15:22
                    Ja ci mogę przesłac kilka fotek z akti i okolic. Podaj adresik :)
                    Byłem w zeszłym roku.
                    • vicky97 Re: Wróciłam z Halkidiki 24.08.05, 16:36
                      cześć!!!

będę bardzo wdzięczna
                      mój adres: vicky97@gazeta.pl
                      wielkie dzięki!!!!
                      • Gość: sava Re: Wróciłam z Halkidiki IP: 156.17.79.* 25.08.05, 07:57
                        Byla w Akti w tym roku w czerwcu z Itaka. Wrocilam bardzo, bardzo zadowolona.
                        Pani Kasia rezydentka Itaki wspaniala dziewczyna! Z Ouranoupolis codziennie od
                        godziny 10-tej odplywaja stateczki za 3,50 euro na przecudna mala wysepke.
                        Lezaki 2 + parasol gratis. Woda czysciutka, mieni sie srebrem, plaza
                        piaszczysta. Jest tam tez tawerna w ktorj mozna cos zjesc.Bylam kilka razy na
                        tej wysepce. Goraco polecam.Powroty sa do godziny 18-tej. Czyli za 3,5 euro
                        statek na i z wyspy, 2 lezaki + parasol.Pozdrawiam i zycze milego wypoczynku.
                      • Gość: q3a Re: Wróciłam z Halkidiki IP: 62.233.201.* 25.08.05, 11:09
                        Poszło - małe obrazki ale może się chociaż zorientujesz.
                        Pozdrawiam,
                        :D
                  • Gość: amaga Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 10:42
                    Hotel ma strone' www.hotel-akti.gr
              • Gość: amaga Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 14:57
                Sklpey sa, choc mozna je zliczyc na palcach jednej reki: woda 1,5 l zgrzewka
                2.60, owoców malo: brzoskwinie 1,30/kg, winogrona 3/2kg
    • Gość: Zuzia Re: Wróciłam z Halkidiki IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.09.05, 14:19
      Ja również wróciłam 19 sierpnia z Chalkidiki z palca Kassandry :) Byliśmy w
      hotelu Pallini Beach :) Kapitalnie! Woda lazur, widoki i pogoda rewelacja. W
      hotelu miła obsługa :) dostaliśmy owoce i wino :))) widzieliśmy Olimp u podnóża
      którego Aleksander robił przeglądy swojej armii ;) Byliśmy w Meteorach i
      zwidziliśmy Thesaloniki :)No jedyny minus Grecji:-DROGO!!! Polecam słoneczna
      Grecję. My po zeszłorocznym pobycie w Egipcie byliśmy rozpiszczeni ;) ale
      Grecja z dnia na dzień wydaje się być piękniejsza. Polecam. Odpowiem na
      pytania. Byliśmy z Ecco.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka