dorota2222 24.07.05, 09:32 co warto zobaczyc w Atenach??? bede tam jeden dzien... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorota2222 Re: Ateny 24.07.05, 09:45 jak dojsc (dojechac) do akropolu ze stacji kolejowej w atenach??? Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Ateny 24.07.05, 22:18 Cześć, dorota2222 napisała: > jak dojsc (dojechac) do akropolu ze stacji kolejowej w atenach??? Czy chodzi Ci o stację kolejową Statmos Larisis? Tak pytam bo być może jest jeszcze jakaś inna. Jeśli to ta to tuż obok masz metro i możesz nim podjechać do stacji Syntagma. Czasami zatrzymuję się u znajomych, którzy mieszkają przy Statmos Larisis i najczęściej do ścisłego centrum idę sobie spacerkiem. To nie jest szalenie daleko - ale ja (uprzedzam!) lubię chodzić he he. To długość chyba czterech stacji metra - ja chadzam przez Omonię, Akadimias i już Syntagma. Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
martapodlesna Re: Ateny 24.07.05, 15:03 dorota2222 napisała: > co warto zobaczyc w Atenach??? bede tam jeden dzien... Witaj Doroto :) Powiem Ci co ja zwiedziłam bedąc już trzeci raz w Atenach i w niektóre miejsca musiałam wrócić za każdym razem: - Plaka , na której ostatnio mieszkałam wg. mnie punkt obowiązkowy, te uliczki - dosłownie mozna się zatracic w nich z radości i nie wiadomo kiedy czas mija :) - Stadion Panatanejski - w godz. 13-15 (chyba) zamknięty - przynajmniej my ostatnio natrafiłyśmy na zamkniętą furtkę :-(( - Zmiana warty pod Pomnikiem Nieznanego Żołnierza na Pl. Syntagma - trzeba zobaczyć :) o każdej pełnej godzinie - Akropol + Agorę antyczną + o dwa kroki od niej znajdującą się Agorę Rzymską (najlepiej w godz. od 8-13) - Keramejkos - antyczny cmentarz (najlepiej w godz. od 8-13) - Teatr Dionizosa znajdujacy się u podnóża Akropolu (najlepiej w godz. od 8-13) - Ogrody Narodowe (niedaleko stamtąd jest do Pl. Syntagma, Stadionu Panatenajskiego) - piękne są też budynki Biblioteki Narodowej, Akademii. Jeśli chciałabyś na zdjęciach popatrzeć na to co ja wiosna widziałam zajrzyj na moja stronkę www.hellada.sns.pl i tam w dziale "Moje podróże" kliknij na Ateny 2005 :) W wielkim skrócie napisałam Ci to co warto zobaczyć (podałam godziny w nawiasach, żebyś zobaczyła które z miejsc wybrać na rano, a które można zobaczyć popołudniami). Jeśli masz mapę Aten zobaczysz, że te miejsca są blisko siebie (w miarę) Powiem Ci osobiście, że jeden dzień w Atenach to za mało, by spokojnie pobyć w tych wszystkich miejscach, poczuć atmosferę Aten. Stacja kolejowa - niestety w Atenach nie wiem jak z niej dojść do Akropolu. Polecam Ci kup mapę a w mieście najlepiej poruszac się metrem ! Ominiesz w ten sposób korki... Już Ci tak pozytywnie zazdroszczę tych Aten :) Pozdrawiam Cię serdecznie Marta www.hellada.sns.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dorota2222 Re: Ateny 24.07.05, 22:09 Witaj Marto:) dziekuje Ci bardzo za informacje napewno bardzo sie przydadza oby wiecej na swiecie bylo tak zyczliwych ludzi jak Ty:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś