esponela 16.08.05, 17:45 Lece tam za tydzine na miesiac, w ramach wypoczynq, jest tam duzo atrakcji? nie bede sie nudzic?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: helen Re: Heraklion na Krecie ,ktos tam byl?? IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.08.05, 17:48 Heraklion to stolica wyspy, miasto zatłoczone, zakurzone, praktycznie bez plaży, ale ma swój urok, sporo zabytków, muzea, na wypoczynek lepiej udać się jednak gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczur Re: Heraklion na Krecie ,ktos tam byl?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.05, 20:42 Heraklion mi się zupełnie nie podobał. Warto wypożyczyć samochód pojeździć po wyspie Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Heraklion na Krecie ,ktos tam byl?? 16.08.05, 20:54 Ja tak z niezdrowej ciekawości podpytam tylko: w samym Heraklionie ktoś organizuje wakacje? Hmm, zastanawiające, no ale może i tak się zdarzyć. Miasto takie sobie jak na spędzenie tam wakacji - zobaczyć warto kilka miejsc oczywiście, ale mieszkanie tam to chyba średni pomysł (moja prywatna opinia). A może to jest tak, że autorka ma tam kogoś z chatką i dlatego tam zamieszka (wówczas to ofkors zasadne, bo bynajmniej finanse - cóż, czasem też pomieszkuję w Atenach, choć wydaje się to być chore). Pozdrowienia. B Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Heraklion na Krecie ,ktos tam byl?? 16.08.05, 21:57 A no wlasnie, czyzby ktos organizowal wakacje w tym paskudztwie? Toz to lekki sadyzm... Wspolczuje turystom :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 09:38 ale mnie wystarszyliscie :), musze tam jedna noc spedzic z rodzinka ale mam andzieje, ze noca (bo wtedy tam dotrzemy z lotniska) ne bedzei tak zle :) a propos moze ktos z Was zna jakis mily hotelik na jedna noc w Heraklionie lub okolicach ?? acek Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: az sie przestraszylem :) 17.08.05, 10:55 Gość portalu: acek napisał(a): > ale mnie wystarszyliscie :), musze tam jedna noc spedzic z rodzinka ale mam > andzieje, ze noca (bo wtedy tam dotrzemy z lotniska) ne bedzei tak zle :) Ależ Acku drogi, przecież Ty zamierzasz spędzać wakacje w absolutnie pięknym miejscu Krety zatem średnia uroda Heraklionu w rozumieniu miejsca wakacyjnego nie powinna Cię przerażać - jedna noc? Ech, no coś Ty:-))) > a propos moze ktos z Was zna jakis mily hotelik na jedna noc w Heraklionie lub > okolicach ?? Oj, bezradna jestem tutaj:-((( ale ściskam Cię mocno. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: az sie przestraszylem :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 12:34 acku, spróbuję Ci pomóc odnośnie tego hoteliku, na niemieckim forum coś na ten temat czytałam, jak nie znajdę to ich tam zapytam, większość z ludzi którzy tam piszą jeździ bez biur podróży, więc się znają na takich tematach.. nie obiecuję tylko, że to będzie na już, ale do jutra może się uda.. pozdrawiam A Heraklion taaaaaaaki piękny, do dziś pamiętam jak mi szczęka ze strachu opadła, podczas gdy usiłowałam uniknąć zderzenia autem z jakimś szalonym Grekiem na szerokiej ulicy pozbawionej wydzielonych pasów, sygnalizacji i jakichkolwiek zasad... śmiałam się potem, bo odpuścic mi nie chciała moja dolna szczęka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: az sie przestraszylem :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 12:40 a czy samochód będziesz miał już na lotnisku? czy też będziesz chciał do tego hotelu taksówką dojechać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek do Helen IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 12:53 dokladnie tak planuje, nie chce ryzykowac wyprawy na poludnie noca, wiec chcemy sie przespac w Heraklionie i rano wystartowac, a przy okazji jakies zakupy moze zrobic. Ew, myslalem o tym zeby taksowka podjechac do hotelu i rano odebrac samochod :), sam nie wiem... acek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 12:55 juz sie musze chyba nastawiac na poludniowy styl jazdy :).. oby drogi byly szerokie..:) acek Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 az sie przestraszylem :) 17.08.05, 13:12 Jeśli mogę coś polecić to "rooms for rent", które są na kazdym kroku. Tam na miejscu zaciera się granica pomiędzy hotelem, pensjonatem czy kwaterami. Byłam w czerwcu 3 tygodnie na Krecie (samochodem z Polski jadąc) i objechalismy calość dogłebniej niż w zeszłym roku, bo wtedy tylko 2 tyg. też samochodem z Polski. Na północy za takie pokoje na jedną noc życzyli sobie znacznie więcej bo ok. 50 EUR za dwójkę, na południu w Hora Sfakion (20 EUR) z pięknym widokiem na morze i sporym balkonem. Cóż północ to już w większości komercja i jak nam powiedzieli Angole i sami Grecy, gdy nie tursytów (znaczy jest ich mniej niż bywało) to oni wtedy podnoszą ceny, zeby sobie odbić. Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: az sie przestraszylem :) 17.08.05, 13:34 Jacku popatrz na hotele: www.mirabello-hotel.gr/ www.arolithosvillage.gr/ ale w porcie znajdziesz hotele w granicach 30 euro za pokój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 13:55 dzieki neronko.. masz na mysli port w Heraklionie ? j.acek :) Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: az sie przestraszylem :) 17.08.05, 14:00 Tak okolice portu są najtańsze. Ale jeśli nie upierasz się na "piękny" Heraklion to może Agia Pelagia- blisko, tanio i ładniej..... Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Re: az sie przestraszylem :) 17.08.05, 14:04 Równiez polecam Agię Pelagię, bardzo ladne miejsce, w hotelu basem podali nam cenę 35 EUR, utargowaliśmy do 30 EUR za noc. Dostaliśmy nawet ten sam pokój co w ubiegłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 15:10 potrzebuje na 1 nocke tylko :), wiec pewnie wiele nie wytarguje :) ale dzieki wielkie raz jeszcze za wszelakie informacje :) acek Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Re: az sie przestraszylem :) 17.08.05, 15:46 My też tam bylismy przejazdem na jedną noc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 15:47 masz na mysli jakis konkretny hotel ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: az sie przestraszylem :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 16:03 Wstawiłam wątek na temat hotelu w Heraklionie na niemieckim forum, były już takie tematy, oni głównie polecają zobaczyć już na miejscu, jest kilka linków żeby samemu poszukać.. poprosiłam o konkretne namiary.. a Agia Pelagia to może faktycznie dobry pomysł, dwadzieścia kilka km od Heraklionu, hotelików sporo, miejsce urocze, a jak będziesz chciał potem rano na południe to będziesz musiał wprawdzie wrócić do Heraklionu, ale to tylko kilkanaście minut drogi.. a jak wstaniesz rano, to przynajmniej zamiast murów zobaczysz coś ładnego, do morza wskoczysz i sobie pojedziesz dalej.... pewnie ktoś poleci ci jakieś konkretne miejsce.. Jak Niemcy cos napiszą sensownego to dam ci znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 16:16 dzieki raz jeszcze :) moze faktycznie to dobry pomysl :), tylko boje sie ze jak synek wskoczy do wody rano to wyjdzie dopiero wieczorem hehe :) acek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 16:25 to pojedziecie na południe wieczorem, jak padnie i będzie spać po drodze ;)... a i do "mojego" zoo przy okazji pójdziesz, strusie podenerwować.. to właśnie w Agii, może jacek się odezwie, on tam bywa od lat.. to by ci cos polecił.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Acka Re: :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 16:29 a tak w ogóle, to jak będziesz leciał, jakimi liniami? skąd? a na południu to już cos znalazłeś, czy będziesz szukał na miejscu? pisałeś kiedyś, że kierujesz się na Wori, ale to nie jest nad samym morzem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 16:40 Central Wings do Heraklionu..przylatujemy okolo 22.00 potem nocleg gdzies w okolicach Heraklionu chce znalezc i rano next day na poludnie :) juz mam nocleg zabookowany na poludniu, na koncu swiata hehe.... o Vori pytalem bo nysalem zeby tam gdzeis w okolicy przenocowac w drodze na poludnie.. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 16:59 sie rozmarzyłam... zazdroszczę, taki plan mamy na przyszły rok.. jak wrócisz wszystko pięknie opisz... a lot rezerwowałeś duzo wcześniej, mógłbyś napisać jaki to koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 17:15 tylko dlatego lece ze tani przelot byl.. 1580 za 3 osoby :), bo nasz maly rozbojnik juz jako dorosly leci :(... kupowalismy jakso w lipcu (akurat byla promocja) ja chce w dzien jechac mniej dla widokow a wiecej dla bezpieczenstwa :), bo rozne mrozace krew w zylach historie juz czytalem :) jak wroce caly i zdrowy to opisze :) acek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 17:20 masz zupełna rację z tym bezpieczeństwem, drogi są kręte.. oznakowanie pozostawia sporo do zyczenia, znaki są wyblakłe od slońca lub pozarastane zielskiem, w nocy niewiele byś zobaczył.. a bilety faktycznie korzystne, pytam bo sama liczę: czy, jak, kiedy i na jak długo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 17:36 na razie wiem tyle, ze poludnie jesli chodzi o ceny noclegow jest znacznie korzystniejsze. ale nie wiem jak z jedzeniem, w przyrodzie bilans musi wyjsc na zero wiec obawiam sie, ze to co zyskam na nolcegu przejem :) (ale bez wyrzutow sumienia hehe ) acek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek do helen :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 16:56 pierwszy raz wole wieczorem nie jechac na poludnie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: do helen :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 17:02 pewnie, w dzień zawsze cos zobaczysz... a tak byś jechał "w ciemno" dosłownie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Do Acka-Hotele IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 18:25 Mam pierwszy polecany hotel: www.kronoshotel.gr/info@kronoshotel.gr podobno czysty, położony centralnie przy promenadzie portowej, na piechtę dojdziesz do ciekawych miejsc, zakupy też pewnie zrobisz łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: Do Acka-Hotele IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 18:37 wrrrr. linki sie skleiły jeszcze raz: www.kronoshotel.gr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 22:41 Polecone przez forumowiczów z niemieckiego forum: 20-25 euro---> Vergina-Rooms tel:(0030) 281-0-242739 "Rent Room Hellas" (ponoć cos w stylu schroniska młodzieżowego- ale lepsze) 15 euro (podejrzewam, że od osoby), Odós Chandákos-ulica wiedzie od studni na starym mieście w dół do nabrzeża . i trochę innych (z innego źródła): C-Kat.: "Daedalos", Od. Daedálou 15; Tel. (0030-2) 81-0-224391. C-Kat.: "Evans", Od. Agíou Fanourioú Tel. (0030-2) 81-0-223928 und 0-225886. C-Kat.: "Mirabello"; Od. Theotokopoúlou 18; Tel. (0030-2) 81-0-285052. D-Kat.: "Arcadi"; Leofóros Kalokaerinoú 235; Tel. (0030-2) 81-0-282077. D-Kat.: "Hellas"; Od. Kantanoléon 11; 11 Zi./23 B.; Tel. (0030-2) 81-0-225121 und 0-243842. D-Kat.: "Hermes"; Od. 62 Martíron 11, Tel. (0030-2) 81-0-256380. D- Kat.: "Ikaros"; Leofóros Kalokaerinoú 202; Tel. (0030-2) 81-0-283006 und 0- 225055. D-Kat.: "Palladion"; Od. Chándakos 16; Tel. (0030-2) 81-0-282563. D- Kat.: "Phaestos"; Od. Tsakíri 8, Tel. (0030-2) 81-0-283027. E-Kat.: "Cretan Sun"; Odós 1866 10 (Marktstraße), Tel. (0030-2) 81-0-243794. E-Kat.: "Criticon"; Od. Évans 5; Tel. (0030-2) 81-0-220211. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 18.08.05, 09:29 Helen wielkie dzieki :) posprawdzam sobie co i jak i na pewno cos fajnego dzieki Tobie znajdziemy pozdrawiam serdecznie :) acek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 12:26 ... sprawdzaj, sprawdzaj a potem ja pojadę waszymi śladami, hihi.. możesz zaglądać na niemieckie forum, pojawiać sie tam będą adresy z telefonami, właśnie czytalam ostatni wpis, jedynka w granicach 20, 30 euro Hotel Mirabello Tel.: 0030 281 0 285 052. Odos Theotokopoulo 20 71202 Heraklion e-mail.: mirabhot@otonet.gr www.mirabello-hotel.gr , też brzmi nieźle, myślę, że na wskazówkach tych ludzi można polegać, mi też przed wyjazdem sporo pomogli.. możesz zaglądać www.kretaforum.net/showthread.php?p=10226#post10226 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ACEK Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 18.08.05, 14:23 dzieki wielkie :) acek ps: pieknie widze sprechasz in deutsch :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 15:47 Taką mam pracę :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ACEK Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 18.08.05, 16:46 zaskoczylo mnie ze tam gdzei bede na poludniu wlasiciclem porozumiewa sie glownie greckim i niemieckim a angielski tak przy okazji :). Hmm w sumie nie mysalem ze niemiecki to taki popularny na Krecie jezyk :) a gdzie pracujesz ? acek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 16:56 Ja wiem czy niemiecki taki popularny, oni nie mówią zbyt dobrze ani po angielsku ani po niemiecku, a na południu siedzi dużo Niemców, mają tam domy, albo własne albo wynajmują pokoje, w samej Matali jest ich mnóstwo.. są też małżeństwa mieszane, całe szczęście, że Niemcy świadomi są tego co tam nawyrabiali w przeszłości i teraz są wdzięczni Kreteńczykom , że mimo tego są dla nich mili i przyjmują ich równie gościnnie jak inne narody. A ja pracuję sobie całkiem banalnie w szkole podstawowej ucząc dzieciaczki tego trudnego języka, a w wolnych (nielicznych) chwilach dorabiam tłumaczeniami, jak właśnie w tej chwili, w tle wlaczę z pewnym artykułem prasowym o francuskich winach... no i odliczam ostatnie dni do pierwszej rady pedagogicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 18.08.05, 17:13 artykul o francuskich winach i po niemiecku :) no prosze fajne pomieszanie z poplataniem :)... tak swoja droga to nie lubie win francuskich :) no faktycznie juz niedlugo pierwsza w tym roku rada... ja mam jeszcz chwile, zanim podrosnie nasz rozbojnik, zeby 1 IX jakos szczegolnie sie przejmowac :) milego popoludnia :) acek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 17:17 Ten artykuł to fakt... długa historia, artykuł jest z austryjackiej gazetki pewnej firmy zajmującej sie drewnem.. chodzi w nim m.in. o beczki do tego wina.. no i rolę drewna, a tłumaczę go dla polskiego oddziału tejże firmy... ufff. ale to nie na ten wątek... miłego popoludnia... ja robię sobie Feierabend.. czyli koniec pracy na dzisiaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 19.08.05, 09:50 w tym watku widze bede sie mogl tez niemieckiego poduczyc :) milego dnia acek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.08.05, 20:53 ...z nauką niemieckiego to musielibysmy się przenieść do forum dla wielbicieli Niemiec, a takich jest niewielu, choć to piekny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 22.08.05, 10:19 ja ja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek prosba IP: *.product / 62.233.238.* 22.08.05, 15:45 Helen, mam prosb ogromna,, moglabys mi powiedziec co oni tu mowia ? :) tak niej wiecej :) to fragment postu z forum.. oczywiscie po niemiecku :) 1 Von Triopetra ausgehend wurde mit dem Bau einer Strasse entlang der Kueste Richtung Westen begonnen. Wie ich vorgestern erfahren habe, soll diese Strasse bis Preveli fuehren! Der Umweltschutzverein Foinikas hat unter anderem eine Unterschriftensammlung gemacht und mit Rechtsanwaelten eine einstweilige Verfuegung zum Stopp des Strassenbaus erwirkt. Ich werde Euch auf dem Laufenden halten. Ich freue mich, dass der Umweltschutzverein, der vor 2 Jahren gegruendet wurde, langsam aber stetig waechst! 2 hallo varvara die haben doch schon letztes jahr da strassen gebaut soviel ich mich erinnern kann ta leme filakia polla 3 Hallo Alexos, die haben mit Sicherheit im letzten Jahr angefangen, aber momentan ist - GOTT SEI DANK - Baustopp! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: prosba IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 16:02 Nie ma sprawy, 1. począwszy od Triopetry zaczęto budowę drogi wzdłuż wybrzeża w kierunku zachodnim. Jak dowiedziałem sie przedwczoraj, droga ta ma prowadzić do Preveli! Urząd Ochrony Środowiska Foinikas zorganizował m.in. akcję zbierania podpisów i z pomocą adwokatów uzyskał tymczasowe przerwanie budowy tej drogi. Będę was informować na bieżąco. Cieszę się, że Urząd Ochrony Środowiska, który zostal założony przed 2 laty, powoli ale wciąż nabiera siły (rośnie). 2 oni zaczęli tam już w zeszłym roku budować, o ile sobie przypominam ta leme filakia polla (ha ha .. no greckiego Jacku nie znam) 3 witaj Alexos na pewno zaczęli w zeszłym roku, ale w tej chwili jest, dzięki Bogu, koniec budowy. to tyle Jacku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: prosba IP: *.product / 62.233.238.* 22.08.05, 16:22 ze tak powiem KOCHANA JESTES :))) a moge prosci o jeszcze bo cosik jeszcze znalazlem a to in deutsch :( znowu.. to duzo tekstu wiec moze tylko napsiz czy pisza dobrze czy zle :) acek 1) Hey Ulrich,danke für die ausführlichen Tips. Mit dem boot ist eine tolle Idee,das haben wir noch nicht gemacht. Die Irinischlucht sind wir schon gewandert. Toll.Wir denken es dieses Jahr in die Gegend von Loutro zu schaffen. Da gibts ja wohl auch eine tolle Schlucht mit abenteuerlicher Brücke. Wir haben aber auch einen Tip für Dich. Triopetra und dann die Taverne Pavlos. Laß dich von den baulichen Äußerlichkeiten nicht abschrecken. Pavlos kocht nostimo Aber nur abends. Bei guter Laune setzt er alle Gäste irgentwie einfach zusammem und dann kommt der sehr schmackhafte gute Raki dazu. Der Strand hinter dem Hügel ist sehr ruhig. Nutze ihn ehe die Bauarbeiten für ein großes Hotel beginnen. Uns gruselt es schon davor. Grüß Pavlos von Ingo ,dann bist du sein Freund.,denn Pavlos ist letztes Jahr auf Kreta unser Trauzeuge in Spili gewesen.Falls du noch was über Agia galini - bis Preveli und um Spili herum wissen willst frag einfach. Jassu Dafi 2) Pavlos, aus der kleinen Ortschaft Vrisses stammend, war der erste, der sich vor cirka sechszehn Jahren entschloss am kleinen Strand von Triopetra, direkt oberhalb des kleinen Naturhafens, anzusiedeln. In jahrelanger, mühsamer Arbeit entstand seine Pension-Taverne, die heute mehr als 30 Zimmer und komplett eingerichtete Studios bietet! Hier lässt Pavlos mit seiner Familie die traditionelle griechische Gastfreundschaft wieder aufleben! Vermutlich das Geheimnis seiner vielen Stammgäste. Natürlich haben sich hier am kleinen Naturhafen mittlerweile andere Tavernen angesiedelt, die teilweise auch Zimmer anbieten, doch das erste Haus am Platz bleibt wohl immer Pavlos! Dem Feriengast stehen neben einfachen, sauberen Zimmern auch komplett eingerichtete Studios zur Verfügung. So kann, wer möchte, sich auch selbst verpflegen. Doch sollte man dazu motorisiert sein, denn bis zum nächsten “richtigen” Supermarkt im Kreisstädtchen Spili sind es immerhin über 16 Kilometer... Dabei ist die Speisekarte eher empfehlenswert! Pavlos Spezialität sind Meeresfrüchte, die besonders bei den Einheimischen beliebt sind. Jeder weiss hier, dass es sich nicht (wie leider oft üblich) um Tiefgefrorenes handelt, denn Pavlos fährt fast täglich in aller Früh`aufs Meer um für köstlich, frischen Nachschub zu sorgen. Klar dass es sich vorallem bei den Griechen rumgesprochen hat! Hier sollte man profitieren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: prosba IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 16:46 1) > Hey Ulrich, dzięki za wyczerpujące wskazówki. Pomysł z łodzią jest świetny, tego jeszcze nie robiliśmy. Wąwóz Irini już "przewędrowaliśmy". Śweitny. Myślę, że damy radę w tym roku dostać się w okolice Loutro. > Tam jest przecież też świetny wąwóz z ciekawym mostem. Mamy dla ciebie coś: Triopetra a potem Taverna Pavlos. Nie daj się odstraszyć budowlanym wyglądem zewnętrznym. Pavlos gotuje nostimo. > Ale tylko wieczorem. Przy dobrym humorze sadza jakos wszystkich gości razem a potem dołącza do tego smaczne dobre Raki. Plaża za pagórkiem jest bardzo spokojna. Wykorzystaj to zanim rozpoczną się pracę pod budowę hotelu. Nam już dreszcze na myśl o tym przechodzą. Pozdrów Pavlosa od Ingo, wtedy będziesz jego przyjacielem, ponieważ Pavlos był naszym świadkiem w zeszłym roku w Spili. Jak chcesz jeszcze wiedzieć coś o Agia Galini - do Preveli i wokół Spili poprostu pytaj. Jassu Dafi > 2) > Pavlos, który pochodzi z małej miejscowości Vrisses, był pierwszym, który przed około 16 laty zdecydował sie osiedlić przy małej plaży Triopetra, bezpośrednio obok małego naturalnego portu. Przez wieloletnią żmudną pracę powstała jego Taverna-pensjonat, która dziś ma ponad 30 pokoi i kompletnie wyposażone studia. Tutaj Pavlos i jego rodzina ożywiają na nowo starą tradycyjną greckią gościnność. Przypuszczalnie to jest receptą na tak liczną rzeszę stałych gości. Oczywiście powstały przy porcie również i inne tawerny, które częściowo również wynajmują pokoje, ale pierwszym domem w tym miejscu pozostanie Pavlos! > Gość ma do dyspozycji obok prostych, czystych pokoi również kompletnie wyposażone studia. I tak może, kto chce również sam się żywić. Jednakże powinno sie posiadac środek lokomocji, bo do pierwszego "prawdziwego" supermarketuDoch sollte man dazu motorisiert sein, denn bis zum nächsten w miasteczku Spili jest 16 km.... > Przy tym oferta karty dań jest godna polecenia! Pavlosa specjalnością są owoce morza, które szczególnie lubiane są przez miejscowych. Każdy wie tutaj, że nie chodzi o (jak to często niestety jest w zywczaju) o mrożonki, bo Pavlos prawie codziennie bladym śitem wypływa w morze, po świeżą dostaw. Oczywiście jest o tym głośno wśród Greków! Jacku to tyle, tak na szybkiego.. nie czytam.. mam nadzieję, że nie narobiłam błedów, brzmi ciekawie i smacznie, te owoce morza...takie świeże kalmary z cytryną np.... pycha... ja właśnie wróciłam z oglądania zdjęć z koleżanką z mojego pobytu na Krecie w naszej świeżo wyremontowanej Greckiej Tavernie.. ale to nie to.... smacznie ale to nie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: prosba IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 16:51 Jacku, jakbyś potrzebował mojej pomocy to pisz na maila h.chwirot@wp.pl ja niestety zaczynam powoli pracować i nie będe zbyt często zaglądać na forum.. a maila sprawdzam częściej zdecydowanie.. a tłumaczenie czegokolwiek to nie problem, pomoge chętnie, tylko widzę już , że literówki strzeliłam no i częśc oryginalnego tekstu się ostała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: prosba IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 16:57 a. jeszcze jedno, jak chcesz możemy wrzucic na niemieckie forum jakieś pytania od ciebie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: prosba IP: *.product / 62.233.238.* 22.08.05, 17:03 dziekuje BARDZO :))) czyli efcharisto jak to mawiaja :) acek ps a gdzie ta Wasza Tawerna :)) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helen Re: prosba IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 17:11 na zachodzie- Zielona Góra, www.mlask.pl/lokal.php?id_lokal=1528&lok=1&page=0&max=34 ale teraz jest już po remoncie i przebudowie, i jest całkiem fajna, zwłaszcza w środku, tylko jak na grecką tawernę, zbyt tam wszystko "nowe i czyste".. ale się "wyrobi".. jedzenie dobre a część składników sami przywożą z Grecji, takie słuchy chodzą po mieście.. Odpowiedz Link Zgłoś