Dodaj do ulubionych

Heraklion na Krecie ,ktos tam byl??

16.08.05, 17:45
Lece tam za tydzine na miesiac, w ramach wypoczynq, jest tam duzo atrakcji?
nie bede sie nudzic??
Obserwuj wątek
    • Gość: helen Re: Heraklion na Krecie ,ktos tam byl?? IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.08.05, 17:48
      Heraklion to stolica wyspy, miasto zatłoczone, zakurzone, praktycznie bez
      plaży, ale ma swój urok, sporo zabytków, muzea, na wypoczynek lepiej udać się
      jednak gdzie indziej.
      • Gość: jaszczur Re: Heraklion na Krecie ,ktos tam byl?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.05, 20:42
        Heraklion mi się zupełnie nie podobał. Warto wypożyczyć samochód pojeździć po
        wyspie
        • bebiak Re: Heraklion na Krecie ,ktos tam byl?? 16.08.05, 20:54
          Ja tak z niezdrowej ciekawości podpytam tylko: w samym Heraklionie ktoś
          organizuje wakacje? Hmm, zastanawiające, no ale może i tak się zdarzyć.
          Miasto takie sobie jak na spędzenie tam wakacji - zobaczyć warto kilka miejsc
          oczywiście, ale mieszkanie tam to chyba średni pomysł (moja prywatna opinia).
          A może to jest tak, że autorka ma tam kogoś z chatką i dlatego tam zamieszka
          (wówczas to ofkors zasadne, bo bynajmniej finanse - cóż, czasem też pomieszkuję
          w Atenach, choć wydaje się to być chore).
          Pozdrowienia. B
          • gale Re: Heraklion na Krecie ,ktos tam byl?? 16.08.05, 21:57
            A no wlasnie, czyzby ktos organizowal wakacje w tym paskudztwie? Toz to lekki
            sadyzm... Wspolczuje turystom :(
            • Gość: acek az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 09:38
              ale mnie wystarszyliscie :), musze tam jedna noc spedzic z rodzinka ale mam
              andzieje, ze noca (bo wtedy tam dotrzemy z lotniska) ne bedzei tak zle :)

a propos moze ktos z Was zna jakis mily hotelik na jedna noc w Heraklionie lub
              okolicach ??

acek
              • bebiak Re: az sie przestraszylem :) 17.08.05, 10:55
                Gość portalu: acek napisał(a):

> ale mnie wystarszyliscie :), musze tam jedna noc spedzic z rodzinka ale mam
                > andzieje, ze noca (bo wtedy tam dotrzemy z lotniska) ne bedzei tak zle :)

Ależ Acku drogi, przecież Ty zamierzasz spędzać wakacje w absolutnie pięknym
                miejscu Krety zatem średnia uroda Heraklionu w rozumieniu miejsca wakacyjnego
                nie powinna Cię przerażać - jedna noc? Ech, no coś Ty:-)))

> a propos moze ktos z Was zna jakis mily hotelik na jedna noc w Heraklionie lub
                > okolicach ??

Oj, bezradna jestem tutaj:-(((
                ale ściskam Cię mocno. B.

• Gość: helen Re: az sie przestraszylem :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 12:34
                  acku, spróbuję Ci pomóc odnośnie tego hoteliku, na niemieckim forum coś na ten
                  temat czytałam, jak nie znajdę to ich tam zapytam, większość z ludzi którzy tam
                  piszą jeździ bez biur podróży, więc się znają na takich tematach.. nie obiecuję
                  tylko, że to będzie na już, ale do jutra może się uda..
                  pozdrawiam
                  A Heraklion taaaaaaaki piękny, do dziś pamiętam jak mi szczęka ze strachu
                  opadła, podczas gdy usiłowałam uniknąć zderzenia autem z jakimś szalonym
                  Grekiem na szerokiej ulicy pozbawionej wydzielonych pasów, sygnalizacji i
                  jakichkolwiek zasad... śmiałam się potem, bo odpuścic mi nie chciała moja dolna
                  szczęka...
                  • Gość: helen Re: az sie przestraszylem :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 12:40
                    a czy samochód będziesz miał już na lotnisku? czy też będziesz chciał do tego
                    hotelu taksówką dojechać?
                    • Gość: acek do Helen IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 12:53

dokladnie tak planuje, nie chce ryzykowac wyprawy na poludnie noca, wiec chcemy
                      sie przespac w Heraklionie i rano wystartowac, a przy okazji jakies zakupy moze
                      zrobic. Ew, myslalem o tym zeby taksowka podjechac do hotelu i rano odebrac
                      samochod :), sam nie wiem...

acek
                  • Gość: acek Re: az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 12:55

juz sie musze chyba nastawiac na poludniowy styl jazdy :).. oby drogi byly
                    szerokie..:)

acek
              • bob75rob1 az sie przestraszylem :) 17.08.05, 13:12
                Jeśli mogę coś polecić to "rooms for rent", które są na kazdym kroku. Tam na
                miejscu zaciera się granica pomiędzy hotelem, pensjonatem czy kwaterami. Byłam
                w czerwcu 3 tygodnie na Krecie (samochodem z Polski jadąc) i objechalismy
                calość dogłebniej niż w zeszłym roku, bo wtedy tylko 2 tyg. też samochodem z
                Polski. Na północy za takie pokoje na jedną noc życzyli sobie znacznie więcej
                bo ok. 50 EUR za dwójkę, na południu w Hora Sfakion (20 EUR) z pięknym widokiem
                na morze i sporym balkonem. Cóż północ to już w większości komercja i jak nam
                powiedzieli Angole i sami Grecy, gdy nie tursytów (znaczy jest ich mniej niż
                bywało) to oni wtedy podnoszą ceny, zeby sobie odbić. Dobre!
                • neronka Re: az sie przestraszylem :) 17.08.05, 13:34
                  Jacku popatrz na hotele:
                  www.mirabello-hotel.gr/
                  www.arolithosvillage.gr/
                  ale w porcie znajdziesz hotele w granicach 30 euro za pokój
                  • Gość: acek Re: az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 13:55

dzieki neronko..

masz na mysli port w Heraklionie ?

j.acek :)

• neronka Re: az sie przestraszylem :) 17.08.05, 14:00
                      Tak okolice portu są najtańsze.
                      Ale jeśli nie upierasz się na "piękny" Heraklion to może Agia Pelagia- blisko,
                      tanio i ładniej.....
                      • bob75rob1 Re: az sie przestraszylem :) 17.08.05, 14:04
                        Równiez polecam Agię Pelagię, bardzo ladne miejsce, w hotelu basem podali nam
                        cenę 35 EUR, utargowaliśmy do 30 EUR za noc. Dostaliśmy nawet ten sam pokój co
                        w ubiegłym roku.
                        • Gość: acek Re: az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 15:10

potrzebuje na 1 nocke tylko :), wiec pewnie wiele nie wytarguje :)

ale dzieki wielkie raz jeszcze za wszelakie informacje :)

acek
                          • bob75rob1 Re: az sie przestraszylem :) 17.08.05, 15:46
                            My też tam bylismy przejazdem na jedną noc:)
                            • Gość: acek Re: az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 15:47

masz na mysli jakis konkretny hotel ? :)
                              • Gość: Helen Re: az sie przestraszylem :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 16:03
                                Wstawiłam wątek na temat hotelu w Heraklionie na niemieckim forum, były już
                                takie tematy, oni głównie polecają zobaczyć już na miejscu, jest kilka linków
                                żeby samemu poszukać.. poprosiłam o konkretne namiary.. a Agia Pelagia to może
                                faktycznie dobry pomysł, dwadzieścia kilka km od Heraklionu, hotelików sporo,
                                miejsce urocze, a jak będziesz chciał potem rano na południe to będziesz musiał
                                wprawdzie wrócić do Heraklionu, ale to tylko kilkanaście minut drogi.. a jak
                                wstaniesz rano, to przynajmniej zamiast murów zobaczysz coś ładnego, do morza
                                wskoczysz i sobie pojedziesz dalej.... pewnie ktoś poleci ci jakieś konkretne
                                miejsce..

Jak Niemcy cos napiszą sensownego to dam ci znać.
                                • Gość: acek Re: az sie przestraszylem :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 16:16

dzieki raz jeszcze :)

moze faktycznie to dobry pomysl :), tylko boje sie ze jak synek wskoczy do wody
                                  rano to wyjdzie dopiero wieczorem hehe :)

acek
                                  • Gość: helen :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 16:25
                                    to pojedziecie na południe wieczorem, jak padnie i będzie spać po drodze ;)...
                                    a i do "mojego" zoo przy okazji pójdziesz, strusie podenerwować.. to właśnie w
                                    Agii, może jacek się odezwie, on tam bywa od lat.. to by ci cos polecił..
                                    • Gość: do Acka Re: :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 16:29
                                      a tak w ogóle, to jak będziesz leciał, jakimi liniami? skąd? a na południu to
                                      już cos znalazłeś, czy będziesz szukał na miejscu? pisałeś kiedyś, że kierujesz
                                      się na Wori, ale to nie jest nad samym morzem..
                                      • Gość: acek Re: :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 16:40
                                        Central Wings do Heraklionu..przylatujemy okolo 22.00 potem nocleg gdzies w
                                        okolicach Heraklionu chce znalezc i rano next day na poludnie :) juz mam nocleg
                                        zabookowany na poludniu, na koncu swiata hehe....

o Vori pytalem bo nysalem zeby tam gdzeis w okolicy przenocowac w drodze na
                                        poludnie..

a.
                                        • Gość: helen Re: :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 16:59
                                          sie rozmarzyłam... zazdroszczę, taki plan mamy na przyszły rok.. jak wrócisz
                                          wszystko pięknie opisz... a lot rezerwowałeś duzo wcześniej, mógłbyś napisać
                                          jaki to koszt?
                                          • Gość: acek Re: :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 17:15
                                            tylko dlatego lece ze tani przelot byl.. 1580 za 3 osoby :), bo nasz maly
                                            rozbojnik juz jako dorosly leci :(... kupowalismy jakso w lipcu (akurat byla
                                            promocja)

ja chce w dzien jechac mniej dla widokow a wiecej dla bezpieczenstwa :), bo
                                            rozne mrozace krew w zylach historie juz czytalem :)

jak wroce caly i zdrowy to opisze :)

acek
                                            • Gość: helen Re: :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 17:20
                                              masz zupełna rację z tym bezpieczeństwem, drogi są kręte.. oznakowanie
                                              pozostawia sporo do zyczenia, znaki są wyblakłe od slońca lub pozarastane
                                              zielskiem, w nocy niewiele byś zobaczył.. a bilety faktycznie korzystne, pytam
                                              bo sama liczę: czy, jak, kiedy i na jak długo...
                                              • Gość: acek Re: :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 17:36

na razie wiem tyle, ze poludnie jesli chodzi o ceny noclegow jest znacznie
                                                korzystniejsze. ale nie wiem jak z jedzeniem, w przyrodzie bilans musi wyjsc na
                                                zero wiec obawiam sie, ze to co zyskam na nolcegu przejem :) (ale bez wyrzutow
                                                sumienia hehe )

acek
                                    • Gość: acek do helen :) IP: *.product / 62.233.238.* 17.08.05, 16:56
                                      pierwszy raz wole wieczorem nie jechac na poludnie :))
                                      • Gość: helen Re: do helen :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 17:02
                                        pewnie, w dzień zawsze cos zobaczysz... a tak byś jechał "w ciemno" dosłownie...
    • Gość: Helen Do Acka-Hotele IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 18:25
      Mam pierwszy polecany hotel:
      www.kronoshotel.gr/info@kronoshotel.gr
      podobno czysty, położony centralnie przy promenadzie portowej, na piechtę
      dojdziesz do ciekawych miejsc, zakupy też pewnie zrobisz łatwo.
      • Gość: helen Re: Do Acka-Hotele IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 18:37
        wrrrr. linki sie skleiły
        jeszcze raz:

www.kronoshotel.gr
        • Gość: Helen Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.08.05, 22:41
          Polecone przez forumowiczów z niemieckiego forum:

20-25 euro---> Vergina-Rooms tel:(0030) 281-0-242739

"Rent Room Hellas" (ponoć cos w stylu schroniska młodzieżowego- ale lepsze) 15
          euro (podejrzewam, że od osoby), Odós Chandákos-ulica wiedzie od studni na
          starym mieście w dół do nabrzeża .

i trochę innych (z innego źródła):

C-Kat.: "Daedalos", Od. Daedálou 15; Tel. (0030-2) 81-0-224391.
          C-Kat.: "Evans", Od. Agíou Fanourioú Tel. (0030-2) 81-0-223928 und 0-225886.
          C-Kat.: "Mirabello"; Od. Theotokopoúlou 18; Tel. (0030-2) 81-0-285052.
          D-Kat.: "Arcadi"; Leofóros Kalokaerinoú 235; Tel. (0030-2) 81-0-282077.
          D-Kat.: "Hellas"; Od. Kantanoléon 11; 11 Zi./23 B.; Tel. (0030-2) 81-0-225121
          und 0-243842.
          D-Kat.: "Hermes"; Od. 62 Martíron 11, Tel. (0030-2) 81-0-256380. D-
          Kat.: "Ikaros"; Leofóros Kalokaerinoú 202; Tel. (0030-2) 81-0-283006 und 0-
          225055.
          D-Kat.: "Palladion"; Od. Chándakos 16; Tel. (0030-2) 81-0-282563. D-
          Kat.: "Phaestos"; Od. Tsakíri 8, Tel. (0030-2) 81-0-283027.
          E-Kat.: "Cretan Sun"; Odós 1866 10 (Marktstraße), Tel. (0030-2) 81-0-243794.
          E-Kat.: "Criticon"; Od. Évans 5; Tel. (0030-2) 81-0-220211.

• Gość: acek Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 18.08.05, 09:29
            Helen wielkie dzieki :)
            posprawdzam sobie co i jak i na pewno cos fajnego dzieki Tobie znajdziemy

pozdrawiam serdecznie :)

acek
            • Gość: Helen Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 12:26
              ... sprawdzaj, sprawdzaj a potem ja pojadę waszymi śladami, hihi.. możesz
              zaglądać na niemieckie forum, pojawiać sie tam będą adresy z telefonami,
              właśnie czytalam ostatni wpis, jedynka w granicach 20, 30 euro

Hotel Mirabello
              Tel.: 0030 281 0 285 052.

Odos Theotokopoulo 20
              71202 Heraklion

e-mail.: mirabhot@otonet.gr
              www.mirabello-hotel.gr

, też brzmi nieźle, myślę, że na wskazówkach tych ludzi można polegać, mi też
              przed wyjazdem sporo pomogli..

możesz zaglądać

www.kretaforum.net/showthread.php?p=10226#post10226

Pozdrawiam
              • Gość: ACEK Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 18.08.05, 14:23

dzieki wielkie :)

acek

ps: pieknie widze sprechasz in deutsch :))
                • Gość: Helen Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 15:47
                  Taką mam pracę :)
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: ACEK Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 18.08.05, 16:46

zaskoczylo mnie ze tam gdzei bede na poludniu wlasiciclem porozumiewa sie
                    glownie greckim i niemieckim a angielski tak przy okazji :). Hmm w sumie nie
                    mysalem ze niemiecki to taki popularny na Krecie jezyk :)

a gdzie pracujesz ?

acek
                    • Gość: Helen Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 16:56
                      Ja wiem czy niemiecki taki popularny, oni nie mówią zbyt dobrze ani po
                      angielsku ani po niemiecku, a na południu siedzi dużo Niemców, mają tam domy,
                      albo własne albo wynajmują pokoje, w samej Matali jest ich mnóstwo.. są też
                      małżeństwa mieszane, całe szczęście, że Niemcy świadomi są tego co tam
                      nawyrabiali w przeszłości i teraz są wdzięczni Kreteńczykom , że mimo tego są
                      dla nich mili i przyjmują ich równie gościnnie jak inne narody. A ja pracuję
                      sobie całkiem banalnie w szkole podstawowej ucząc dzieciaczki tego trudnego
                      języka, a w wolnych (nielicznych) chwilach dorabiam tłumaczeniami, jak właśnie
                      w tej chwili, w tle wlaczę z pewnym artykułem prasowym o francuskich winach...
                      no i odliczam ostatnie dni do pierwszej rady pedagogicznej...
                      • Gość: acek Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 18.08.05, 17:13

artykul o francuskich winach i po niemiecku :) no prosze fajne pomieszanie z
                        poplataniem :)... tak swoja droga to nie lubie win francuskich :)

no faktycznie juz niedlugo pierwsza w tym roku rada... ja mam jeszcz chwile,
                        zanim podrosnie nasz rozbojnik, zeby 1 IX jakos szczegolnie sie przejmowac :)

milego popoludnia :)

acek
                        • Gość: Helen Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 17:17
                          Ten artykuł to fakt... długa historia, artykuł jest z austryjackiej gazetki
                          pewnej firmy zajmującej sie drewnem.. chodzi w nim m.in. o beczki do tego
                          wina.. no i rolę drewna, a tłumaczę go dla polskiego oddziału tejże firmy...
                          ufff. ale to nie na ten wątek... miłego popoludnia... ja robię sobie
                          Feierabend.. czyli koniec pracy na dzisiaj...
                          • Gość: acek Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 19.08.05, 09:50

w tym watku widze bede sie mogl tez niemieckiego poduczyc :)

milego dnia

acek
                            • Gość: Helen Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.08.05, 20:53
                              ...z nauką niemieckiego to musielibysmy się przenieść do forum dla wielbicieli
                              Niemiec, a takich jest niewielu, choć to piekny kraj
                              • Gość: acek Re: Do Acka-Heraklion-nocleg ciąg dalszy IP: *.product / 62.233.238.* 22.08.05, 10:19

ja ja :)
                                • Gość: acek prosba IP: *.product / 62.233.238.* 22.08.05, 15:45
                                  Helen, mam prosb ogromna,, moglabys mi powiedziec co oni tu mowia ? :) tak niej
                                  wiecej :) to fragment postu z forum.. oczywiscie po niemiecku :)
                                  1
                                  Von Triopetra ausgehend wurde mit dem Bau einer Strasse entlang der Kueste
                                  Richtung Westen begonnen.
                                  Wie ich vorgestern erfahren habe, soll diese Strasse bis Preveli fuehren!
                                  Der Umweltschutzverein Foinikas hat unter anderem eine Unterschriftensammlung
                                  gemacht und mit Rechtsanwaelten eine einstweilige Verfuegung zum Stopp des
                                  Strassenbaus erwirkt.
                                  Ich werde Euch auf dem Laufenden halten. Ich freue mich, dass der
                                  Umweltschutzverein, der vor 2 Jahren gegruendet wurde, langsam aber stetig waechst!

2
                                  hallo varvara
                                  die haben doch schon letztes jahr da strassen gebaut soviel ich mich erinnern kann
                                  ta leme filakia polla

3
                                  Hallo Alexos,
                                  die haben mit Sicherheit im letzten Jahr angefangen, aber momentan ist - GOTT
                                  SEI DANK - Baustopp!
                                  • Gość: Helen Re: prosba IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 16:02
                                    Nie ma sprawy,

1. począwszy od Triopetry zaczęto budowę drogi wzdłuż wybrzeża w kierunku
                                    zachodnim. Jak dowiedziałem sie przedwczoraj, droga ta ma prowadzić do Preveli!
                                    Urząd Ochrony Środowiska Foinikas zorganizował m.in. akcję zbierania podpisów i
                                    z pomocą adwokatów uzyskał tymczasowe przerwanie budowy tej drogi.
                                    Będę was informować na bieżąco. Cieszę się, że Urząd Ochrony Środowiska, który
                                    zostal założony przed 2 laty, powoli ale wciąż nabiera siły (rośnie).

2
                                    oni zaczęli tam już w zeszłym roku budować, o ile sobie przypominam
                                    ta leme filakia polla (ha ha .. no greckiego Jacku nie znam)

3
                                    witaj Alexos
                                    na pewno zaczęli w zeszłym roku, ale w tej chwili jest, dzięki Bogu, koniec
                                    budowy.

to tyle Jacku
                                    pozdrawiam

• Gość: acek Re: prosba IP: *.product / 62.233.238.* 22.08.05, 16:22

ze tak powiem KOCHANA JESTES :))) a moge prosci o jeszcze bo cosik jeszcze
                                      znalazlem a to in deutsch :( znowu.. to duzo tekstu wiec moze tylko napsiz czy
                                      pisza dobrze czy zle :)

acek

1)
                                      Hey Ulrich,danke für die ausführlichen Tips. Mit dem boot ist eine tolle
                                      Idee,das haben wir noch nicht gemacht. Die Irinischlucht sind wir schon
                                      gewandert. Toll.Wir denken es dieses Jahr in die Gegend von Loutro zu schaffen.
                                      Da gibts ja wohl auch eine tolle Schlucht mit abenteuerlicher Brücke. Wir haben
                                      aber auch einen Tip für Dich. Triopetra und dann die Taverne Pavlos. Laß dich
                                      von den baulichen Äußerlichkeiten nicht abschrecken. Pavlos kocht nostimo
                                      Aber nur abends. Bei guter Laune setzt er alle Gäste irgentwie einfach zusammem
                                      und dann kommt der sehr schmackhafte gute Raki dazu. Der Strand hinter dem Hügel
                                      ist sehr ruhig. Nutze ihn ehe die Bauarbeiten für ein großes Hotel beginnen. Uns
                                      gruselt es schon davor. Grüß Pavlos von Ingo ,dann bist du sein Freund.,denn
                                      Pavlos ist letztes Jahr auf Kreta unser Trauzeuge in Spili gewesen.Falls du noch
                                      was über Agia galini - bis Preveli und um Spili herum wissen willst frag
                                      einfach. Jassu Dafi
                                      2)
                                      Pavlos, aus der kleinen Ortschaft Vrisses stammend, war der erste, der sich vor
                                      cirka sechszehn Jahren entschloss am kleinen Strand von Triopetra, direkt
                                      oberhalb des kleinen Naturhafens, anzusiedeln. In jahrelanger, mühsamer Arbeit
                                      entstand seine Pension-Taverne, die heute mehr als 30 Zimmer und komplett
                                      eingerichtete Studios bietet! Hier lässt Pavlos mit seiner Familie die
                                      traditionelle griechische Gastfreundschaft wieder aufleben! Vermutlich das
                                      Geheimnis seiner vielen Stammgäste. Natürlich haben sich hier am kleinen
                                      Naturhafen mittlerweile andere Tavernen angesiedelt, die teilweise auch Zimmer
                                      anbieten, doch das erste Haus am Platz bleibt wohl immer Pavlos!
                                      Dem Feriengast stehen neben einfachen, sauberen Zimmern auch komplett
                                      eingerichtete Studios zur Verfügung. So kann, wer möchte, sich auch selbst
                                      verpflegen. Doch sollte man dazu motorisiert sein, denn bis zum nächsten
                                      “richtigen” Supermarkt im Kreisstädtchen Spili sind es immerhin über 16 Kilometer...
                                      Dabei ist die Speisekarte eher empfehlenswert! Pavlos Spezialität sind
                                      Meeresfrüchte, die besonders bei den Einheimischen beliebt sind. Jeder weiss
                                      hier, dass es sich nicht (wie leider oft üblich) um Tiefgefrorenes handelt, denn
                                      Pavlos fährt fast täglich in aller Früh`aufs Meer um für köstlich, frischen
                                      Nachschub zu sorgen. Klar dass es sich vorallem bei den Griechen rumgesprochen
                                      hat! Hier sollte man profitieren.
                                      • Gość: Helen Re: prosba IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 16:46
                                        1)
                                        > Hey Ulrich, dzięki za wyczerpujące wskazówki. Pomysł z łodzią jest świetny,
                                        tego jeszcze nie robiliśmy. Wąwóz Irini już "przewędrowaliśmy". Śweitny. Myślę,
                                        że damy radę w tym roku dostać się w okolice Loutro.
                                        > Tam jest przecież też świetny wąwóz z ciekawym mostem. Mamy dla ciebie coś:
                                        Triopetra a potem Taverna Pavlos. Nie daj się odstraszyć budowlanym wyglądem
                                        zewnętrznym. Pavlos gotuje nostimo.
                                        > Ale tylko wieczorem. Przy dobrym humorze sadza jakos wszystkich gości razem a
                                        potem dołącza do tego smaczne dobre Raki. Plaża za pagórkiem jest bardzo
                                        spokojna. Wykorzystaj to zanim rozpoczną się pracę pod budowę hotelu. Nam już
                                        dreszcze na myśl o tym przechodzą. Pozdrów Pavlosa od Ingo, wtedy będziesz jego
                                        przyjacielem, ponieważ Pavlos był naszym świadkiem w zeszłym roku w Spili. Jak
                                        chcesz jeszcze wiedzieć coś o Agia Galini - do Preveli i wokół Spili poprostu
                                        pytaj.
                                        Jassu Dafi
                                        > 2)
                                        > Pavlos, który pochodzi z małej miejscowości Vrisses, był pierwszym, który
                                        przed około 16 laty zdecydował sie osiedlić przy małej plaży Triopetra,
                                        bezpośrednio obok małego naturalnego portu. Przez wieloletnią żmudną pracę
                                        powstała jego Taverna-pensjonat, która dziś ma ponad 30 pokoi i kompletnie
                                        wyposażone studia. Tutaj Pavlos i jego rodzina ożywiają na nowo starą
                                        tradycyjną greckią gościnność. Przypuszczalnie to jest receptą na tak liczną
                                        rzeszę stałych gości. Oczywiście powstały przy porcie również i inne tawerny,
                                        które częściowo również wynajmują pokoje, ale pierwszym domem w tym miejscu
                                        pozostanie Pavlos!
                                        > Gość ma do dyspozycji obok prostych, czystych pokoi również kompletnie
                                        wyposażone studia. I tak może, kto chce również sam się żywić. Jednakże powinno
                                        sie posiadac środek lokomocji, bo do pierwszego "prawdziwego" supermarketuDoch
                                        sollte man dazu motorisiert sein, denn bis zum nächsten w miasteczku Spili jest
                                        16 km....
                                        > Przy tym oferta karty dań jest godna polecenia! Pavlosa specjalnością są
                                        owoce morza, które szczególnie lubiane są przez miejscowych. Każdy wie tutaj,
                                        że nie chodzi o (jak to często niestety jest w zywczaju) o mrożonki, bo Pavlos
                                        prawie codziennie bladym śitem wypływa w morze, po świeżą dostaw. Oczywiście
                                        jest o tym głośno wśród Greków!

Jacku to tyle, tak na szybkiego.. nie czytam.. mam nadzieję, że nie narobiłam
                                        błedów, brzmi ciekawie i smacznie, te owoce morza...takie świeże kalmary z
                                        cytryną np.... pycha... ja właśnie wróciłam z oglądania zdjęć z koleżanką z
                                        mojego pobytu na Krecie w naszej świeżo wyremontowanej Greckiej Tavernie.. ale
                                        to nie to.... smacznie ale to nie to samo...
                                        • Gość: Helen Re: prosba IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 16:51
                                          Jacku, jakbyś potrzebował mojej pomocy to pisz na maila h.chwirot@wp.pl ja
                                          niestety zaczynam powoli pracować i nie będe zbyt często zaglądać na forum.. a
                                          maila sprawdzam częściej zdecydowanie.. a tłumaczenie czegokolwiek to nie
                                          problem, pomoge chętnie, tylko widzę już , że literówki strzeliłam no i częśc
                                          oryginalnego tekstu się ostała...
                                        • Gość: Helen Re: prosba IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 16:57
                                          a. jeszcze jedno, jak chcesz możemy wrzucic na niemieckie forum jakieś pytania
                                          od ciebie..
                                          • Gość: acek Re: prosba IP: *.product / 62.233.238.* 22.08.05, 17:03

dziekuje BARDZO :))) czyli efcharisto jak to mawiaja :)

acek

ps a gdzie ta Wasza Tawerna :)) ?
                                            • Gość: Helen Re: prosba IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 17:11
                                              na zachodzie- Zielona Góra,
                                              www.mlask.pl/lokal.php?id_lokal=1528&lok=1&page=0&max=34 ale teraz jest
                                              już po remoncie i przebudowie, i jest całkiem fajna, zwłaszcza w środku, tylko
                                              jak na grecką tawernę, zbyt tam wszystko "nowe i czyste".. ale się "wyrobi"..
                                              jedzenie dobre a część składników sami przywożą z Grecji, takie słuchy chodzą
                                              po mieście..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka