Dodaj do ulubionych

Akti Ouranopoli- jak spędzic czas?

13.07.06, 10:10
POza plaża i wycieczkami fakultatywnymi.... Jakies tawerny, knajpki?
Miasteczka, do których łatwo dotrzec i mozna cos ciekawego zobaczyc? Trasy
spacerowe?
Obserwuj wątek
    • ada1 Re: Akti Ouranopoli- jak spędzic czas? 13.07.06, 11:55
      Byłam w drugiej połowie czerwca i było SUPER! Jeśli nastawiasz się na jakieś
      szalone rozrywki, to musisz o tym zapomnieć. Hotel - a właściwie kompleks 3
      hoteli - jest położony na uboczu, do najbliższego miasteczka jest ok. 2,5 km.
      Z pewnością trzeba wybrać się do Ouranopolis, małe urokliwe miasteczko - jedna
      główna ulica, promenada i kilka poprzecznych. Warto w nie zapuścić się trochę
      dalej niż przy promenadzie. W miasteczku port - port to za dużo powiedziane -
      właściwie miejsce gdzie cumuje kilka statków wycieczkowych i prom. Warto wybrać
      się z tego miejsca na wycieczkę na Ośle Wysepki (bezludne małe wysepki z piękną
      plażą gdzie można spędzić cały dzień). Łódki z portu dowożące turystów kursują
      mniej więcej co pół godziny. Druga fajna wycieczka z Ouranopolis to rejs
      statkiem wzdłuż wybrzeża Republiki Mnichów, aż do Góry Atos. Piękne widoki,
      wycieczka ta kosztuje w Ouranopolis tylko 14E, u rezydenta 25E.
      W Ouranopolis polecam tawernę, nie pamiętam nazwy ale łatwo ją odnaleść - jadąc
      z hotelu Akti główną drogą, po lewej stronie jest tawerna z werandą pomalowaną
      na zielono. Jej właścicielem jest Grek, który był w Polsce (z pewnością będzie
      zachwalał Gdynię i polskie kobiety ;))))) jest bardzo serdeczny, bezpośredni i
      lubi Polaków :))) ceny w jego lokalu są niewygórowane - polecam rewelacyjną kawę
      FRAPE tylko za 1E. Do Ouranopolis można pójść na piechotę (ale nie nocą, droga
      nie jest oświetlona, a w niektórych miejscach praktycznie nie ma pobocza), plażą
      też nie dojdziesz, bo w połowie drogi nie ma przejścia są skały. Można tez
      dojechać do miasteczka autobusem miejscowego PKS lub busikami hotelowymi (my
      korzystaliśy z busików - taniej i pewniej). W Miasteczku tym nie ma wielu
      zabytków do zwiedzania, właściwie jest tylko baszta bizantyjska przy porcie.
      Jeśli chodzi o trasy spacerowe, to warto wdrapać się na górę za hotelem Akrathos
      - piękne widoki na morze. Rozrywki - niewiele ale zawsze można coś znaleść - raz
      w tygodniu (zdaje się że w środę) w hotelu Akti jest organizowane Beach Party -
      muzyka, drinki, tańce na plaży wokół wielkiegoogniska i zapalonych pochodni.
      Innego dnia w hotelu Theoxenia w Beach Barze są organizowane koncerty zespołów
      (na żywo!) - można posiedzieć wieczorem i przy zimnym piwku i posłuchać
      standardów rokowych. Piątek, sobota, niedziela w pobliskich hotelach sa
      organizowane imprezy pt: Wieczór Grecki - czyli zespoły ludowe, tańce śpiewy na
      na koniec zbiorowe odtańczenie Zorby ;) Hotle Akti, Theoxenia i Akrathos nie są
      zamknięte dla innych turystów, a wręcz odwrotnie ludzie z innych miejsc są
      zapraszani na takie imprezy i chętnie witani - przychodząc każdy coś zamówi a to
      już jest utarg dla hotelowego baru, więc spokojnie można przemieszczać się w
      obrębie całego kompleksu hotelowego.
      Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, pisz.
      Pozdrawiam.
      • kjkk Ada 1! 13.07.06, 12:28
        Dziekuje Ci bardz, bardzo za tak wyczerpująca wypowiedz !! :)
        I będę męczyc dalej ;)
        Zdradz prosze, czy byłas może w meteorach? Albo w Atenach?
        Jesli tak- jakie wrażenia?
        czy Hotel jest OK, jestes zadowolona? Ile kosztuja napoje do obiadokolacji?
        Ile kosztują leżaki na plaży [1? 2 szt + parasol] i czy przydadzą sie buty do
        wody np w zwiazku z kamieniami czy jeżowcami? czy w wodzie jest od razu głęboko
        czy stopniowo robi sie coraz głębiej?
        Ile kosztują busiki do miasteczka?jezdza regularnie?
        Aha- jesli mozna - z jakiego biura byłaś?
        I jeszcze jedno-czy jest cos w miarę sensownego, niewielkiego do jedzenia w
        okolicy - aby nie pasc z głodu pomiedzy sniadaniem a obiadokolacja? ;)
        czy stateczki pływaja na jakas konkretna wyspe? czy na rózne? Rozumiem, ze
        płynie sie na nie aby plazowac, tak?
        Pozdrawiam ciepło i licze na odzew :)
        • ada1 Re: Ada 1! 14.07.06, 11:38
          Możesz mnie męczyć, nie ma sprawy ;)
          W Meteorach i w Atenach nie byłam ponieważ spędziłam w Grecji tylko tydzień i
          zwyczajnie zabrakło czasu. Z 7 dni 3 przeznaczyliśmy na wycieczki a 4 na odpoczynek.
          Hotel jest O.K. wszystkie pokoje mają widok na morze, każdy ma balkon lub taras,
          nowe meble, kilmatyzacja w cenie, telefon, telewizor (były nawet jakieś polskie
          programy!). Pościel i ręczniki wymieniane co dwa dni, sprzątanie codziennie.
          Pokoje na piętrze są troszkę ładniejsze niż na parterze ale wszystkie są o.k.
          Ceny napoi do obiadokolacji - duża butelka wody min. niegazowanej 1.60E (mała
          gazowana droższa), wino w małych buteleczkach ok. 3,60E Obiadokolacje zaczynają
          się dosyć późno bo od 19.00, potem trzeba odczekać jakieś 20 min ponieważ wtedy
          jest najwięcej ludzi. Jedzenia jest zawsze dużo, nigdy nie brakowało potraw,
          jeśli coś się kończyło to obsługa natychmiast uzupełnia. Kelnerzy bardzo mili,
          niektórzy to Polacy.
          Na plaży - komplet 2 leżaki i parasol 4E za dobę, przy basenie bezpłatnie i
          nigdy nie było tak żeby ich zabrakło. Basen ładny codziennie czyszczony. Nad
          morzem nie wszyscy korzystają z leżaków, leżą na kocach lub materacach,
          niektórzy też nie kupują napojów do obiadokolacji – pełna różnorodność! ;)
          Buty na jeżowce wzięłam ale ani razu ich nie założyłam – nie było takiej
          potrzeby, może dlatego że korzystaliśmy tylko z plaży hotelowej. W innych
          zatoczkach jest dużo jeżowców, więc tam się przydadzą. Kiedy wchodzisz do morza
          jest wąski pas większych ale gładkich kamieni – potem już przyjemny miękki
          żwirek. Zejście jest łagodne, więc nie ma gwałtownych uskoków i głębin, dla
          przeciętnego pływaka jak ja idealne warunki ;)
          Autobusy miejscowego PKS są wiecznie opóźnione i bilet jest droższy. Busy
          hotelowe wyruszają spod recepcji hotelu Theoxenia (tego obok Akti). Bilet
          kupujesz w recepcji kosztuje 1E, tam też jest wyłożony rozkład jazdy, wpisujecie
          w nim swoje nazwiska na konkretną godzinę, o której chcecie wyjechać. Możecie
          też w ten sam sposób zabukować powrót lub wrócić na piechotkę :)
          Ja byłam z biura Triada, ogólnie było O.K. tylko wylot z W-wy i potem powrót z
          Salonik był 2 godziny opóźniony, ale to dało się przeżyć, zakpy w Duty Free i
          czas zleciał ;)
          Jeżeli chodzi o przekąski pomiędzy posiłkami, to są trzy możliwości – najtańsza:
          kupujecie jedzenie w pobliskim markecie (największy jest w hotelu Akrathos, ale
          najlepiej zaopatrzony w miasteczku) wkładacie do lodówki (w każdym pokoju jest
          mała lodóweczka) i tak się żywicie, następny: w barach na plaży są tosty,
          hamburgery, hot-dogi, słodkie przekąski niestety niezbyt smaczne. Ostatnia: od
          śniadania chyba do 17.00 jest w hotelu czynna tawerna tu można zjeść lekki lunch
          lub obiad. Ceny nie są jeszcze wysokie. Powiem szczerze, bardziej opłacało się
          zjeść lunch w tej tawernie niż hamburgera w beach barze. Cenowo podobnie a smak,
          wielkość i jakość jedzenia nieporównywalna. W tawernie polecam sałatki – ogromne
          porcje 1 w zupełności wystarcza na 2 osoby, do tego tzatziki, ciepłe bułeczki,
          które są podawane do każdego posiłku, zimna woda albo miejscowe piwko i za
          niewielkie pieniądze można zjeść smaczny leki ale sycący posiłek. Aha, rachunki
          za napoje i jedzenie można podpisywać i przy wyjeździe płacić kartą, co jest
          bardzo wygodne.
          Łódki pływają na Ośle Wysepki. Płynie się tam żeby plażować w cenę biletu są
          wliczone 2 leżaki i parasol, nie pamiętam dokładnie ale było to chyba 4E, warto
          skorzystać bo jest tam naprawdę urokliwie, śliczne plaże! Można też popłynąć
          promem na pobliską wysepkę Amouliani, jedyną zamieszkałą w tym regionie -
          wieczorem widać jej śiwatła z okiem hotelu.
          To tyle co mi przychodzi do głowy,
          Pozdrawiam.
          Pozdrawiam
      • Gość: krzysztof Re: Akti Ouranopoli- jak spędzic czas? IP: 156.17.100.* 03.08.06, 08:06
        czy wiesz coś o możliwości wypożyczenia samochodu?
        pozdrawiam
    • Gość: akaszyc Re: Akti Ouranopoli- jak spędzic czas? IP: *.gerda.pl 14.07.06, 12:04
      Do Aten i Meteorów możesz się wybrać z wycieczką i chyba każde biuro ma je w
      ofercie. Z tym, że do Aten jedziesz całą noc bo to kawał drogi. Meteory są w
      zasięgu dnia podróży w obie strony. Co do rozrywek, beach party, wieczorów
      greckich itp... no coż raczej nie oczekuj fajerwerków. Byliśmy tam 2 tygodnie
      temu i każda wyglądała dośc słabo. Jeśli możesz jeszcze wybrać miejsce, w którym
      chcesz się dobrze bawić do rana to wybierz raczej inny półwysep. A co do miejsca
      i hotelu w ogóle to rzuć okiem na mój wcześniejszy wątek.
      Pozdrawiam.
      • ada1 Re: Akti Ouranopoli- jak spędzic czas? 14.07.06, 14:26
        Gość portalu: akaszyc napisał(a):

Co do rozrywek, beach party, wieczorów
        > greckich itp... no coż raczej nie oczekuj fajerwerków. Byliśmy tam 2 tygodnie
        > temu i każda wyglądała dośc słabo. Jeśli możesz jeszcze wybrać miejsce, w który
        > m
        > chcesz się dobrze bawić do rana to wybierz raczej inny półwysep.

Co do rozrywek, masz rację - nie ma ich zbyt wielu, właśnie dlatego to miejsce
        wybrałam :)

A co do miejsca
        > i hotelu w ogóle to rzuć okiem na mój wcześniejszy wątek.
        > Pozdrawiam.

Nie mogę znaleść tego wątku, czy możesz podać link?
        Z góry dziękuję.
        • Gość: akaszyc Re: Akti Ouranopoli- jak spędzic czas? IP: *.chello.pl 15.07.06, 14:39
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21755&w=14579159&a=45075116
          • kjkk Re: Akti Ouranopoli- jak spędzic czas? 17.07.06, 08:14
            wow, no opinia Akaszyc nie zachecajaca...
            Ale wielkie dzieki za wszelkie wypowiedzi, zwlaszaca Adzie 1 :)
            Pokrzepiajace :)

aha, Ada, a zdradzisz jakies przykładowe ceny z tej polecanej przez Cieb ie
            tawerny przy hotelu ? :)

Pozdrawiam ciepło :)
            • Gość: wiktor Re: Akti Ouranopoli- jak spędzic czas? IP: *.pronet.lublin.pl 19.07.06, 15:41
              Sałatka Akti 5,90 E - Dużo zieleniny
          • ada1 Re: Akti Ouranopoli- jak spędzic czas? 24.07.06, 14:00
            Gość portalu: akaszyc napisał(a):

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21755&w=14579159&a=45075116

Z dużym zainteresowaniem przeczytałam twój opis, rzeczywiśćie wygląda
            nieciekawie, aż nie chce mi się wierzyć że byliśmy w tym samym hotelu ;-))))
            My mieliśmy pokój w lewym skrzydle na I piętrze i był naprawdę super - nie było
            się do czego doczepić. Po południu było gorąco ale od czego jest klima ;)
            Śniadania monotonne jak to w Grecji, co do obiadokolacji - nam bardzo smakowały,
            różnorodne, zawsze można było wybrać coś, co się lubi, do tego butelka dobrego
            wina i jedzonko super :)
            Piszesz, że w tawernie i pool-barze było drogo, hmmm kwestia dyskusyjna, jeśli
            wszystko zacznie się przeliczać na złotówki, to faktycznie wychodzi nie tanio,
            jednak to jest Grecja, a nie Polska... ceny też są "greckie" ;)
            Przykro mi że miałeś tak nieudany pobyt, ja pozostaję przy swoim zdaniu i hotel
            Akti Ouranopoli z czystym sumieniem poleciłam wszystkim moim znajomym.
            Serdecznie pozdrawiam,
            Ada
            • Gość: Ren Re: Akti Ouranopoli- jak spędzic czas? IP: *.rj.pl 03.08.06, 08:36
              Też byłam w tym hotelu w lipcu i bardzo mi się podobało. Jedzenie wg mnie
              dobre, sniadania monotonne ale tak jest wszedzie jest wybór nie wszystko trzeba
              jeść codziennie.do wyboru parówki, tosty, 4 rordzaje płatków, mleko ciepłe i
              zimne, ser żółty, wędlina , nutella, dzemy, miód, herbatniki 2 rodzaje ciasta,
              kawa, herbata, soki.Co do atrakcji to polecam wypozyczyć motorówkę- koszt 45E +
              paliwo. My opłyneliśmy całą Amuliani i wyspy ośle zatrzymując sie na urokliwych
              plażach. Z paliwem koszt 63E

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka