Dodaj do ulubionych

Kreta, Rodos, Korfu...?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 20:49
Wraz ze znajomymi planujemy we wrzesniu wsykaoczyc na ktoras z greckich wysp,
nigdy nie bylam w tamtych rejonach wiec nie moge sie zdecydowac...czy moglby
mi ktos doradzic? chcialabym troche zwiedzic, powylegiwac sie na plazy,
ponurkowac w morzu, zeby bylo czysto i raczej nie tlocznie:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Bacha Re: Kreta, Rodos, Korfu...? IP: *.imz.pl 23.08.06, 09:59
      Proponuję taką kolejność przecierania szlaków:
      - Rodos
      - Kreta
      - Korfu
    • tomskey Re: Kreta, Rodos, Korfu...? 23.08.06, 10:43
      Paros,Naxos,Mykonos,Ios,Lesbos,Samos,Amorgos,Sifnos,Skopelos,Skiathos,Zakynthos,
      Kefallonia,Lefkada,Alonissos,Folegandros,Santorini,Siros,Andros,Skiros,Thassos,S
      amotraka,Eubea,Paksos,Skiros,Kastellorizo,Astipalea,Chios,Kalymnos,Chalki,Egina,
      Poros,Hydra,Karpathos,Kea,Kithnos,Tinos,Tilos,Kassos,Spetses,Simi,Sikinos,Nissir
      os,Patmos,Milos,Delos,Lemnos,Lipsi,Astipalea,Fourni,Ikaria,Ithaka,Iraklia,Kimolo
      s,Kithira,Antikithira,Antiparos,Antipaksi,Koufonissia,Arki,Aghatonissi,Erikoussa
      ,Donoussa,Serifos,Schinoussa,Salamina,Elafonissi,Kos,Pserimos i jeszcze
      pare... Kolejność dowolna:)
      • lemnos Re: Kreta, Rodos, Korfu...? 16.09.06, 17:43
        Na lemnos spedzilem 9 miesiecy i goraco polecam...
    • Gość: a Re: Kreta, Rodos, Korfu...? IP: *.wro.vectranet.pl 23.08.06, 10:56
      ja 10 wrzesnia wyjezdzam na Korfu:) Nie jest tlocznie, za to zielono i
      sielankowo, piekne plaze zapierajace dech w piersiach:) Jest tez troszke do
      zwiedzania.
    • amellka1 Re: Kreta, Rodos, Korfu...? 23.08.06, 15:10
      Byłam 2 razy na Korfu - jest fantastyczna: zielone wzgórza, gaje oliwne, różne
      plaże od piaszczystych po skaliste.Innych wysp nie widziałam, ale Korfu polecam.

agiosgeorgios.w.interia.pl
      • Gość: Agata Re: Kreta, Rodos, Korfu...? IP: 80.51.246.* 24.08.06, 09:14
        Byłam na wszystkich trzech i ogólnie najbardziej podobało mi się na Rodos
        (szczególnie jeżeli chodzi o zabytki i pogodę), natomiast widoki zdecydowanie
        bardzie na Korfu. Najmniej Kreta ale również warto.
        • mediterraneo1978 Re: Kreta, Rodos, Korfu...? 24.08.06, 12:13
          Odsyłam do mojego wątku - Ogólne wrażenia po powrocie z miasta Rodos
    • adunia84 Re: Kreta, Rodos, Korfu...? 24.08.06, 12:31
      ROOOOOOOOODOS!!!!!!!!!!!!
    • Gość: turystka Re: Kreta, Rodos, Korfu...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 11:24
      Dziekuje za pomoc!...chyba pojade na rodos...:)
    • Gość: iwona Re: Kreta, Rodos, Korfu...? IP: *.aster.pl 25.08.06, 18:00
      byłam na rodos i krecie, kreta zdecydoanie, wszystko zależy od wielu czynników,
      gdzie się mieszka, itp
      teraz marze o korfu,
      pzdr
      • lemnos Re: Kreta, Rodos, Korfu...? 16.09.06, 17:44
        Jezeli masz oczywiscie takie mozliwosci sproboj pojechac na ktoras z mniej
        znanych wysp...
        • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kreta, Rodos, Korfu...? IP: *.zvid.net 16.09.06, 22:54
          Wysp jest na tyle wiele, że warto odkrywać po kolei.

Ja byłem na Rodos i na Korfu (z tych nad którymi dumasz).

Nie uważam, by dobrym wyjściem było pojechanie za pierwszym razem na mało odkrytą wyspę. Tę atmosferę lepiej chłonąć stopniowo, a wyprawa na taką wyspę to już wyższy stopień zaawansowania moim zdaniem.

W skrócie. Korfu to wspaniałe małe greckie wakacje. Rodos to wspaniałe duże greckie wakacje.

Tak to można ująć i porównać. I z jednej i z drugiej wyspy żal wyjeżdżać. Jedna i druga ma wiele do zaoferowania. Rodos w wielu sytuacjach po prostu zatyka. Korfu jest natomiast piękne i urocze. Obie warto zobaczyć. Ja bym najpierw polecał Korfu, bo po Rodosie i Krecie możesz Korfu zbyt surowo ocenić, a wyspa jest naprawdę urocza i też piękna. Mimo, że nie aż tak efektowna jak Rodos w sensie zabudowań, palm, murów itd.

Różnicę czynią też morza. Egejskie bardzo się różni od Jońskiego...

Zdjęcia z Rodos, jak i z Korfu znajdziesz tutaj: www.fotoporadnikrodos.xt.pl

Oprócz zdjęć dużo praktycznych porad. Jeśli masz jakieś pytania odnośnie wysp to pytaj...

Pzdr
          Marcin
          • Gość: turystka Re: Kreta, Rodos, Korfu...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 13:01
            Marcinie,dziekuje za informacje! wycieczke mam juz zarezerwowana, jutro lece na
            Rodos:) szczerze mówiac to bardziej mnie ciagnęło na Korfu badz Kos, jednak
            troche pozno zabralam sie za zalatwianie wyjazdu, przez to nie maialm zbyt wielu
            ofert do wyboru, nistety. ale ogolnie to i tak sie ciesze, zmienie klimat(mam
            nadzije ze bedzie jeszcze cieplutko, troche pozwiedzam, odpoczne...:)
            Pozdrawiam!
            p.s.swietne zdjęcia masz na tej stronce.
            • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kreta, Rodos, Korfu...? IP: 193.24.205.* 20.09.06, 13:35
              Mam nadzieję, że Rodos się spodoba. Jeśli podobają Ci się fotki to i na żywo nie powinno być rozczarowań.

Udanego urlopu i zapraszam do podzielenia się wrażeniami po powrocie;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka