Dodaj do ulubionych

Thassos, Lesbos czy Zakynthos?

IP: *.gdansk.agora.pl 25.03.07, 11:28
hey, byłem już na Peleponezie, Korfu, Krecie, Rodos i Kos uwielbiam Grecję i
chcę ją dalej zwiedzać i raczek skupić się na wyspach, na ktore są wyloty z
Polski. Rozważam Thassos, Lesbos i Zakaynthos, jakie mają atuty? A może
lepiej wybrać Chalkidiki lub Cypr? TUI ma wycieczki na Cyklady, ale z Polski
wychodzą kosmiczne ceny, bo trzeba dopłacać za nocleg na Krecie, statek,
transporty itp. Może wiecie o czymś tańszym?
PS. Czy wyajazdy z Itaką na Lesbos z ogóle dojdą do skutku?
Obserwuj wątek
    • Gość: tomasz z Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 12:44
      Czesc, ja wlasnie rozwazam wyjazd z Itaka na Lesbos i mam nadzieje, ze dojda do
      skutku a nie stanie sie tak jak w zezlym roku z Karpathos. Oferta na Lesbos
      wydaje sie byc bardzo interesujaca. Ponadto nie ma tam masowo rozwinietej
      turystyki wiec mysle, ze bedzie mozna poczuc klimaty prawdziwej Grecji.
      • Gość: Thaurus Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 18:37
        1. Co sie dzialo w ub. roku z Karpathos z Itaki? Dlaczego boicie sie o wyjazd
        na Lesbos?
        2. Bylem w ub. roku na Thassos - byla to co prawda moja pierwsza wyprawa do
        Grecji (wiec nie dorastam Ci pod tym wzgledem do piet :-)), ale bylismy wszyscy
        zachwyceni wyspa. Moze nie jest to raj na Ziemi, ale ma swoj klimat i mozna
        naprawde wspaniale wypoczac. Thassos'2006 to byl nasz najbardziej udany urlop w
        naszej 12-letniej historii malzenskiej :-)))
        • Gość: tomasz z Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 19:23
          W zeszlym roku z powodu malego zainteresowania Itaka odwolala kierunek
          Karpathos. Zdajesz sobie sprawe, ze Lesbos nie jest tak popularna wsrod
          wakacyjnych wyjazdow jak np. Kreta czy Rodos i dlatego obawiamy sie , aby w tym
          roku nie bylo takiej samej sytuacji jak w ubieglym jesli chodzi o Karpathos.
          Kiedys gdzies wyczytalem ( podkreslam, ze nie wiem czy to prawda czy nie) ze
          oblozenie w samolocie musi wynosic minimum 40% aby oplacalo sie wyczarterowc
          samolot. Zobaczymy jak bedzie. Mam nadzieje, ze sie uda!
          • Gość: d.biel Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? IP: *.chello.pl 26.03.07, 09:35
            Wprawdzie nie wybieram sie w tym roku na Lesbos, ale przy okazji będąc w Itace
            zapytałam o ten kierunek i powiedziano mi, że nie ma obaw o wyjazdy. Sprzedaje
            się świetnie i przewidują, że zostanie na dłużej w ofercie. Oby tak właśnie się
            stało, bo chetnie wybiorę sie tam w przyszłym roku.
            • jot.be Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? 26.03.07, 10:13
              W zeszłym roku to samo powiedzieli mi w marcu o Karpathos.
              • Gość: tomasz z Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 14:16
                Oby to byla prawda. Z drugiej strony co maja powiedziec, ze sie nie sprzedaje
                wiec i Pan/i nie kupujecie. Mimo wszystko mam nadzieje, ze wypali z ta wyspa.
                • Gość: Thaurus Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 19:39
                  A zebys wiedzial, ze raz nam tak przydarzylo - biuro zniechecalo do swojej
                  wycieczki! Strasznie nam sie spodobal program (do dzis nie znalazlem
                  ciekawszego programu objazdowki po Szwajcarii - w sumie 14 dni, z czego 11 dni
                  po Szwajcarii wlasnie, a 3 dni przejazd wraz ze zwiedzaniem nieodkrytych
                  perelek Niemiec, Czech i Austrii), ale biuro po pierwsze nie bralo zaliczek
                  (!), bo po drugie - nie wiadomo, "czy beda chetni i czy w ogole wyjazd sie
                  odbedzie". No i co? Po takich tekstach na tydzien przed wyjazdem otrzymujemy
                  telefon, ze wycieczka sie nie odbedzie... z powodu braku chetnych :-))) Bylo to
                  jakies 10 lat temu, juz nie pamietam nazwy biura, specjalnie na ta okazje
                  sprawilem sobie lustrzanke analogowa (o cyfrakach nikt jeszcze wtedy nie
                  marzyl/myslal) na raty za ponad 2000 zl (srednia pensja wtedy ok. 800 zl)... I
                  pojechalismy wtedy do Ladka Zdroj, a "zaoszczedzone" pieniadze poszly na czesc
                  1 raty za mieszkanie :-)))))
    • dr.wycior Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? 27.03.07, 14:20
      Czekam z niecierpliwością na odpowiedź na twoje putania, powieważ mam podobne
      doświadczenia i plany. Także interesują mnie greckie wyspy ale nie "obsiadłe"
      turystami. Natomiast ceny niepopularnych kierunków i łączonych wycieczek są
      rzeczywiście straszne.
      Powodzenia.
      PS. Mam tylko krótką opinię znajomych,że: Thassos jest ładne ale nudne, a
      Zakhyntos zatłoczone angolami, drogie i nie takie do końca "wspaniałe" :))
    • dr.wycior Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? 27.03.07, 14:22
      Acha, mam jeszcze jedno pytanie (sorry zamiast odpowiedzi) : a jak tam KOS?
      Warto?
      Pozdrawiam słonecznie.
      • Gość: charisteas Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? IP: *.gdansk.agora.pl 28.03.07, 14:52
        uważam, że warto. Nie wiem jek jest w pełni sezonu, bo przyjechaliśmy rok temu
        na długi weekend majowy. Tak się złożyło, że przez pierwsze dwa dni wyspa była
        zupłenie opustaszała (Angole i Niecmkoi jeszcze nie dojechali). My w naszym
        hotelu byliśmy pierwszymi gościmi. I było super, choć tawerny i biura dopiero
        się otwierały. Polceam miasto Kos z którego można na własną rękę lub przy
        pomocy któregoś z lokalnych biur przy promenadzie wybrać się na wycieczki.
        Będąc w innych miejscach trzeba zdać się raczej na własne biuro podróży.
        Polcacam wyspę Nissyros, rejs na trzy mneijsze wysepki, a także dłuższe wyprawy
        na Patmos czy Rodos. A na miejscu trzeba oczywiście zwiedzić Kos i podbliski
        Asklepion no i objechać wyspę samochodem
    • Gość: zante! Zakynthos? IP: 149.148.228.* 03.04.07, 10:11
      zakynthos jest urokliwy, cudna przyroda, kolor morza i zupelnie poludniowe
      klimaty. Polecam, to byl nasz urlop w zeszlym roku i to w sierpniu. Tlumom mozna
      jednak uciec gdy:
      1. wynajmie sie auto i oglada wyspe na wlasna reke (cudowne fiordowate Porto
      Roxa i Limenes, zaspane gorskie wioski (Volimes), skaliste wybrzeze zachodnie,
      blekiten groty (polnoc)
      2.zdecyduje sie na jednodniowa nie najtansza wycieczke jachtem / katamaranem do
      skal (keri). Marzenie, ale trzeba umiec plywac, aby w pelni docenic walory
      takiej wyprawy (postoje - swimming time)
      3. ulokowac sie z dala od wielkich hoteli all inclusive (siec Lois Hotel...)np.
      polwysep Skopos (zadne tam Laganos albo Arkansas z tlumami), male hoteliki z
      mozliwoscia upichcenia czegos, chocby salatowo-owocowe obiadki i jedzenie czegos
      w tawernach wieczorkiem).
      Wyspa jest rewelacyjna.
    • goska52 Re: Thassos, Lesbos czy Zakynthos? 03.04.07, 12:56
      Wspaniałe relacje z wakacji na Zakynthos z mnóstwem zdjęć i rad praktycznych.

świetny blog Ewy
      zakynthos.blog.onet.pl/
      i drugi opis wyjazdu jesiennego
      www.wolf-5.cyberdusk.pl/ubileones/2006_zakynthos/index.html

Jak widać tłumy to kwestia pory wakacji, miejscowości do której się jedzie i
      formy spędzania czasu. Byłam krótko też na Thasoss. Jest tam pięknie, ale to
      inna skala wrażeń.

pozdrowienia

Gośka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka