magi 22.05.03, 15:38 Wybieram się na Kretę proszę pomużcie do której miejscowości,gdzie są ładne piaszczyste plaże i nie na odludziu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: myplanet.com.pl Re: Gdzie na Kretę? IP: 212.106.162.* 24.05.03, 13:36 podaj mi swojego maila, a wyślę Ci szczegółowy opis miejsc na Krecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARSI Re: Gdzie na Kretę? IP: *.bunkier.tbg.net.pl 24.05.03, 16:02 Polecam ci Amoudarę , piekna,szeroka i długa 6 km plaza piaszczysta prowadząca az do samego Heraklionu (możesz dojśc plażą do stolicy wyspy.Jesli chodzi o miasteczko to jest bardzo duz tawern , dyskotek i pubów i przede wszystkim bardzo blisko do stolicy i inych miejscowości na Kreecie np: Knosos - samochodem okło 10 min. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Gdzie na Kretę? 24.05.03, 17:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=5715717 imho Ammoudara jest zbyt zadeptana. jeśli ma być w miarę turystycznie, to chyba lepiej jednak wybrać okolice Chanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Gdzie na Kretę? IP: 195.205.44.* 28.05.03, 16:08 tylko Rethymnon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Gdzie na Kretę? IP: *.ch.pw.edu.pl 28.05.03, 16:20 A czy sa tam jakieś super piaszczyste plaże z palmami? Biały piasek, te sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Gdzie na Kretę? IP: *.nsm.pl 28.05.03, 16:49 ja nie polecam amoudary! plaza jest brzydka woda brudna (przynajmiej byla jak bylam) polecam okolice chanii, agios nikolaos, rethymnon albo hersonissos... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Gdzie na Kretę? 28.05.03, 17:38 Ladne plaze sa w Malia,Hersonissos wg. mnie,to getto turystyczne nastawione na ilosc,a nie jakosc.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasiaU Re: Gdzie na Kretę? IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 07:47 Polecam Okolice Chanii, a w ogóle to najlepiej wynająć auto i zwiedzić rózne plaże, bo każda z nich jest inna i ma coś w sobie. Np. plaży w Matalii (słynne jaskinie hippisów) niue można porównać z plażą Golden beach (to gdzieś za Agios Nicolaos (polecam Pascala), -piękny jasnożółty piasek i niesamowicie czysta woda. woda do pasa przez około 100 m. J mieszkałam w okolicy Rrehymnonu-plaża przy hotelu do bani ale miasto za to piękne. Wszystko zależy na co się nastawiasz. Ja chciałam poznać całą Kretę, trochę wypocząć, więc codziennie gdzie indziej. Cudnie jest też na południu (czytaj Pascal, niezapomniane małe zatoczki (po drodze na południe piękne górzyste widoki i typowe greckie wioski mijasz). Chanię warto zwiedzić a i wolokicy koło Stavros (na półwyspie) piękna laguna. Ach poijechałabym tam , ale tylko tydzień urlopu w czerwcu. Życzę udanego pobytu kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Gdzie na Kretę? 29.05.03, 09:54 Gość portalu: KasiaU napisał(a): Np. plaży w Matalii (słynne > jaskinie hippisów) niue można porównać z plażą Golden beach taaa, ta plaża - jako plaża - w ogóle nie jest ładna, atrakcją są "dziury" w skałach, tj. jaskinie. W Matali polecam Red Beach, tylko, że wiąże się to z ok. 30 min wspinaczką. > > Cudnie jest też na południu ciekawie jest np. płynąc z Chora Sfakion do Agia Roumeli, mija się miejscowość Loutra (ta woda!!!); poza tym z Matali dojechaliśmy też na skuterach kawałek na wschód, okrążając półwysep - też można znaleźć fajne, ciche miejsca, gdzie mało kto dociera. > Chanię warto zwiedzić a i wolokicy koło Stavros (na półwyspie) piękna laguna. > tak! moja koleżanka wypatrzyła tam domek na skałce i oznajmiła, że się wyprowadza :))) ale zasadniczo jasne, że nie warto siedzieć w jednym miejscu, tylko lepiej pojeździć. chyba, że się jest takim turystą, co rano zrywa się o świcie i biegnie zaklepać sobie leżak przy basenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUKA Re: Gdzie na Kretę? IP: *.cm / 192.168.0.* 03.06.03, 09:45 Cześć Asia - Ptasia - zgadnij kto kryje się pod pseudo "BUKA"? Podpowiem, że tez ASIA...... Chcemy wyjechać na Kretę w podróż poślubną we wrześniu na 2 tygodnie (druga połowa) - czy możesz nam coś doradzić? Z jakim biurem podróży najlepiej? Co najfajniej zwiedzać. "BUKA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymi Re: Gdzie na Kretę? IP: 157.25.31.* 03.06.03, 10:27 Gość portalu: BUKA napisał(a): > Chcemy wyjechać na Kretę w podróż poślubną we wrześniu na 2 tygodnie (druga > połowa) - czy możesz nam coś doradzić? Z jakim biurem podróży najlepiej? Co > najfajniej zwiedzać. Zobacz na mojego wcześniejszegp post'a. Ofertę w okolicę Chani (bo latają tam a nie do Heraklionu) mają: www.oasistour.com.pl www.rainbowtour.com.pl Ja lecę z Rainbow ale wykupuję sam przelot (jadę do tubylców). Pooglądałem sobie przed chwilą oferty i Rainbow ma bardzo korzystne ceny w fajnych miejscach Agia Mariny. Szczegóły mogę opisać po powrocie (podam dokłądne nazwy itp). Przewodnik Pascala jest przydatny ale... czasem lekceważą miesjca,które są widokowo piękne jaknp: Elafonisi. Mnie znacznie bardziej rajcuje przyroda niż same zgliszcza nazywane zabytkami. Pewnie, że warto jechać do Knossos ale większość tzw. zabytków do marne ruiny - jeśli ktoś się fascynuję to jest wdomu :-) Szymi PS. We wrześniu już lekko wieje ale bez obaw - ciepło będzie i masa owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymi Re: Gdzie na Kretę? IP: 157.25.31.* 03.06.03, 09:53 > Wybieram się na Kretę proszę pomużcie do której miejscowości,gdzie są ładne > piaszczyste plaże i nie na odludziu?? Jedno jest pewne : NIE JEDŹ W OKOLICE IRAKLIO (HEARKLION)!!! Zdecydowanie najładniej jest na zachodzie wyspy. Może być zachód ale nie środek wyspy czy Heraklion. Znam trochę Kretę i gwarantuję Ci, że na zachodzie będzie cudownie. Jest tam wiele piaszczystych plaż choć i kamieni nie brak. Wiele razy już pisałem to samo na forum i zawsze ludzie byliz zadowoleni (ostatni przypadek z przed 2 tygodni:-). Samo określenie zachód, wschód jest jednak zbyt ogólne. Wszystko zależy od położenia hotelu. Niestey większość polskich biur oferuje miesjca średnio atrakcyjne ale to standard. Gorąco polecam wioski turystyczne Agia Marina, Platanias. Proponuję Ci email na priva (splach102@poczta.onet.pl) to opiszę CI co i jak. Jadę tam właśnie 12 czerwca i wracam 24-go. Pewno znowu będę na takich plażach, któe znają tylko miejscowi to mogę podać co i jak. Czekam na wiadomość, Pozdrawiam, Szymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Gdzie na Kretę? IP: *.acn.pl 03.06.03, 10:23 To prawda, w zachodniej czesci jest bardzo ładnie. Ale szczerze mówiąc zawiedlismy sie plażami. tzn. plaża była bardzo szeroka i długa, tylko bardzo brudna i od razu głębokie zejście do wody, więc dziecko bało sie nawet zanurzyc nogi dalej niz do kostek. A wcześniej przegladajac greckie strony przeczytałam, ze w Platanias plaza ma błekitna flage czystosci, o złudo. Bywalismy więc na plażach tylko wieczorami, długie spacery, dostrzeglismy nawet wpadająca rzeke do morza (fajny widok) z krystalicznie czysta woda. W Knossos nic nie ma, wrócilismy zawiedzeni. Za to w zachodniej czesci można zorganizowac bardzo duzo wycieczek na własna rekę: do Rethymnonu, do Chanii, w góry, do kanionu. Na lagune popłynelismy z grupa (troche sie bałam jechac sama po tak stromych drogach) i uwazam, że dobrze zrobilismy. Wycieczka kosztowała 35 euro za osobe dorosła (cały dzień + obiad). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymi Re: Gdzie na Kretę? - zachód cd. IP: 157.25.31.* 03.06.03, 10:39 > Na lagune popłynelismy z grupa (troche sie bałam jechac sama > po tak stromych drogach) i uwazam, że dobrze zrobilismy. Wycieczka kosztowała > 35 euro za osobe dorosła (cały dzień + obiad). Czy ta laguna to Elafonisi ??? jeśli tak to właśnie pisałem, że jest tam pięknie (w pascalu olali sprawę). A co do niebezpiecznych gór: "trzeba być twardym a nie miętkim" :-). Na serio to ja właśnie strasznie lubię takie ackję. Wychowałem się na południu PL i trochę nudzi mnie teraz ta płaskość mazowsza :-) Prawdziwe góry to sa w Chorwacji: tam można się zakręcić do mdłości. Kreta ma wiele bardzo ciekawych miesjc i jest o wiele bardziej atrakcyjna niż np Majorka, która jest mała i w sezonie niesamowicie zatłoczona. Ma jednak piękne zatoczki i plaże (chyba jednak ciut ładniejsze niż na Krecie). Kreta ma jednak taką różnorodność terenu i plaż, że doprawdy trudno nie być zadowolym. Podstawa wypożyczenie samochodu na chociaż 2 dni. Wydatek niewielki (ok 25Eur za dzień) a nazwiedza się człowiek za wszystkie czasy. Poza tym jest wiele romantycznych plaż, na które warto wpaść wieczorkiem na małą kąpiel ;-)) Sz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Gdzie na Kretę? - zachód cd. IP: *.acn.pl 04.06.03, 09:33 Nie, chodziło mi o lagune Balos niedaleko Gramvoussa. A na Majorce najładniejsze plaze sa w Zatoce Alkudyjskiej. Cudo. Takie plaże jak na Mauritiusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Gdzie na Kretę? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 03.06.03, 21:29 > . > Samo określenie zachód, wschód jest jednak zbyt ogólne. Wszystko zależy od > położenia hotelu. Niestey większość polskich biur oferuje miesjca średnio > atrakcyjne ale to standard. Gorąco polecam wioski turystyczne Agia Marina, > Platanias. > To się bardzo cieszę, bo właśnie jadę do Agia Marina i to właśnie z RAINBOWem, trochę się obawiam, bo to pierwszy raz. Czy może masz jakieś pocieszające doświadczenia związane z tym biurem, no i może wiesz czego można spodziewać się w apartamentach?? ...i może jeszcze jakieś dobre rady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymi Re: Gdzie na Kretę? - Agia Marina IP: 157.25.31.* 04.06.03, 08:45 > trochę się obawiam, bo to pierwszy raz. Czy może masz jakieś pocieszające > doświadczenia związane z tym biurem, no i może wiesz czego można spodziewać > się w apartamentach?? Pierwszy raz zawsze najtrudniejszy :-))) Pisałem już chyba, że wykypuję zawsze same przeloty więc nie wiem jak z apartamentami. Sądząc po zdjęciach (położenie jednego chyba nawet koajrzę) to nie mna się czego obawiać ale to już sama zobaczysz. Ja bym był spokojny. Agia Marina jest bardzo spoko miejscem: można poimrezować a jednocześnie nie ma tam samych wurostków i są spokojne miejsca. POLCAM gorąco knajpę HORIATIKO (czyli "wiejska"). Trafisz tam idąć od stacji benzynowej Texaco w górę i po ok 200m tuż po lewej. Poznać ją po tym, że jest tam dużo ludzi czyli dobrze gotują a ceny bardzo przystępne (nie pamiętam ich ale spoko). Jak czegoś niedojesz, bo porcje duże, to zapakują Ci na wynos. Sama zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
malin71 Re: Gdzie na Kretę? - Agia Marina 08.06.03, 12:04 witaj szymi. Chcialbym podpytać o same przeloty wybieram się na przełomie lipca i sierpnia; chciałbym polecieć, na miejscu wynająć auto i nocować na kwateravch itp. w jakich biurach korzystałeś z przelotów? na ile szacujesz wypożyczenie auta na 2 tygodnie? dzięki z góry za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymi Re: Gdzie na Kretę? IP: 157.25.31.* 04.06.03, 08:49 > ...i może jeszcze jakieś dobre rady... Jeśli możesz poczekać do 25 czerwca to OK. Wtedy właśnie wrócę (po raz kolejny:- ) z Agia Mariny. Pozdrawiam, Szymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Gdzie na Kretę? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 04.06.03, 10:19 wyjezdzam 24 rano, wiec sie miniemy, ale dzięki za dotychczasowe informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymi Re: Gdzie na Kretę? - instrukcja :-)) IP: 157.25.31.* 04.06.03, 11:06 > wyjezdzam 24 rano, wiec sie miniemy, ale dzięki za dotychczasowe informacje no dobra więc coś napiszę :-) W zasadzie wszystko było już opisane przeze mnie i inne osoby więc jak pogrzebiesz trochę w archiwum to znajdziesz masę informacji. Co do cen: nie pamiętam ale info last minute mówi, że wynajem auta w maju (a wiec poza sezonem) kosztował 20-25 EUR - Atos z klimą. Co warto zobaczyć: 1. Elafonisi czyli tzw laguna - bardzo piękne miejsce olane w Pascalu. 2. Półwysep na samym zachodzie wyspy (nie pamiętam nazwy). 3. Matall 4. Płaskowyż jadąc od oklicy Heraklionu do Matali : dla mnie bomba 5. Wąwóz Samaria (nie przeszedłem go - byłem tylko na górze przy wejściu od lądu). Można także popłynąc z Peliahory lub z Chora Sfakia do zakończenia wąwozu (koszt ok 7 albo 14 EUR /os) 6. Knossos. W sumie ruiny ale coś w tym jest. W/g mnie nie jest to jednak absolutnie główna atrakcja Krety. 7. Rethymon (port wojenny) 8. Oczywiście sama Chania: stare miasto itd. Kiedyś byłem z miejscowymi na płatnej albo bardzo odludnej plaży na zachodzie (koło Chani) chyba nazywała się Falasarna. Duże fale, ładny piasek i PUSTO a plaża długa. Wschodu jeszcze nie znam dobrze ale warto pojechać na Agia Nikolaos i zobaczyć mase dzikich zatoczek w okolicach. Generlanie na Krecie jest dużo dziko wyglądających miesjc i masę karjobrazów. BEz samochodu dużo się traci - to nie to samo co zaplanowana wycieczka. Sama droga z Chani do HEraklonu jest urocza. Są miesjca porośnięte cyprysami i pięknie tam pachnie. 9. Santorini - w tym roku zamierzam się w końcu wybrać :-) To chyba na tyle. Nic nowego. Może Ty po powrocie napiszesz o jakimś nowym ciekawym miesjcu ??? Czekam :-) Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Gdzie na Kretę? - instrukcja :-)) 04.06.03, 12:22 Gość portalu: szymi napisał(a): > > > 2. Półwysep na samym zachodzie wyspy (nie pamiętam nazwy). Gramvousa > 5. Wąwóz Samaria (nie przeszedłem go - byłem tylko na górze przy wejściu od > lądu). Można także popłynąc z Peliahory lub z Chora Sfakia do zakończenia > wąwozu (koszt ok 7 albo 14 EUR /os) płynie się do Agia Roumeli, sama przeprawa wodna Chora S - Agia R. jest warta zobaczenia, mija się śliczne zatoczki i mini-miejscowości. i warto przejść Samarię, to też są niezapomniane widoki, tyle, że z Agia R. się WSPINA, nie SCHODZI. ja się właśnie wspinałam i doszłam do ok. 1/2, potem zawróciliśmy i zeszliśmy z powrotem do Agia R. schodzi się jednak łatwiej i warto przejść całą trasę z Omalos do Agia Roumeli. potem miałam lekki udar słon. (był lipiec), ale warto było, b. się cieszę, że się zdecydowaliśmy > Wschodu jeszcze nie znam dobrze ale warto pojechać na Agia Nikolaos bo, warto, całkiem urokliwe i zobaczyć > mase dzikich zatoczek w okolicach. dzikie zatoczki są wszędzie. więcej chyba nawet jest na południu, np. na wschód od Matali, nawet takie miejsce jak Kali Limenes: duża, długa piaszczysta plaża, a praktycznie pusta, bo w końcu na południe tak trudno dojechać :))) > droga z Chani do HEraklonu jest urocza. Są miesjca porośnięte cyprysami i > pięknie tam pachnie. zgadzam się i nieodmiennie polecam plażę za Matalą, tj. Kommos beach, zwłaszcza skrawek przy tawernie - kelnerzy b. weseli, robią pyszne sałatki i sprzedają rakiję w butelkach po mineralnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymi instrukcja :-)) no i jasne :-) - heloł IP: 157.25.31.* 04.06.03, 14:28 Przedmówczyni dopełniła i teraz jest luks przewodnik :-). Ciekawe komu tantiemy ??? :-D Aporpos, znalazłem stronę www.creteisland.gr. Taka sobie ale jest aktualne info o pogodzie itp. Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku. Szymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Gdzie na Kretę? IP: *.acn.waw.pl 06.06.03, 15:51 tylko hersonissos, zabawa na całego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Gdzie na Kretę? IP: *.acn.pl 08.06.03, 13:08 Nie tylko. W platanias tez super zabawa. Sprawdzone Odpowiedz Link Zgłoś