Dodaj do ulubionych

Telefon z Grecji do Polski

IP: *.telpol.net.pl 10.05.07, 10:08
Witam
Być może dla wtajemniczonych pytanie o telefonowaniu z obcego kraju (z Grecji
do Polski) jest śmiesznym, nie mniej jednak zapytam, jak taniej i lepiej
dzwonić do kraju, czy z polskiej komórki czy też taniej będzie tam na miejscu
dzwonić z automatu czy też są inne tańsze możliwości łączności z krajem?
pozdrav
Obserwuj wątek
    • Gość: mika Re: Telefon z Grecji do Polski IP: *.telpol.net.pl 10.05.07, 10:32
      Witaj , ja też słyszałam wczoraj w wiadomościach ,że połączenia komórkowe z
      Grecji, Włoch są b. drogie, przykładowo w Orange -11zł/min!!!!!To tragedia mało
      tego ale jeśli ktoś dzwoni do ciebie to ty też za to płacisz, to po co te
      telefony zabierać!
    • chiara76 Re: Telefon z Grecji do Polski 10.05.07, 10:41
      możesz też przed wyjazdem poszukać informacji o tym, które tam telefonie
      komórkowe są najtańsze i wykupić sobie prepaid na czas pobytu.
    • Gość: z telefonem Najtańszy sposób. Sprawdziłem na Krecie IP: *.kielce.net.pl 10.05.07, 11:42
      W zeszłym roku sprawdziłem najtańszy sposób dzwonienia do kraju.

Byłem dwa tygodnie na Krecie. Wziąłem ze sobą laptopa z zainstalowanym
      telefonem internetowym. Blisko apartamentu miałem kafejkę internetową z wifi.
      Godzina podłączenia do sieci kosztowała 4 euro. Wieczorkiem przy lodach
      dzwoniliśmy do rodzinki - bluetooth na uchu i rozmowa do woli.

Przed wyjazdem wykupiłem numer stacjonarny (w mojej strefie numeracyjnej)do
      dzwonienia przez VOIP w Polsce. Oczywiście go doładowałem na... 25 złotych + 5
      złotych za numer w mojej lokalnej strefie np. 022... 041... w tej chwili
      dostępny jest prawie cały kraj). Dzieci miały radochę, bo dzwoniły na numer
      stacjonarny w Polsce albo na komórkę i rozmawiały do woli z przyjaciółmi
      (miałem numer lokalny i płaciłem jak za rozmowy lokalne lub na komórkę - stawka
      lokalna 0,09zł, chyba 0,65zł na komórkę), z babcią, dziadkiem itp.. Ja w tym
      czasie mogłem sprawdzić pocztę, wiadomości w kraju itp.

Za wszystkie rozmowy - 84 minuty na stacjonarne i 9 minut na komórkowe -
      zapłaciłem 18 złotych. Do tego trzeba doliczyć 5 wizyt w kafejce po 4 euro co
      daje powiedzmy 90 zł. Razem wszystko to niech będzie 100-110 złotych. Nie ma
      tańszego rozwiązania. Ponad 90 minut gadania z Polską w innej formie
      kosztowałaby majątek.
      Jest kłopot, bo trzeba taszczyć kompa, ale ja go woże od lat: dzieci grają
      wieczorami a my popijany winko i mamy spokój. Oczywiście zdjątka można zgrać z
      aparaciku.

W tym roku jadę do Turcji. W recepcji apartamentowca wifi jest gratis, więc
      zamierzam wykonać ten sam manewr z dzwonieniem.

A,ha... nie jestem żadnym firmowym promotorem, więc nie podaję z jakiego
      operatora korzystałem.
      • Gość: Gość Re: Najtańszy sposób. Sprawdziłem na Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 11:58
        No w porządku, ale co z tymi, którzy nie mają albo nie zamierzają zabierać na
        wakacje laptopa ??? Urlop to czas koniecznego wypoczynku i większość z nas chce
        go spędzić w sytuacji jak najmniej przypominającej ich miejsce pracy (np. biuro
        pełne komputerów). Może znasz nazwy tamtejszych operatorów komórkowych, bo
        kupując ich starter i zakładając do własnej komóry możemy rozmawiać taniej niż
        korzystając z naszych polskich starterów.
      • Gość: anulka Re: Najtańszy sposób. Sprawdziłem na Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:05
        My w zeszłym roku jak byliśmy na riwierze dzwoniliśmy do kraju z budki tel.
        kupiliśmy kartę do aut. za 3 E, która była na 60 minut. Z komórki wysyłalismy
        sms-y.
        • Gość: alina Re: Najtańszy sposób. Sprawdziłem na Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 14:22
          czy pamiętaszm jak to była karta? i gdzie ja kupiliscie (tabac, poczta?)
          • Gość: anulka Re: Najtańszy sposób. Sprawdziłem na Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 21:59
            Nie pamiętam jaka to była karta.Były różne (Grek, który nas obsługiwał polecił
            ją nam). Kupilismy w kiosku z pamiątkami, kartkami i różnymi świecidełkami.
    • Gość: bywacz Z laptopem wygodnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:39
      Byłem w Grecji w zeszłym roku i też dzwoniłem, bo miałem w hotelu wifi. W wielu
      miejscach są w cenę wliczone hot-spoty. Z laptopem wtedy wygodnie i tanio...
      raczej za darmo można gadać z Polską ile się chce.
    • Gość: lennox EraGG i po problemie IP: 62.180.229.* 10.05.07, 14:30
      Najlepiej kupić sobie Tak-Taka i zainstalować w telefonie Gadu Gadu, kosztuje
      to złotówkę tygodniowo a kontakt zza granicy w każdej chwili :) Ale uwaga, nie
      każdy telefon obsługuje GG.
    • bob75rob1 Re: Telefon z Grecji do Polski 13.05.07, 22:31
      Polecam zakup specjalnych kart upustowych (najlepsza o nazwie "face card").
      Dostępne są w dwóch wersjach po 5 i 10 EUR, ta pierwsza pozwala na ponad 4
      godziny rozmowy dzwoniąc na telefon stacjonarny lub około dwóch godzin na
      komórkę w Polsce.
      Pozdrawiam ze słonecznej Chani,
      M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka