Dodaj do ulubionych

wrocilam z Cypru tydzien temu

IP: 195.50.84.* 01.08.01, 11:13
Wszystkim tym, ktorzy sa zainteresowani Cyprem udziele kilku przydatnych
informacji. Sama mialam watpliwosci dotyczace wyazdu na wyspe Afrodyty, ale
teraz marzy mi sie powrot. Cypr i ludzie tam mieszkajacy sa wspaniali. Wszyscy
bardzo serdeczni, nie maja problemow z jezykiem angielskim czy rosyjskim.Jezeli
chodzi o ceny to nie sa one, az tak wygorowane, chociaz w sierpniu moga byc
wyzsze np;woda 1,5 l ok. £0.50-£0.35 funta cypryjskiego, cola £1,5 l ok. £1,
ceny dan w restauracji od £2 do £8, natomiast wysmienite wina od £1 do £3.
Pamiatki sa troche tandetne, ale za to widoki przepiekna. Polecam wynajecie
samochodu (min 2 dwa dni) np.suzuki witara £30 za kazdy dzien + bak benzyny
£20.Moze troche drogo,ale naprawde sie oplaca - przejrzyste mapy, swietne,
dobrze oznakowane autostrady. Polecam szczegolnie wycieczke do Polis (niedaleko
jest Laznia Afrodyty), miedzy Pafos a Limasol-miejsce urodzenia Afrodyty, Gory
Trodos i Aya Nape z piekna Nissi Beach. Na miejscu biura podrozy organizuja
Jeep Safari w rozne zakatki Cypru, ale podobno wsystko odbywa sie zbyt szybko.W
biurach tych znajduja sie rownie ulotki, informacje o wycieczkach i ciekawych
zakatkach-warto przeczytac.
Polecem rowniez rejs do Izraela i Egiptu (ceny rozne w zaleznosci od kabiny, ja
zaplacilam ok 200 USD z osobe drosla i 100 za dziecko do lat 12). Mnie podobaly
sie obydwa panstwa, tylko trzeba uwazac na portfele, kamery i aparaty. Rejs
jest bardzo przyjemny (nawet dla dzieci, kabiny z klima i WC), plynie sie noca
(duzo atrakcji: casyno, sklep wolnoclowy, kawiarnie,rewia), pelne wyzywienia
(sniadania, obiadokolacje-szwedzki stol i lunch box na caly dzien w Kairze i
Jerozlimie).W w.w. miastach zwiedza sie to co najwazniejsze; Jerozolima:
Starowka, Grob Pana Jezusa, Sciana Placzu, Ogrod Oliwny, szlifiernia diamentow,
Kair: muzeum starozytnosci, Piramidy w Gizie, sklep z papirusami i bizuteria.
Rada: koniecznie kupic wode na Cyprze i zabierac na kazdy dzien zwiedzania).
Moim zdaniem to byla okazja zobaczyc Ziemie Swieta i Egipt, bo z Polski nigdy
bym sie nie wybrala. Moze bedzieci troche zaskoczeni widokami jadac
autostadami, ale to trzeba zobaczyc , to inny swiat. Bez obaw w Egipcie-
wszystkie autokary z turystami sa uprzywilejowane i jada z "obstawa", natomiast
w Israelu nie wjezdza sie w stefe zagrozenia.
Jezeli chodzi o o plaze to w Polis sa kamieniste, Limasol piaszczyste (ciemny),
natomias w Aya Napie najpiekniejsze(bezowy piasek i lazurowa woda).
Osobisie wypoczywalam w Limasol, dokladnie na przedmiesciach (hotel Caravel z
Sigmy Travel w Warszawie). Jest to prawdziwe miasto, z ogrodami i zoo
(koniecznie odwiedzcie z dziecmi),ruinami sredniowieczego zamku, dwoma portami
masa tawern, pubow, dyskotek, sklepow, wypozyczalni samochodow.W okolicy
znajduje sie 3 aqua parki: polecam Wet Wild.O Limasol kraza rozne opinie, ale
jest to najlepsza baza wypadowa na wszystkie wycieczki i po spedzonych tam 2
tygoniach nie bylo zle i nie sposob sie nudzic.I jest dobra komunikacja
miejska, natomiast taksowek jest pelno ale sa drogie, a taksowkarze nachalni.
Slynna Aya Napa rzeczywisie zrobila na mnie wrazenia. Piekna morze, plaze,
mnostwo luksusowych hoteli i najlepszy na wyspia aqua park, duzo rozrywek,
super miejsce dla kazdego.Mozna korzystac z atrakcji wodnych: skutery ok £20 za
20 min, lodzie , rowery(tansze). Rada: trzeba sie uprzejmie targowac, wtedy
zawsze bedzie znizka. Wynajecia lezaka lub parasola na plazy to ok £1, ale to
koniecznosc, szczegolnie w poludnie. Trzeba pamietac o czestym kremowaniu
ciala, na szczescie ja uniknelam poparzen. Temperatura jest do zniesiena,
oczywiscie w zaleznosci od tego jaka sie lubi, ale Cypr to goraca wyspa.
Jesli o czyms zapomnicie, to nie bedzie problemu: sklepy sa bardzo dobrze
zaopatrzone we wszystkie artykuly.
Cypr jest swietny pod kazdym wzgledem: wypoczynek, zwiedzanie, ludzie i nie
zapomnijcie sprobowac kawy mrozonej i lodow z kolorowych samochodow.
Obserwuj wątek
    • Gość: Malgosia Re: wrocilam z Cypru tydzien temu IP: *.astercity.net 01.08.01, 16:54
      Alu jesteś pierwszą osobą na tym forum, która napisała tak przejrzyście o
      wypoczynku na Cyprze. Ja wybieram się tam w przyszłym roku (w tym roku już
      byłam na Krecie) w drugiej połowie maja. Myślę, że to będzie dobry okres dla
      mnie, gdyż nie cierpię upałów. Ja również jadę tam z myślą o wyprawie do
      Egiptu i Izraela. To moje marzenie. Mam do Ciebie pytanie. Czy ten rejs
      wykupiłaś w biurze podróży w Polsce czy też na miejscu na Cyprze? Oraz jaki
      jest przelicznik funta cypryjskiego do złotówki? Czekam na wiadomość.
      • Gość: ala Re: wrocilam z Cypru tydzien temu IP: 195.50.84.* 02.08.01, 09:53
        Malgosiu, moim zdaniem bardziej oplaca sie wykupienie rejsu na Cyprze. Jest tam
        wiele biur podrozy ktore oferuja roznych przewoznikow, a program rejsu jest
        podobny.Do glownych organizatorow rejsow zaliczaja sie: Louis, Atalante,
        Salamis Glory i Posejdon Lines.W moim przypadku wygladalo to tak, ze z Polski
        wybralam sie z Sigma Travel, ktorej rezydentem na Cyprze jest biuro Esperanza i
        wlasnie w tym biurze wykupilam rejs, organizowany przez Salamis Glory. Kazdy z
        organizatorow rejsow posiada kilka promow ktorymi, plynie sie nie tylko do
        Izraela czy Egiptu, ale rowniez na Rodos, do Bejrutu, Libanu i Syrii. Nie
        jestem pewna, ale mysle, ze jest mozliwosc wykupienia rejsu bezposrednio u
        przewoznika, powinno byc taniej. Trzeba sprobowac, bo ich biura mieszcza sie w
        Limasol przy glownej ulicy (biuro Esperanza rowniez, niedaleko Starego Portu).

Jezeli chodzi o przelicznik waluty, to obecnie sie troche waha. Ja przeliczalam
        1 funta cypryjskeigo na ok 6 zl. W tym roku bardziej oplacalo sie posiadanie
        dolarow, ktore nalezy wymieniac tylko w bankach, bo w porownaniu do hoteli czy
        sklepow jest tam o wiele lepszy kurs. Jesli bedziesz miala dodatkowe pytania,
        chetnie odpowiem.
      • miriam_73 Re: wrocilam z Cypru tydzien temu 28.02.02, 13:08
        W 2 poł. maja może już być bardzo gorąco. Jak ja byłam temperatury nie spadały
        poniżej 30 stopni, a Jerozolimie było 36. ja byłam na wycieczce obsługiwanej
        przez Luis, równolegle płynął statek z Atalante - wyglądało na to że standard
        był podobny. jeżeli chodzi o rejs obejmujący Israel dobrze jest zgłosić swoje
        uczestnictwo na kilka dni przed wyjazdem a nie w ostatniej chwili - nie powinno
        być wówczas żadnych problemów z wjazdem do Izraela. wszystkie wycieczki tam
        nioe obejmują w tej chwili ze względów bezpieczeństwa Betlejem. Ale choćby dla
        starego miasta, a także np. widoków w Hajfie w porcie - warto się wybrać. sam
        rejs jest cudowny - pyszne jedzenie (szwedzki stół) 3 razy dziennie, rewia,
        dyskoteka, basen. W Izraelu i w Egipcie byli polskojęzyczni przewodnicy. Ale
        zasada jest taka, że powinno się zebrać min. 10 osób - wtedy biura zapewniają
        obsługę w danym języku. Na statku nie było polskiej obsługi i przydzielono
        Polaków do... Rosjan wychodząc z założenia że wszyscy wszystko zrozumiemy.
        Generalnie więc podzieliliśmy się na grupy wodpowiednio do znanych przez siebie
        języków i posłuchaliśmy szkolenia z ewakuacji (tylko do tego jest to potrzebne).
        Na Cyprze konieczne są kremy z filtrem - nie daj się zwieść porannym, 9ale
        czasem i występującym przez cały dzień) lekkim mgiełkom - można się nieźle
        poparzyć, bo wydaje się ż słońce mocno nie operuje. Dopiero jak wieczorem się
        wejdzie pod prysznic czuć na skórze że jednak było b. mocne.
        Na Cyprze można bez problemu wypożyczyć samochód (tylko uwaga - ruch jak w
        Anglii - lewostronny) i samemu obejrzeć to co najważniejsze. Do listy
        ciekawostek dodałabym jeszcze ruiny w Curion (piękny teatr i mozaiki) po drodze
        do Pafos. Na krótki dystans dobrze sprawdzają się rowery lub motorynki.genialne
        jest wino produkowane m. in. właśnie w Limassol o nazwie Commandaria (b.
        słodkie deserowe) - jeden ze sztandarowych "pamiątkowych" wyrobów cypryjskich.
        W maju jest sezon na melony - czegoś takiego w życiu nie jadłam! Obłędne! Poza
        tym jest jeszcze sporo cytrusów (nie daj się zwieść pozornie mało ciekawym
        wyglądem skórki) zwł. pomarańczy oraz zaczynają sie już czereśnie, morele i
        brzoskwinie.
    • Gość: Malgosia Re: wrocilam z Cypru tydzien temu IP: *.astercity.net 02.08.01, 10:29
      Alu, bardzo dziękuję za wiadomość. O Salamis Glory czytałam już w internecie na
      ich stronie internetowej. Mają wszystko b. precyzyjnie opisane, nawet plan
      pokładów, kabiny i ich ceny. Ale wolałam to usłyszeć od Ciebie, że wszysko
      jest OK i że można śmiało organizować sobie takie wycieczki samemu. Wiem z
      doświadczenia, że nasze biura podróży strasznie zdzierają za wycieczki
      fakultatywne, które na miejscu okazują się dużo tańsze i równie dobrze i
      bezpiecznie zorganizowane. Ja planuję wakacje ze Scan Holiday i oni też mają w
      ofercie Limasol. Jeśli coś jeszcze przyjdzie mi do głowy to napiszę. Pozdrawiam.
    • aga25 Re: wrocilam z Cypru tydzien temu 10.08.01, 13:42
      witajcie !!!
      wybieram się na Cypr za niespełna 2 tygodnie. Niestety u większości biur
      podróży oferta rejsów Izrael - Egipt została odwołana ze względu na sytuację
      polityczną. ( Vig, Scan holiday. Neckerman it. ) czy wykupując taką wycieczkę
      na miejscu u przewodnika cypryjskiego jest szansa na polskiego przewodnika? w
      zasadzie na tym mi zależy najbardziej. Może znacie jakiegoś organizatora
      godnego polecenia. ? z góry dzięki za info. pozdrawiam
      Aga
    • Gość: Maga Re: wrocilam z Cypru tydzien temu IP: 10.10.10.* / 213.231.14.* 28.08.01, 09:48
      Witam! Nie widze z jakim biurem tam pojechałaś? A może dojazd i pobyt
      zogranizowałaś sobie sama? Napisz proszę. Widzę, że dla Ciebie ten wyjazd był
      bardzo udany. Wiele osób żle wspomina swój wypoczynek na Cyprze. Czy możesz
      zdradzic nazwę biura turystycznego z kórym wyjechałaś lub udostepnić swoje inne
      źródła informacji dotyczące tego wyjazdu?
      Z góry dziękuję
      Pozdrawiam
    • Gość: ala Re: wrocilam z Cypru tydzien temu IP: 195.50.84.* 29.08.01, 12:55
      Hello!
      Wczasy na Cyprze wykupilam w Sigmie Travel w Warszawie.Mieszkalam w hotelu
      Caravel*** na przedmiesciach Limasol.Standardem hotelu bylam troche
      zawiedziona, ale biorac pod uwage "cypryjsko-greckie" klimaty jest w porzadku.
      Pokoje ogromne,z klima i balkonem (rowniez apartamenty), basen, trzy knajpki,
      plac zabaw dla dzieci itp. Jezeli chodzi o rezydentow czy pilotow Sigmy zawsze
      sa ok. Zycze udanego wypoczynku.
    • Gość: Marek Rejs Izrael-Egipt IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.01, 13:08
      Bylem na Cyprze chyba 3 lata temu ze Scan Holiday. Wybralem sie tez na rejs do
      Izraela i Egiptu (statek salamis glory).
      Ktos pytal czy lepiej wykupic rejs w polsce czy na miejscu. Moim zdaniem lepiej
      zalatwic to tutaj. Rejsy ciesza sie duza popularnoscia i mozna sie nie zalapac.
      Co do polskiego przewodnika - na wycieczkach (Izrael, Egipt) owszem byl, ale na
      pokladzie statku juz nie. Wlasciwie to plynely 2 liniowce: salamis glotry i
      princessa marissa, na tym drugim byl polski pilot. Ale salamis glory ma 4*, a
      princessa marissa 3*.
      Nie wiem jak wyglada sytuacja obecnie (polityczna) i czy latwo zarezerwowac
      rejs do Izraela na Cyprze. Ostatnio w telewizji widzialem miejsca w ktorych
      bylem, robilem fotki; teraz tam jezdza czolgi :(
      Sam rejs jest SUPER! Polecam wszystkim ktorzy wybieraja sie na cypr. Kosztuje
      sporo, ale jest wart tych pieniedzy, nie bedziecie zalowac. Tylko trzeba zabrac
      sporo drobnych na napiwki (notabene dla swietnej obslugi) ;)
      Musze konczyc, jesli macie pytania: marek777@go2.pl
      Pozdrawiam
      Marek
    • Gość: gb Re: wrocilam z Cypru tydzien temu IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 00:06
      Alu, planujemy z przyjaciółmi wyjazd na Cypr w sierpniu br. Zostaliśmy jednak
      uprzedzeni, że w sierpniu panują tam straszne upały i dla towarzyszących nam
      maluchów (3 - 4) lata będzie to niebezpieczne. W ubiegłym roku zaliczyliśmy
      poważne upały na Krecie, właśnie w sierpniu, nie mieliśmy więc obaw co do
      Cypru. Napisz proszę czy rzeczywiście na Cyprze w sierpniu nie da się przeżyć?
      Pozdrawiam! gb
      • Gość: ala Re: wrocilam z Cypru tydzien temu IP: 194.73.212.* 28.02.02, 09:50
        sorrki, ze dlugo nie odpisywalam....
        osobiscie bylam na Cyprze w lipcu i bylo rzeczywicie bardzo goraco, ale mysle,
        ze w sierpniu jest podobnie. Jezeli wraz z rodzinka przezylas juz upaly na
        Krecie to z pewnoscia poradzicie sobie na Cyprze. Pamietajcie o wodzie (morze,
        basen), parasolach, lodach i napojach chlodzacych!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka