Gość: Wojtek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 20:43 Będę wdzięczny za informacje na temat przeprawy promem z Włoch do Grecji (cena, warunki, itp...) wwdd@poczta.fm Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bachula_gr Re: Promy Włochy - Grecja 28.04.08, 19:57 Poszperaj tez tutaj: www.greekferries.gr/ a jak co, to dawaj pytania szczegolowe ;-) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 20:27 Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jesli ktoś przeprawiał się promem to proszę o praktyczne wskazówki, dotyczące zakupu biletów oraz samej podróży... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.mmj.pl 28.04.08, 21:28 Witam serdecznie Ja również dołączam się do prośby o info dotyczące procedury zakupu biletu i spraw portowych w Italii. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 28.04.08, 22:56 Moglibyście bardziej precyzować pytania?:) Procedura zakupu jest następująca: a) wchodzisz na stronę internetową przewoźnika lub jakąkolwiek inną, oferującą bilety promowe na trasie włochy<->grecja b) podajesz daty wypłynięcia i odpłynięcia (lub jedną, jeśli podróżujesz w jedną stronę) c) określasz miejsce pobytu na promie (kajuty, fotele, pokład) i podajesz dane auta d) płacisz za bilety kartą płatniczą, która obsługuje transakcje IO (nie musi być wypukła) e) odbierasz mailem potwierdzenie rezerwacji f) będąc już w porcie (najczęściej 2 godziny przed odpłynięciem promu) udajesz się do pomieszczenia armatora, który na podstawie rezerwacji oraz Twojego dokumentu tożsamości (paszport/dowód osobisty) wydaje bilety g) cieszysz się pobytem na promie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.mmj.pl 29.04.08, 17:22 Witam dzięki za info :) Proszę cię jeszcze o informację czy można płacić przelewem czy tylko kartą ? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 29.04.08, 18:02 Zdaje się, że można przelewem na www.greekferries.gr/ z tym, że przelewy zagraniczne są dość drogie. Jeśli jesteś zainteresowany Anekiem, to mają w Polsce przedstawiciela www.promy.pl i tam na pewno można przelewem krajowym zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Promy Włochy - Grecja 29.04.08, 19:05 Minoan LInes tez ma w PL przedstawicielstwo oraz strone: www.minoan.pl/ Przyjemnej lekturki zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 29.04.08, 19:28 Faktycznie - mea culpa :) wychodzi na to, że jedynie superfast nie ma, ale to małe zmartwienie, bo są mniej więcej o 100% drożsi niż Anek i Minoan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.3s.pl 29.04.08, 19:41 Superfast tez mają polskie przedstawicielstwo: Turysta Ferries Center. Sp. z o.o. tel. 0 74 843 47 77 adres 58-300, Wałbrzych, Mickiewicza 28 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.3s.pl 29.04.08, 19:44 Jeszcze link jak kogoś interesuje: www.super-fast.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.mmj.pl 29.04.08, 20:31 Bachula, mcr bardzo dziekuję :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Promy Włochy - Grecja 30.04.08, 09:04 > > Bachula, mcr bardzo dziekuję :)) Prosze bardzo ;-) Tez w tym roku planuje przeprawe ladowo-morska z uwzglednieniem odcinka Igoumenitsa-Wenecja-Igoumenitsa by Minoan. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 30.04.08, 18:26 Ja wczoraj rezerwowałem zaś Aneka - wyszedł taniej o kilkadziesiąt EUR :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.cpe.marton.net.pl 01.05.08, 20:10 Płynąłem w zeszłym roku z Wenecji do Grecji dokładnie do Patry płynąłem promem Anek Line, Prom bardzo ładny bary resauracje baseny nawet sklepy z pamiątkami i markowymi ubraniami i perfumami. Kajuty były 4 osobowe z łazienkami kosztowały około 170 euro za cvała kajute lecz tanszym i nawet nie wiem czy fajniejszym sposobem jesli płynie sie gropą jest wzięcie karimat i spiworow i spanie na zewnatrz promu to swietne rozwiązanie i wrecz darmowe bo chyba niecałe 10 euro pozdrawiam Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.mmj.pl 01.05.08, 21:02 Ja również słyszałem że spanie na karimatkach na deck`u to coś wspaniałego. To przecież wakacje a przede wszystkim liczy się przygoda :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 00:24 Wielkie dzięki za wszystkie info. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 13:31 Mam pewne wątpliwości co do twojego płynięcia Anekiem skąd wziełeś ceny które podajesz 170 euro to od osoby i nie w najwyższym sezonie a deck to 60-70 euro w zależności od sezonu nie twierdzę iż promy aneku to złom ale w porównaniu np z minoanem lub superfastem prezentują się marnie po prostu są starsze nawiasem mówiąc w zeszłym roku płynełem anekiem z Wenecji na Korfu i z Patry do Wenecji Pozdrawiam Roland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 23:26 Na stronie anek podaje cenę za jedną osobę na pokładzie 50 EURO. Nie wiem czy dobrze obliczyłem, ale wychodzi mi, że za 4 osoby i auto ok 300 EURO. Dwie strony ok 500... Czytając info na forum sądziłem, że mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.toya.net.pl 03.05.08, 06:43 Prom w sezonie jest drogi i to co wydasz na bilety to spokojnie starczy na pokonanie całej trasy do Grecji samochodem. A o zaoszczędzonym czasie już nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 03.05.08, 21:34 Cóż, ja też negowałem promy, ale w tym roku chcę spróbować tę formę transportu do GR. Co do cen, za auto + 2 osoby zapłaciłem 286EUR, tak więc nie jest prawdą, że za taką cenę możesz "spokojnie dojechać do Grecji". Czas? Do Ancony mam około 15-16 godzin, w takim czasie nie dojadę na Peloponez (czy też do Kalampaki) samochodem z Polski. Owszem, na promie (do Igoumenitsy) jest to dodatkowych 15 godzin, ale ten czas to już przecież wypoczynek :) Takie jest moje zdanie, aczkolwiek każdy przecież może mieć własne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 22:42 Czy podane 286 EURO to bilet w jedną stronę na prom czy jest to kwata za ,,tam i powrót"? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 04.05.08, 12:37 2 osoby + auto w dwie strony, opcja "deck" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 12:48 Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:50 Mam może mało poważne pytanie. Deck to znaczy pokład. Czy na tym pokładzie są jakieś krzesła, czy też siedzi się dosłownie na kocyku i dechach. Przepraszam za to pytanie, ale nigdy nie płynąłem promem. Jeszcze jedno : czy auto parkuje się gdzie popadnie , czy też są jacyś goście, którzy dokładnie wskazują miejsce parkowania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.cable.smsnet.pl 05.05.08, 13:09 Na pokładzie są krzesła - w moim przypadku były to takie fotele plastikowe tzw. ogrodowe mało wygodne do spania. Samochód parkujesz dokladnie według wskazań załogi z dokładnością co do centymetra. Nie ma możliwości spania w samochodzie podczas przeprawy - zabraniają tego przepisy , zresztą smród spalin statku powoduje , że możliwe , iż się nie obudzisz :-) Płynąłem 3 lata temu z dwojką dzieci (10 i 5 lat) i dały rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:05 Bardzo dziękuję za wyoślenie mi tego tematu bez zbędnej ironii. Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Promy Włochy - Grecja 06.05.08, 20:38 > Nie ma możliwości spania w samochodzie podczas przeprawy - zabraniają tego przepisy , zresztą smród spalin statku powoduje , że możliwe , iż się nie obudzisz :-) Nie tylko nie ma mozliwosci spania w wehikule ale po wyplynieciu z portu nie ma mozliwosci dostania sie do limuzyny tak wiec trzeba sie sprytnie spakowac na prom, zwlaszcza jak sie plynie kilkanascie ladnych godzin. Tak mi sie przypomnialo, zwlaszcza, ze w kontekscie posiadania dzieci na promie okreslenie "bagaz podreczny" nabiera calkiem nowego znaczenia ;-) Pozdrawiam wszystkich podrozujacych promami. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 06.05.08, 21:13 Ja tylko dodam - jeśli pozwolisz :) - że jedyną opcję przebywania (w tym spania) w aucie jest "camping on board", który jest dostępny na niektórych trasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.toya.net.pl 04.05.08, 08:56 286EUR.Ciekawe w jakim sezonie to jest?? Chyba w niskim. Z mojej miejscowości do Ankony jest około 1500km,przejazd zajmuje tak jak napisałeś plus kilka godzin zapasu :) Prom 15 godzin.Przyjmijmy w zaokrągleniu 40 godzin razem. To co mam wydać na dojazd do promu jadąc lądem do Aten mam 3/4 drogi za sobą.Cała trasa zajmuje mi około 25 godzin ( w zależności od warunków).Więc reasumując ty odbijasz od Ankony a ja dobijam do Aten. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 04.05.08, 12:39 Wypływamy 11 lipca, wracamy 25. Wyszło 286EUR, inaczej nie chciało :) 40 godzin? niech będzie, że ze 35. Mniej więcej 30 (z noclegiem) trwa dojazd do Aten. Różnica 5 godzin? Dla mnie niewielka, a za "kółkiem" jestem jedynie 15, a nie całą dobę. Ja po 15 mam wakacje, a Ty po 15 jesteś gdzieś w Serbii ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.mmj.pl 04.05.08, 16:39 m.c.r jesli można wiedzieć za ile osób wyszło ci 286 EUR ? i skąd płyniesz ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 04.05.08, 17:43 Ancona->Igoumenitsa 11/07/2008 - 2 dorosłe osoby + samochód Patras->Ancona 25/07/2008 - 2 dorosłe osoby + samochód Suma - 286EUR (w dwie strony). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.mmj.pl 04.05.08, 18:11 W takim razie już mam porównanie, tyle tylko że ja jeszcze muszę doliczyć córkę :)) Bardzo dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 03.05.08, 18:37 Dość interesujące. Na trasie Ancona->Patras zarówno Minoan jak i Anek posiadają promy z 2000r (chyba, że pisałeś o innych destynacjach i innych promach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżygit Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.centertel.pl 04.05.08, 22:21 Ja wybieram się samochodeem plus przyczepa - 4 osoby. To raczej promem będzie bardzo drogo. Czy w takim razie Ci co jeżdżą samochodem drogą lądową mogą coś mi doradzić jak przeżyć tak długą podróż, jak poradzić sobie z przeprawą przez Serbię i Macedonię? Chodzą słuchy, że to jeszcze nie jest takie proste i mogą spotkać mnie nieoczekiwane i nieuzasadnione koszty płacenia za nie wiadomo co. Mówi się o wizie na Serbię, o jakiś dodatkowych ubezpieczeniach. Chętnie wczytam się w rady tych, którzy taką trasę mają już w jednym paluszku. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Promy Włochy - Grecja 04.05.08, 23:00 W Serbii wizy są zniesione (a biorąc pod uwagę to, że kraj ten chce przyłączyć się do UE ich wznowienie jest wątpliwe). Co do ubezpieczeń - zarówno w Serbii jak i Macedonii (FYROM) potrzebujesz zielonej karty, którą zapewne bez większych problemów dostaniesz od swojego ubezpieczyciela. Jeśli zaś chodzi o koszty - są one uzasadnione i oczekiwane, mianowicie bramki na autostradach. Zapewne wiele osób poleci Ci wymianę EUR na ichniejszą walutę, ale przed dokonaniem tej czynności zastanów się, czy dla kilku eurocentów oszczędności opłaca Ci się później wozić niewymienialną walutę w portfelu (tym bardziej, że na serbskich stacjach benzynowych zapłacisz bez problemu kartami płatniczymi). Odpowiedz Link Zgłoś
iontichy Re: Promy Włochy - Grecja 08.05.08, 13:27 > na serbskichstacjach benzynowych zapłacisz bez problemu kartami płatniczymi W Serbii nie udało mi się zapłacić kartą INTELIGO VISA (próbowałem 2 razy - tam i z powrotem na różnych stacjach). Płaciłem VISĄ nBankową. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 23:14 Trasę pokonałem dwukrotnie autem z jednym krótkim spaniem ok 3-4 godz. gdzieś na parkingu i jednym postojem na całą noc. Miejsc gdzie można wynając coś na nocleg jest sporo. Koszt zależny od standardu i liczby osób (nasza czwórka za ok 50 Euro). Droga ogólnie jest dobra. Poza Polską głównie autostrada z małymi wyjątkami. W Serbii jest sporo ograniczeń prędkości i tam należy uważać i dostosować się. Pod wieloma wiaduktami spotkałem patrole policyjne z radarami. Za Belgradem zaczyna się ładna autostrada. Przyzwoite parkingi przy autostradach kończą się na Węgrzech, dalej należy spodziewać się tylko kawałka placu z toi toi. Polecam sklep bezcłowy po przekroczeniu granicy macedońskiej. Tanie papierosy, spożywka, alkohol, słodycze, oliwki itd... Acha w Serbii i Macedonii niezbędna jest zielona karta, którą można zakupić na granicy ale bardzo drogo ( u nas roczna 20 złotych). Przy kolejnych pytaniach: wwdd@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
f1.alonso Re: Promy Włochy - Grecja 05.05.08, 19:50 Gość portalu: Wojtek napisał(a): .....jest zielona karta, którą można zakupić na granicy ale bardzo drogo( u nas roczna 20 złotych). Jak już napisane w innym poście, np. PZU daje swoim klientom zieloną kartę za friko. ------------------- Greece - My Place On Earth Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wik Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 21:36 Nie daje, tylko dodaje do wykupionego u nich ubezpieczenia;) i nie tylko PZU. A zieloną kartę trzeba mieć, bez względu kto ją daje czy sprzedaje... Odpowiedz Link Zgłoś
f1.alonso Re: Promy Włochy - Grecja 05.05.08, 23:08 To się rozumie samo przez się - prawda ? A przed PZU jest napisane "np." :) Pozdrawiam ------------------- Greece - My Place On Earth Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.mmj.pl 05.05.08, 23:23 Proponuję przenieść rozmowę do tematu o podróży autem, bo to temat o przeprawach promowych - Wojtku czy Wiku - bo raz się podpisujesz tak a raz tak - zdecyduj się wreszcie na 1 Nick. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.mmj.pl 05.05.08, 23:24 Przepraszam ale nie dopisało mi reszty literek przy Nicku dlatego powtarzam. Proponuję przenieść rozmowę do tematu o podróży autem, bo to temat o przeprawach promowych - Wojtku czy Wiku - bo raz się podpisujesz tak a raz tak - zdecyduj się wreszcie na 1 Nick. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 20:49 Nie zamierzałem urazić, sorki:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
f1.alonso Re: Promy Włochy - Grecja 06.05.08, 22:19 Gość portalu: Wojtek napisał(a): Nie zamierzałem urazić, sorki:) Pozdrawiam. Ale ja się wcale nie gniewam :)) Chciałem tylko sprostować - rozmawiamy tylko :) Jeśli chodzi o mnie to wszystko jest jak najbardziej Ok :) Pzdr ------------------- Greece - My Place On Earth Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:13 Dz. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżygit Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.centertel.pl 07.05.08, 22:41 Bardzo dziękuję za cenne wskazóki. Odezwę się z dalszymi pytaniami za kilka dni, ale moglibyście coś napisać więcej o podróży - którędy i gdzie jakie ciekawe rzeczy są do obejrzenia po drodze. Sprawdziłem, że promem 4 osoby plus samochód plus przyczepa to jakieś 800 euro. To chyba lepiej za tą kasę coś użyć tam na miejscu. Ale obawiałem się podróży. Ale rozumiem, że to to samo co np. do Chorwacji tylko nieco dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ale Re: Promy Włochy - Grecja IP: *.mmj.pl 08.05.08, 19:43 Gość portalu: Dżygit napisał(a): ...........ale moglibyście coś napisać więcej o podróży - którędy > i gdzie jakie ciekawe rzeczy są do obejrzenia po drodze. Witaj Dżygit Wiecej o podróży znajdziesz przeglądając inne posty na tym forum :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś