rollup 07.08.08, 12:39 Bardzo proszę o informacje, o rowerach na Cyprze. Czy są wypożyczalnie, ile kosztuje wypożyczenie i jakie są formalności przy wypożyczaniu? Jak jest ze ścieżkami rowerowymi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pullor Re: Rower na Cyprze IP: 212.160.172.* 07.08.08, 14:57 Na Cyprze jest strasznie gorąco - nie pojeździsz na rowerze. Spocisz się. Odpowiedz Link Zgłoś
rollup Re: Rower na Cyprze 07.08.08, 15:16 Będę jechał bardzo szybko, tak żeby powietrze mnie chłodziło ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 15:32 stary, nie dasz rady :( upieczesz się jak na grillu!! uwierz mi :) tez mailam taki plan, żeby pojeździć na rowerze, ale przy takich temperaturach to samobójstwo hehe. a powietrze to Cie kiepściutko ochłodzi :) tak czy owak powodzenia pozdrawiam PS. zazdroszczę, ze jedziesz :( ja wrócę dopiero za rok :( Odpowiedz Link Zgłoś
rollup Re: Rower na Cyprze 08.08.08, 19:22 Ale czy są tam wypożyczalnie rowerowe i czy są ścieżki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 09:13 wypożyczalnie są w niektórych hotelach, poza hotelami nie wiem. ścieżek brak, dlatego między innymi to samobójstwo :) chociaż bardziej przez pogodę :) baw sie dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
rollup Re: Rower na Cyprze 11.08.08, 10:04 To jak mam zwiedzić tę wyspę? Samochód - choć z lekkim dreszczykiem powodowanym lewostronnością - wypożycze, na trzy dni, by odjechać w dalsze okolice, a te bliższe??? Pokonując pieszo kilka kilometrów bardziej się zmęcze. Jak jest z komunikacją autobusową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 10:36 autobusy są, jeżdżą średnio co 15-25 minut. cena biletu 1,35 eur. napisz w jakiej części cypru będziesz mieszkał, to może wiecej Ci będę mogła pomóc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 10:45 OK, już widzę Kissos, czyli Paphos :)) mieszkałam niedaleko :) skoro Kissos, to pewnie lecisz z triady :) w samym Paphos, w porcie jest takie malutkie biuro podróży herkules travel. byłam z nimi na dwóch wycieczkach - rewelacja. jedna wycieczka to było safari jeepem na półwyspe akamas, a druga, to wycieczka do limassolu - tez fanatstyczna ( skała afrodyty, kurion, fabryka win cypryjskich itp. ech, aż łezka mi się zakeciła ). cena wycieczek o połowę niższa, niż jakbyś kupował u rezydenta w hotelu. jest przewodnik angielski, więc jeśli znasz jezyk, to dowiesz się wielu fajnych rzeczy :) mają w ofercie jeszcze wycieczkę do nikozjii - ale skoro wypożyczysz auto, to możesz autem poejchać, safarii w góry trodos - zobaczę nastepnym razem hehe i wiele innych. w porcie możesz wykupić sobie rejs stateczkiem ze szklanym dnem. suuuper! płynie się w miejsce zatonięcia wraku! genialne widoki! szczerze polecam! poza tym wiele innych rejsów dłuższych i krótszych do wyboru :)) jeśli będziesz chciał pojechać w drugą stronę, tj. na wschód, to autobus numer 15 lub 10 do zatoki koralowej - piękna piaszczysta plaża, wspaniałe widoki, ciepła woda :)) jak chcesz coś więcej wiedzieć, to śmiało :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 10:53 aaa, jeszcze jedno: wycieczka na akamas: 32,00 Eur - była promocja, normalnie 36,00 Eur, jakbym kupowała u rezydenta to bym zapłaciła 70,00 Euro. taka sama cena wycieczki w góry trodos :) wycieczka do limassolu i nikozji w tej samej cenie: 25,00 Eur, u rezydenta chyba ze 40,00 Eur. ale nie dam sobie ręki uciąć :) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
rollup Re: Rower na Cyprze 11.08.08, 21:24 Bardzo dziękuję za informacje, ale skoro Jesteś tak miła to: czy jest jakaś szansa znalezienia - np. w internecie - rozkładu tych linii autobusowych, czy dopiero na miejscu w Paphos. Czy do Nikozji lepiej pojechać samochodem (w korkach, parkować) skoro i tak nie można przejechać samochodem na turecką stronę. Czy coś trzeba zobaczyć po drodze, czy pojechać autobusem i na miejscu nogami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.szczecin.mm.pl 11.08.08, 22:41 rozkładu autobusów raczej nie znajdziesz nigdzie, bo one sobie jeżdża jak chcą, ale tak jak pisałam wcześniej, w odstępach czasowych co 15-25 minut :) nigdy nie zdarzyło mi sie czekać dłużej niż 15 minut na autobus. trzeba pamiętać, że ostatni autobus z paphos jest ok. 22.30. ale Ty nie powinienieś mieć problemu z ostatnim autobusem, bo z tego co pamiętam kissos jest chyba niedaleko centrum :) wieczorem, koniecznie zobacz w kato paphos 'dzielnicę' nazywaną bar street - tam wieczorami kwitnie życie :)) jeśli chodzi o nikozję, to nie byłam, zostawiłam sobie na przyszły rok :) możesz pojechać autem, ale jeśli nie bedziesz chciał ryzykować, ze względu na lewostronny ruch :), mozesz wybrać 'travel express' - to są zbiorowe taksówki, coś na wzór naszych busów, nie jest to drogie, a wygodne, bo odbierają spod hotelu. możesz też ( i znowu polecę Ci herkulesa ) wybrać wycieczkę z biura (hotel też oferuje, ale wiadomo cena wyżsża, zreszta już Ci pisałam). po drodze jest zwiedzanie, w mieście dają 2-3 godziny czasu dla siebie. w herkulesie fajne jest to, ze mają anglojęzycznych przewodników (zresztą mało kto nie mówi po angielsku na cyprze) i to, ze przyjeżdżają do hotelu i po wycieczce odwożą :) warto wybrać się na 'noc cypryjską' - i znów z hotelu lub z innego biura w mieście :) w paphos, przy samym porcie znajduje się park archeologiczny. pójdź koniecznie, naprawdę warto!! jakby co, służe pomocą :)) pozdrawiam serdecznie :) PS. tak na wszelki wypadek, jakbys się zdecydował nie płacić frycowego za wycieczki :) opiszę Ci jak znaleźć herkulesa: jak już pisałam herkules znajduje się w porcie. jak bedziesz szedł w stronę twierdzy osmańskiej po lewej stronie będzie woda, a po prawej stronie będziesz mial knajpki i sklepiki. prawie na samym końcu, będzie coś ala stragan i tam za ladą ;) będzie stała taka miła angielka :) jak nie będzie jej za ladą to trzeba wejść do środka :) Odpowiedz Link Zgłoś
rollup Re: Rower na Cyprze 12.08.08, 14:51 jesteś wspaniała, dzięki wszystko zapisuje i notatki zabiorę ze sobą, z tymi autobusami to chodzi mi o to dokąd i skąd jeżdżą, te "lokalne", może to zbyt optymistyczne, ale chciałem sobie, będąc jeszcze w domu zaplanować zwiedzanie okolicy pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 08:42 hehe, dzięki :) tak dokładnie to nie wiem dokąd i skąd jeżdżą wszystkie autobusy w okolicach paphos i ile ich jest. wiem, ze 10-ka jeździ z zatoki koralowej do paphos górnego - przystanek końcowy ma przy targu owocowo-warzywnym. 15-ka i 11-ka kursują z zatoki koralowej do portu w paphos :) tak informacyjnie: trasa z kato paphos do mojego hotelu to ok. 7 km, a stamtąd do zatoki koralowej kolejne 6-7 km. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rollup Re: Rower na Cyprze 13.08.08, 22:05 osiągnąłem pewien sukces, mam rozkład tras autobusów! - dokładniej mówiąc nazwy przystanków końcowych. 15-tka jeździ z Coral Bay (zidentyfikowałem) do Geroskipou Public Beach - ale Geroskipou leży kawałek od morza? 11-tka jeździ z Geroskipou Public Beach do Market??? wiesz coś o tym? Co znaczy "do mojego hotelu"? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.08, 10:11 gratuluję :)) jeśli chodzi o 15-kę to jeździła tak, jak napisałeś, z zatoki koralowej, ale końcowy przystanek był w porcie. 11-ka jechała przez port (skąd dokladnie nie wiem) też do zatoki koralowej. a 10-ka, jak pisałam wcześniej, z targu owocowo-warzywnego do coral bay :) "do mojego hotelu" czyli do cynthiana beach :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rollup Re: Rower na Cyprze 14.08.08, 21:47 To ten "Twój hotel" jest zdecydowanie bliżej koralowej zatoki. Znasz może jakiś sposób - poza wycieczką zbiorową - na zwiedzenie Nikozji? Wg. moich danych autobus z Pafos wyjeżdza o 8.00 - to dobrze, ale z Nikozji wyjeżdza o 14.45 - to sporo za wcześnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.08, 14:30 tak jak pisałam, nikozję zostawiłam sobie na następny raz, więc nie orientowałam sie jak można tam dojechać. pewnie za rok, będę Ciebie wypytywać, jak się tam dostać :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bellatrix01 Re: Rower na Cyprze 14.08.08, 09:05 Kiedyś gdzieś wyczytaliśmy, że cypryjscy kierowcy uważają rowerzystów za insekty na drodze ;))) Jak dla mnie na Cyprze (w gorącym sezonie) nie ma nic lepszego od auta z klimatyzacją ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rollup Re: Rower na Cyprze 14.08.08, 21:54 Dzięki bellatrix01 za przytoczoną opinię - myślę, ża niestety trafna. Samochód (z klimatyzacją) pewnie wypożyczę na 2-3 dni, 6-7 spędzę na plaży, a przez pozostałe 3 pozwiedzałbym rowerem okolice Pafos. Tak sobie wymyśliłem i szukam informacji jak to zrobić. Jak Ktoś wie to proszę o pomoc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bellatrix01 Re: Rower na Cyprze 18.08.08, 09:58 rollup napisał: > Dzięki bellatrix01 za przytoczoną opinię - myślę, ża niestety trafna. > Samochód (z klimatyzacją) pewnie wypożyczę na 2-3 dni, 6-7 spędzę na > plaży, a przez pozostałe 3 pozwiedzałbym rowerem okolice Pafos. Tak > sobie wymyśliłem i szukam informacji jak to zrobić. Jak Ktoś wie to > proszę o pomoc. > pozdrawiam Tak sobie jeszcze przypominam, że kiedyś widziałam reklamę zorganizowanej, rowerowej wycieczki po Cyprze. Trzeba by było poszukać w necie ;) Natomiast jeśli mowa o wypożyczalniach rowerów, to niestety nie pomogę :( Odpowiedz Link Zgłoś
rollup Re: Rower na Cyprze 19.08.08, 23:15 Dziękuję za wszystkie rady. W czasie transmisji z Igrzysk na EuroSport pojawia się reklama Cypru. Tam grupa ludzi jeździ na rowerach :-) Jeszcze trochę i będę mógł sprawdzić osobiście - nie mogę się doczekać! Odpowiedz Link Zgłoś