Dodaj do ulubionych

Rower na Cyprze

07.08.08, 12:39
Bardzo proszę o informacje, o rowerach na Cyprze.
Czy są wypożyczalnie, ile kosztuje wypożyczenie i jakie są
formalności przy wypożyczaniu?
Jak jest ze ścieżkami rowerowymi?
Obserwuj wątek
    • Gość: pullor Re: Rower na Cyprze IP: 212.160.172.* 07.08.08, 14:57
      Na Cyprze jest strasznie gorąco - nie pojeździsz na rowerze. Spocisz
      się.
      • rollup Re: Rower na Cyprze 07.08.08, 15:16
        Będę jechał bardzo szybko, tak żeby powietrze mnie chłodziło ;-)
        • Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 15:32
          stary, nie dasz rady :( upieczesz się jak na grillu!! uwierz mi :)
          tez mailam taki plan, żeby pojeździć na rowerze, ale przy takich
          temperaturach to samobójstwo hehe. a powietrze to Cie kiepściutko
          ochłodzi :)
          tak czy owak powodzenia
          pozdrawiam
          PS. zazdroszczę, ze jedziesz :( ja wrócę dopiero za rok :(
          • rollup Re: Rower na Cyprze 08.08.08, 19:22
            Ale czy są tam wypożyczalnie rowerowe i czy są ścieżki?
            • Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 09:13
              wypożyczalnie są w niektórych hotelach, poza hotelami nie wiem.
              ścieżek brak, dlatego między innymi to samobójstwo :) chociaż
              bardziej przez pogodę :)

baw sie dobrze :)
              • rollup Re: Rower na Cyprze 11.08.08, 10:04
                To jak mam zwiedzić tę wyspę?
                Samochód - choć z lekkim dreszczykiem powodowanym lewostronnością -
                wypożycze, na trzy dni, by odjechać w dalsze okolice, a te bliższe???
                Pokonując pieszo kilka kilometrów bardziej się zmęcze.
                Jak jest z komunikacją autobusową?
                • Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 10:36
                  autobusy są, jeżdżą średnio co 15-25 minut. cena biletu 1,35 eur.
                  napisz w jakiej części cypru będziesz mieszkał, to może wiecej Ci
                  będę mogła pomóc :)
                  • Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 10:45
                    OK, już widzę Kissos, czyli Paphos :))
                    mieszkałam niedaleko :)
                    skoro Kissos, to pewnie lecisz z triady :)
                    w samym Paphos, w porcie jest takie malutkie biuro podróży herkules
                    travel. byłam z nimi na dwóch wycieczkach - rewelacja. jedna
                    wycieczka to było safari jeepem na półwyspe akamas, a druga, to
                    wycieczka do limassolu - tez fanatstyczna ( skała afrodyty, kurion,
                    fabryka win cypryjskich itp. ech, aż łezka mi się zakeciła ).
                    cena wycieczek o połowę niższa, niż jakbyś kupował u rezydenta w
                    hotelu. jest przewodnik angielski, więc jeśli znasz jezyk, to
                    dowiesz się wielu fajnych rzeczy :) mają w ofercie jeszcze wycieczkę
                    do nikozjii - ale skoro wypożyczysz auto, to możesz autem poejchać,
                    safarii w góry trodos - zobaczę nastepnym razem hehe i wiele innych.
                    w porcie możesz wykupić sobie rejs stateczkiem ze szklanym dnem.
                    suuuper! płynie się w miejsce zatonięcia wraku! genialne widoki!
                    szczerze polecam! poza tym wiele innych rejsów dłuższych i krótszych
                    do wyboru :))
                    jeśli będziesz chciał pojechać w drugą stronę, tj. na wschód, to
                    autobus numer 15 lub 10 do zatoki koralowej - piękna piaszczysta
                    plaża, wspaniałe widoki, ciepła woda :))
                    jak chcesz coś więcej wiedzieć, to śmiało :)
                    pozdrawiam
                    • Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 10:53
                      aaa, jeszcze jedno: wycieczka na akamas: 32,00 Eur - była promocja,
                      normalnie 36,00 Eur, jakbym kupowała u rezydenta to bym zapłaciła
                      70,00 Euro. taka sama cena wycieczki w góry trodos :)
                      wycieczka do limassolu i nikozji w tej samej cenie: 25,00 Eur, u
                      rezydenta chyba ze 40,00 Eur. ale nie dam sobie ręki uciąć :)
                      pozdrawiam serdecznie
                      • rollup Re: Rower na Cyprze 11.08.08, 21:24
                        Bardzo dziękuję za informacje, ale skoro Jesteś tak miła to:
                        czy jest jakaś szansa znalezienia - np. w internecie - rozkładu tych
                        linii autobusowych, czy dopiero na miejscu w Paphos.
                        Czy do Nikozji lepiej pojechać samochodem (w korkach, parkować)
                        skoro i tak nie można przejechać samochodem na turecką stronę. Czy
                        coś trzeba zobaczyć po drodze, czy pojechać autobusem i na miejscu
                        nogami?
                        • Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.szczecin.mm.pl 11.08.08, 22:41
                          rozkładu autobusów raczej nie znajdziesz nigdzie, bo one sobie
                          jeżdża jak chcą, ale tak jak pisałam wcześniej, w odstępach
                          czasowych co 15-25 minut :) nigdy nie zdarzyło mi sie czekać dłużej
                          niż 15 minut na autobus. trzeba pamiętać, że ostatni autobus z
                          paphos jest ok. 22.30. ale Ty nie powinienieś mieć problemu z
                          ostatnim autobusem, bo z tego co pamiętam kissos jest chyba
                          niedaleko centrum :)
                          wieczorem, koniecznie zobacz w kato paphos 'dzielnicę' nazywaną bar
                          street - tam wieczorami kwitnie życie :))
                          jeśli chodzi o nikozję, to nie byłam, zostawiłam sobie na przyszły
                          rok :) możesz pojechać autem, ale jeśli nie bedziesz chciał
                          ryzykować, ze względu na lewostronny ruch :), mozesz wybrać 'travel
                          express' - to są zbiorowe taksówki, coś na wzór naszych busów, nie
                          jest to drogie, a wygodne, bo odbierają spod hotelu. możesz też ( i
                          znowu polecę Ci herkulesa ) wybrać wycieczkę z biura (hotel też
                          oferuje, ale wiadomo cena wyżsża, zreszta już Ci pisałam). po drodze
                          jest zwiedzanie, w mieście dają 2-3 godziny czasu dla siebie. w
                          herkulesie fajne jest to, ze mają anglojęzycznych przewodników
                          (zresztą mało kto nie mówi po angielsku na cyprze) i to, ze
                          przyjeżdżają do hotelu i po wycieczce odwożą :)
                          warto wybrać się na 'noc cypryjską' - i znów z hotelu lub z innego
                          biura w mieście :)
                          w paphos, przy samym porcie znajduje się park archeologiczny. pójdź
                          koniecznie, naprawdę warto!!
                          jakby co, służe pomocą :))
                          pozdrawiam serdecznie :)
                          PS. tak na wszelki wypadek, jakbys się zdecydował nie płacić
                          frycowego za wycieczki :) opiszę Ci jak znaleźć herkulesa: jak już
                          pisałam herkules znajduje się w porcie. jak bedziesz szedł w stronę
                          twierdzy osmańskiej po lewej stronie będzie woda, a po prawej
                          stronie będziesz mial knajpki i sklepiki. prawie na samym końcu,
                          będzie coś ala stragan i tam za ladą ;) będzie stała taka miła
                          angielka :) jak nie będzie jej za ladą to trzeba wejść do środka :)
                          • rollup Re: Rower na Cyprze 12.08.08, 14:51
                            jesteś wspaniała, dzięki
                            wszystko zapisuje i notatki zabiorę ze sobą,
                            z tymi autobusami to chodzi mi o to dokąd i skąd jeżdżą,
                            te "lokalne",
                            może to zbyt optymistyczne, ale chciałem sobie, będąc jeszcze w domu
                            zaplanować zwiedzanie okolicy
                            pozdrawiam serdecznie :)
                            • Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 08:42
                              hehe, dzięki :)
                              tak dokładnie to nie wiem dokąd i skąd jeżdżą wszystkie autobusy w
                              okolicach paphos i ile ich jest. wiem, ze 10-ka jeździ z zatoki
                              koralowej do paphos górnego - przystanek końcowy ma przy targu
                              owocowo-warzywnym. 15-ka i 11-ka kursują z zatoki koralowej do portu
                              w paphos :)
                              tak informacyjnie: trasa z kato paphos do mojego hotelu to ok. 7 km,
                              a stamtąd do zatoki koralowej kolejne 6-7 km.
                              pozdrawiam
                              • rollup Re: Rower na Cyprze 13.08.08, 22:05
                                osiągnąłem pewien sukces, mam rozkład tras autobusów! - dokładniej
                                mówiąc nazwy przystanków końcowych.
                                15-tka jeździ z Coral Bay (zidentyfikowałem) do Geroskipou Public
                                Beach - ale Geroskipou leży kawałek od morza?
                                11-tka jeździ z Geroskipou Public Beach do Market???
                                wiesz coś o tym?
                                Co znaczy "do mojego hotelu"?
                                pozdrawiam
                                • Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.08, 10:11
                                  gratuluję :))
                                  jeśli chodzi o 15-kę to jeździła tak, jak napisałeś, z zatoki
                                  koralowej, ale końcowy przystanek był w porcie. 11-ka jechała przez
                                  port (skąd dokladnie nie wiem) też do zatoki koralowej.
                                  a 10-ka, jak pisałam wcześniej, z targu owocowo-warzywnego do coral
                                  bay :)
                                  "do mojego hotelu" czyli do cynthiana beach :))
                                  pozdrawiam
                                  • rollup Re: Rower na Cyprze 14.08.08, 21:47
                                    To ten "Twój hotel" jest zdecydowanie bliżej koralowej zatoki.
                                    Znasz może jakiś sposób - poza wycieczką zbiorową - na zwiedzenie
                                    Nikozji? Wg. moich danych autobus z Pafos wyjeżdza o 8.00 - to
                                    dobrze, ale z Nikozji wyjeżdza o 14.45 - to sporo za wcześnie!
                                    • Gość: mm Re: Rower na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.08, 14:30
                                      tak jak pisałam, nikozję zostawiłam sobie na następny raz, więc nie
                                      orientowałam sie jak można tam dojechać. pewnie za rok, będę Ciebie
                                      wypytywać, jak się tam dostać :))
                                      pozdrawiam
    • bellatrix01 Re: Rower na Cyprze 14.08.08, 09:05
      Kiedyś gdzieś wyczytaliśmy, że cypryjscy kierowcy uważają
      rowerzystów za insekty na drodze ;))) Jak dla mnie na Cyprze (w
      gorącym sezonie) nie ma nic lepszego od auta z klimatyzacją ;)
      • rollup Re: Rower na Cyprze 14.08.08, 21:54
        Dzięki bellatrix01 za przytoczoną opinię - myślę, ża niestety trafna.
        Samochód (z klimatyzacją) pewnie wypożyczę na 2-3 dni, 6-7 spędzę na
        plaży, a przez pozostałe 3 pozwiedzałbym rowerem okolice Pafos. Tak
        sobie wymyśliłem i szukam informacji jak to zrobić. Jak Ktoś wie to
        proszę o pomoc.
        pozdrawiam
        • bellatrix01 Re: Rower na Cyprze 18.08.08, 09:58
          rollup napisał:

> Dzięki bellatrix01 za przytoczoną opinię - myślę, ża niestety
          trafna.
          > Samochód (z klimatyzacją) pewnie wypożyczę na 2-3 dni, 6-7 spędzę
          na
          > plaży, a przez pozostałe 3 pozwiedzałbym rowerem okolice Pafos.
          Tak
          > sobie wymyśliłem i szukam informacji jak to zrobić. Jak Ktoś wie
          to
          > proszę o pomoc.
          > pozdrawiam

Tak sobie jeszcze przypominam, że kiedyś widziałam reklamę
          zorganizowanej, rowerowej wycieczki po Cyprze. Trzeba by było
          poszukać w necie ;) Natomiast jeśli mowa o wypożyczalniach rowerów,
          to niestety nie pomogę :(
          • rollup Re: Rower na Cyprze 19.08.08, 23:15
            Dziękuję za wszystkie rady. W czasie transmisji z Igrzysk na
            EuroSport pojawia się reklama Cypru. Tam grupa ludzi jeździ na