Gość: aga IP: 217.98.12.* 20.08.08, 11:37 Prosze o rade - czy warto leciec na KOS w pazdzierniku? Jak wtedy z pogoda? Chcemy leciec z malym dzieckiem - gdzie znajde piaszczyste plaze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasia2 Re: Kos - kilka pytan? IP: *.ar.wroc.pl 21.08.08, 13:28 Jeśli chodzi o pogodę na Kos w październiku to nie bardzo wiem. My byliśmy pod koniec sierpnia. Wydaje mi się jednak, że ze względu na położenie tej wyspy powinno być raczej OK. Radzę to jeszcze sprawdzić w jakimś przewodniku. Co do piaszczystych plaż- bardzo ładne, dlugie, szerokie są w okolicach Tigaki, Marmari, Mastrichari. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makrelkowa mama Re: Kos - kilka pytan? IP: *.acn.waw.pl 22.08.08, 09:40 POgoda jak najbardziej, w październiku w zasadzie tylko na Kos, Rodos i innych wyspach Dodekanezu jest tak naprawdę-naprawdę gorąco. Ja w ubiegłym roku byłam cały październik na Rodos, a to rzut beretem od kos i raz wieczoremn była burza, jeden dzień pochmurny (ale b. ciepły). Poza tym patelnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubalski Re: Kos - kilka pytan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 20:26 Witam,na Kos byłem w zeszłym roku do 24 pażdziernika ale pod koniec były naprawdę duże ulewy a i wiało okropnie choć generalnie było jeszcze ciepło.Powiem z e w czasie jednej z nich to woda na ulicach koło portu wylewała sie przez krawęzniki!!!Ale na Kos zawsze warto lecieć nawet zimą!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolian Re: Kos - kilka pytan? IP: *.acn.waw.pl 31.08.08, 13:21 Byłam w zeszłym roku, pod koniec wrześnie. Znajomi, których tam poznałam, pisali że pogoda w październiku była dobra - ciepło, sucho i wiało (dla amatorów wodnych szaleństw akurat). Znacznie mniej ludzi. A najpiękniejsze plaże na Kefalos. Generalnie polecam tę wyspę. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_ocenyhoteli.pl Re: Kos - kilka pytan? 31.08.08, 14:37 Witam! Jako, że wczoraj wróciłem z Kosu coś mogę podpowiedzieć. Oczywiście będzie poradnik jakoś niebawem, ale póki co kilka rad. Jeśli chodzi o pogodę, to można się wybrać śmiało, jak już ktoś pisał na Kos, czy Rodos w październiku. Im wcześniej, tym lepiej. Będzie ciepło (25-26 powinno być normą). Niestety trzeba się liczyć z deszczem. Im bliżej listopada, tym większe ryzyko. Jak już ktoś pisał. Może być jakaś ulewa, a może tylko wieczorami popadywać. Coś jednak już prawdopodobnie pokropi. Oczywiście nie całe dni, ale z deszczem jakimś tam liczyć się już trzeba. Ogólnie rzecz biorąc powinno jednak dominować słońce. Powinno, bo wiadomo. Pogoda jest pogodą... Co do plaż. Dokładnie tak, jak ktoś pisał. Bardzo dobrą znajdziesz w Tigaki. Bardzo dobrą, bo w pobliżu jest też baza hotelowa. Potem jeszcze pobliskie Marmari i Mastichari. Na obszarze pomiędzy Tigaki i Kos (za Lambi) też jest piasek, ale stojące tam hotele są bardzo odizolowane (jest kilka), a wokół masz tereny rolnicze. W październiku średnia sprawa. Najlepszą w październiku może być jednak...Kardamena. O tym jednak za chwilę. Jeśli chodzi o Kefalos. No to nie tak do końca. Kefalos, a dokładnie znajdujące się poniżej Kamari dysponuje bardzo długą plażą, ale jest ona raczej wąska i w dużej przewadze raczej piasko-kamykowa i kamykowa. Dopiero skrajny odcinek przechodzi w piach. Tuż za Kamari zaczyna się plaża Agios Stefanos, która istotnie jest bardzo sympatyczna i piasczysta, ale też znajduje się na skraju Kamari, które już samo z siebie jest bardzo rozciągnięte, z rzadką zabudową, no i raczej wymarłe w październiku. Za Agios Stefanos jest też kilka innych fajnych zatok, w tym najsławniejsza Paradise, ale to już miejsca wypadowe bardziej, niż pobytowe. W październiku dostępne będą jednak zapewne głównie większe hotele i prawdopodobnie będziesz rozważać Lambi (Lampi) lub Psalidi. Lambi to obszar pod miastem Kos, w kierunku na Tigaki. Jest to dobre kilka kilometrów linii brzegowej, które obfituje w plażyczki. Niektóre piasko-kamykowe, niektóre piaskowe. Tyle tylko, że część hoteli również bardzo odizolowana. Na czele tu z Luca Blue Lagoon, który być może znajdzie się na waszym celowniku. Kompleks bardzo fajny, blisko kilka miłych plażyczek, ale izolacja spora. Fajniejszym wyborem w Lambi jest hotel Atlantis. Blisko miasta, blisko plażyczek z piaskiem i drogi rowerowej. Drugą opcją jest Psalidi. Psalidi jest fajniejsze jako obszar. Jest mniej rozciągnięte, zabudowane większą liczbą hoteli i bezpośrednią ścieżką rowerową. Niestety dominują piasko-kamyki i kamyki. Jakąś opcją może być hotel Continental Palace. Opinie ma różne, ale jest blisko plaży Theodorou i miasta. To jedyna plażyczka na tym obszarze, gdzie jest więcej piachu niż kamyków. Z tym, że plażyczka nieduża. Jeśli nie Continental Palace, to coś z kompleksu Iberostara. To już pewna sprawa względem kwaterunku, ale plaża piasko-kamykowa, z kamykowym zejściem. Więc tak. Jeżeli ma być spokój i plaża, to wybierz Tigaki. Jeżeli Lambi, to coś blisko miasta. Jeżeli ma być lepsza zabudowa, to Psalidi. Jeżeli jednak ma być typowe miasteczko turystyczne to...Kardamena. Kardamena w sezonie to miejsce raczej nieciekawe dla rodzin z dziećmi. Jest to największa imprezownia na wyspie. W październiku powinien być tam jednak spokój. To już po sezonie. W Kardamienie jest dużo piasku (kilka plaż) i jedyna na wyspie typowa zabudowa kurortu. Niewiele tam będzie czynne już w październiku, ale będzie to mieszkanie w miasteczku z porcikiem i kilkoma plażami z piaskiem. Minusem jest komunikacja. Tylko kilka autobusów dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś