Dodaj do ulubionych

Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ?

IP: *.mmj.pl 20.12.08, 22:02
Witam
Wybieram się w przyszłym roku autem na Peloponez promem z Włoch.
Wyobrażam to sobie tak że zakotwiczymy gdzieś w jakieś urokliwej miejscowości
na Peloponezie i właśnie stamtąd będziemy sobie robić wypady objazdowe.

Pytanie tylko gdzie ? Nie mam pojęcia czy i gdzie są jakieś miejscowości
turystyczne na Peloponezie, które można obrać jako bazę wypadową.

Proszę o pomoc.
Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: henryk Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? IP: *.chello.pl 21.12.08, 01:32
      Ja też planuję wczasy na Peloponezie, ale po co ten prom z Włoch.
      Proszę, uzasadnij to logicznie i ekonomicznie. Może i ja skorzystam
      z takiej opcji. A jeżeli chodzi o miasta to biorę pod uwagę Tolo,
      Gythio, Astros, Napflio lub Drepano.
      • Gość: Ilumination Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? IP: *.mmj.pl 21.12.08, 08:58
        Rzecz wynika z tego że mamy zamiar spędzić również kilka dni we Włoszech i tyle.
        Poza tym już raz jechałem przez Serbię i tym razem chcę jechać przez Italię. Ot
        to cały problem.

Dziękuję za podanie miejscowości.
        • greecan Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 21.12.08, 10:56

Gość portalu: Ilumination napisał(a):

Poza tym już raz jechałem przez Serbię i tym razem chcę jechać przez Italię. Ot
          to cały problem.

Mnie również problem ciekawi, gdyż rozpatruję dwa warianty podróży, a mianowicie
          Kreta samolotem, również Peloponez samochodem, prawdę mówiąc jeszcze się waham
          co wybrać. Gdybym jednak pojechał na Peloponez to również promem. Podróż przez
          Serbię jest zbyt męcząca jak dla mnie.
      • m.c.r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 21.12.08, 09:41
        Gość portalu: henryk napisał(a):

> Ja też planuję wczasy na Peloponezie, ale po co ten prom z Włoch.
        > Proszę, uzasadnij to logicznie i ekonomicznie.

2 lata temu jechałem przez Serbię, w tym roku zdecydowaliśmy się na prom z
        Ancony do Igoumenitsy. Zalety tego ostatniego to:

- szybsza podróż (z Wrocławia do włoskiej Ancony jest 1500km - jazda wyłącznie
        po autostradach). Czasu na promie nie liczę, traktuję to jak początek urlopu.
        - zdecydowanie trasa mniej męcząca
        - prom odpływa o 16 (Anek) o 9 jesteś w Igoumenitsie (można więc przyjąć, że na
        promie masz tylko nocleg)
        - omijasz wszystkie korki na granicach, odpada więc stanie po kilka godzin (suma
        sumarum czas dojazd do Włoch+prom równy jest przejazdowi przez Serbię z
        kolejkami na granicy SR-HU)
        - koszt promu (2 osoby + samochód) w dwie strony to niecałe 300EUR (Anek
        kosztował mnie 286) - jeśli doliczysz hotel/motel na trasie przez Serbię -
        wyjdzie podobnie
        - podróżujesz wyłącznie przez kraje UE, można więc legalnie zabrać z pobytu
        kilka butelek Metaxy i wina na długie, zimowe wieczory
        - prom płynie do Patras, jesteś więc na Peloponezie, odpada dość męcząca (ze
        względu na spore korki) trasa z Thesalonik do Aten

Jedyny, jak dla mnie, minus trasy przez Włochy to bardzo monotonna i uboga w
        widoki droga autostradami (choć można ominąć kawałek w Austrii i pojechać
        malowniczą szosą przez Garnisch Partenkirchen)

> A jeżeli chodzi o miasta to biorę pod uwagę Tolo,
        > Gythio, Astros, Napflio lub Drepano.

Jeśli planujesz zwiedzanie Argolidy i okolic, to dobre rozwiązanie (Tolo jest
        brzydkie i bardzo turystyczne). Ja na tamte okolice wybrałem Palea Epidavros
        (kilka km od "teatralnego" Epidavros) - mieścina sympatyczna, niezbyt
        zaludniona, położona przy samym morzu.
        Jeśli chcesz zerknąć na zachodnią część Peloponezu (Olympia etc) - my wybraliśmy
        Katakolo jako miejsce wypadowe. W przyszłym roku gościć będziemy w okolicach
        Methoni i Sparty, jako iż chcemy poświęcić trochę czasu na południe Peloponezu.
        Oczywiście wybieramy drogę przez Włochy.
        • greecan Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 21.12.08, 10:53

m.c.r napisał:

koszt promu (2 osoby + samochód) w dwie strony to niecałe 300EUR (Anek kosztował
          mnie 286)

Bardzo dziękuję za extra info :))
          Jednak mam pytanie odnośnie promu. Którego miesiąca dotyczy ta kwota 300 EUR ?

Pzdr
          • m.c.r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 21.12.08, 11:37
            286 EUR dotyczyła lipca (miejsce na pokładzie dla dwóch osób + samochód w dwie
            strony).
            • greecan Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 21.12.08, 19:48
              m.c.r napisał:

286 EUR dotyczyła lipca (miejsce na pokładzie dla dwóch osób + samochód w dwie
              strony).

Aha to fajnie, mnie będzie interesował pierwszy tydzień sierpnia.
              Proszę, powiedz jeszcze jak wygląda sprawa miejsc na pokładzie, czy jest gdzie
              usiąść, przespać się itp.

Pzdr
              • m.c.r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 21.12.08, 20:38
                Zerknij na anek.gr i minoan.gr - są już rozkłady i ceny na 2009.
                Co do miejsc - siedzieć można bez problemu, albo w fotelach (ATS, teoretycznie
                za opłatą, praktycznie na chwilę można spokojnie tam przebywać) albo w barze,
                albo w wielu innych miejscach (zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz).
                Co do spania - dobrze jest wziąć ze sobą śpiwory - rozłożyć się można wszędzie,
                a jest to wygodniejsze od drzemki na fotelu.
              • globtroter.org Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 21.12.08, 20:38
                greecan napisał:

> Proszę, powiedz jeszcze jak wygląda sprawa miejsc na pokładzie,
                czy jest gdzie usiąść, przespać się itp.

Jesli rezerwujesz jedynie miejsce na pokladzie to oczywiscie nie
                masz zagwarantowane na 100%, ze bedziesz mial gdzie usiasc, ale
                przewaznie (moze z wyjatkiem samego szczytu sezonu) sa wolne, ale
                niezbyt wygodne lawki/krzesla w zaleznosci od linii. W tym przypadku
                lepiej zajac sobie jakies miejsce do spania wczesniej, warto zabrac
                ze soba spiwor, materac (czasem niezle wieje).
                Jesli rezerwujesz miejsce siedzace w fotelu typu "areo", ktore
                kosztuje srednio 20-30 euro wiecej to oczywiscie nie masz tego
                problemu.
                • greecan Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 21.12.08, 20:50
                  Serdecznie dziękuję Panowie za wieści.
                  A co to te fotele "Areo" :))

Pzdr
                  • m.c.r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 21.12.08, 21:00
                    Niezwykle niewygodne siedzenia pseudolotnicze ;-) spać się na tym nie da, bo
                    pomiędzy są podłokietniki, których za nic na świecie nie można zdemontować ;-)
                    • greecan Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 21.12.08, 21:01
                      Aha :))
                      W takim razie materac, śpiwór i będzie dobrze :)))
                      Panowie - jeszcze raz dziękuję za info :)
                    • globtroter.org Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 00:09
                      Rzeczywiscie do spania nie jest to wygodne - ostatecznie mozna
                      spac...pod fotelem :)))))

Musisz tez pamietac, ze pierwszy tydzien sierpnia to we Wloszech sam
                      szczyt sezonu letniego - ja wtedy nie ruszam sie nawet z domu ;)
                      Lepiej przyjechac do portu kilka godzin wczesniej. Na prom i tak nie
                      wjedziesz, ale mozesz zajac miejsce w kolejce.

Pozdrawiam,
                      • greecan Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 08:14
                        globtroter.org napisał:

Lepiej przyjechac do portu kilka godzin wczesniej. Na prom i tak nie
                        wjedziesz, ale mozesz zajac miejsce w kolejce.

Bardzo dziekuję za info :))
                        Czyli w kwestii organizacyjnej jeszcze: promy odchodzą z tego co
                        słyszałem ok godz. 16:00 więc z domu zapewne trzeba wyjechać ok
                        pólnocy by być parę godzin wcześniej w porcie. (Wyjazd z Katowic).

Czy na promie w trakcie rejsu jest swobodny dostęp do auta ? Czy
                        śpiwory i karimatki trzeba zabrać ze sobą od razu ?

Pzdr
                        • globtroter.org Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 12:24
                          greecan napisał:

> Czy na promie w trakcie rejsu jest swobodny dostęp do auta ? Czy
                          > śpiwory i karimatki trzeba zabrać ze sobą od razu ?

Gdy prom juz plynie to teoretycznie garaze sa zamkniete.

Pozdrawiam,
                          • m.c.r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 20:50
                            globtroter.org napisał:

> > Czy na promie w trakcie rejsu jest swobodny dostęp do auta ? Czy
                            > > śpiwory i karimatki trzeba zabrać ze sobą od razu ?
                            >
                            > Gdy prom juz plynie to teoretycznie garaze sa zamkniete.

Potwierdzam. Teoretycznie nie ma możliwości zejścia do auta. Praktycznie zaś
                            (jeśli wysiadasz w Igoumenitsie) to istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że
                            trafisz na "otwarty" pokład dla camperów, są tam prysznice i takie tam. Można
                            sobie chodzić albo oficjalnym wejściem (przeważnie otwarte) albo metalowymi
                            schodkami w dól, mijając pokład dla zwierząt (mam tu na myśli promy Anek'a, nie
                            wiem jak ma rozmieszczone pokłady Minoan). W każdym razie na pokład warto wziąć
                            kosmetyki do mycia, ręcznik, śpiwór i kilka eur w kieszeni (co by nie zgubić
                            wszystkiego :-) ). Prysznice są obok sali z siedzeniami lotniczymi.
            • pathfinder.1 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 07.01.09, 20:46
              Witam
              Że się tak wtrącę chwaląc się :)))
              Ja właśnie dziś dokonałem rezerwacji na prom w Aneku :))

Pzdr
        • tolon_2 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 00:12
          m.c.r napisał:

> Jeśli planujesz zwiedzanie Argolidy i okolic, to dobre rozwiązanie
          (Tolo jest brzydkie i bardzo turystyczne). Ja na tamte okolice
          wybrałem Palea Epidavros

Tolo jest faktycznie mocno przeinwestowane , ale jak wiele brzydkich
          rzeczy swój urok ma , przynajmniej dla mnie...
          Chociażby pobliskie ruiny mykeńskiej Assini , plaża w Drepano ,
          okoliczne gaje pomarańczowe , jednym słowem parę ciekawych rzeczy
          się znajdzie.
          Niewątpliwą zaletą Tolo jest bogata baza noclegowa , chociaż ceny w
          sierpniu mogą być dosyć wysokie , no i port.
          Z portu wypływały kiedyś i mam nadzieję , że nadal tak jest , statki
          wycieczkowe na wyspy Spetzos i Hydrę oraz do Monemwazji.
          Jeżeli ktoś lubi wycieczko morskie ( jednodniowe ) to może to być
          całkiem przyjemne urozmaicenie pobytu.
          I jeszcze jedna rzecz , w tymże porcie jadałem kiedyś najlepsze w
          Grecji panierowane kalmary , ale to było tak dawno temu , że nie
          tylko kalmarów , ale i knajpy już tam może nie być ...
          Przyjemnych wakacji.
        • simon_r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 09:22
          Ja raczej potraktowałbym jazdę przez Włochy jako ewentualne urozmaicenie i
          połączył ze zwiedzeniem np. Wenecji gdyż według mnie ani to nie jest to żadna
          oszczędność ani czasowa ani kasowa...

> - szybsza podróż (z Wrocławia do włoskiej Ancony jest 1500km - jazda wyłącznie
          > po autostradach).

Z Wwy do Kalambaki jest 1600 i poza 100km odcinkiem od Niszu do Macedonii też
          cały czas autostrady.. Z Wrocławia może da radę przejechać to w jeden dzień ale
          już z dowolnego miasta bardziej na północ to ciężko.. więc tak czy inaczej
          trzeba się gdzieś zatrzymać na nocleg.

> Czasu na promie nie liczę, traktuję to jak początek urlopu.
          > - zdecydowanie trasa mniej męcząca
          > - prom odpływa o 16 (Anek) o 9 jesteś w Igoumenitsie (można więc przyjąć, że na
          > promie masz tylko nocleg)
          Jak dla kogoś prom to rozrywka... to OK..

> - omijasz wszystkie korki na granicach, odpada więc stanie po kilka godzin (sum
          > a
          > sumarum czas dojazd do Włoch+prom równy jest przejazdowi przez Serbię z
          > kolejkami na granicy SR-HU)
          We wrześniu nie było korków.. we wakacje są.

> - koszt promu (2 osoby + samochód) w dwie strony to niecałe 300EUR (Anek
          > kosztował mnie 286) - jeśli doliczysz hotel/motel na trasie przez Serbię -
          > wyjdzie podobnie
          Hotel w Serbii to ok. 40 Euro a max. 60 za pokój dwuosobowy.

> - podróżujesz wyłącznie przez kraje UE, można więc legalnie zabrać z pobytu
          > kilka butelek Metaxy i wina na długie, zimowe wieczory
          Wiozłem pół samochodu flaszek.. jakoś Serbowie sie nie czepiali.

> - prom płynie do Patras, jesteś więc na Peloponezie, odpada dość męcząca (ze
          > względu na spore korki) trasa z Thesalonik do Aten

Ze Salonik do Aten najlepiej pojechać lekko dokoła przez Kozani a potem przez
          masyw Parnasu do Ithei. W ten sposób można przy okazji zwiedzić Edesę, Meteorę,
          Delfy...

> > A jeżeli chodzi o miasta to biorę pod uwagę Tolo,
          > > Gythio, Astros, Napflio lub Drepano.

Gythio to świetne miejsce na plażowe lenistwo i wypady na półwysep Mani tudzież
          do Mystrii... Samo Gythio takie sobie.
          Nafplio jest przepiękne i warto tam pobyć przez dwa dni powłóczyć sie po zamku i
          po mieście przejść bulwarem na plaże..
          Świetnym miejscem na wypoczyn jest Palea Epidavros - po sezonie totalny spokój,
          dobre knajpy i fajne morze.. warto się przejechać do Nea Epidavros w górę.
          Turyści tam raczej nie trafiają a miejsce jest niezwykle klimatyczne :))

------------
          Bądź konsekwentny.. po kliknięciu kliknijjeszcze raz.
          • pathfinder.1 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 09:43
            simon_r napisał:
            Z Wwy do Kalambaki jest 1600 i poza 100km odcinkiem od Niszu do
            Macedonii też> cały czas autostrady..

Hmm no nie wiem,
            ja jechalem rok temu (2007), połowa Słowacji drogi lokalne, Węgry -
            do Budapesztu drogi lokalne i ekspresowe, dopiero do Szegedu
            autostrada, Serbia - ja tej dwupasmówki od Suboticy do Novi Sad
            autostradą bym nie nazwał, potem aż do Grecji faktycznie autostrady.
            24 godziny jazdy nie bite, na Peloponez ze 30 godzin (bez noclegu po
            drodze)

Uważam podobnie jak M.C.R. że czas na promie w tej sytuacji można
            potraktować jako rozrywkę (co kto lubi). Czasowo wychodzi to samo, a
            zamiast użerać się w nocy za kierownicą, śpię sobie spokojnie na
            promie i nic mnie nie interesuje.
            Faktycznie, można po drodze zaliczyć Wenecję czy jakieś inne miasto
            jak się człowiek nie śpieszy. Natomiast wracać można również przez
            Bawarię a potem na Czechy (trochę się nadrabia ale jak ktoś zechce
            to czemu nie)

Ale to tylko moje skromne zdanie :)) i nie mam zamiaru na siłę Kogoś
            przekonywać do swoich racji.
            • simon_r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 10:16
              pathfinder.1 napisał:

> ja jechalem rok temu (2007), połowa Słowacji drogi lokalne, Węgry -
              > do Budapesztu drogi lokalne i ekspresowe, dopiero do Szegedu
              > autostrada, Serbia - ja tej dwupasmówki od Suboticy do Novi Sad
              > autostradą bym nie nazwał,

Bo nie jedzie się przez Żylinę tylko przez Czechy... z Brna na Bratysławę a
              potem na Budapeszt. Jest trochę dalej ale dużo szybciej.
              A dwupasmówka od Subioticy do Nowego Sadu jest tak pusta i szeroka, że spokojnie
              jedzie się ze średnią 120/h..

Ja nie twierdzę, że nie warto jechać promem... chcę tylko zwrócić uwagę na fakt,
              że nie jest to wcale szybciej a tym bardziej nie jest taniej. Na dodatek jeśli
              ktoś do Grecji jedzie pierwszy raz to po drodze jest kilka fajnych miejsc, które
              też warto zobaczyć.

------------
              Bądź konsekwentny.. po kliknięciu kliknijjeszcze raz.
              • pathfinder.1 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 10:39
                A jeśli przez Czechy to zgoda, faktycznie tak jest.

Jak już wcześniej napisałem prawdą jest, że promem nie jest wcale
                szybciej na Peloponez. Napisałem również, że bardziej preferuję
                drogę morską z Ancony, gdyż jest ona zdecydowanie mniej męcząca (na
                promie sobie śpie a nie męczę się za kierownicą).
                Choć jeśli ktoś woli Serbię celem tak jak napisałeś zwiedzenia
                czegoś po drodze - jak najbardziej jest OK :)

Reasumując; czy promem z Italii, czy autem przez SR na pewloponez
                wychodzi czasowo to samo, w kwestii finansowej oczywiście może nie
                to samo :)))

• bah77 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 10:43
              > ja jechalem rok temu (2007), połowa Słowacji drogi lokalne, Węgry -
              > do Budapesztu drogi lokalne i ekspresowe...

Oczywiście, każdy jedzie tak jak lubi, ale...

Śpiesząc się, czemu nie jechać przez te kraje wygodnymi
              autostradami: Żylina - Bratysława - obwodnica Budapesztu - Szeged???

Trasa przez Anconę - prom - Igoumenitsa - Korynt wychodzi mi tylko o
              ok. 2 h jazdy krótsza od trasy przez Serbię.

Pomimo tych 2 h, osobiście wolę jednak nudny nocleg w łóżku w hotelu
              niż urozmaicenie w postaci spania na fotelu, a nawet pod fotelem na
              promie...

Pozdrawiam

bah77
              • pathfinder.1 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 11:39
                bah77 napisał:

Śpiesząc się, czemu nie jechać przez te kraje wygodnymi
                autostradami: Żylina - Bratysława - obwodnica Budapesztu - Szeged???

Witaj Bah77

Rzeczywiście mogłem jechac tak jak mowisz i było by lepiej, stało
                się jednak inaczej z kilku powodów.... ale cóż, jest jak jest :))
                Następnym razem, kiedy postanowią jechać przez Serbię na pewno
                pojadę tą trasą :))

Co do spania po drodze oczywiście hotel lub motel jest Ok :) jednak
                spanie na promie na karimacie jak ktoś tu wcześniej napisał to też
                niezła przygoda z której na pewno też kiedyś skorzystam, a spanie w
                kabinie to nie to samo .....

..... ale wiecie odwieczne - "co kto lubi" :))

Pzdr

• bah77 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 22.12.08, 01:00
      Ilumination, co chcesz zobaczyć na Peloponezie?

Osobiście polecam południe Peloponezu i min 2 bazy wypadowe, np.:

- Githion:

fotoforum.gazeta.pl/5,4,26741.html

- Koroni:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,52468257.html

Jeśli w okolicy Olimpii - to może niewielkie Arkoudi:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,50638349.html

Jeśli w bardzo ładnym mieście w Argolidzie - polecam Nafplion:

fotoforum.gazeta.pl/k/nafplion.html

Pozdrawiam

bah77
      • Gość: Ilumination Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? IP: *.mmj.pl 22.12.08, 16:32
        Serdecznie wszystkim dziękuje za wiele ważnych i pomocnych informacji :))
        • greecan Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 23.12.08, 17:30

Czy ktoś już rezerwował promy przez www.promy.pl ?
          • m.c.r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 23.12.08, 19:53
            Ja rezerwowałem bezpośrednio u Anek'a
            • greecan Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 23.12.08, 20:15
              m.c.r napisał:
              Ja rezerwowałem bezpośrednio u Anek'a

Witaj
              Dziękuje za info :)
              A napisz mi proszę jak to wyglądało technicznie już po samej rezerwacji. Kwestia
              zapłaty za bilety i ich odbiór.

Bardzo proszę o tę informację, gdyż chciałbym już powoli brać się za rezerwację,
              a kompletnie nie wiem jak to wygląda np. bezpośrednio w Anek Lines.
              • m.c.r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 23.12.08, 22:24
                Składasz zamówienie, potwierdzasz, płacisz (karta płatnicza). Otrzymujesz
                potwierdzenie rezerwacji wraz z numerami biletów, które to drukujesz.
                Z wydrukami udajesz się - w porcie - do biura Anek Lines, pokazujesz
                paszport/dowód i na tej podstawie wydają Ci bilety oraz tabliczkę do auta z
                miejscem docelowym (Igoumenitsa lub Patras).
                Generalnie pracownicy przewoźnika są przemili, jeśli znasz angielski/grecki to
                bez problemu się dogadasz :-) a jak nie, to zawsze można gestykulować (jak
                pewien Niemiec przed nami) - też się dogadasz :))))))))
                Czy jesteś pewien terminu wyjazdu? Jakbyś się wybierał na początku lipca (huh, a
                może i bahowi się przesunie o tydzien wyjazd :))) ) to zapraszam na frappe na
                promie :)))
                • greecan Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 24.12.08, 08:39

Ok teraz to już wszystko wiem :)) Serdecznie Ci dziękuję za te wszystkie
                  informacje, na pewno będą bardzo pomocne :))
                  Co do wyjazdu to planujemy wypłynąć ok 06.08.09.
                  Lipiec niestety odpada ze względów zawodowych (choć ja chciałem w lipcu) więc
                  Frappe raczej trzeba będzie odłożyć na inny termin :) - choć bardzo dziękuję za
                  zaproszenie :))

Pozostaje mi tylko kwestia wyboru przewoźnika, zdecyduję się chyba na Anek
                  Lines. Zrobiłem kalkulację na stronie Anek i Minoan i wyszło mi że ten pierwszy
                  jest o prawie 100 EUR tańszy - choć nie wiem czum skoro klasa promów jest ta
                  sama :))

POzdrawiam
                  • m.c.r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 24.12.08, 16:38
                    Wynika to z tego, że Minoan trochę inaczej układa sobie szczyty sezonu. Zapewne
                    w Aneku trafiasz na "niski" albo "średni" a przy drugim przewoźniku na "wysoki".
                    Przy okazji - w zeszłym roku na początku były spore promocje, można było kupić
                    (w styczniu zdaje się) bilety z ekstra upustem 20%.
                • bah77 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 24.12.08, 08:47
                  > może i bahowi się przesunie o tydzien wyjazd :)))

M.c.r, mam nadzieję, że nie - wyjeżdżając poza sezonem, mogę jechać
                  w ciemno i nocować tam, gdzie mi się spodoba, nie znam kolejek na
                  granicach, korków na autostradach, mogę fotografować prawie puste
                  plaże, w tawernach kelnerkom jeszcze chce się uśmiechać, a promem
                  mogę płynąć tylko wtedy, gdy będzie to krótkie urozmaicenie
                  wycieczki, np. z Eubeji na ląd...

Pozdrawiam

bah77
                  • Gość: Anna Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.08, 11:12
                    Witam
                    To i ja się przyłącze do pytań o prom. Również planujemy przeprawę promem, tyle
                    że z Wenecji. Będziemy płynąć z synem dla którego taka przeprawa i spanie na
                    pokładzie na materacu to będzie świetna i wspaniała przygoda.
                    Napiszcie czy w nocy na pokładzie (przełom lipca i sierpnia) jest w miarę ciepło
                    ? Czy trzeba mieć ze sobą grube ubranie ?

Bardzo proszę o te informacje.
                    • m.c.r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 25.12.08, 14:10
                      Pokład, to nie tylko pomieszczenia na zewnątrz statku, ale i wewnątrz. Jak
                      wyjdziesz na zewnątrz, to na 100% będzie wiało.
                      • bebiak Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 25.12.08, 15:55
                        Jak spędzam noce na greckich promach a czynię to nader często, to czy to lipiec
                        czy sierpień jest mi zawsze zimno. Na zewnątrz wieje, w środku klimatyzacja, a
                        kiedy śpię w nietypowych warunkach w nocy jest mi zimno jak cholera, stąd zawsze
                        mam ze sobą legginsy (wciągam na szorty i jest OK) i jakiś duży ręcznik do
                        owinięcia się.
                        Pozdrawiam. B.
    • Gość: Ilumination Ceny kwater IP: *.mmj.pl 03.01.09, 09:09
      Witam
      Jeszcze raz bardzo dziękuje za informację :))
      Bardzo proszę o podanie jeszcze orientacyjnych cen kwater na Peloponezie, tak
      mniej więcej by mieć jakieś odniesienie.

:))
      • m.c.r Re: Ceny kwater 03.01.09, 11:09
        20 EUR w Katakolo, 45 EUR w Epidavros, 60EUR w Navplio, rozpiętość cenowa znaczna :)
        Spokojnie można jechać w ciemno i na miejscu przebierać w ofertach.
        • Gość: henryk Re: Ceny kwater IP: *.chello.pl 03.01.09, 19:10
          Za co ta cena? Sprecyzuj!
          • m.c.r Re: Ceny kwater 03.01.09, 20:32
            Studio/apartament. W cenie prysznic, lodówka, aneks kuchenny. Cena dotyczyła
            jednej doby dla dwóch osób.
            • greecan Re: Ceny kwater 03.01.09, 20:57

hahahhaha
              Jeszcze wyrko, umywalka, drzwi i okna :D:D
              Ale niektórzy pytania zadają :D:D
              • Gość: henryk Re: Ceny kwater IP: *.chello.pl 05.01.09, 20:59
                Jeżeli "pijesz" do mojego pytania, to odpowiem, że było ono zasadne.
                Są apartamenty 1 pokojowe z trzema lub dwoma łóżkami, z odzielną
                kuchnią lub aneksem. Bywają apartamenty z tarasem, balkonem lub bez.
                Istnieją apartamenty 2 pokojowe dla 4 lub 5 osób. Konfiguracji jest
                wiele. Mogą być w kamienicy na 3, 4 piętrze lub w domu wakacyjnym na
                parterze. Życzę ci prostych wyborów, ale w turystyce tak nie jest. W
                tym roku (transport własny)na Sycylii w lipcu wynająłem mieszkanie
                wakacyjne (dwie sypialnie, kuchnia, WC z łazienką, taras, TV) na
                parterze, w zasadzie poziom zerowy bez schodów, na 12 dni za 630
                euro za całość.Wyszło po 157 euro od osoby, jako że rodzina moja to
                4 osoby. Standart na wysokim poziomie,wejście na prywatną plażę.
                Oczywiście były i łóżka,i umywalka, drzwi i okna. Poczytaj moje
                wcześniejsze posty na forum Włochy i Portugalia, a dowiesz się, że z
                tuystyką jestem "za pan brat". Powodzenia w wyszukiwaniu takich
                ofert i udanych wakacji!
      • simon_r Re: Ceny kwater 05.01.09, 09:43
        Za pokój w pensjonacie w centrum Nafplio płaci się 35 euro poza sezonem i ok. 60
        euro w sezonie.
        • kalanitka Re: Ceny kwater 05.01.09, 17:08
          W Drepano kilka kilometrów od Nafplio w sierpniu płaciliśmy za
          apartament 2 pokoje kuchnia taras 50 E jedynie do morza było kawałek
          lecz spokój cisza pełna swoboda.
          W Drepano jest ładna czysta plaża i to jest dobre miejce wypadowe do
          Nafplio, Myken Epiavros.
          • Gość: Jacek Kilini czy warto ? IP: 62.180.229.* 06.01.09, 07:30
            Witam
            Czy znacie miejscowość Kilini na południu peloponezu (Niedaleko
            Kalamaty)
            Czy warto tam jechać ? Czy jest tam gdzie wyść ? jakieś tawerny,
            sklepy ?

Proszę o informacje
            • Gość: Jacek Sprostowanie - KORONI IP: 62.180.229.* 06.01.09, 07:33
              Jejku bardzo przepraszam za fatalną pomyłkę ;( Chodziło mi o Koroni.
              • bah77 Re: Sprostowanie - KORONI.... 06.01.09, 08:43
                Witaj Jacku!

Wspominam Koroni jako niezbyt wielkie, sympatyczne miasteczko, w
                którym warto zatrzymać się podczas zwiedzania Peloponezu.

Jest tam niezwykła, zamieszkana (!) cytadela, nastrojowe tawerny w
                porcie, a także kilka długich plaż:

fotoforum.gazeta.pl/k/koroni.html

Pozdrawiam

bah77
              • Gość: prezes Re: Sprostowanie - KORONI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 10:03
                Byłem,widziałem,poza twierdzą jest piękna plaża ale zdecydowanie polecam niedaleko położone Methoni.
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,84302628,84302628.html
                • Gość: Jacek Koroni IP: 62.180.229.* 06.01.09, 11:26

Bardzo Panom dziękuję za wiadomości.
                  Czyli nie jest to jakaś taka typowa mała dziura gdzie nie ma gdzie
                  wyjść ? takiego miejsca właśnie szukam na Peloponezie.

A te Methoni jest większy jako miejscowość czy porównywalne ?

• simon_r Re: Koroni 06.01.09, 11:31
                    Jak chcesz mała pusta dziurę gdzie "nie ma gdzie wyjść" to polecam Gerolimenas na półwyspie Mani. Miejsce niesamowicie piękne, kilka domów, trzy tawerny i wspaniałe tereny rowerowe.
                    • Gość: Jacek Re: Koroni IP: 62.180.229.* 06.01.09, 12:33
                      Nie, nie
                      ja właśnie szukam czegoś właśnie z możliwością wyjścia do jakiejś
                      tawerny, pochodzić po sklepikach itp :)
                      Wiem, że na Peloponezie nie ma zbyt wielu takich miejscowści
                      turystycznych - stąd pytam o Koroni lub coś podbnego :))

• bah77 Re: Koroni 06.01.09, 13:41
                        > ja właśnie szukam czegoś właśnie z możliwością wyjścia do jakiejś
                        > tawerny, pochodzić po sklepikach itp :)

Takich miasteczek na Peloponezie jest trochę: Nafplion, Githion,
                        Koroni, Monemwazja, Pylos, Methoni.
                        Ale każde z nich można bardzo dokładnie obejść przez max 3 dni...

Pzdr

bah77
                    • bebiak Re: Koroni 06.01.09, 17:23
                      simon_r napisał:

> Jak chcesz mała pusta dziurę gdzie "nie ma gdzie wyjść" to polecam
                      >Gerolimenas (..) Miejsce niesamowicie piękne, kilka domów, trzy
                      >tawerny i wspaniałe tereny rowerowe.

Gerolimenas to piękne miejsce - jedno z takich, do których chce się
                      wracać, a w sąsiedztwie straszliwie klimatycznie również bo i
                      Kokkala, i Porto Kayio i urokliwe Marmari już na samym końcu co to
                      nie wiadomo czy wioska to czy nawet nie - osada jakaś. I wielki plus
                      jak dla mnie: tam nigdzie nie ma kwaterowanych grup turystycznych (a
                      Methoni i Koroni już niestety, niestety).

Przed tym urokliwym samym końcem Mani trochę uczulam na noclegi -
                      podróżowałam tam w połowie września (2002 roku) i niestety nie było
                      to tak, że wszędzie na mnie czekali: w Porto Kayio nie było zupełnie
                      nic wolnego stąd mój nocleg w Marmari gdzie chyba tylko ten jedyny
                      mały pensjonacik ze wspólną werandą, widokiem na zatokę i - nie do
                      zapomnienia - kelnerem Polakiem w miejscowej tawernie ... Szok jak
                      widząc, kiedy czytam Pascala w moim języku odezwał się do mnie
                      najczystszą polszczyzną:)
                      Może coś dobudowano od tamtej pory - nie wiem.
                      Pozdrawiam. B.

• Gość: AnnaiGrzegorz Re: Koroni IP: *.toya.net.pl 11.01.09, 22:15
                        Byliśmy w Koroni przejazdem,samo miasteczko miłe,ale mnie bardziej
                        podobało sie Pylos.W sumie,jeżeli myślisz o jakims miejscu w stylu
                        naszych ,większych nadmorskich miejscowości,to nic z tych rzeczy,a
                        jeżeli szukasz zadupia,to właściwie takie to są miasteczka-
                        ciche,spokojne i zadupiaste.Mnie akurat odpowiadało,ale to kwestia
                        gustu.
                        • Gość: lennox Re: Koroni IP: 62.180.229.* 12.01.09, 07:17
                          Witam
                          Prawdę mówiąc my również myślimy o Koroni.
                          Płyniemy promem z Włoch i potem autem w dół Peloponezu. Koroni jeste
                          jednym z punktów na naszej mapie drogowej :)))

Z tego co widziałem w necie na fotkach to Koroni jest całkiem fajną
                          i przytulną mieściną. Spokojnie, grecko, jednym słowem super :))
    • malgosia-t-13 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 11.01.09, 23:16
      Dorosłym bez małych dzieci polecam jedną z miejscowości Ekso Mani
      pod wspaniałą ścianą skalną.Mieszkałam tutaj
      www.katafigiovillage.gr/.Za mieszkanko takie jak na zdjęciach
      we wrześniu płaciłam 40e/doba/2osoby.Niedaleko do
      fajnych,klimatycznych miejscowości jak Kardamyli,Stoupa,Trahila(tu
      kończy się droga).Bajka!
      • Gość: LOUTRAKI Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? IP: 78.8.106.* 12.01.09, 13:42
        JA POLECAM RÓWNIEŻ LOUTRAKI BARDZO FAJNY KLIMAT , ORAZ OKOŁO 20 KM OD LOUTRAKI
        VULAKMENI JEZIORO POWSTAŁE NA SKUTEK TRZESIENIA ZIEMI ODZIELONE OD MORZA SWIETNE
        MIEJSCE SUPER CZYSTA WODA I GÓRY NA OKOŁO
        • simon_r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 12.01.09, 14:12
          Ale Loutraki to nie Peloponez tylko uzdrowisko dla emerytów niedaleko Aten..
          • bah77 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 12.01.09, 14:41
            Loutraki leży w Koryncji (region administracyjny Peloponez) i słynie
            z wielkiego kasyna (czyli dla bardzo bogatych emerytów?) i plaży,
            która wygląda tak:

en.wikipedia.org/wiki/File:Loutraki.jpg

bah77
            • globtroter.org Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 12.01.09, 16:07
              bah77 napisał:

> i plaży, która wygląda tak:
              >
              > en.wikipedia.org/wiki/File:Loutraki.jpg

Za czym ta kolejka? :o)
              Moze sa jakies limity czasowe na pobyt na plazy np. 30 min (raczej w
              pozycji stojacej) a pozniej wchodzi nastepny z kolejki? :o)

Pozdrawiam,
            • simon_r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 12.01.09, 16:27
              bah77 napisał:

> Loutraki leży w Koryncji (region administracyjny Peloponez)

a Puck leży prawie na Helu.. :)

Osobiście wolę plaże z okolic Gythio
              • bah77 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 12.01.09, 17:50
                > a Puck leży prawie na Helu.. :)

Niezupełnie..., to Hel leży w powiecie puckim. :)

Już starożytna mapa Peloponezu wyglądała tak:

tiny.pl/vxpv

A Kanał Koryncki to dość nowe dzieło człowieka...

Osobiście wolę plaże na Elafonissos:

fotoforum.gazeta.pl/5,4,19552.html

Pozdrawiam

bah77
            • pathfinder.1 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 12.01.09, 17:21
              bah77 napisał:

Loutraki leży w Koryncji (region administracyjny Peloponez) i słynie
              z wielkiego kasyna (czyli dla bardzo bogatych emerytów?) i plaży,
              która wygląda tak:
              en.wikipedia.org/wiki/File:Loutraki.jpg

bah77

Matko !!
              To wygląda jak Parlia na Riwierze ! :D:D
              • bah77 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 12.01.09, 18:05
                > To wygląda jak Parlia na Riwierze ! :D:D

Myślę, że zdecydowanie nie jest aż tak źle - miłośnicy eleganckiego
                kurortu Loutraki, oprócz licznego towarzystwa, mają także: (trochę)
                białego piasku na plaży, gorące źródła, piękną promenadę, liczne
                rozrywki i najlepszą grecką wodę mineralną 'loutraki'.
                No i mnóstwo zabytków w pobliżu, ale chyba tym nie zaśmiecają sobie
                głowy...

Pozdrawiam

bah77
                • pathfinder.1 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 12.01.09, 18:42
                  bah77 napisał:

....oprócz licznego towarzystwa, mają także: (trochę) białego piasku na plaży

hahah no fakt
                  W Paralii k./Katerini oprócz licznego towarzystwa na biały (i czysty) piasek nie
                  ma co liczyć :))
          • m.c.r Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 12.01.09, 20:32
            Kilka km na północ od tego ośrodka dla emerytów znajdujemy takie oto cudo:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,88185556,88188051.html
      • malgosia-t-13 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 13.01.09, 00:22
        A to dowody fotograficzne
        fotoforum.gazeta.pl/a/28237.html
        • pathfinder.1 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 14.01.09, 17:42
          Faktycznie - fotki robią wrażenie :))
          Może tam wpadniemy w sierpniu :))

Pzdr
    • glonia1316 Re: Gdzie zatrzymać się na Peloponezie ? 20.01.16, 23:00
      witam, mieszkam w Loutrakach ponad 20 lat. bardzo dobrze znam komfort kazdego hotelu mogę polecić. również mam mozliwośc wynajęcia domu. prosze o kontakt mailowy wakacjelutraki@hotmail.com
      lub w celu wiarygodności zapraszam na swoją stronę internetową na Fb wczasy, noclegi, organizacja pobytu Grecja/Peloponez Loutraki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka