IP: *.bb.online.no 17.04.09, 12:41
witam forumowiczów,

w tym roku w maju (8-15) wybieram się z rodzinką na Cypr (po raz
pierwszy) w związku z tym, mam mnóstwo wątpliwości. Wertuję internet
i prognozy są obiecujące, liczymy na kąpiele nie tylko słoneczne,
wyjątkowymi zmarźluchami nie jesteśmy ale czy woda pozwoli na
szaleństwo?
Co zwiedzać w okolicy?
Zna ktoś hotel Melpo Antia?
Warto wykupić jedzonko w hotelu czy ganiać po mieście? (HB dla
4osobowej rodziny w biurze kosztuje ok 1500zł na tydzień)
Jakie są przykładowe ceny w restauracjach?
Czy aquapark i inne atrakcje będą już czynne?
Kiedy zaczyna się sezon na Cyprze?
... i w ogóle podpowiedzcie coś, o czym powinniśmy wiedzieć:-)

z góry dziękuję

Obserwuj wątek
    • Gość: tamka Re: Ayia Napa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 16:40
      podłączam się do prośby szczególnie jeśli chodzi o ceny w knajpach,
      wynajem samochodu, leżaki na plaży.
      Jakiś szczególnie polecany hotel, tak żeby wszędzie było blisko.
      Dzięki
      • Gość: gość Re: Ayia Napa IP: *.chello.pl 18.04.09, 16:47
        Jak wyzywienie HB natydzien kosztuje 375 zl od osoby i jest bufet to bierzcie bo to ok 80 euro.
        Podam ceny z 2007 z Agia Napa, teraz napewno coś jest wiecej:
        -restauracja,tawerna nie najdrorzsza
        pizza duza ale nie taka wielka 8,5
        mussaka 11,1
        giros 11,1
        stek z frytkami 16,9
        piwo 0,33l 2,2
        sałatka z feta 7,9
        wino duże 16,9
        -supermarket
        woda 1,5l 1
        puszka piwa 0,33 1,2
        fanta puszka 1
        chleb maly 1,2
        wedlina ok 0,8 do 2 za 100g
        olej najlepszy/miał byc/ 11,5
        cola 1,5l 2,2
        wypożyczenie samochodu typu fiat punto /mały/to:
        34,5 1 dzień
        69 3dni
        138 tydzien
        leżaki na plazy za 2 szt +parasol+ kawa 15
        sporo darmowych przy hotelach
        Ceny podałem w euro z sierpnia 2007 na podstawie zebranych paragonów i innych karteczek. Jest jeszcze drozej gdzie indzie ,ale też jest taniej, ale nie duzo,oczywiscie mowa o restauracjach.
        • Gość: gość Re: Ayia Napa IP: *.chello.pl 18.04.09, 18:31
          Dla wubierających sie do Agia Napa znalazłem dwa adresy restauracja i bar nocny. Są to wiadomości i ceny z 2007 jeszcze podane w funtach a do euro to jest prawie x2 0,58/1
          www.flames-restaurant.com
          www.craigsbar.com
          • Gość: jedynka Re: Ayia Napa IP: *.bb.online.no 19.04.09, 01:03
            Jak zdecydowałam się na wykupienie HB, okazało się, że cena jest
            1000zł za całą czwórkę, nie wnikałam czy promocja czy pomyłka,
            zapłaciłam i mamy:) Mamy apartament z kuchnią, więc między posiłkami
            można będzie coś upichcić, jak głód dopadnie a do knajpy będzie
            daleko:-) Dziękuję bardzo za odpowiedzi i czekam na kolejne:)

• Gość: tamka Re: Ayia Napa IP: *.gprs.plus.pl 19.04.09, 10:42
              nie rozumiem HB na tydzień za 4 osoby 1tyś zł? w jaki sposób to się
              organizuje? Ja szukam wyjazdu z biura i ceny są b. wysokie, np.
              hotel 4* z HB nie ma poniżej 2500/osoba a z all ponad 3 tyś.
              Czy na Cyprze można zaryzykować hotel 3*?, jaki to standard? nie
              byłam na Cyprze ale słyszy się, że standart usług tam pozostawia
              wiele do życzenia.
              dzięki za przykładowe ceny, mam już jakiś obraz. Może ktoś poleci
              konkretny hotel w Ayia Napa.
              • grekan Re: Ayia Napa 19.04.09, 11:59
                Piere Anne z Itaki.
                • Gość: jedynka Re: Ayia Napa IP: *.bb.online.no 19.04.09, 17:26
                  My lecimy ze skandynawskiego biura a tu naprawdę często trafiają się
                  okazje:) Zapłaciłam 5000zł za 4os/tydzień, gdybym czekała na last
                  minute, mogłoby być jeszcze sporo taniej. Dla porównania we wrześniu
                  byliśmy na Majorce, tydzien w hotelu 5*, 4 osoby... za 2500zł:-) a w
                  sierpniu lecimy do Turcji za 3tys zł/4 os/4* Siedzę, wertuję oferty
                  i bukuję takie rodzynki:-)
              • Gość: jedynka Re: Ayia Napa IP: *.bb.online.no 19.04.09, 17:28
                1000zł to cena za same posiłki, za pobyt płaciliśmy już wcześniej:)
                • Gość: tamka Re: Ayia Napa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.09, 09:45
                  jestem w szoku, super są te ceny, ja rozumiem że 1 tyś to same
                  posiłki ale dla 4 osób, dla porównania z naszych biur podróży hotel
                  4* z HB kosztuje ponad 2 tyś za osobę, jak chcesz all to dopłata 800
                  zł za osobę. Może podasz w jakim biurze są te oferty ? Ciekawe czy
                  też mogłabym cos tam znaleźć.
                  • Gość: jedynka Re: Ayia Napa IP: *.bb.online.no 20.04.09, 17:28
                    Pewnie... to żadna tajemnica. Na Cypr lecimy ze Star Tour
                    (www.startour.no) To świetne biuro, w zeszłym roku byliśmy z nimi w
                    Bułgarii i Egipcie i wszystko bez zarzutu. Zero opóźnień lotów,
                    zmian hotelu. Tydzień u nich to pełne 7 dni a nie 6 czy nawet mniej,
                    jak często zdarza się w Polsce. Po powrocie fundują świetny album ze
                    zdjęciami z podróży. Inne godne polecenia biura w Norwegii to Ving,
                    Apollo. Ja przeważnie szukam ofert na wyszukiwarce www.finn.no
                    Klikasz na reise (czyli podróże) i sprawdzasz ceny. Te z last minute
                    często są poniżej 1000kr (500zł) Problem tylko dostać się do Oslo
                    ale myślę, że można to niedrogo dograć. W razie czego służę pomocą.
                    • Gość: tamka Re: Ayia Napa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 12:57
                      dzięki
                      • Gość: jedynka Re: Ayia Napa IP: *.bb.online.no 16.05.09, 18:46
                        Wróciliśmy!!!
                        Pogoda dopisała super, słońce grzało calutki tydzień. Ayia Napa
                        bardzo imprezowa, mnóstwo fajnych lokali, życie w tej miejscowości
                        tętni całą dobę. Hotel bardzo przyjemny, w samiutkim centrum (w nocy
                        słyszeliśmy wycie karaoke z conajmniej 4 klubów:))
                        Ceny nie są tak koszmarne, jak myślałam:
                        duże piwo w lokalu od 2 euro
                        drinki i koktaile od 3 euro
                        token na wesołe miasteczko 1 euro (na rózne atrakcje trzeba mieć od
                        1-4 tokenów, 15 euro niesamowita kula wystrzelana w górę)
                        zestaw obiadowy (często z przystawką i deserem) ok 10 euro (choć i
                        za 5 jedliśmy smacznego kurczaka z frytkami w knajpce koło plaży)
                        lody od 1 euro - gałka

Odwiedziliśmy Paralimni (1,5 euro bilet autobusowy), Larnakę (10
                        euro w 2 strony) i wybraliśmy się na jeep safari w góry troodos (123
                        euro 2 osoby dorosłe i 2 dzieci plus 20 euro za pyszne meze w
                        górskej tawernie)
                        Podsumowując, Cypr jest na pewno warty odwiedzenia, super klimat,
                        piękne widoki (szczególnie w górach, cudny klasztor Matki Boskiej z
                        Kykkos) bardzo sympatyczni ludzie. Jeśli chodzi o jedzenie, niełatwo
                        znaleźć dobrą restaurację, gdyż większość nastawiona jest na masową
                        turystykę. Jeśli jednak taką znajdziecie (dla mnie absolutnym hitem
                        była Limelight), przekonacie się, że Cypryjska kuchnia to prawdziwy
                        raj dla podniebienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka