Dodaj do ulubionych

Cypr-wszelkie rady proszę

IP: 62.93.43.* 15.12.03, 13:14
Cześć
Wybieram się zwiedzać Cypr już w Sylwestra i nie bardzo wiem, gdzie dokładnie
uderzyć, ani czym się kierować przy wyborze wycieczki. Nastawiam się na biuro
Open Travel. Zostało mało czasu....
Podzrawiam wszystkich ciepło
Obserwuj wątek
    • Gość: vile Re: Cypr-wszelkie rady proszę IP: 213.226.188.* 15.12.03, 16:19
      Radzilbym wybrac ktorys z hoteli w Limassol, duze miasto, wygodne polozenie
      geograficzne sprawia, iz jest to doskonala baza wypadowa dla wycieczek po
      wyspie. Jesli masz jakies konkretne pytania - z checia odpowiem.
    • misiasio Re: Cypr-wszelkie rady proszę 19.12.03, 10:46
      Cześć!
      Pytasz co jest warte zwiedzenia, czy gdzie się zatrzymać, a może co zjeść? Z
      chęcią pomogę, tylko trochę sprecyzuj swoje pytanie.
    • misiasio Re: Cypr-wszelkie rady proszę 19.12.03, 11:59
      Moim zdaniem warto jest wypożyczyć samochód na 2-3 dni. Przez ten czas
      spokojnie objedziesz całą wyspę (oczywiście bez części tureckiej). Zakupienie
      wycieczek fakultatywnych w biurze podróży to po pierwsze spory wydatek, a po
      drugie zawsze brakuje na coś czasu. Wypożyczenie samochodu na dwa dni to koszt
      około 300-400 zł (mówię o cenie w sezonie- ja byłem w lipcu), wystarczy polskie
      prawo jazdy. Nie ma zbędnych formalności. Problemem na początku może być
      jedynie ruch lewostronny, ale gwarantuję, że szybko można się przyzwyczaić. Po
      Cyprze jeździ się rewelacyjnie, drogi są w świetnym stanie (pomiędzy większymi
      miastami autostrady), nie ma kolein (chociaż temperatura o kilkanaście stopni
      wyższa niż u nas!) i jest wysoka kultura jazdy. Zależy gdzie się zatrzymasz,
      ale na pewno trzeba zwiedzić Nikozję (tu jest jedyna możliwość wejścia na
      turecką stronę Cypru), w Nikozji jeszcze: mury obronne starego miasta (kilka
      ciekawych bram), statua wolności w wydaniu cypryjskim, pomnik Makariosa (11 m),
      kilka bardzo ciekawych budynków (wystarczy zakupić dobry przewodnik). Warto
      udać się też do Woolworth Center, tu jest punkt widokowy, z którego można
      obejrzeć praktycznie całą Nikozję. Poza stolicą koniecznie trzeba pojechać w
      Góry Trodos (o tej porze roku na szczycie Olympusa może leżeć śnieg!!!) i tam
      pojechać do klasztoru Kykkos (trochę przereklamowany, ale przepych rzeczywiście
      ogromny). Widoki przepiękne (nam udało się nawet spotkać muflony), kilka
      ciekawych wodospadów (do obejrzenia przede wszystkim jedenastometrowy wodospad
      Kaledoński). Tylko droga trochę kręta, no ale to przecież góry...
      Do zwiedzenia jeszcze miasta: Pafos (z Domem Dionizosa i mozaikami z II wieku),
      Polis-Latsi (łaźnie Afrodyty), Larnaka (z kościołem św. Łazarza), Limassol (tu
      koniecznie trzeba wybrać się do jednej z winiarni i spróbować wina o nazwie
      Commandaria), Agia Napa (poza walorami turystycznymi- najpiękniejsze choć
      przeludnione plaże- znajduje się tu ciekawy klasztor). Półwysep Akamas (tu
      rzadko docierają turyści), plaża z miejscem narodzin Afodyty- Petra tou Romiou,
      świątynia Kourion (miejsce kultu m. in. Appolina). Napisałem o miejscach, które
      koniecznie trzeba zobaczyć. To oczywiście nie wyczerpuje tematu "co warto
      zwiedzić na Cyprze".
      Generalnie ceny są wyższe niż w Polsce. Jeden funt cypryjski to około 7 zł.
      Życie jest drogie, ale i Cypryjczycy są od nas zamożniejsi.
      Oczywiście językiem urzędowym jest grecki, ale na każdym kroku możemy
      porozumieć się w języku angielskim, a gdzieniegdzie nawet w rosyjskim, gorzej
      jest ze znajomością niemieckiego.
      Polecam jeszcze spróbować kilku potraw: kleftiko, souvlaki, moussaka i tavas.
      Jeżeli w czymś jeszcze mogę pomóc to czekam na pytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka