IP: *.*.*.* 30.01.02, 15:33
Pod koniec maja wybieram się na Rodos do miejscowości Kalithea. Czy ktoś z Was
już tam był i może podzielić się ze mną swoimi wrażeniami? Wiem już, że
Kalithea leży na wschodnim wybrzeżu wyspy, 6 km od miasta Rodos. Serdecznie
pozdrawiam :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: Kajka, Re: Rodos IP: 62.89.124.* 26.02.02, 14:57
    • Gość: Kajka Re: Rodos IP: 62.89.124.* 26.02.02, 15:01
      Sorry za wyslanie pustego maila.
      Osobiscie jestem zakochana w Rodos. Bylam tam kilkakrotnie, ale przez Kalithee
      tylko przejezdzalam. To mila, mala miejscowosc z mala (chyba kamienista) plaza.
      Bedac tam koniecznie pojedz do Rodos. To jedno z najpiekniejszych miast -
      zwlaszcza Mandraki i starowka. Bogate zycia nocne znajdziesz tez w Faliraki.
      Ceny taksowek sa bardzo przystepne. Rodos to kawalek prawdziwej Grecji.
      • Gość: Malgosia Re: Rodos IP: *.astercity.net 27.02.02, 09:37
        Kajka, dzięki za informacje. Już zaczęłam odliczanie do wyjazdu...zostały
        tylko 3 miesiące!
        • Gość: atina Re: Rodos IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.02, 12:50
          czesc zazdroszcze ci wyjazdu.bylam na rodos poprzedniego lata.to cudowne
          miejsce.koniecznie zajrzyj do jakiejs lokalnej tawerny.grecy kochaja polakow za
          oliego.nie zdziw sie jak deser bedzie za darmo.jesli nauczysz sie paru zwrotow
          potraktuja cie jak starego kumpla.baw sie dobrze.pozdrawiam
          • Gość: D Re: Rodos IP: 213.158.197.* 13.05.02, 11:37
            Rodos jest piekna!
            Musisz koniecznie zobaczyc stolice, ale nie wybieraj sie tam na zadna wycieczke-
            najlepiej pojechac samemu i naprawde duzo polazic. Unikaj tez obleganych
            restauracji, najlepsze jedzenie jest na Starym Miescie, gdzies gleboko, gdzie
            prawie nie docieraja turysci. Polecam wypozyczenie samochodu i wyprawde na
            poludnie, na polwysep gdzie stykaja sie dwa morza.
            • Gość: Beata Re: Rodos IP: 212.244.106.* 31.05.02, 21:12
              Rodos!!!Absolutny czad!!!!!!Polecam Genadi i Prassonisis!Cudo!!!!
              • Gość: Serapis Re: Rodos IP: *.lot.pl 01.06.02, 12:05
                Beatko,wybieram sie w lipcu na Rodos do miejscowosci Genadi.Moze opiszesz ja w
                kilku slowach.Z gory dzieki.
                • Gość: Malgosia Re: Rodos IP: *.astercity.net 11.06.02, 16:23
                  Właśnie wczoraj wróciłam z Rodos. Było super!!!!!! Na początku jednak trochę
                  byłam rozczarowana tym, że Rodos jest tak bardzo skomercializowane. To nie
                  Kreta czy Santorini, gdzie czuć i widać prawdziwą Grecję... Brakowało mi tych
                  prawdziwcyh,życzliwych Greków. Na Rodos Grecy nastawieni są na bogatych
                  turystów, których należy oskubać z pieniędzy. Ale mimo wszystko było
                  urokliwie. Mieszkałam w Kalithea, maleńkiej mieścinie z zatoczką i pięcioma
                  luksusowymi komplekasami hotelowymi (5 km od miasta Rodos). Codziennie
                  jeździliśmy do miasta Rodos, ale nie taksówką (7 Euro) tylko autobusem (1,55
                  Euro). Autobusy były klimatyzowane i kursowały praktycznie co 30 minut.
                  Przejazd trwał 15 minut. Miasto Rodos jest przeogromne. Składa się jakby z
                  dwóch części: starej i nowej. W starej części znajduje się przepiękne Stare
                  Miasto. Aby się tam dostać trzeba przejść dwa olbrzymie mury obronne z
                  fosami. Spacerować tam można godzinami. Część nowa natomiast to głównie
                  budynki publiczne (ratusz, urzędy, poczta, itp), setki elegackich sklepów
                  największych i najdroższych kreatorów mody europejskiej, restauracje, puby,
                  casyno, akwarium, kilka luksusowych hoteli stojących przy bulwarze nadmorskim
                  oraz przeogromny port jachtowy i handlowy. Rodos jest niestety drogie. Nie
                  wiem czy to dlatego, że wprowadzono Euro czy też dlatego, że jest nastawione na
                  bogatych turystów. W ubiegłym roku byłam na Krecie i ceny tam było dużo niższe.
                  Całą wyspę objęchałam w jeden dzień. Odwiedziłam przepiękne miasto Lindos z
                  Akropolem (wejście 6 Euro) i słynną Dolinę Motyli (wejście 2 Euro). Motyli
                  niestety jeszcze nie było, pojawią się dopiero 15 czerwca i będą tam do końca
                  sierpnia. Poza tym odbyłam podróż na wyspę Symi. Wszystkim polecam.
                  Przepiękna wyspa z domkami zaczepionymi na skałach (ale nie białe tylko beżowe
                  lub brązowe)i z klasztorami. Podpływając do wyspy od morza domków praktycznie
                  nie widać. Wyspa raczej przypomina bardziej Turcję niż Grecję. Dla żądnych
                  tanich zakupów informuję, że jest tam sklep wolno cłowy (Free Duty Shop) w
                  którym jest duży wybór kosmetyków i alkoholi - ceny tak jak na lotnisku w Rodos.
                  Oczywiście przez całe dwa tygodnie pogodę miałam super, może zaczynało być
                  trochę za gorąco, ale dało się jeszcze wytrzymać. Komary niestety też były.
                  Jeśli macie jakieś pytania, to chętnie odpowiem. Pozdrawiam :)))
                  • Gość: ag Re: Rodos IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.06.02, 22:38
                    Czy mogłabyś napisać coś o akwarium jeżeli oczywiście je zwiedzałaś. Czy warto
                    je zwiedzać, może coś słyszłaś. Dzięki
                    • Gość: Malgosia Re: Rodos IP: *.astercity.net 12.06.02, 11:27
                      Szczerze mówiąc koło akwarium przechodziłam kilkakrotnie ale tam nie zajrzałam.
                      Nie wiem też ile kosztuje wstęp. Sorry!
                      • Gość: Aka Re: Rodos IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 12.06.02, 22:13
                        A co mialas ze soba na te komary lub co na miejscu kupilas?
                        • Gość: Malgosia Re: Rodos IP: *.astercity.net 13.06.02, 16:31
                          Gość portalu: Aka napisał(a):

> A co mialas ze soba na te komary lub co na miejscu kupilas?

Z Polski zabrałam ze sobą Raid w sprayu i elektric. Używałam tego drugiego, gdyż
                          komary dokuczały nam głównie w nocy lub nad ranem w pokoju hotelowym.
                  • Gość: Ag Re: Rodos IP: *.waw.cdp.pl 28.06.02, 12:54
                    Rodos jest fantastycznym miejscem, wróciłam z wyspy w poniedzialek- była to
                    nasza podróż poślubna!!! I naprawde waro było wybrać to miejsce, dobrze też
                    trafiliśmy z miejscowośćią. Mieszkaliśmy w małym, sympatycznym i kameralnym
                    hotelu Virgina w Kalitei(tuż przy granicy maista Rodos). Dla nas to był raj,
                    blisko na piaszczystą plaże, blisko do miasta Rodos, ale i w smej Kalithei było
                    gdzie się napić i zjeść. Nie polecam Faliraki- typowo rozrywkowej miejscowości-
                    chyba że ktoś lubi wieczny hałas, muzyke i zabawę.
                    Rodos jest drogie i nie ma się co czarować, ze nie. I typowo "niemieckie"-
                    gdzie nie spojżysz tam Niemcy. Przez 2 tygodnie nie spotkaliśmy anie jednego
                    Polaka(!) a Gazetę Wyborcza można kupić tylko 2 miejscach w mieście:)
                    Polecam ową Doline Motyli- widziałam je i są to ćmy nie motyle, ale naprawde
                    eektowne i warte zobaczenia w takiej ilości.
                    Poza tym polecam Koskinou - typowo grecką , sliczną miejscowość, gdzie istnieje
                    zwyczaj malowania drzwi i framug okiennych na pastelowe śliczne kolory.
                    A i uwaga na napiwki, warto dać wiecej niz 10% ceny, bo można zyskać w
                    Grekach przyjaciół. Z takiego właśnie powodu traktowano nas naprawdę milo w
                    pewnym drinkbarze, gdzie oprócz nas gośćmi byli tylko Niemcy. Znano nas po
                    imionach, a na koniec dostawaliśmy "jednego na drogę". A z jednym z kelnerów
                    utrzymujemy nadal kontakt- posyła nam przepisy na drinki:)
                • Gość: Gosia Re: Rodos do Serapisa o Genadi IP: *.cmdik.pan.pl 13.06.02, 12:47
                  Gratuluję wyboru, ja spedziłam w zeszlym roku 2 tygodnie mając bazę w Genadi :)
                  To urocze miasteczko, spokojne, ciche (choć z tego co wiem są też glośne
                  dyskoteki, ale osobiście nie bylam). Plaża żwirowa, morze słone ale cieplutkie.
                  Polecam gorąco Hotel Ambelia, ładny, kameralny, z miłą obslugą, fajnym basenem
                  i ziołami, które niesamowicie pachną wieczorem. Do wyboru kilka tawern z
                  greckim i włoskim (pizza jest wszędzie o zgrozo) żarciem, wszędzie dogadasz się
                  po angielsku, w większych tawernach mają menu po polsku. Z Genadi kursują
                  autobusy, w zasadzie można się dostać w każdą część wyspy. Chociaż oczywiście
                  najwygodniej jest wypożyczyć samochód albo skuter.
                  Tyle mi przychodzi do głowy...jeśli masz konkretne pytania...pisz. Pozdrawiam
                  • Gość: Malgosia Re: Rodos do Serapisa o Genadi IP: *.astercity.net 13.06.02, 16:34
                    Gosiu, bardzo dziękuję za Twoje informacje, ale ja już wróciłam z Rodos i jak
                    zauważysz powyżej napisałam o swoich wrażeniach i pobycie powyżej.
                    Pozdrawiam :)))
                    • Gość: ag Re: Rodos do Serapisa o Genadi IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 13.06.02, 23:38
                      Czy zwiedzałaś może Epta Piges (siedem źródeł). Podobno mozna tam dotrzeć
                      tunelem i jest tam 7 strumieni zasilających sztuczne jezioro.Jeżeli byłaś tam
                      proszę o kilka zdań na temat tej dolinki. Ja wybieram się na Rodos w niedzielę
                      ( 16.06.02)i zbieram jak najwięcej informacji co można zobaczyć i czy warto.
                      Będę na wybrzeżu wschodnim - Kalithea.A czy warto wybrać się do klasztoru w
                      zatoce Tsambika? dzięki i pozdrawiam.
                  • Gość: Serapis Re: Rodos do Serapisa o Genadi IP: *.lot.pl 14.06.02, 08:45
                    Gosiu,serdecznie dziekuje za wiadomosci.Akurat sie wybieram do tego
                    hotelu,ktory polecalas.Mam nadzieje ze urlop bedzie bardzo udany.Jeszcze raz
                    serdecznie dziekuje za odpowiedz.:-)
              • Gość: szwedka Re: Rodos IP: *.zigzag.pl 19.08.02, 10:53
                beatko,bylas w prasonisi??czy orientujesz sie moze w cenach wypozyczania
                sprzetu do windsurfingu??ajak tam jest z samodzielnym organizowaniem noclegow??
                czy sa jakeis campingi??bede bardzo wdzieczna za info!!
    • Gość: Robert Re: Rodos IP: *.mis 03.07.02, 13:38
      Czy warto jechać z dziećmi
      • Gość: Malgosia Re: Rodos IP: *.astercity.net 03.07.02, 13:55
        Oczywiście, że możesz jechać z dziećmi. Kiedy byłam tam pod koniec maja, było
        bardzo dużo młodych małżeństw z mały dziećmi w wózeczkach, w nosidełkach itd.
        Dzieci nawet pływały z rodzicami statkami (i to takie maleńkie). Grecja jest
        bardzo przyjazna dla małych dzieci. Serdecznie pozdrawiam :)))
    • Gość: zuzu Re: Rodos IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.02, 23:16
      Zaczynam planowac urlop w drugiej polowie wrzesnia, czy Rodos nadaje sie na ten
      okres? czy moglibyscie podac przykladowe ceny na Rodos, bo slyszalam ze
      straaasznie drogo.....tym samym podciagam do gory watek o Rodos!

Czekam na info, a moze jakies inne propozycje spedzenia 2 tygodniowego urlopu?

Buziaczki

Zuzu
      • Gość: bb Re: Rodos IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 00:39
        No właśnie,ludzie jak to jest z tymi cenami na wyspach po wprowadzeniu euro -
        chodzi mi glownie o ceny hoteli.
        Dwa lata temu spalismy w trojke w pensjonacie na Karpathos za smieszne
        5000 DR,rok wczesniej na Patmos za 10 000 czyli około 30 $ - hotel klasy C.
        Czy rzeczywiście koszty tak skoczyly?
      • Gość: Malgosia Re: Rodos IP: *.astercity.net 20.08.02, 16:32
        Po wprowadzeniu Euro wyspy greckie generalnie zdrożały. Mam skalę porównawczą
        pomiędzy rokiem ubiegły (maj-Kreta) a tym (maj-Rodos). Jutro przekażę dokładne
        ceny za niektóre produkty, gdyż muszę zajrzeć do swoich notatek a mam je w
        domu. Pamiętam tylko, że za leżak z parasolem na Rodos płaciło się 2,5 Euro.
        Autobus z Kalitea do Rodos - 1,55 Euro. Najtańsze piwo - 1,10 Euro, woda
        niegazowana (1,5 l) - 0,60 Euro. W pubie lub kawiarni piwo kosztowało ok. 2,40
        Euro, tyle samo kosztował sok pomarańczowy (wyciskany). Zwykły posiłek w
        tawernie ok. 7 Euro. Co do ceny hoteli to nie mam pojęcia, gdyż ja miałam
        wykupiony hotel + dwa posiłki w Scan Holiday. Serdecznie pozdrawiam :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka