Dodaj do ulubionych

Kreta i Santorini

IP: *.mikolow.net 22.06.09, 17:58
Lecimy na Kretę i chcielibyśmy popłynąć na Santorini. Jaka jest cena takiej
wycieczki? Ile kosztuje u rezydenta a ile z lokalnego biura? Za wszelkie
dodatkowe uwagi - dziękuję.
Obserwuj wątek
    • 1talea Re: Kreta i Santorini 22.06.09, 20:08
      Witam.

Nie wiem w jakim mieście będziesz ale niedawno zakładałam podobny
      wątek i polecam linka do informacji jakie udało mi się zebrać :-)

forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?f=203&w=95674199&a=95725995
    • jacek1f odradzam 22.06.09, 21:36
      jednodniowe wycieczki. To nawet Japonczycy wiecej czasu posiwecaja na takie rzeczy.

Glownie jestes na morzu:-(

Zaplanujcie sobie sami wyjazd na dwa dni.

Inaczej kazda cena nie jest warta jednego ytakiego dnia w tamkim tempie.
      • ozlem Re: odradzam 22.06.09, 22:00
        Ja również odradzam. Ta wyspa jest warta dłuższego pobytu (nawet sporo dłuższego) i o ile nie chce się mieszkać w chatce z widokiem na kalderę, jest stosunkowo tania, gdy wyjazd organizuje się samodzielnie. Służe pomocą jakby ktoś chciał sobie taki wypad zorganizowac z Aten/Pireusu. Z Krety na pare godzin to porażka.
        • Gość: Kaja-kajak Re: odradzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 08:54
          Stanowczo polecam 2 dni na Santorini wychodzi prawie tyle samo co
          wykupiona wycieczka a santorini trzeba koniecznie zobaczyć wieczorem
          i nocą . Koszt takiej dwudniowej wyprawy to-katamaran ok 80euro w 2
          str. koszt pokoju my płaciliśmy 80 euro za pokój z widokiem na
          kaldserę a można spokojnie znaleść pokój za 40-50euro koszt wynajmu
          samochodu to ok. 40euro noi troche na jedzenie zależy gdzie
          pojdziesz ale poza wyjątkowymi "exkluziwami" to ceny jak na Krecie.
          jak jadą 2-3 osoby to koszt a 2 dni wyjdzie ci taki jak za 1 dniowa
          szalona wycieczką z biura -ok 130euro. My organizowaliśmy nasz wypad
          na Santorini przez autoway i goraco polecam taą firmę.
          • Gość: Bombi Re: odradzam IP: *.mikolow.net 23.06.09, 09:22
            Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Pokusa jest ogromna, te widoki, z
            drugiej strony ...
            Czy jakieś polskie biura organizują wakacje na Santorini? Z drugiej strony czy
            warto tam pojechać na 2 tygodnie??
            • ozlem Re: odradzam 23.06.09, 10:08
              Jakieś biura chyba organizują, bo na wakacje.pl jest trochę ofert, wiecej nie pomogę, bo wszystkie wyjazdy organizuje sama

Można na 2 tyg. bo wyspa ma wszystko czego na wakacjach potrzeba - piekne widoki, góry, zabytki i plaże w różnych kolorach (czarnym, białym i czerwonym), osobiście jednak uważam, że jeśli nie ma się zamiaru długo leżeć na plaży, to warto jest np. tydzień na Santorini połączyć z inną wyspą (np. Ios, Naxos czy Paros)- ale obawiam się, że tu polskie biura wysiadają
            • Gość: amelka Re: odradzam IP: *.tzmo.com.pl 23.06.09, 10:34
              tiu organizuje, w ramach "Cyklad a la carte" ale odradzałabym
              spęzdanie na tej surowej i cholernie gorącej wyspie więcej czasu niż
              dwa dni..
              • jacek1f nam wystarczyly 3 dni - i nigdy juz tam 23.06.09, 12:47
                nie pojade:-) Ale warto zobaczyc.
                tydzien moge sobnie wyobrazic,
                dwóch tygodni - nie.
            • Gość: mmm Re: odradzam IP: *.aster.pl 23.06.09, 15:18
              >Z drugiej strony czy warto tam pojechać na 2 tygodnie??

Jeśli jestes nastawiona na 2-tygodniowe intensywne jeżdzenie i zwiedzanie jak np. na Krecie, to nie warto, wystarczą 2-3 dni żeby objechać i to ze dwa razy. Jeśli lubisz dodatkowo plażowanie, to Santorini jest ciekawszą opcją na 2 tyg. od "oklepanych" wysp typu Kreta, Rodos, Kos i Korfu...
              • Gość: mmm Re: odradzam IP: *.aster.pl 23.06.09, 15:22
                nie dodałem - jeśli chcesz łączyć wyspy (np Santorini+Naxos, Santorini+Paros, itp) polecano mi firmę (osobiście nie korzystałem, bo Cyklady są bardzo łatwe do samodzielnego planowania)

www.greeka.com/greece/greece-island-hopping.htm
                jedyne co musisz zrobić to kupić sobie bilety na samolot do Aten, potem wszystko masz juz podane na przysłowiowym talerzu
                • very_famous Re: odradzam 23.06.09, 18:18
                  Widziałam że Grecos Holiday organizuje wyjazdy na Santorini (tydzień lub dwa), także w opcji zwiedzania kilku wysp (7+7) w tym m.in. Santorini, co jest moim zdaniem o wiele bardziej sensowne.
    • cereusfoto Re: Kreta i Santorini 23.06.09, 10:24
      Jednodniowa wycieczka zorganizowana przez biuro 125 EUR od łebka.
      Mimo wszystko WARTO. Jeśli kogoś stać na dłuższy pobyt to tylko
      pozazdrościć;)
      • ozlem Re: Kreta i Santorini 23.06.09, 10:31
        koszt wynajęcie 2-os. pokoju (ze śniadaniem) na 7 nocy na Santorini w sierpniu (we wrześniu i październiku jest sporo taniej) w miejscowościach poza Thirą i Oią (ale dobrze "skomunikowanych"), to ok. 2-2,5 tys PLN (www.booking.com) to nie wiem, czy to jest aż tak znowu drogo
        • Gość: krzywagrzywka a ja polecam:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.09, 14:17
          wlasnei wrocilam z Krety, bylam na Santorini 1 dzień, w sumie 2.30 katamaranem w jedną stronę, na miejscu 6 godz-Oia, Fira i Pyrgos, w każdym mieście od 1.5h do 2 godz, potem powrót do heraklionu znów 2.30. Koszt z biura 100euro, z itaki od rezydenta 125....uważam że warto, jest pięknie, poznalam barmana Polaka , ktory polecił mi wyspę w maju lub we wrześniu-15 euro za dobę wówczas. Wiadomo ze krótko, ale nigdy nie wiadomo czy sie jeszcze kiedyś tam wróci....świat jest taki duży!!:)
          • jacek1f 1,5 godzina na miasto??? to nawet na napicie sie 23.06.09, 15:38
            frapki, co ja mowi, na wybor taverny w oIa sposrod 43 nie strarczy:-(

Bardzo po japońsku, ale jak kto lubi. Mnie za 100 euro żal by było 6 godzin być na takiej wyspie.
            • neronka Re: 1,5 godzina na miasto??? to nawet na napicie 23.06.09, 17:42
              Jesli interesuje Cię dłuższy wyjazd na Santorini to także organizujemy takie
              wyjazdy na życzenie. Hotele na Santorini - do wyboru, lot przez Ateny z Warszawy
              lub bezpośrednio z Berlina. Wszystkie szczegóły do indywidualnych ustaleń.

Jeśli wycieczka z Krety - to 2 dniowa, koszt w lipcu to ok. 110 euro, w tym jest
              wodolot+nocleg ze śniadaniem na Santorini (pokój 2 osobowy). Jak widać pobyt 2
              dniowy jest tańszy niż wycieczka w szalonym tempie na 1 dzień z rezydentem z
              biura podrózy.
    • Gość: Piter Re: Kreta i Santorini IP: *.kwsa.pl 26.06.09, 13:18
      Jak najbardziej polecam pobyt 2 dniowy. Bilet na wodolot kupisz w każdym
      większym mieście sama. My mieszkaliśmy koło Chani, najpierw wodolot z Rethymnonu
      na Thire 45 euro, do Heraklionu na następny dzień 41 euro, hotelik 45 euro, coś
      do zjedzenia ok 20 euro, widok za zachód słońca w Oia bezcenny. Jest też fajna
      knajpka w Oia prowadzona przez polaków "Polski lokal", można się Żywca albo
      Lecha napić:) Autobusy są punktualne na wyspie i wszędzie dowiozą, można też
      autko, quada albo skuter wypożyczyć. Wyszło ok 300 euro na 2 osoby. Pozdrawiam
      • Gość: Bombi Re: Kreta i Santorini IP: *.mikolow.net 26.06.09, 15:32
        Bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.
        Decyzja podjęta ;-)) teraz tylko zostało odliczanie dni do wyjazdu.
    • paewlek Re: Kreta i Santorini 26.06.09, 17:23
      Z jakiego miasta płyną wodoloty na Santoryn.
      • neronka Re: Kreta i Santorini 26.06.09, 19:42
        z Heraklionu-indywidualnie
        z Rethymonu - we wtorki tylko wycieczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka