Gość: Bombi IP: *.mikolow.net 22.06.09, 17:58 Lecimy na Kretę i chcielibyśmy popłynąć na Santorini. Jaka jest cena takiej wycieczki? Ile kosztuje u rezydenta a ile z lokalnego biura? Za wszelkie dodatkowe uwagi - dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1talea Re: Kreta i Santorini 22.06.09, 20:08 Witam. Nie wiem w jakim mieście będziesz ale niedawno zakładałam podobny wątek i polecam linka do informacji jakie udało mi się zebrać :-) forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?f=203&w=95674199&a=95725995 Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f odradzam 22.06.09, 21:36 jednodniowe wycieczki. To nawet Japonczycy wiecej czasu posiwecaja na takie rzeczy. Glownie jestes na morzu:-( Zaplanujcie sobie sami wyjazd na dwa dni. Inaczej kazda cena nie jest warta jednego ytakiego dnia w tamkim tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: odradzam 22.06.09, 22:00 Ja również odradzam. Ta wyspa jest warta dłuższego pobytu (nawet sporo dłuższego) i o ile nie chce się mieszkać w chatce z widokiem na kalderę, jest stosunkowo tania, gdy wyjazd organizuje się samodzielnie. Służe pomocą jakby ktoś chciał sobie taki wypad zorganizowac z Aten/Pireusu. Z Krety na pare godzin to porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja-kajak Re: odradzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 08:54 Stanowczo polecam 2 dni na Santorini wychodzi prawie tyle samo co wykupiona wycieczka a santorini trzeba koniecznie zobaczyć wieczorem i nocą . Koszt takiej dwudniowej wyprawy to-katamaran ok 80euro w 2 str. koszt pokoju my płaciliśmy 80 euro za pokój z widokiem na kaldserę a można spokojnie znaleść pokój za 40-50euro koszt wynajmu samochodu to ok. 40euro noi troche na jedzenie zależy gdzie pojdziesz ale poza wyjątkowymi "exkluziwami" to ceny jak na Krecie. jak jadą 2-3 osoby to koszt a 2 dni wyjdzie ci taki jak za 1 dniowa szalona wycieczką z biura -ok 130euro. My organizowaliśmy nasz wypad na Santorini przez autoway i goraco polecam taą firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombi Re: odradzam IP: *.mikolow.net 23.06.09, 09:22 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Pokusa jest ogromna, te widoki, z drugiej strony ... Czy jakieś polskie biura organizują wakacje na Santorini? Z drugiej strony czy warto tam pojechać na 2 tygodnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: odradzam 23.06.09, 10:08 Jakieś biura chyba organizują, bo na wakacje.pl jest trochę ofert, wiecej nie pomogę, bo wszystkie wyjazdy organizuje sama Można na 2 tyg. bo wyspa ma wszystko czego na wakacjach potrzeba - piekne widoki, góry, zabytki i plaże w różnych kolorach (czarnym, białym i czerwonym), osobiście jednak uważam, że jeśli nie ma się zamiaru długo leżeć na plaży, to warto jest np. tydzień na Santorini połączyć z inną wyspą (np. Ios, Naxos czy Paros)- ale obawiam się, że tu polskie biura wysiadają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelka Re: odradzam IP: *.tzmo.com.pl 23.06.09, 10:34 tiu organizuje, w ramach "Cyklad a la carte" ale odradzałabym spęzdanie na tej surowej i cholernie gorącej wyspie więcej czasu niż dwa dni.. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nam wystarczyly 3 dni - i nigdy juz tam 23.06.09, 12:47 nie pojade:-) Ale warto zobaczyc. tydzien moge sobnie wyobrazic, dwóch tygodni - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: odradzam IP: *.aster.pl 23.06.09, 15:18 >Z drugiej strony czy warto tam pojechać na 2 tygodnie?? Jeśli jestes nastawiona na 2-tygodniowe intensywne jeżdzenie i zwiedzanie jak np. na Krecie, to nie warto, wystarczą 2-3 dni żeby objechać i to ze dwa razy. Jeśli lubisz dodatkowo plażowanie, to Santorini jest ciekawszą opcją na 2 tyg. od "oklepanych" wysp typu Kreta, Rodos, Kos i Korfu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: odradzam IP: *.aster.pl 23.06.09, 15:22 nie dodałem - jeśli chcesz łączyć wyspy (np Santorini+Naxos, Santorini+Paros, itp) polecano mi firmę (osobiście nie korzystałem, bo Cyklady są bardzo łatwe do samodzielnego planowania) www.greeka.com/greece/greece-island-hopping.htm jedyne co musisz zrobić to kupić sobie bilety na samolot do Aten, potem wszystko masz juz podane na przysłowiowym talerzu Odpowiedz Link Zgłoś
very_famous Re: odradzam 23.06.09, 18:18 Widziałam że Grecos Holiday organizuje wyjazdy na Santorini (tydzień lub dwa), także w opcji zwiedzania kilku wysp (7+7) w tym m.in. Santorini, co jest moim zdaniem o wiele bardziej sensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Kreta i Santorini 23.06.09, 10:24 Jednodniowa wycieczka zorganizowana przez biuro 125 EUR od łebka. Mimo wszystko WARTO. Jeśli kogoś stać na dłuższy pobyt to tylko pozazdrościć;) Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: Kreta i Santorini 23.06.09, 10:31 koszt wynajęcie 2-os. pokoju (ze śniadaniem) na 7 nocy na Santorini w sierpniu (we wrześniu i październiku jest sporo taniej) w miejscowościach poza Thirą i Oią (ale dobrze "skomunikowanych"), to ok. 2-2,5 tys PLN (www.booking.com) to nie wiem, czy to jest aż tak znowu drogo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzywagrzywka a ja polecam:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.09, 14:17 wlasnei wrocilam z Krety, bylam na Santorini 1 dzień, w sumie 2.30 katamaranem w jedną stronę, na miejscu 6 godz-Oia, Fira i Pyrgos, w każdym mieście od 1.5h do 2 godz, potem powrót do heraklionu znów 2.30. Koszt z biura 100euro, z itaki od rezydenta 125....uważam że warto, jest pięknie, poznalam barmana Polaka , ktory polecił mi wyspę w maju lub we wrześniu-15 euro za dobę wówczas. Wiadomo ze krótko, ale nigdy nie wiadomo czy sie jeszcze kiedyś tam wróci....świat jest taki duży!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f 1,5 godzina na miasto??? to nawet na napicie sie 23.06.09, 15:38 frapki, co ja mowi, na wybor taverny w oIa sposrod 43 nie strarczy:-( Bardzo po japońsku, ale jak kto lubi. Mnie za 100 euro żal by było 6 godzin być na takiej wyspie. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: 1,5 godzina na miasto??? to nawet na napicie 23.06.09, 17:42 Jesli interesuje Cię dłuższy wyjazd na Santorini to także organizujemy takie wyjazdy na życzenie. Hotele na Santorini - do wyboru, lot przez Ateny z Warszawy lub bezpośrednio z Berlina. Wszystkie szczegóły do indywidualnych ustaleń. Jeśli wycieczka z Krety - to 2 dniowa, koszt w lipcu to ok. 110 euro, w tym jest wodolot+nocleg ze śniadaniem na Santorini (pokój 2 osobowy). Jak widać pobyt 2 dniowy jest tańszy niż wycieczka w szalonym tempie na 1 dzień z rezydentem z biura podrózy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: Kreta i Santorini IP: *.kwsa.pl 26.06.09, 13:18 Jak najbardziej polecam pobyt 2 dniowy. Bilet na wodolot kupisz w każdym większym mieście sama. My mieszkaliśmy koło Chani, najpierw wodolot z Rethymnonu na Thire 45 euro, do Heraklionu na następny dzień 41 euro, hotelik 45 euro, coś do zjedzenia ok 20 euro, widok za zachód słońca w Oia bezcenny. Jest też fajna knajpka w Oia prowadzona przez polaków "Polski lokal", można się Żywca albo Lecha napić:) Autobusy są punktualne na wyspie i wszędzie dowiozą, można też autko, quada albo skuter wypożyczyć. Wyszło ok 300 euro na 2 osoby. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombi Re: Kreta i Santorini IP: *.mikolow.net 26.06.09, 15:32 Bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie. Decyzja podjęta ;-)) teraz tylko zostało odliczanie dni do wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
paewlek Re: Kreta i Santorini 26.06.09, 17:23 Z jakiego miasta płyną wodoloty na Santoryn. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Kreta i Santorini 26.06.09, 19:42 z Heraklionu-indywidualnie z Rethymonu - we wtorki tylko wycieczki Odpowiedz Link Zgłoś