Dodaj do ulubionych

Śmierdząca sprawa

05.07.11, 14:23
Wielu mieszańców Niemcza dba nie tylko o trawniki w swoich obejściach, ale i o kawałek zieleni, który do ich posesji przylega, wyręczając w tym uciążliwym i skomplikowanym zajęciu służby komunalne. Przypuszczam więc, że niejednemu z nich przydarzyło się to, co mi ostatnio - na wypielęgnowanym kawałku zakwitła... dorodna, dobrze uformowana psia kupa.
Rozumiem doskonale, że pies to nie kosmonauta na diecie bezresztkowej i wydalać musi. Wywołam teraz zapewne święte oburzenie właścicieli czworonogów, ale jeszcze nie widziałem takiego, który by za swoim pupilem zasuwał z torebką, czy pudełkiem i dowody dobrego karmienia psiska z trawnika usuwał. Widziałem natomiast takich, co na zwróconą uwagę reagowali awanturą i inwektywami. Ponieważ gadaniem problemu się nie załatwi, zamierzam położyć przygotowany do "strzału" aparat fotograficzny na parapecie, a ewentualnego uwiecznionego, złapanego na gorącym uczynku psa wraz z właścicielem wrzucić do netu. Mam w nosie czyjeś prawo do ochrony wizerunku, jeśli on ma w nosie moje prawo do nieosranego trawnika. Może nawet należałoby ogłosić konkurs fotograficzny?
Obserwuj wątek
    • 777kubas Re: Śmierdząca sprawa 05.07.11, 14:45
      Jestem za!
      pozdrawiam i życzę udanych łowów ;-))))))
    • oren12 Re: Śmierdząca sprawa 05.07.11, 16:19
      Owszem, prawda. Ale po co pies ma robic na własny trawnik, skoro może na czyjś. Zadbane "pańcie" zasuwają z zadbanymi pupilkami i zostawiają niezadbane tereny. Gdyby jakieś dziecko rzuciło papierek od lizaka przed dom "pańci" zostałoby zapewne zmieszane z błotem i z .....ale piesek może zas...dziecku drogę do domu. A kosic przed płotem trawnik ...grozi fekaliowym prysznicem ;(( Jestem za zdjęciami, chociażby piesków.
    • osielsko21 Re: Śmierdząca sprawa 05.07.11, 17:46
      Jak najbardziej popieram inicjatywę - z pomysłem robienia zdjęć pieskom z odpowiednim komentarzem wyszedłem na forum już zimą....("Zasrane chodniki") O dziwo stan opisywanej przeze mnie ulicy Centralnej poprawił się:-).
      A tak z drugiej strony - czy właściciele czworonogów mają pakować odchody po pieskach, kotkach w wykorzystane woreczki np. Polo, a następnie pełne wrzucać je do do ogólnych koszy? Są miasta i gminy, które inwestują w specjalne kosze, do których właściciele mogą wrzucać woreczki z odchodami swoich ulubieńców. Woreczki na odchody są rozprowadzane w urzędach miasta lub wiszą przy koszach....

Tak jednak myślę, że w przypadku naszej gminy jest to "marzenie ściętej głowy", skoro np. służby komunalne od ponad miesiąca nie mogą posprzątać wiaty za kościołem w Osielsku przy ulicy Centralnej (rozbite szkło po butelce od piwa leży już dobre 2 miesiące) lub też straż gminna nie potrafi wyegzekwować tego obowiązek od właściciela wiaty.....(mniej więcej tydzień temu w zatoczce zatrzymała się śmieciarka, wysiadł pracownik GZK w Żołedowie, coś tam porobił, wsiadł z powrotem - zerwany kosz na śmieci do połowy został pusty lub jak ktoś woli opróżniony, szkło po butelce zostało...). Wiem, że już dawno mógłbym zadzwonić do Pana Wójta z prośbą o pogonienie podległego mu towarzystwa do roboty....Przepraszam, że nie na temat....
      • oren12 Re: Śmierdząca sprawa 05.07.11, 20:12
        Dla chcącego nic trudnego. Można zabrac kupkę w cokolwiek, w zakupione nawet gdzie indziej torebki, w woreczek z "odzysku", lub zwykłą torebkę papierową, i zanieśc do własnego pojemnika na śmieci, ale "pańcie" są zapewne "brzydliwe" i rączek nie zechcą pobrudzić, wolą g....zostawic sąsiadowi pod bramą. No, a GZK oczywiście nie nadąża za cywilizacją. Są ulice, powinny byc kosze na śmieci, a te oczywiście opróżniane. Także same ulice powinny byc sprzątane, no bo koło swego domu da się zadbac, ale są takie sprawy, których mieszkańcy sami nie ogarną. A przede wszystkim w miejscach najczęściej odwiedzanych przez większośc mieszkańców: poczta, sklepy, place zabaw, szkoła, kościół, przystanki.
        • osielsko21 Re: Śmierdząca sprawa 05.07.11, 20:59
          zgadzam się, że dla chcącego nic trudnego. I w sprawie czystości i w sprawie gówien.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka