31.01.12, 12:06
Witam.
Z nastaniem większych mrozów rozpoczęło się intesywniejsze ogrzewanie domów. Jest jeszcze sporo domostw, które są opalane weglem. Stwarza się problem wysypywania popiołu. Niewielkie ilości mieszczą się w prywatnych pojemnikach, ale gdy zimno, rosną góry popiołu. Niemcz pieknieje i wysypywanie na drogę w celu zasypania dziur, już nie wchodzi w rachubę. W telewizji mówiono o gminie (wsi?), gdzie ustawiono kontener do zbiórki popiołu. Może i u nas zakład komunalny by pomyślał o czymś takim. Z pewnością mieszkańcy chętnie by skorzystali.
Pozdrawiam.:)
Obserwuj wątek
    • pokazhontaz Re: Popiół 01.02.12, 10:25
      oren12 napisał:

> Niemcz pieknieje i wysypywanie na drogę w celu zasypania dziur, już nie wchodzi w rachubę.

Tym bardziej, że nie powoduje utwardzenia - pierwszy deszcz i błoto jeszcze lepsze się robi.

> Może i u nas zakład komunalny by pomyślał o czymś takim.

Nie mam pieca, ale pomysł fajny - może udałoby się jakoś zainteresować "władnych" takim rozwiązaniem?
      • lutekwiejski Re: Popiół 01.02.12, 23:56
        Pani Sołtys ma okazję się wykazać inicjatywą . Tym bardziej że jest też radną i taki wniosek może złożyć na najbliższym spotkaniu Rady Gminy
    • lukasz1209 popiół i kasa 05.02.12, 20:32
      A jak tak sobie myślę, że czasy komuny już dawno się skończyły. Jeśli ktoś nie ma gdzie wynosić to niech sobie większy pojemnik na śmieci zamówi w zakładzie w Żołędowie lub zmieni system ogrzewania.... A nie tak od razu - niech władza postawi. I co może to jeszcze z moich podatków ma być opłacane? To może niech władza zapłaci moje rachunki za olej.....p.s. Ja, jak się śmieci nie mieściły, to zamówiłem większy pojemnik.Płacę o 8 zł więcej - tylko!
      • osielsko26 Re: popiół i kasa 05.02.12, 21:46
        Pan lukasz1209 po raz któryś podkreśla że z JEGO podatków czegoś tam nie zgadza się płacić. Może w PIT rocznym niech Pan zaznaczy że na różne społeczne inicjatywy związane z Gminą Osielsko nie zezwala Pan wydawać środków z Pana podatków.
        • lukasz1209 Szczera prawda! 06.02.12, 17:47
          Szczera prawda - jak chcesz pojemnik, to za niego zapłać, a nie tak od razu - sięgaj to "wspólnej" kieszeni - no chyba, że inicjator wraz z Osielsko 26 chcą zasponsorować (w ramach społecznej inicjatywy) koszty związane z wywozem popiołu w gminie...... (jeśli tak, to przepraszam i chylę czoła za gest). A może napisz projekt o środki unijne na wywóz popiołu w ramach np. działań proekologicznych....
          To teraz wystawianie pojemnika, żeby ktoś tam mógł sobie wysypywać popiół NA KOSZT WSZYSTKICH podatników nazywa się społeczną inicjatywą:-)? Kiedyś, to się nazywało socjalizmem. Stare powiedzenie mówi: "nie ma darmowych obiadów". p.s. Widzę, że moje wpisy są śledzone i zapamiętywane - znaczy, są wartościowe:-))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka