sant.ander 30.10.05, 10:37 Gminni urzednicy i dyrektor GZK twierdza, ze mieszkancom progi bardziej przeszkadzaja niz pomagaja. Czy ktos moglby powiedziec jak sie mieszka kolo takiego progu. Czy rzeczywiscie jest to tak uciazliwy halas. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akbk Re: Progi zwalniajace 02.11.05, 19:56 Nie odpowiem na pytanie ale temat mnie zaintrygował... Mieszkając na ul. Olimpijczyków w Niemczu mam dosyc samochodów pędzących z prędkością często przekraczającą 90 km/h. Jeśli ktoś zastanawia się czy zainstalowac progi zwalniające na nowej drodze jaka może w niedalekiej przyszłości powstanie na przytoczonej przeze mnie ulicy to... zastanowic się należy czy wogóle tą drogę budowac? Wolniej pojazdy na takiej nowej drodze nie będą się poruszac - a wręcz przeciwnie... Natomiast hałas czy dudnienie od takiego progu jest wg mnie lepsze niż pędzący samochód.. a ograniczenie samymi znakami nic tu nie da... niestety. Odpowiedz Link
lesz14 Re: Progi zwalniajace 03.11.05, 21:57 wnioskowac można o zainstalowanie progu tylko na wysokości własnej działki a nie np.sąsiada lub niezabudowanej. Czy jest to uciążliwe sasiedztwo , to zalezy od rodzaju progu.Taki zrobiony z polbruku jest w miarę wysoki, szeroki z łagodnym spadem i nie powoduje zbytniego hałasu , a spełnia swoje zadanie. Ale gmina często zakłada te najtańsze,zrobione z elementów metalowych , które powodują że przejeżdżający ma wrażenie że wjechał w dziurę , a sąsiad takiego wynalazku zawsze usłyszy że przejechał samochód.Czyli jeżeli wnioskujecie o progi , to z dokładnym określeniem , czego oczekujecie. Powodzenia w walce z urzednikami Odpowiedz Link
zacisze1 Re: Progi zwalniajace 09.11.05, 16:25 zamiast progów przecinających całą jezdnię widziałem w niemczech takie, które w przypadku gdy nikt nie jedzie z przeciwka mozna z niewielką prędkością ominąć kręcąc trochę kierownicą. z pewnością również korzystniejsze dla samochodów... Odpowiedz Link
osielsko Re: Progi zwalniajace 10.11.05, 11:32 Halas jest przy przejezdzajacym przez prog samochodzie jaki i podczas szybkiej jazdy bez progu. Jednak w tym 1 przypadku mamy obok halasu wieksze bezpieczenstwo. Poza tym, sam sposob wyprofilowania progu pozwala ograniczyc predkosc i zminimalizowac halas. Odpowiedz Link
sant.ander Re: Progi zwalniajace 10.11.05, 22:04 Jesli czyta nas ktos z wladz gminy, to prosze wybierzcie sie na ulice PILĘGNIARSKĄ w Bydgoszczy. Tam macie przyklad jak powinna wygladac droga osiedlowa. Piekna kostka i rewelacyjnie wymyslone progi. Dlugie, niskie, nie trzeba przed nimi duzo zwalniac jesli jedzie sie prawidlowo, ale juz szarza sie nie powiedzie. Halas nie przekracza akceptowalnego natezenia. Juz jestem pewien, ze progi sa dobre. Nie wiem czemu wladze gminy i ich otoczenie, jest do nich tak negatywnie nastawiona :/ Pozdrawiam Odpowiedz Link