amoremio7 28.10.08, 14:16 czy wszystkie dzieci z wpisem w książeczce zdrowia Spodziectwo muszą być poddawane operacji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia281075 Re: proszę o odpowiedz 03.11.08, 18:48 Wydaje mi się, że jest to uzależnione od stopnia wady, przy najlżejszych stopniach czasami spodziectwa się nie operuje (decyzja należy do rodziców). Najlepiej zapytać się dobrego specjalisty co on proponuje. Ja natomiast uważam, że lepiej jest dziecko zoperować, ponieważ niezoperowana wada może w przyszłości mieć bardzo negatywne skutki dla psychki naszych synów (wielkie komleksy). Jeśli lekarze zalecili synowi operacje to nie zastanawiaj się tylko zrób ją dla dobra dziecka. Pozdrawiam Kasia ( jeśli masz jakieś pytania dotyczące operacji to odpowiem - mój syn miał operacje w tym roku) Odpowiedz Link Zgłoś
agoooha Re: proszę o odpowiedz 04.11.08, 11:37 Witam, mój syn (2,5 lat) ma operację w najbliższy piatek 07.11. Bardzo proszę o info, jak poradzić sobie z cewnikiem, czy dziecko może chodzić, biegać, swobodnie siadać przez te parę dni. Mój syn siusia do nocnika i boję się, ze coś takiego bedzie mu bardzo przeszkadzać. Syn jest na tyle mały, że trudno mu to wytłumaczyc. Będę wdzieczna za wszelką pomoc Pozdrawiam Agbnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
kasia281075 Re: proszę o odpowiedz 04.11.08, 18:56 My cewnik mieliśmy obcięty (parę cm za siusiakiem rurka była obcięta, nie było worka z moczem) tzn. synek miał zakładane dwie pieluchy, pierwsza (do niej lądowała kupka)miała zrobioną dziurkę i przez nią przechodził siusiak z cewnikiem, a druga pielucha była rozmiar większa i do niej synek siusiał. U nas z cewnikiem w związku z tym nie było problemu. Zajrzyj na stronę uronef tam wszystko jest dokładnie opisane. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio7 Re: proszę o odpowiedz 05.11.08, 11:02 dziękuję za odpowiedz ,konkretnie to chodzi o mojego siostrzeńca mały ma 4 lata a siostra nie była na żadnej kontroli,niedługo wybiera się na bilans i zastanawia się co lekarz powie , nic nie wiedziała że to może być problemem , nikt jej nigdy nie mówił o żadnych kontrolach bądz zabiegach Odpowiedz Link Zgłoś
kasia281075 Re: proszę o odpowiedz 06.11.08, 19:10 Koniecznie zmobilizuj siostrę zeby poszła s synem do dobrego specjalisty. Operację trzeba zrobić dla dobra dziecka, im później tym gorzej dla dziecka, siusiak teraz przy wadzie nie rozwija się tak jak powinien i mogą być problemy. Zajrzyj na forum Uronefu, tam wszystko jest dokładnie opisane. Ja mogę Ci polecić specjalistę z Warszawy. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
agoooha Re: proszę o odpowiedz 05.11.08, 20:53 Kasiu, dziękuję za podpowiedź. Zajrzałam na forum Uronefu i znalazłam tam wiele Twoich wskazówek i przede wszystkim pocieszenie, że nie taki diabeł straszny ak go malują...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia281075 Re: proszę o odpowiedz 06.11.08, 19:06 Wszystko będzie dobrze, u mojego synka po operacji siusiak wygląda tak, jakby nigdy nie miał spodziectwa (lekarz powiedział, że w przyszłości syn może nawet nie wiedzieć, że kiedyś coś było nie tak). Trzeba tylko koniecznie pójść do dobrego specjalisty. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
agoooha Re: proszę o odpowiedz 06.11.08, 23:10 to już jutro (piatek)...Dawno się tak nie bałam o dziecko. Mam nadzieję, że synek trafi w dobre ręce. Dam znać, jak już będziemy w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
menka-s Re: proszę o odpowiedz 19.08.09, 14:23 Witam, teraz to już 9 mies po operacji!!! Jak było, proszę opisz trochę. Mnie to czeka wkrótce, w październiku. Bardzo sie boję. Nie wiem czy zdecydować się na operacje synka. Ma 6-lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebianka0 menka 19.08.09, 23:35 nam nie kazano zadnych badan wczesniej robic,a w szpitalu dzien przed operacja mial pobrana krew i mocz. Odpowiedz Link Zgłoś