Dodaj do ulubionych

Barcelona na przedłużony weekend

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 09:08
Pomożecie mi ustalić listę "must see" na dwuipółdniowe piesze zwiedzanie Barcelony? Spokojne, bez szaleństwa i ambicji zaliczenia wszystkiego?

Założenia - małych dzieci brak, bez przesady z wnętrzami muzeów (jedno na dzień max. - które?)
Obserwuj wątek
    • flisak.wislany [...] 09.09.10, 13:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • milosh247 Re: Barcelona na przedłużony weekend 09.09.10, 13:26
      A ja w przeciwieństwie do przedmówcy Ci pomogę :)

Jeśli jedziesz na dwa dni i zwiedzasz na pieszo to proponuje następujące miejsca:
      - Sagrada Familia
      - Camp Nou
      - Park Guell
      - Montjuic
      - Barri Gottic
      - Raval - to zdecydowanie bym połączył z Montjuic - u mnie tak wypadło że szedłem na pieszo z okolic Parku Ciutadela przez Raval na Montjuic - świetna wyprawa - w zasadzie przez pół miasta
      - oczywiście Rambla :)
      - Tibidado też jest super fun ale pewnie w ciągu dwóch dni się nie wyrobisz bo to dość daleko i nie po drodze
      - a jeśli chodzi o plażę (nie wiem czy Cię to też interesuje) to polecam okolice Wioski Olimpijskiej - nie pamiętam nazwy plaży ale generalnie chodzi mi o tą na wysokości Calle Marina - jest całkiem fajnie
      • Gość: kk Re: Barcelona na przedłużony weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 23:58
        Dzięki. To się jakoś tam pokrywa z moimi pomysłami wynikającymi z lektury przewodników (akurat też pojawił się wątek o przewodnikach). Tibidabo odpuszczam planowo - to jest zapewne wycieczka na cały dzień. A spacerek między Ciutadella a Montjuic wygląda na planie realistycznie. Po drodze zapewne jeszcze Akwarium, chcę porównać z lizbońskim.

Jeszcze tylko jedno pytanie:
        - ile czasu zaplanować na Parc Güell (zakładając spokojne obejrzenie tego, co należy) i czy pchać się tam na piechotę z okolic Sagrada Familia, czy czymś podjechać?
        • milosh247 Re: Barcelona na przedłużony weekend 10.09.10, 11:35
          Na Park Guell mysle ze spokojnie 3h Ci się zejdą.
          Jeśli chodzi o trasę Sagrada Familia do Park Guell to myślę że to kwestia 30 minut drogi na pieszo więc wszystko zależy od Twojego czasu i chęci :)
          • nabiegunach Re: Barcelona na przedłużony weekend 14.09.10, 20:03
            Moim zdaniem Parc Güell spokojnie można zwiedzić w godzinę, chyba że ktoś lubi delektować się nietypowymi aranżacjami florystyczno-mazaikowymi, to wtedy i cały dzień nie starczy ;) Uwaga na nisko latające papugi ;)
        • Gość: af-bcn nie piszesz co Cie/Was interesuje IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 15.09.10, 01:07
          SF - PG to okolo 2,5 km czyli 45 min + (i pod górke ?)
          moze lepiej najpierw wjechac np busem 24 do PG i ewentualnie dalej zejsc na piechote ?
          jesli chcesz zwiedzac to dobrze byc i w PG i w SF rano , chyba ze SF "tylko" z zewnatrz
          Niedaleko SF jest Hospital Sant Pau ...
          Tak ogólnie mozna dni podzielic na
          ' stare miasto i okolice (bardziej lub mniej szeroko pojete) '
          oraz
          'PG + domy Gaudiego na Passeig de Gracia + SF + ...'
          (nie piszesz kiedy jedziesz ? czy bez malych dzieci tzn z dziecmi nie-malymi ??
          ?? co Cie/Was interesuje - muzeów jest 'do wyboru do koloru' ... a 2+pól dnia mozna wypelnic bez wchodzenia dokadkolwiek do srodka )

www.tripadvisor.co.uk/Travel-g187497-c105837/Barcelona:Spain:The.Best.Sights.Of.Barcelona.html
          pozdr.
        • chicarica Re: Barcelona na przedłużony weekend 25.09.10, 12:04
          Jeśli chodzi o Parc Guell, to zdecydowanie podjechać i to do bocznej bramy (wyżej) a potem schodząc oglądać. Od SF jest zdecydowanie pod górę, nic ciekawego w sumie po drodze nie ma, najlepiej podjechać autobusem 24 do przystanku pod boczną bramą (na zakręcie, w autobusie na tablicy wyświetla się nazwa Parc Guell). Szkoda marnować siły i czas na maszerowanie pod górę, i tak nogi Cię będą bolały, ja byłam w dodatku w upalny dzień i dlatego wybrałam autobus.
          • Gość: kk Re: Barcelona na przedłużony weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 19:02
            Dzięki, właśnie o takie wskazówki mi chodziło - nie wszystko da się wyczytać z przewodników, a mając ograniczony czas chciałbym go sensownie wykorzystać.
    • Gość: Gosc Re: Barcelona na przedłużony weekend IP: *.ca-ib.com.pl 22.09.10, 11:37
      Zamiast oklepanych i przepelnionych turystami Rambli i Montjuic (fontanny i takie tam) polecam przejsc sie od ostatniej stacji Ferrocarril U7 (stacja Av.Tibidabo) w gore na Tibidabo miedzy starymi posiadlosciami, a wieczorem na drinka do Mirablau (bar z widokiem na cale miasto). Jesli potrzebujesz wiecej wrazen- to na przeciwko Mirablau jest stacja Funicularu (cos jak kolejka na Gubalowke) i mozna wjechac na sam szczyt (tam jest wiecej atrakcji). Ja wole dol only.

Pozdrawiam
      • Gość: Marres Re: Barcelona na przedłużony weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 11:52
        A ja bym olał Camp Nou, brzydkie i betonowe i poszedł do Aquarium, gdzie można przechadzać się wodnym tunelem z rekinami nad głową. A reszta miejsc jak najbardziej, super jest Casa Milla.
        • Gość: Anu Re: Barcelona na przedłużony weekend IP: *.Red-80-58-238.staticIP.rima-tde.net 22.09.10, 12:43
          i uwazajcie na kieszonkowców... sa wszedzie gdzie turysci, Barcelona to swiatowa stolica kieszonkowcow nie bez przyczyny.
    • Gość: bcn tu masz niezly zbior propozycji IP: *.61.17.95.dynamic.jazztel.es 22.09.10, 13:06
      forum-barcelona.pl
    • Gość: frida_7 Re: Barcelona na przedłużony weekend IP: *.182.1.38.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.09.10, 14:56
      oprocz wszystkiego co przemowcy napisali, bardzooo polecam spacer po dzielnicy Gracia. nie mam mapy przed soba ale z tego co pamietam chyba da sie tam dojsc pieszo z parku Guell, a jak nie to mozna podjechac metrem. Dzielnica jest przepiekna, niesamowicie urokliwa, cudne uliczki, place z kosciolami i knajpkami, gdzie mozna przysiasc i cos wypic.
      zazdroszcze wyjazdu do Barcelony:).
    • Gość: Efka Re: Barcelona na przedłużony weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 18:41
      Nie na temat, ale- uważaj na złodziei. Mnie i córce w czasie długiego weekendu w Barcelonie w Parku Ciutadella wyszarpano z rąk torebki w których miałyśmy wszystko- dokumenty, pieniądze, karty płatnicze. Spędziłysmy kilka godzin na policji w gigantycznej kolejce okradzionych ludzi oraz kilka następnych w konsulacie wyrabiając paszporty tymczasowe, aby móc wrócic do domu:((
    • Gość: KP Re: Barcelona na przedłużony weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 19:43
      najlepiej wg mnie to autobusami wycieczkowymi.Masz dwie linie,czerwoną i niebieską.W każdym miejscu można wysiąść ,zwiedzić dane miejsce i ponownie wsiąść i jechac dalej w ramach tej samej opłaty/biletu.Docierają we wszystkie warte zobaczenia miejsca.Obie linie na części trasy pokrywają się.Zresztą dostajesz mapę Barcelony w autobusie i tam dokładnie wszystko jest przedstawione oraz dostaniesz inne jakieś drobne rabaty.Koszt wydaje mi się ,że jest niewielki ,jak na cały dzień jeżdzenia.Już nie pamiętam ale wydaje mi się ,
      ze około 25 euro.Szkoda nóg i jest szybciej a zawsze czasu jest mało .Tak jeżdziłam ja z mężem a jesteśmy już emerytami.BARCELONA CUDOWNA
    • Gość: ehh i gazeta znowu propaguje sukces IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 09:34
      zamiast eksponowac watki pokazujace tragiczna prawde o zyciu w Polsce to wy dajecie na strone glowna portalu watek o weekendzie w Barcelonie, bo to niby normalne, ze ludzie lataja na weekend do Hiszpanii

• Gość: L Re: i gazeta znowu propaguje sukces IP: 194.202.236.* 23.09.10, 10:12
        A tak sie sklada ze wlasnie jade do Barcelony 7 pazdziernika na przedluzony weekend i z checia przeczytam ten watek.
      • Gość: ehh wyjasnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 10:54
        nie chce wyjsc na jakiegos nieudacznika czy frustrata ale Polska to totalnie skompromitowani politycy, brak prawdziwej niezawislosci sadow, chamstwo,m droba przestepczosc nieujmowana nawet statystykami, nieudolna policja, sprawy w sadach ciagnace sie latami, dziury w drogach, nieudolne remonty, korupcja na przetargach, praca po znajomosci, rynek pracy tragiczny dla wielu osob (nadpodaz osob z wyzszym wyksztalceniem, totalnie zly system edukacji), chory system sluzby zdrowia itp itd

a ja wstaje i widze ze na gazecie wszystko piekne i optymistyczne, kazdy zdrowy, ladny, usmiechniety, ma kase i tylko problem gdzie ja wydac, moze Barcelona, moze Paryz a moze zakupy w Nowym Jorku, wieczorem oczywiscie sushi i film na najwiekszej Plazmie prosto z Media Marktu

• insignia928 Re: wyjasnienie 23.09.10, 12:40
          ja też lecę do Barcelony 4.10.2010, i ten wątek jest dla mnie bardzo przydatny. doceniam również ostrzeżenia przedmówców o tym, żeby uważać na kieszonkowców.
          • Gość: kp złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 19:43
            złodzieje ,szczególnie przy śpiewających fontannach.Torebki przed sobą.Sami widzieliśmy z górnego tarasu jak na dole obrabiali dziewczyny co miały z tyłu torebki.Ja zawsze na wyjazdach mam paszport,większe pieniądze na szyji w zgrabnej,płaściutkiej saszetce, pod bluzką ,sukienką a podróżujemy dosyć dużo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka