Dodaj do ulubionych

Samochód w Maladze

IP: 178.218.226.* 12.04.11, 11:59
Wybieram się w czerwcu do Hiszpanii. Potrzebuje wypożyczyć samochód na lotnisku w Maladze na 2 tygodnie i nie wiem z jakiej wypożyczalni skorzystać, żeby potem nie żałowac. Czy mogłabym prosić o jakies rady ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Shaq Re: Samochód w Maladze IP: 217.111.75.* 12.04.11, 13:43
      Ja też niedługo jadę. Widzę dużo niedrogich wypożyczalni. około 100 zł na dzień już mozna wziąśc autko. Ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie?
      • Gość: Ania Re: Samochód w Maladze IP: 160.83.30.* 14.04.11, 16:54
        www.economycarrentals.com
        Polecam. Przetestowane kilka razy i zawsze bez zastrzezen.
        Zdarza sie czesto, ze wynajmujac auto przez te strone placisz mniej niz bezposrednio w tej samej wypozyczalni.
        • dodekanezowiec Re: Samochód w Maladze 14.04.11, 21:23
          Pińcet złotych za dzień w sierpniu? No nie no, to jest śmiech na sali !
          Jak patrzę na te ceny hiszpańsko - portugalskie, to tak sobie myslę, że jak to dobrze że ich na ME 2004 Grecja tak wykiwała!
          • dodekanezowiec Re: Samochód w Maladze 14.04.11, 21:27
            Ło qrde, teraz przyuważyłem, gdzie różnica i zwracam honor.
            To przy opcji "miasteczka hotelowego" czyli chodzi pewnie o te Torremolinosy, tyle wychodzi, ale z lotniska prawie dwa razy mniej, z 260 PLN.
    • bah77 Re: Samochód w Maladze... 14.04.11, 23:38
      Wypożyczyłem:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,120962091,121077411.html

...i nie żałowałem:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,120962091,122565174.html

bah77
    • Gość: jpawl Re: Samochód w Maladze IP: *.henet.pl 15.04.11, 20:32
      www.malagacar.com/
      A co mi tam, zareklamuję ;)

Rezerwacja przez stronę, b.dobry kontakt mailowy przed odlotem - pytają (po angielsku) którym lotem lądujesz na lotnisku i potem czeka na Ciebie człowiek, by zawieźć Cię do biura 500m dalej, co było dla nas o tyle dogodne, że RyanAir z Wrocławia wylądował o 1:30 w nocy...

W biurze sprawy załatwiane są w miarę szybko (trzeba mieć kartę kredytową, na debetową się krzywią). Dostałem auto oczko lepsze (Fiat Punto Evo 5-drzwi) niż rezerwowałem (Corsa 3 drzwi). Do ceny ze strony doliczają 15 EUR za odbiór samochodu po 22:00 (i tak dobrze, bo u niektórych możesz odebrać auto o 8:00 następnego dnia) oraz 28 EUR za ok 20 litrów paliwa w baku (możesz oddać z pustym bakiem, cena benzyny 95 na Repsol 1,374 EUR). W sumie zapłaciłem 148,5 EUR za tydzień (z góry).

Zrobiłem 2020 km (stan początkowy licznika 14890 był na umowie). Jak wracałem, to miałem lekkiego stresa, że przetrzepią mi auto i dowalą dopłatę za jakieś bzdety, których nie zauważyłem przy odbiorze (jak pisałem odbieraliśmy auto po 1:30 w nocy), ale na parkingu pan spytał tylko, czy ma nas podwieźć pod bramę lotniska, przebiegu (sprawdził) nawet nie skomentował, na koniec było tylko "dziękujemy, zapraszamy ponownie".

W sumie byłem/jestem bardzo mile rozczarowany. Podobną opinię o tym biurze widziałem na tripadvisor.co.uk
      • Gość: Maciek Re: Samochód w Maladze IP: *.ql.pl 28.06.11, 12:43
        Hej, ja też zamierzam wynająć auto w malagacar (napisałem do nich mail i czekam na odpowiedź, ale wolę zapytać jeszcze u kogoś kto był, widział, próbował i przeżył ;) ). Mam problem z wypełnieniem formularza rezerwacyjnego u nich na stronie. CMam lot do Malagi 15.08. a autko chciałem wziąć od 16.08 (podobnie ze zwrotem - wylot 29.08, a oddac chciałeem juz 27.08) i ten formularz dziwnie się jakoś wypełnia - przyjmuje, że daty wynajęcia auta pokrywają się z datami przylotu/odlotu. Czy możesz mi coś poradzić czy brałeś auto jak oni przykazali od dnia przylotu do dnia odlotu?
        aha, i jeszcze jedna sprawa - nie mam karty kredytowej. Da radę się z nimi dogadać jeszcze przed rezerwacją? Nie chciałbym mieć problemu już na miejscu (tu się dogadam, a w Hiszpanii każą mi się bujać). Czy za brak płatności kartą płaci się coś ekstra? Są jakieś depozyty itp?
        Pozdrawiam,
        • Gość: jpawl Re: Samochód w Maladze IP: *.henet.pl 03.07.11, 14:38
          Z datami nigdy nie miałem problemu jaki opisujesz - być może dlatego, że u mnie daty się pokrywały z przylotem/odlotem. W każdym razie możesz pytać ich mailowo o te sprawy - mi na każdego maila odpowiadali w ciągu 1-2 dni.

Co do karty kredytowej - też nie miałem. Co prawda dali mi auto, ale był to dla nich problem jak dostali do ręki debetówkę Visy. Podejrzewam, że odpuścili sobie bardziej ze względu na porę (środek nocy) i niechęć do blokowania przez nas ruchu (byliśmy pierwsi z bodajże 3-4 rodzin wypożyczających z tego lotu), więc mój przypadek nie powinien być miarodajny.
          Płaciłem za to, co opisałem w moim poprzednim mailu tylko przy odbiorze auta - potem już nie było żadnych dopłat ani depozytów.
          • Gość: Maciek Re: Samochód w Maladze IP: *.ql.pl 04.07.11, 11:03

Dzieki za odpowiedź.
            Gość z MalagaCar odpisał mi, że nie ma możliwości wypełnienia formularza on-line innymi datami niż przylotu-odlotu i taki jest też automatycznie okres wypożyczenia auta. Trochę średnio mi to odpowiada (dodatkowe 2 dni, których nie potrzebuję = jakieś 45EUR). Zastanawiam się czy nie wpisać innego numeru lotu (sprawdzę, jakie są loty do i z Malagi w pasujące mi dni - może przejdzie?).
            Co do karty - u mnie też jest debetówka Visy i MasterCard. Niby jedna jest "wypukła", ma kod CVV i w banku mówią, że "działa tak jak kredytowa" (taaaa, jasne...), ale nie jestem pewien czy zaryzykować - zwłaszcza, że nie znam hiszpańskiego i jak przyjdzie do głębszego tłumaczenia może być problem (choć z drugiej strony spodziewam się, ze obsługa coś tam mówi po angielsku?)
            Ciekaw jestem jeszcze jednej rzeczy - karta jest co prawda debetowa, ale zakupy i rezerwacje w necie już nią robiłem. W związku z tym, jeśli przyjęłoby mi rezerwację on-line i poszłaby płatność, to przecież nie mogliby się na mnie wypiąć już na miejscu, prawda?
            • Gość: jpawl Re: Samochód w Maladze IP: *.henet.pl 04.07.11, 21:55
              Z tym szukaniem lotów musisz wziąść pod uwagę, że jak podasz, że przylecisz z Wrocławia o 0:30, to oni o tej 0:30 czekają z kartką na lotnisku (sama wypożyczalnia jest jakieś 500 m od wyjścia z lotniska - dowożą Cię tam busikiem).
              Moją kartą też zapłaciłem za lot Ryanem, on-line za hotel w Torremolinos, on-line za bilety do Alhambry itd (też ma CVV), ale jak facet w wypożyczalni dostał ją do ręki to był mały zonk, który akurat w moim przypadku dobrze się skończył.
              Sama rezerwacja on-line to jest tylko rezerwacja. Umowę spisujesz na miejscu w wypożyczalni i wtedy też facet obciąża Ci kartę.
              Myślę że wszystko (termin, sposób płatności) jest kwestią dogadania - jeśli nie, to akurat w tym rejonie jest sporo wypożyczalni, które możliwe, że będą bardziej elastyczne - namiarów jest sporo np na forum Spain/Andalucia na tripadvisor.co.uk
              • Gość: Maciek Re: Samochód w Maladze IP: *.ql.pl 06.07.11, 09:21
                Chyba jednak wyrobię sobie kartę,a później z niej zrezygnuję ;) Coś trzeba będzie pokombinować, bo MalagaCar jest chyba jedną z najtańszych (z tych najpewniejszych), które można zaklepać on-line (raczej nie chciałbym ryzykować i brać auta z biegu, na miejscu). Z Wrocka na szczęście mam lot w poniedziałek, więc nie o takiej morderczej porze. Gorzej jest z powrotem, bo wylot o 6:00. I tu mam pytanie: czy w wypożyczalni chcieli od Ciebie jakiś bilet na lot do/z Malagi, aby potwierdzić info z rezerwacji auta? Bo jeżeli nie, to można wpisać dowolną datę, wyszukać numer lotu z tego dnia i ten numer wpisać, a potem być na lotnisku w hali przylotów, aby spotkać się z tym gościem od busika.

Jeszcze z nimi powalczę mailowo (raz odpowiedzieli, a na kolejnego maila już nie). Może uda się dogadać, ale jeśli znowu będą zasłaniać się "safety policy", to chyba nie będzie większego celu w dyskusjach mailowych. Poproszę ich tylko o jakieś ogólne warunki wypożyczenia i zapytam co się dzieje, gdy coś się stanie z autem - czy podstawiają zastępcze?

Wspominałeś, ze nie ma żadnych dodatkowych obciążeń i opłat. Jednym słowem płaci się za benzynę, która jest w baku, wypożyczenie + ew jakieś dodatkowe bajery i ubezpieczenia. Nie ma mowy o limitach kilometrów (mamy do zrobienia jakieś 1500-1600) i robieniu "zabezpieczeń i blokad" na karcie (na jakimś forum ktoś o tym wspominał) do momentu oddania auta?
                • Gość: jpawl Re: Samochód w Maladze IP: *.henet.pl 06.07.11, 23:56
                  W formularzu rezerwacji było pytanie o nr lotu a potem upewniali się mailowo, o której przylecę do Malagi. Nie przypominam sobie, by pytali/prosili mnie o bilety lotnicze.

Nie ma limitów km (sam zrobiłem 2200 km w niecały tydzień), ogóle warunki wypożyczenia dostaniesz w mailu 'Booking confirmation' (to był trzeci mail od nich od momentu złożenia rezerwacji). O "zabezpieczeniach i blokadach" nie wiem, być może dlatego, że nie miałem karty, chociaż trzeba przyznać, że jak sobie teraz zobaczyłem w warunkach to jest o tym wzmianka:
                  The rental must be paid in full immediately before picking up your vehicle (cash, VISA, MasterCard) - Even if payment is made in cash, a credit card will also need to be presented as warranty at the time of rental.
                  • Gość: Maciek Re: Samochód w Maladze IP: *.ql.pl 07.07.11, 11:47
                    Ok, to teraz wiem wszystko co i jak. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Po weekendzie będę klepał samochód. Chyba na wszelki wypadek wyrobię sobie tę kartę (najpierw dowiem się jakie są koszty wyrobienia i rezygnacji po 2miesiącach - jeśli nie będą za wysokie,to potraktuje je jako dodatkowy koszt wypożyczenia auta, jeśli będą za wysokie, to odpuszczę i zaryzykuję ;) )

Pozdrawiam!
                    • me_design_kaszana Re: Samochód w Maladze 07.07.11, 14:14
                      Atesa jest najlepsza, a duzo tansza od hertzow, europcarów i avisów.
                  • Gość: Maciek Re: Samochód w Maladze IP: *.ql.pl 18.07.11, 08:58
                    Hej, mam jeszcze pytanie odnośnie parkowania w Hiszpanii? tak sobie czytam o tym i dochodzę do wniosku, ze musi to być jakaś makabra. Rzeczywiście jest tak, że obrysowują auta, przepychają, zastawiają itd? Zamierzam zostawiać auto na ulicy (w niektórych miejscówkach mam darmowy parking, ale jest to towar wysoce deficytowy,a nie uśmiecha mi się zostawiać co noc na płatnych parkingach za 15-20EUR, bo to drugie tyle ile kosztuje wypożyczenie fury...) - jak znajdę miejsce, bo z tym ponoć też niezbyt różowo.
                  • Gość: Maciek Re: Samochód w Maladze IP: *.warszawa.mm.pl 07.08.11, 13:20
                    Hej, za tydzień mam wylot i zaczynam się zastanawiać czy wypożyczalnia nie powinna się już odzywać, aby upewnić się, o której przylecę do Malagi. Jak to było w Twoim przypadku? Kiedy wysyłali mail z prośbą o potwierdzenie namiarów na przylot? Pisać już do nich czy na razie czekać cierpliwie?
                    Pozdrawiam
                    Maciek
                    • Gość: jpawl Re: Samochód w Maladze IP: *.henet.pl 08.08.11, 18:29
                      Jak dostałeś od nich maila o tytule 'Booking confirmation' z warunkami wypożyczenia, numerem klienta i rezerwacji oraz datą i numerem przylotu, to następnym sygnałem z ich strony jest pan z karteczką 'malagacar.com' czekający na Ciebie na lotnisku w Maladze ;)

Jeśli nie dostałeś - prawdopodobnie nie został poprawnie zakończony proces rezerwacji.
                      • Gość: Maciek Re: Samochód w Maladze IP: *.ql.pl 31.08.11, 09:25
                        Witam,

Jestem już po wyjeździe, więc chciałem zakończyć wątek i jednocześnie podzielić się wrażeniami z wypożyczania auta w MalagaCar.com.
                        Otóż, zrobiłem tak jak planowałem, a więc wypożyczyłem auto na okres krótszy niż wynikałoby to z formularza na stronie. (dla przypomnienia - należy tam wpisać numer lotu z dnia przylotu i datę odlotu) Musiałem obejść ten wymóg, bo nie potrzebowałem auta na 14 dni tylko na 11. Wpisałem więc datę przylotu dzień później niż faktyczny przylot (sprawdziłem co w tym dniu w tych godzinach lata do Malagi - okazało się, ze np RYANAIR z Liverpoolu - i wpisałem numer tego lotu). Datę wylotu podałem o dwa dni wcześniej niż nastąpił faktyczny wylot z Malagi (nie szukałem lotu powrotnego, gdyż w formularzu nie trzeba podawać info bardziej szczegółowego niż godzina i dzień oddania auta).
                        Po przylocie zwracałem uwagę, w którym miejscu stoi gość z malagacar.com (pomarańczowa jaskrawa koszulka; ma listę osób, które danego dnia przylatują i je odbiera i dowozi do wypożyczalni) i sprawdziłem czy dzień później można się do niego podczepić wchodząc na lotnisko. Bez problemu. Żona podeszła i powiedziała, że przegapiliśmy go wychodząc z hali przylotów; sprawdził nas na liście i zaprosił do busa, którym dowiózł nas do wypożyczalni.
                        W wypożyczalni wszyscy mniej lub bardziej mówią po angielsku i nie ma najmniejszych problemów z porozumiewaniem się.
                        W moim przypadku było jeszcze trochę tłumaczenia, że nie mam numeru lotu powrotnego, bo jeszcze nie dokonałem odprawy on-line, a z rezerwacji go nie wynotowałem. Okazało się, że nie jest to zadnym problemem, a gościowi chodzi tak naprawdę o to, o której mniej więcej zwrócę auto. Kazałem wpisać okolice 14:00, żeby zmieścić się w 11-dniowym okresie wypożyczenia (patrz: sztuczki z datami i godzinami w formularzu na ich stronie), ale facet dla pewności wpisał 16-18:00, a komputer przeliczył umówioną cenę na 12 a nie na 11 dni. Dzięki temu mogłem nie spieszyć się z oddaniem, choć i tak dojechaliśmy przed 14:00.
                        Działają bardzo sprawnie i po jakiś 5-10min wyjeżdżaliśmy już zamówionym samochodem (Panda - najmniejszy jaki był; przebieg 5900km, więc nówka; dla dwóch osób w sam raz - nam nie trzeba nic większego; podstawa - klima). [uwaga: w dniu, gdy oddawaliśmy auto - sobota - były w tej wypożyczalni dzikie tłumy i myślę, że wtedy na wypożyczenie samochodu czeka się znacznie dłużej, ale uwijają się jak w ukropie, więc po max godzinie każdy wyjedzie własną gablotą]. Nie braliśmy dodatkowego ubezpieczenia (3EUR/dzień) obejmującego szyby, przebite opony i (?) zgubienie kluczy. Jeździliśmy trochę z duszą na ramieniu, ale, wg mnie, prawdopodobieństwo przebicia opony na hiszpańskiej drodze jest o wiele mniejsze niż na polskiej ;) Podstawowe ubezpieczenie zawiera wszelkie prace blacharskie (co zrozumiałem po kilku kilometrach na trasie i obserwacji poobdzieranych, porysowanych aut z poobrywanymi lusterkami). Staraliśmy się brać noclegi z parkingiem, ale kilkakrotnie parkowaliśmy na mieście i po mocnym przytuleniu się do krawężnika i pochowaniu lusterek auto było bezpieczne. Nam nic się nie stało. Auto odebraliśmy z połową baku (25EUR - i okazało się, że taniej niż na stacji benzynowej, gdzie było w zalezności od lokalizacji i dnia 1,306-1,342EUR/l; RESPOL; 95Pb). W instrukcji jest napisane, że auto "można" zwrócić z pustym bakiem. Ja źle wymierzyłem i oddałem z jakimiś 8l paliwa, ale machnąłem ręką. Kasy nie zwracają, ale z drugiej strony nie oglądają auta z lupą - wręcz przeciwnie - mam wrażenie, ze auta z najniższej klasy (Panda) są po prostu odbierane i przeparkowywane. Zdanie samochodu zajęło mniej niż 3min :)
                        Podsumowując, polecam malagacar.com. Sprawnie, szybko i przyjemnie. Miałem obawy, gdyż nigdy nie wynajmowałem auta, ale okazało się, że nie taki diabeł straszny.

Jeszcze jedna rada - zwracajcie uwagę, o której godzinie w formularzu wpisujecie oddanie auta. Ja popróbowałem kilka opcji i przy zmianie czasu o 1 godzinę potrafiło policzyć mi dodatkowy dzień wypożyczenia. Warto chyba wpisać godzinę wcześniej i mniej zapłacić, bo na miejscu i tak pada pytanie: "o której zwróci pan auto?"

Mam nadzieję, że powyższe informacje komuś się przydadzą i jednocześnie jeszcze raz dziękuję 'jpawl' za pomoc i cierpliwe odpisywanie na moje pytania i wątpliwości.

W razie jakichkolwiek pytań piszcie na forum - postaram się odpowiadać w miarę sprawnie.
                        • niebieskie.oko Re: Samochód w Maladze 31.08.11, 15:28
                          Super informacje...dla takich własnie zagląda sie na forum. Dokładnie, rzeczowo.
                          Wszystko wiemy. Planujemy Costa del Sol i intensywne zwiedzanie wypozyczonym autem. Wiele kwestii sie rozjaśniło. Dzięki.
                          • Gość: czyżyk Re: Samochód w Maladze IP: 217.153.216.* 02.09.11, 11:09
                            zawsze korzystam z tej firmy i bardzo polecam = chyba najlepsze ceny na rynku

www.argusrentals.com/
                            :)
                        • Gość: jaga Re: Samochód w Maladze IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 22:52
                          pod koniec miesiąca z rodzinką lecę do Malagi i planuję wynająć samochód właśnie w malagacar. Już od jakiegoś czasu próbuję zorientować się jakie mają ubezpieczenia. Niestety nie rozumiem czy to ubezpieczenie, które proponują pokrywa koszty szkody, którą ja spowoduję (np. podczas parkowania)Na szyby, podwozie trzeba wykupić dodatkowe ubezpieczenie- to rozumiem. Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie jak działa to ubezpieczenie
    • Gość: Piotr Re: Samochód w Maladze IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.11, 16:04
      Wróciłem 09.09.2011. Byłem 2 tygodnie. Wybrałem malagacar.com. Dostałem Renault Megane. Samochód praktycznie nowy ( przebieg 7200 km). Płatne kartą za wynajem. Drugi kierowca gratis. Transfer z lotniska do biura - busem. ( nawet o 5 rano :) ). Naprawdę polecam :).
      • Gość: sunny malagacar IP: *.Red-213-96-184.staticIP.rima-tde.net 19.09.11, 00:39
        My mamy obecnie auto z tej wypozyczalni. Klasa C1 - Seat Ibiza 1,4. bardzo slabe auto na autostradzie przy 90km/h pod górke ma bardzo ciezko przyspieszyc . Druga sprawa ze wypozyczaja tylko w dzien przylotu (trzeba podac nr lotu przy zamawianiu) mimo ze na stronie maja info ze dostarczaja za niewielka doplata w okoliczne miejsca, pisalam do nich maile czy moga dowiezc do hotelu to kategorycznie odmowili. Radze tez doplacic po 3 eur / doba za dodatkowe ubezp. bo tu jezdza i parkuja jak szalency. Jak narazie tyle uwag.
        • anula36 Re: malagacar 02.06.12, 00:51
          nasz fiacik tez bardzo slabo przyspieszal, poza tym zadnych uwag do fiirmy.
          • Gość: poortalu gość Re: malagacar IP: *.toya.net.pl 31.10.13, 15:39
            Godna polecenia wypożyczalnia, szybki odbiór auta, minimum formalności, niewygórowane ceny, auto w stanie technicznym bdb. i z niewielkim przebiegiem, nie sprawialo kłopotu.
            Ktoś kilka postów wcześniej napisał, że jeżdżą tam jak szaleńcy, ale z tym się nie zgodzę. Owszem, w wielu miejscach bywa ciasno, parkowanie "na styk", stąd pewnie dość sporo aut z mniejszymi czy większymi rysami.
            Przy oddawaniu nawet nikt na auto nie spojrzał, wzięli tylko kluczyki. Minusem jest, że po zamówieniu przez internet konkretnego auta, już na miejscu nie chcą dyskutować o zamianie na inne, z drugiej strony świadczy to chyba o racjonalnym rozdysponowaniu "parku maszynowego", dostajesz to, co wcześniej zamawiałeś.
    • Gość: Jaś Re: Samochód w Maladze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.02.14, 18:58
      Witam, czy macie jakieś doświadczenia z malagacar.com i korzystaniem z ich samochodu w Portugalii? Nie mogę znaleźć żadnych informacji na ich stronie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka