Dodaj do ulubionych

Malaga-pogoda

IP: *.c192.msk.pl 18.05.11, 10:52
Prognozy pokazuje ,że w Polsce jest cieplej niz w Maladze. O temperaturze wody szkoda gadać. A tu zbliza sie wyjazd. Może ktos ma informacje z pierwszej reki jak to naprawde tam jest z tymi temperaturami????
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Malaga -pogoda 18.05.11, 14:49
      Pomiary co 1 h:

www.wunderground.com/global/stations/08482.html

A woda w maju tam zawsze jeszcze jest zimna.

Pzdr

bah77
    • Gość: e-tam Re: Malaga-pogoda IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 15:58
      Malaga < pogoda + średnie temperatury + temp.wody
      • Gość: sisi Re: Malaga-pogoda IP: *.c192.msk.pl 18.05.11, 19:19
        Ale ja to wszystko czytałam. Łudzę sie, że te prognozy sprawdzaja sie tak jak u nas. Np u mnie dziś miało być zachmurzenie i burze a jest niebo bez jednej chmurki. Liczyłam,że wypowie się ktoś, kto tam jest lub był. A lecę 6.06 na 2 tyg.
        • Gość: zupa Re: Malaga-pogoda IP: *.Red-80-39-241.dynamicIP.rima-tde.net 18.05.11, 19:58
          Sisi.
          Pogoda ma to do siebie, że jest zmienna.
          Ktoś, kto jest lub był w Maladze nie ma zapewne zielonego pojęcia, jaka będzie pogoda za trzy tygodnie.

Bo czy Ty, na przykład, jesteś w stanie mi powiedzieć jaka pogoda będzie w Twoim mieście szóstego czerwca?

I przede wszystkim - czy to coś zmieni? Wycieczka już zaklepana, ubrania i tak musisz wziąć na różną aurę bo -> "pogoda ma to do siebie..." patrz pierwsze zdanie.

Ciesz się wyjazdem i nie przejmuj się na wyrost pogodą. Przygotuj awaryjny plan zwiedzania na wypadek, gdyby trafiły się deszczowe dni.
          • Gość: xxx Re: Malaga-pogoda IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.05.11, 09:24
            Tu polecam -
            pogoda.onet.pl/0,4112,1238,1,1,6,miasto_klimat.html
            www.klimadiagramme.de/Europa/malaga.html
            Czyli dzień 27, noc 17, średnio 22,
            nie ma praktycznie prawa padać,
            woda zimna - raz że czerwiec, po drugie niestety Prąd Kanaryjski to sprawia.
            Wiosną nad Morzem Śródziemnym nie ma takich upałow jeszcze (typowe dla kilmatu morskiego).
            W Andaluzji są duże różnice miedzy pasem nadmorskim a w głebi lądu.
            Jak w Tarifie będzie 27, a w Sewilli 37 to nic nadzwyczajnego.
            • Gość: Kuba36 Re: Malaga-pogoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.11, 10:18
              Wszystko co powiedzieli przedmówcy - nic dodac nic ujac - moze w przyszlym roku sisi pomyslisz aby odlozyc cos ciut wiecej i polecisz w lipcu lub w sierpniu.
              Pisalem kiedys w jakims tam watku moje wczasy planuje rok (latamy w piatke trojka dzieci zona i ja) koszta przy oczywiscie ryzyku jakims tam sa duzo mniejsze jesli np bedac w benalmadena 2010 rezerwuje mieszkanie na 2011, pojawil sie rozklad lotow air berlin w pazdzierniku bukowalem bilety na lipiec 2011, auto ..tak samo wiec moze to jakies wyjscie
              ja lece po raz osmy 13 lipca...i nawet nie szukam grecji, majorki, i innych pieknych miejsc na swiecie kocham andaluzje, benalmadene costa i moja plaze la viborilla :) pozdrowienia i bedzie super zobaczysz- tam jest zawsze super
        • bah77 Re: Malaga-pogoda 19.05.11, 14:02
          > Liczyłam,że wypowie się ktoś, kto tam jest lub był.

Mogłaś napisać, że chcesz sobie poplotkować o pogodzie w Andaluzji. ;)

bah77
          • Gość: xxx Re: Malaga-pogoda IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.05.11, 15:46
            Wybrzeże śródziemnomorskie ma to do siebie, że tam pogoda od czerwca do sierpnia jest bardzo przewidywalna.
            www.wunderground.com - nie tylko prognozy ale jeszcze statystyki.
            Mozna wpisac planowanie od 6 do 20 czerwca, wyjdzie kilkanascie ostatnich lat pod rząd, przesledzic jakis dzien, np. ze 10.06. któregoś roku 2 godziny się zachmurzyło a w nocy raz na 2 tyg. była leciutka burza etc. itp. itd.
            • Gość: sisi Re: Malaga-pogoda IP: *.c192.msk.pl 19.05.11, 16:48
              Oj, chyba nie końca zostałam zrozumiana. Ja oglądam wszelkie prognozy pogody łącznie z oceną statystyczną. I może rzeczywiscie chciałam "poplotkować" z kims na temat pogody w Maladze. Bo jeśli tego samego dnia np 3 portale pokazują odmienne prognozy to nie wiadomo czego sie trzymać. Wiem,że w ub roku 26.06 w Sewilli było 47 st. To nie dla mnie, jak również wyjazd w lipcu czy sierpniu jak to ktos sugerował przy okazji radząc mi odłożyć wiecej kasy. Odłożyłam i jadę z Itaka-Galą do wybranego hotelu o zaledwie 37 pokojach ,bez animacji , dzieci itp. W ub roku byłam w czerwcu na Rodos i wieczorem wkładałam sweterek. Byłam również we wrześniu na Majorce i w pażdziernku w Turcji i nieco pechowo z pogodą trafiłam. Temperatura powietrza bardzo mi odpowiada ,natomiast łudziłam się ,że woda w morzu może bedzie cieplejsza niz zapowiadają.
              • Gość: xxx Re: Malaga-pogoda IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.05.11, 19:04
                Ale nikt chyba nie był w Twojej Vinueli - ona nie jest nad morzem, nie wiem czy nie w górach...
                wiem o co Ci chodzi - odczuwalnosc temp. tez, wiatr itp.
                Rodos zachodnie - odczucie że jest prawie zimno bo wiatr, Symi czy nawet Rodos wschodnie- ukrop, duszno.
                • Gość: sisi Re: Malaga-pogoda IP: *.c192.msk.pl 19.05.11, 20:22
                  Istotnie jest w górach, nad jeziorem zaporowym ok 15 km od morza. Myślę ,że tam będzie wyższa temperatura niż nad morzem.
                  • Gość: xxx Re: Malaga-pogoda IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.05.11, 22:59
                    on chyba więcej od morza jest, ale auto dają.
                    600 m n.p.m. to 3 stopnie w plecy, moze by klimat Granady prześledzić?
                    a na taka stronę rzuc okiem: www.tutiempo.net/
                    • Gość: sisi Re: Malaga-pogoda IP: *.c192.msk.pl 20.05.11, 09:13
                      Dzieki za stronkę. Temperatury w Granadzie-szok. To u nas jest cieplej. La Vinuela o ile wiem jest otoczona górami, bezleśnymi. Leży w niecce, więc mniejszy przewiew niż nad morzem. Zatem powinno być cieplej bo to mimo wszystko klimat podzwrotnikowy. No ale to jezioro-powinno obniżać temperature , z drugiej strony brak drzew, które zatrzymywały by wilgoć i obniżały temeraturę. Taka sobie analiza. Na miejscu okaże się. A autko faktycznie dają. Dlatego wybrałam ten hotel-kameralny, spokojny. I zamierzam pozwiedzać.
                      • Gość: mark Re: Malaga-pogoda IP: *.IHAR.man.koszalin.pl 20.05.11, 13:01
                        Jeżeli będzie słońce, a powinno być, to nad morzem jest bardziej rześko. Gdy pochmurno i nieco deszczowo to jest na odwrót. Jechałem niedawno tamtędy w stronę Malagi i w ciągu paru minut jazdy temperatura wzrosła o 6 stopni. Okolica zdecydowanie ciekawa. Najmniej atrakcyjne jest wybrzeże, chyba, ze ktoś lubi plażowanie i nic więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka