Dodaj do ulubionych

Costa del Sol fakultety

15.07.11, 18:15
Hm.... sprawa wygląda tak, że muszę wybrać ze względu na no...wiecie kasę. Wycieczki są takie:
GRANADA - wycieczka autokarowa wiodąca przez malownicze krajobrazy Andaluzji wprost do najdłużej istniejącego królestwa arabskiego w Hiszpanii - Granady. Miasto rozsławiła m. in. Alhambra z przepięknie utrzymanymi ogrodami Generalife oraz mauretańskim zespołem pałacowym (wejściówka do Alhambry w cenie wycieczki). Dodatkowo dzielnica arabska Albaicin, spacer po centrum Granady, w trakcie którego będzie można obejrzeć katedrę oraz kaplicę królewską (nie wchodzimy do środka!). Cena około 80 EUR. Dopłata do lunchu około 15 EUR.

GIBRALTAR - wycieczka autokarowa na półwysep o długości zaledwie 6 km - malutką enklawę brytyjską na Płw. Iberyjskim. W programie: makaki - małpy, które zadomowiły się na Skale Gibraltarskiej, grota San Miguel, Main Street. Wspaniały widok na Afrykę oraz strefa wolnocłowa to kolejne atuty cypla. Cena około 50 EUR.

RONDA - wycieczka autokarowa przez tereny górskie do zawieszonego w chmurach białego miasteczka - Ronda, jednego z najbardziej interesujących miast Andaluzji, przedzielonego przepaścią El Tajo i połączonego mostem kultur (można zrobić spektakularne zdjęcia z ogrodów domu Don Juana de Bosco - także w programie). Kulminacyjnym punktem zwiedzania jest najstarsza na świecie arena walki byków. Cena około 55 EUR. Dopłata do lunchu około 15 EUR.

SEWILLA - wycieczka autokarowa do stolicy Andaluzji, w programie: śnieżnobiała dzielnica Santa Cruz, jedna z największych na świecie katedr (m.in. z grobowcem Kolumba), spacer po parku Marii Ludwiki (tam w 1929 roku odbyła się wystawa iberoamerykańska), Plac Ameryki i Plac Hiszpański. Cena około 80 EUR. Dopłata do lunchu około 15 EUR.

KORDOBA - wycieczka autokarowa do stolicy średniowiecznego państwa Maurów. W programie: La Juderia wraz z synagogą, katedra-meczet, Alkazar, czyli pałac z ogrodami (wejście wliczone w koszt wycieczki). Cena około 75 EUR. Dopłata do lunchu około 15 EUR.

Poradźcie co mogę sobie darować................ a co muszę zobaczyć. Bardzo liczę na podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • karnacja Ciecia budzetowe 15.07.11, 22:27

Witaj,

Wybor w miare prosty. Jedz do Granady najpierw. Sama Alhambra zamortyzuje
      Tobie koszty wycieczki. Sewilla - koniecznie. Z wielu atrakcyjnych powodow.
      Czesc wymieniles je przy opisie wycieczki. I jezeli zdecydujesz sie szarpnac na
      trzecia - to Kordoba.

Pozostale opcje odloz na pozniej - "maniana". Z Gibraltarem na koncu listy. Jest
      szansa, ze skaly zobaczysz przy innej okazji, malpy w lokalnym ZOO a angielski
      uslyszysz w Londynie:)

Ole! - k.
      • voyager747 Re: Ciecia budzetowe 15.07.11, 23:11
        Ronda też jest fajna, jakby co :)
        • voyager747 Re: Ciecia budzetowe 15.07.11, 23:13
          a nie możesz wypożyczyć samochodu i za mniejsze pieniądze pojechać ? My byliśmy samochodem w Grenadzie, Maladze, Rondzie, Gibraltarze, Marbelli.
    • Gość: kinga.julia1 Re: Costa del Sol fakultety IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 23:45
      Też jadę na costa del sol (trzeci raz!) - na 2 tygodnie samochód dla 5 osób - 330 e. Nie kupuj wycieczek fakultatywnych, nie warto. Alahambra - warto, Sewilla - tak, Ronda - urocza, Gibraltar + mały - można. najlepsza opcja - wypozyczyć samochód na miejscu!
      • Gość: plk66 Re: Costa del Sol fakultety IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.11, 08:35
        jest tylko mały problem. Granada a właściwie Alhambra to problem biletów. A więc Alhambra to fakultet a reszta samemu ale z wiadomościami co zwiedzamy i cos na temat zwiedzanych obiektów. Żeby nie patrzeć na zabytki oczami murarza tylko historyka i artysty i estety. Pozdrawiam
        • voyager747 Re: Costa del Sol fakultety 16.07.11, 10:40
          w Alhambrze też byliśmy sami, samochodem
          • yen74 Re: Costa del Sol fakultety 17.07.11, 21:17
            Alhambra?? Przereklamowana moim zdaniem, juz piekniejsza jest Alcazaba w Maladze. Ronda koniecznie, jest przepiekna !!! Gibraltar niekoniecznie, ale Sevilla tak !!!
            • voyager747 Re: Costa del Sol fakultety 17.07.11, 21:33
              tylko Twoim, inni sądzą inaczej
              • Gość: xxx Re: Costa del Sol fakultety IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.07.11, 22:45
                nienawidzę wmawiania że Mickiewicz czy Słowacki wielkim poetą był...
                nienawidzę wmawiania że coś jest "obowiązkowe" na wakacjach...
                nienawidzę wmawiania że mam jechać w 5 osób i wypozyczać auto na 2 tygodnie (a może ja chcę poleżeć i ze 2-3 dni tylko spędzić na zwiedzaniu, tłumnie też nie lubię jexdzić etc.)
                a przechodząc do pytan innej natury - jestem miłośnikiem np. greckich wysp, wiem że Hiszpania to inne klimaty;
                zabytków nie lubię bo jako humanista historią itp. zanadto się w życiu interesowałem (a gałąź niepraktyczna i nierynkowa) przegrywam w życiu z ludźmi którzy mają konkretny fach, więc pieprzę zabytki...
                niech je zwiedzają ci, którzy cały rok robią kaskę dzieki praktycznemu podejściu do życia i zajmowaniu się np. techniką itp...
                o gustach się nie dyskutuje, a o wyborach życiowych to inne forum, więc mam pytanie -
                gdzie piękne krajobrazy na pd. Hiszpanii?
                Almunecar, Nerja, cos w tym stylu?
                A rejsy - jest cos ciekawego na tym wybrzezu ze są rejsy na jakies skaliste wybrzeza (rejs wzdluz wybrzeza) ?

• voyager747 Re: Costa del Sol fakultety 17.07.11, 23:43
                  krajobrazy też mogą się komuś podobać a drugiemu nie, tutaj też można dyskutować.
                  • voyager747 Re: Costa del Sol fakultety 17.07.11, 23:45
                    Majorka ma fajne krajobrazy moim zdaniem, zatoczki, góry, trochę skał.
    • Gość: pjan66 Re: Costa del Sol fakultety IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.11, 23:19
      Grenada i Alhambra, to moim skromnym zdaniem, numer 1. Na Gibraltar też warto się wybrać, ale nie za tą cenę. Można bez problemu dojechać autobusem do La Linea i po Gibraltarze poruszać się pieszo, dojeżdżając piętrowym autobusem do Main Street. Wyjdzie trzy razy taniej. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wypożyczenie samochodu na kilka dni i samodzielne zwiedzanie, najtańsza panda to wydatek nieco ponad 100 euro za tydzień, oszczędności mogą być znaczące, a przyjemność większa. Warto jeszcze wybrać się nad Ocean - samochodem, a nawet promem do Tangeru na jeden dzień. Trochę opisów i praktycznych informacji:

www.natemat.com.pl/podroze/kraje/hiszpania,61.html
      • Gość: cortado Alhambra IP: *.cluster-h.websense.net 18.07.11, 01:22
        Alhambra reklamowana jest od polowy XIV wieku i tak juz zostalo.
        Zmeczone i wytarte sa te polskie frazesy "przereklamowane" i
        "rozczarowanie". Dodaj cos znaczacego od siebie. Czego sie
        spodziewales - Galerii Centrum? Twoje zdanie brzmi zalosnie.

Osoba nienawidzaca xxx wklada za duzo uczycia i emocji do swojego
        zapytania. Strach takiej osobie cos doradzic. Moze odrobine luzu:)
        • yen74 Re: Alhambra 18.07.11, 07:53
          luz to ja polecam w Twoich postach. No i co, że reklamowana?? Nie ma obowiązku podobania się z tego tytułu. Jak ktos chce, niech jedzie.
          • Gość: Monika Re: Alhambra IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.11, 21:10
            Sądząc po opisach wycieczek - mówimy o biurze Rainbow Tour (ale mogę się mylić). Moje subiektywne oceny wycieczek i cen wyglądają tak: Granada zdecydowanie na TAK. Ogrody warte zobaczenia, wycieczka warta swojej ceny. Nie ukrywam, że bardzo istotną rolę odgrywa przewodnik - mój nie był najlepszy - wrażenia trochę zepsuł. Gibraltar - skorzystaliśmy z fakultetu - myślę że spokojnie można pojechać na własną rękę. Wybrzeże jest bardzo dobrze skomunikowane, transport lokalny na bardzo wysokim poziomie. Co do strefy wolnocłowej - ceny alkoholu i perfum w 2009 roku były bardzo niskie, warto zrobić tam zakupy. Trzeba tylko pamiętać że jedna osoba może przewieźć 1 litr alkoholu wysokoprocentowego i 2 litry niskoprocentowego. Ronda - cudne miasteczko, które zwiedziliśmy sami. Dojazd autobusem z Malagi (wrażenia niezapomniane, choć jazda kierowcy drogami górskimi chwilami przyprawiała o gwałtowne bicie serca) - koszt ok. 5 euro. Samo wejście na najstarszą arenę to chyba 7 euro. Moim zdaniem nie warto wydawać 55 euro na jedną osobę i wybrać się na własną rękę.
            Tyle mojej oceny - reszty nie udało mi się zobaczyć z uwagi na ograniczone możliwości. Mam nadzieję, że jeszcze tam wrócę i wtedy koniecznie Sewilla, Cordoba i Toledo.
            Zgadłam z tym Rainbow?
            • Gość: xxx powrót do sedna IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.07.11, 21:27
              Trochę prowokacyjnie z postem poprzed. wieczoru:).
              Dla mnie też Sewilla i Granada obowiązkowa ale "wewnętrznie" obowiązkowa a nie w sposób narzucony że ktoś mi powiedział, będzie pytał jak wrócę i mam się z tego spowiadać czy byłem :).
              Nie tylko krajobrazy ale i architektura mi się podoba.
              Jednak serio pytałem o krajobrazy- czy Hiszpania jest krajem pólnocnym że wsyzscy tam jadą zwiedzać jak jakiś Sztokholm? :)
              Jedzie taki oglądać 2 tyg. Kordoby i Kadyksy, do wody nie wejdzie nawet i nie wie czy ciepła + wróci blady...
              Choć taki co czarny wróci a nic nie zobaczył też mnie wqrza...
              Powracając do wycieczek - nie ma rejsów ciekawych?
              Maroko da radę do 60 euro? bo drożej to się to nie opłaca.
              Aha, w Maroku można się obkupić tanio w wyroby skórzane (w Tunezji taniutko było - torebki, teczki)?

A alternatywne wycieczki - co polecacie, może Melilla
              • Gość: xxx Re: powrót do sedna IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.07.11, 21:30
                aha, no i do sedna też -
                z lokalnych biur Sewilla czy Kordoba za ok. 50 e/os. wyjdzie?
                niestety mało ludziów coś jeździ (choc moze stety ma to tez zalety ze mało rodaków).
                Polak piaty raz pojedzie do Turcji bo za tę samą cenę co HB na Costa del Sol ma all.inc.
                Żarcie i picie ważniejsze od wrażeń, od chęci zmiany, poznania czegoś nowego.
                • voyager747 Re: powrót do sedna 18.07.11, 21:50
                  czy ja wiem ? też byłem 5 razy w Turcji, ale zawsze zwiedzamy coś innego, bo w Turcji jest masa fajnych miejsc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka