Gość: lukas IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.11, 23:37 Właśnie wróciłem z tego cudnego miasta. 11 dni Barcelona plus wycieczki - Sitges - Calella. Służę info. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Darek Re: Barcelona na gorąco... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.11, 08:28 To może jakieś wprowadzenie... Bo przecież dojechałeś na stopa do Francji a potem pociągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Girl Re: Barcelona na gorąco... IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.07.11, 14:35 Jakie ceny za noclegi i jedzenie? Co warto zobaczyc,gdzie pojsc? Jechales autem? Ile zaplaciles za autostrady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Barcelona na gorąco... IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.11, 14:45 Girl - ceny różnorodne - w sklepach podobnie jak u nas. Jeśli chodzi o knajpy to polecam jakieś katalońskie cervecerie czy też cafeterie poza centrum. Obiad w knajpie - do 10 euro - plato del dia, a jak zamowisz jakies tapasy to nawet mniej. W centrum na rambli 2 a nawet 3 razy tyle. Ja spałem w hostelu melon district marina - to jest dzielnica sant marti - blisko do plaży - 15 min piechotką, do centrum tyle samo. 65 euro za dwójkę. Rezerwacje robiłem na budgetplaces.com, basen na 12 pietrze - cudeńko. Leciałem do barcy rajanerem wiec nie wiem jak z autostradami - do tanich chyba jednak nie należą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Girl Re: Barcelona na gorąco... IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.07.11, 14:50 Lukas, a ile placiles za lot? I jak pozniej sie dostales do hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Girl Re: Barcelona na gorąco... IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.07.11, 14:55 A my jedziemy w ciemno? Czy nie jestesmy zbyt optymistyczni ? Waham sie ciagle czy to dobry pomysl autem do Hiszpani i w dodatku w ciemno i na poczatku sierpnia? Nocleg 65 euro tani? Mowiono mi, ze Hiszpania jest tansza jeszcze jak Chorwacja, ale w Chor placilam 30 euro przy samej plazy, fakt ze w malym miasteczku ale takie lubie. Szukalabym raczej w poblizu Barcelony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Barcelona na gorąco... IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.11, 16:14 Za lot z Wrocławia płaciłem około 450 zł/os - na miesiąc przed odlotem (wtedy w rajanie opłaca się najbardziej). Hiszpania nie jest droga - Barcelona niestety tak. Tak mi się wydaje, że w ciemno to Barcelony to ciut ryzykowne i niepewne - ale jeśli lubisz przygody to czemu nie:) W pobliżu Barcelony jest wiele miejscowości "plażowych" ale po ile tam noclegi to już nie wiem - czy tańsze jakoś znacząco - szczególnie w sierpniu - mało prawdopodobne ale może i tak - spróbujcie. Wszystko zależy co chcecie robić - jeśli w grę wchodzi też plażowanie to rzeczywiście może coś poza Barcą - ja też tak planowałem. Kolejka na północ Katalonii jeździ co 20 minut i mija wszytskie te miejscowości. Pytałaś o zwiedzanie - no w B, jest mnóstwo miejsc do zwiedzania - na pewno Sagrada wstep 12 euro ale serio WARTO.Cała dzielnica gotic z kościołami i katedrą (po 17-stej wstep wolny). montjiuc i fontanny - ja byłem sceptyczny bo nie lubię takich fiest ale robi to wrażenie - szczególnie jak f.mercurcy śpiewa barcelonę:) (wstęp wolny - od czw do niedzieli chyba), ramble i catalunyje zobaczyć i uciekać bo jest tam milion ludzi. Do domow Gaudiego wstepy od 14 do 18 euro chyba - kolejki długie wiec to sobie zostawiliśmy na następny raz, park gaudiego plus widoki na całe miasto - koniecznie - wstęp wolny. Plaże w Barcy rożne - najfajniejsza chyba bogatell - inne dość brudne ale morze fajne. Na plaże to jednak lepiej poza B. Metro - bilet T10 na 10 przejazdów 8,25. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrid Re: Barcelona na gorąco... IP: *.play-internet.pl 21.07.11, 18:20 W Barcelonie noclegi są baardzo drogie w porównaniu z innymi hiszpańskimi miastami. Przykładowo - w Barcelonie za pókój bez łazienki w hostelu płaciłam tyle, ile w Madrycie za luksusowy pokój w hotelu 4*. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Barcelona na gorąco... 21.07.11, 19:45 Gość portalu: Astrid napisał(a): > Przykładowo - w Barcelonie za pókój bez łazienki w hostelu płaciłam tyle, > ile w Madrycie za luksusowy pokój w hotelu 4*. A konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Barcelona na gorąco... IP: *.146.104.173.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.07.11, 22:10 Co do noclegu w Barcelonie.... mieszkałam 3 noce w apartamencie 2-osobowym z kuchnią, 10 min. od Sagrady i 20 pieszo od Rambli, warunki ok, za 165 euro, więc uważam, że to nie jest drogo w porównaniu z podobnym standardem w innych europejskich miastach. Wróciłam wczoraj :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Barcelona na gorąco... IP: *.centertel.pl 21.07.11, 23:00 No trzeba szukać a się znajdzie. Na pewno Barcelona jest jednym z droższych jeśli nie najdroższym z hiszpańskich miast. Noclegi np. w Andaluzji są o 1/3 tańsze. Jedzenie też. No ale cóż - warto te pieniądze wydać. To w koncu Barcelona a nie Ustka. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpenat Re: Barcelona na gorąco... 22.07.11, 13:17 Zerknijcie na www.noclegi-barcelona.pl. Ja przez tą stronkę juz parę razy znajdowalam nocleg u sympatycznych Polaków (ale również w polecanym przez nich mieszkanku znajomego Argentyńczyka) i zawsze było super! Czysto, tanio (50EUR za dwuosobowy pokój w sezonie!), świetne lokalizacje, ich pomoc na miejscu no i z możliwością korzystania z kuchni, co nieraz oszczędziło nam zbytnich wydatków. Naprawdę polecam taka opcję!!! Poza tym zakochana jestem w Barcelonie, klimacie tamtejszych uliczek, przepysznym jedzeniu i tym hiszpańskim (katalońskim) luuuuzie. Bawcie się pysznie! Jeśli macie jakieś pytania, to z chęcią odpowiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Barcelona na gorąco... IP: *.135.221.87.dynamic.jazztel.es 25.07.11, 18:37 Czy moglaby mi pani przeslac numer do tych Polakow? Jestem wlasnie w Barcelonie, mielismy zarezerwowane mieszkanie przez stronke loquo.com, niestety na miejscu okazalo sie, ze nie moga nas przyjac... :/ Jestesmy grupa 5 osobowa i z tego co wyczytalam na forum wynajmuja oni tez mieszkania dla wiekszych grup. Zalezy nam bardzo na czasie, w zwiazku z tym prosilabym o przeslanie jakiegos numeru kontaktowego do nich. Moj email: nina.koonsek@wp.pl Z gory bardzo dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af-bcn poszukaj na forum Agata, lub Blazej,Agata i Blazej IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 25.07.11, 19:01 loozik(na)gmail.com rooms.bcn ... + na str noclegi-barcelona.pl jest Kontakt btw nina.koonsek wp.pl nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
anetka1267 Re: Barcelona na gorąco... 27.07.11, 11:41 witam jestem nowa na tym forum za rok z przyjaciółmi (6 osób + dziecko 10 lat) chcemy zwiedzić barcelone zastanawiamy sie czy korzystać z wykupionej wycieczki czy samemu. natknełam sie na interhomy i tym podobne czy jest ktoś kto korzystał z ich usług w tym roku?? proszę o porade i opinię, i koszty mniej więcej co i ile, z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Barcelona na gorąco... IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 17:47 Witam, zależy jak lubicie zwiedzać. Barcelona jest do ogarnięcia poza tym są takie specjalne busy rozwożące po miejscach turystycznych więc nie powinni być problemu zwiedzać samemu. Jeśli jesteście większą ekipą to proponuje właśnie wynająć sobie jakiś apartament na wybrzeżu (to z moich wyliczeń wypada najtaniej) i robić sobie wycieczki do Barcelony - kolejka do wszystkich kurortów kursuje bardzo często. Wtedy można połączyć fajne plażowanie ze zwiedzaniem.Poza tym zorganizowany wypad do Barcelony wyjdzie was znacznie drożej. Ale kto co lubi:) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
anetka1267 Re: Barcelona na gorąco... 28.07.11, 09:51 zastanawiamy sie tez nad samolotem a samochodem jak to może nas kosztować koszty benzyny no i autostrady podobno są drogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Barcelona na gorąco... IP: 195.205.178.* 29.07.11, 13:30 No musicie to sobie przeliczyć. Ja (wcześniej już pisałem) za bilet na miesiąc przed wylotem rajanerem z wro do girony zapłaciłem 500 zł. To chyba najtańsza opcja z Polski do Barcy. samochodem - jakimś większym bardziej się wam pewnie opłaci. Z tym, że taka podróż to około 20 godzin. Samolotem 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Barcelona na gorąco... IP: *.play-internet.pl 30.07.11, 18:29 Przelot Gdańsk - Barcelona El Prat za 100,00 zł Barcelona El Prat - Gdańsk za 66E Wizzair Wspomnienia : Ładne zabytki, smród z kanalizacji, dużo turystów, dużo złodziei. Dwa dni i dwa spotkania z nimi. Niestety te pierwsze (przy magicznych fontannach ) to strata ponad 280 E. Drugie na stacji Sants. To zauważyłem i nie straciłem kolejnej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Barcelona na gorąco... IP: 195.205.178.* 31.07.11, 08:41 A ja nie poczułem żadnego smrodu z kanalizacji, nie widziałem tez nawet złodziei żadnych choć przed wyjazdem naczytałem się o nich sporo. Z drugiej strony rzeczywiście nigdy nie nosiłem ze sobą większej kasy. A przy fontannach najłatwiej to chyba najłatwiej paść ofiarą kradzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Barcelona na gorąco... IP: 195.116.20.* 01.08.11, 09:45 Ja we wrzesniu płaciłam za samolot Poznania wizzair 124 w jedną i 159(chyba) w drugą, niestety bagaż mnie dobił i bilet koło 505 zł już z opłatami. Samochodem to jednak daleko, pamietam jak autokarem jeżdziło się 2 dni:-) Ale po drodze możecie też nocować i coś zwiedzić, więc jak kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
anetka1267 Re: Barcelona na gorąco... 09.08.11, 21:50 witam a jaki jest koszt wynajęcia samochodu tam na miejscu taki zwykły piecio osobowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Barcelona na gorąco... IP: *.INTELINK.pl 02.09.11, 14:59 Witam! 1) Gdzie kupić bilet na barcelonabus z barcelony do girony tzn. jadę tym o 3 nad ranem i nie wiem czy kupić u kierowcy, czy dzień wcześniej gdzieś w budce? 2) Jaką plażę w Barcelonie lub okolicy polecacie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwy_0 Re: Barcelona na gorąco... 02.09.11, 15:11 > 1) Gdzie kupić bilet na barcelonabus z barcelony do girony tzn. jadę tym o 3 na > d ranem i nie wiem czy kupić u kierowcy, czy dzień wcześniej gdzieś w budce? Tych busów jest parę, więc nie wiem o który Ci chodzi, na pewno u kierowcy kupisz, jest też taki co zatrzymuje się na Estacio Nord i wtedy można kupić w kasach itd., > 2) Jaką plażę w Barcelonie lub okolicy polecacie? Zdecydowanie za BCN - Sitges, dojazd pociągiem z pl. Catalunya bilet 3 zony Jak wolisz bardzo szeroki to wtedy Castelldelfels, ten sam pociąg tylko 1 zona. plaża w BCN a w szczególności Barceloneta to żadna przyjemność, choć na pewno znajdzie się wiele osób, które będą przeczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af-bcn bus: Bar-na <> GRO w kasie dworca Nord IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 02.09.11, 17:46 1 bilet na bus: Bar-na <> GRO w kasie dworca Nord, chyba tylko za gotówkę (kierowca nie sprzedaje), Jesli przyjeżdasz z GRO i na mniej niż 30 dni to kup od razu powrotny. (domyslam się że nie chodzi o miasto G w nocy) 2 nie mam zdania, słyszałem że nowe plaże MarBella i dalej od centrum są mniej zatłoczone, jest tez tam plaża naturystów pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: bus: Bar-na <> GRO w kasie dworca Nor IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 23:06 Jeśli chodzi o plaże to te w Barcelonie są różne choć nie są złe. Ja zwiedziłem wszystkie i najlepsza jest chyba bogatell. NIe za dużo ludzi, spokojna i w miare czysta. Z innymi różnie bywa - oczywiście najbardziej zatłoczone są w weekendy. Poza Barca byłem w Sitges - dość fajna plaża choć zatłoczona i waska i w Calelli - tam było bardzo fajnie i spokojniej. Plaż w okolicach Bracy jest mnóstwo. Kolejka przez kilkadziesiąt kilometrów jeździ wzdłuż nich...można podziwiać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: bus: Bar-na <> GRO w kasie dworca Nor IP: 212.122.217.* 07.09.11, 15:49 Dziękuję za info. Z Girony tylko odlatuję, więc chodzi mi tylko o biler BCN - Girona. Jechałem już takim autobusem, ale wtedy miałem bilet w dwie strony, więc nie musiałem się martwić. Z tego co pamiętam to o 3:00 nad ranem nie było tam nic pootwierane. Nie wiem, czy tych busów jest kilka, wiem że ten akurat startował z dworca Nord prosto na lotnisko. Reasumując: u kierowcy nie kupię, budki pozamykane, więc kupić dzień wcześniej na ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af-bcn dzie wczeniej - bilet na bus Bar-na <> GRO IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 08.09.11, 00:34 najbezpieczniej kupić wcześniej w kasie w okolicy stanowiska 28, "za rogiem" i na 1m piętrze. (nie wiem czy jest otwarta gdy inne są zamknięte) [innego połączenia nie ma] nmzc :) a Gość portalu: Sławek napisał(a): > Dziękuję za info. Z Girony tylko odlatuję, więc chodzi mi tylko o biler BCN - G > irona. Jechałem już takim autobusem, ale wtedy miałem bilet w dwie strony, więc > nie musiałem się martwić. Z tego co pamiętam to o 3:00 nad ranem nie było tam > nic pootwierane. Nie wiem, czy tych busów jest kilka, wiem że ten akurat starto > wał z dworca Nord prosto na lotnisko. Reasumując: u kierowcy nie kupię, budki p > ozamykane, więc kupić dzień wcześniej na ?? Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwy_0 Re: bus: Bar-na <> GRO w kasie dworca Nor 08.09.11, 08:40 > Z tego co pamiętam to o 3:00 nad ranem nie było tam Przeważnie staram się mieć wcześniej, ale było też tak, że kupowałem u kierowcy, jak widać trochę się zmieniło. Dworzec Nord jest zamykany o pólnocy (wszyscy są wypraszani) i o 3 w nocy na pewno nic tam nie kupisz (chyba, że napoje z automatu lub piwo w długo czynnej knajpce po drugiej stronie ulicy). Odpowiedz Link Zgłoś