Dodaj do ulubionych

Majorka w górach-samodzielnie-odpowiem

18.05.12, 13:20

Witam wszytskich, własnie wróciłam z Majorki, z samodzielnie organizowanego wyjazdu-a ponieważ często korzystam z wiadomości na tym forum, również chetnie podziele się z Wami moimi informacjami.

Wyjazd-samodzielny na 6 dni, przelot: Ryanair Poznań-Palma, wynajety samochód-przejechane 800 km, głowny obszar eksploracji: zachodnia część wyspy, nocleg - w kamiennym wynajętym domku w Estellencs (naprawde małej wioseczce).
Obserwuj wątek
    • tex666 Re: Majorka w górach-samodzielnie-odpowiem 29.05.12, 09:20
      Na początek powiedz ile Cię to kosztowało? Też myślałem nad taką formą pobytu ale do końca nie wiem czy w porównaniu do hotelu cenowo wychodzi jakoś szczególnie taniej?
      • manganna Re: Majorka w górach-samodzielnie-odpowiem 29.05.12, 15:05
        Witam,
        przelot 217 zł Poznań-Palma Ryanair (bagażpodręczny 10 kg-ale jak dla mnie w zupełności wystarcza)

Kamieniczka w Estellencs 380 euro:4 osoby (6dni)
        Samochód Ford fiesta 7 dni +pełne ubezp+ pełen bak 186 euro:4 os. (7dni)

Na osobę wyszło niecałe 1200 zł, śniadania i kolacje we wlasnym zakresie -zakupy w supermarketach lub na ryneczkach (wspólna kasa, wspólne posiłki), Menu del dia do 10 euro na obiad-taki budżet był założony. I rzeczywiście takie koszty podstawowe ponieślismy. Suweniry, lody i inne zachcianki nie zostały wliczone. Trudno powiedzieć, czy to dużo, czy mało.
    • Gość: gosc Re: Majorka w górach-samodzielnie-odpowiem IP: *.30.119.106.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.05.12, 09:50
      powiedz jak pogoda??
      • manganna Re: Majorka w górach-samodzielnie-odpowiem 29.05.12, 15:12
        Pogoda to było prawie całe spectrum-byliśmy 23.04.-30.04 -kilka dni chłodnych, ok. 18 C, potem upały ok.30 C-deszcz w jedno popołudnie, w noc silny wiatr (może dlatego, że byliśmy w górach). Ogólnie bylismy bardzo zadowoleni z pogody, kąpalismy się w morzu m.in. na plaży Es Trenc -woda raczej taka jak w Bałtyku, chłodna o tej porze roku, ale śmiałkowie korzystali z radością.
        • Gość: Karol Re: Majorka w górach-samodzielnie-odpowiem IP: *.tvk.torun.pl 30.05.12, 07:45
          Rozumiem, że 184 euro to cena za wynajęcie samochodu na tydzień wraz z paliwem? Czy może bez paliwa? Jeśli wraz z nim, to proszę o informację, gdzie był wynajęty samochód: czy na lotnisku, czy może w jakiejś małej wypożyczalni w innej miejscowości? Lecę na Majorkę w lipcu i chciałbym się zorientować, w jaki sposób najbardziej opłaca się wynająć auto.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
          • manganna Re: Majorka w górach-samodzielnie-odpowiem 30.05.12, 10:46
            Wypozyczałam samochód przez hispacar.com, a hispacar wspólpracuje z lokalnymi dystrybutorami-w tym wypadku: GOLDCAR (można więc tam spróbować bezpośrednio). To jest najtańsza i najpopularniejsza wypożycalnia sądząc po ilości widzianych aut na drogach.Zrobiłam rezerwację przed wyjazdem-i naprawde było warto ponieważ kolejki w każdej uswiadomiły mi, że mogłabym miec problem z wypożyczeniem samochodu bez rezerwacji. Wypożyczalnia-na lotnisku. Z pewnością jest wiele małych wypożyczalni, ale mi zależało na samochodzie od razu, ponieważ mieliśmy dojechać do Estellencs, oddalonego o 40 km. Goldcar (przynajmniej na Majorce) daje samochód od razu z pełnym bakime (dlatego do ceny wypożyczenia jest dodane paliwo), wypożyczenie auta kosztowało ok. 65 euro, ale ja dokupiłam sobie full ubezpieczenie żeby mieć spokój (drogi w górach-dość trudne).
            Acha, przeważnie jest wymagana karta kredytowa w wypożyczalniach, ale tu udało nam się zapłacić zwykłą debetówką.
            www.pisanki.pl
    • Gość: Przemek Re: Majorka w górach-samodzielnie-odpowiem IP: *.tarman.pl 30.05.12, 10:07
      Wróciłem z Majorki 2 dni temu. Byliśmy od środy do niedzieli. Przelot w dwie strony: 100 zł/osoba (Katowice-Oslo Torp 4 zł Wizzair, Oslo Torp-Palma 45 zł, Palma-Oslo Torp 45 zł, Oslo Torp-Katowice 45 zł). Wynajęcie samochodu korzystając z niedawnego grupona to ok 30 euro (od środy do niedzieli). Hotel: pokój 4-osobowy od środy do niedzieli z aneksem kuchennym: 288 zł (trzy gwiazdki, Alcudia). Ogólnie wyszło 205 zł od osoby za przelot, hotel i samochód (nie licząc paliwa i wyżywienia, ale to koszty takie jak w Polsce).
      Niedogodnością była konieczność noclegu w Norwegii, ale zakupiliśmy bilety na prom do Szwecji w cenie 1 euro od osoby i w ten sposób zabiliśmy czas.
      • Gość: Przemek Re: Majorka w górach-samodzielnie-odpowiem IP: *.tarman.pl 30.05.12, 12:15
        Sprostowanie pomyłki: Odcinek Oslo-Torp - Katowice - 4 zł ( nie 45 zł) Wizzair, Odcinki z Oslo na Majorkę i z powrotem Ryanair.
      • manganna Re: Majorka w górach-samodzielnie-odpowiem 30.05.12, 12:28
        Czyli trzeba polowac na okazje i w ten sposób mnozna tanio podróżowć. Dobrze mieć dośc elastyczny układ w pracy i zapas urlopu-to jest klucz do sukcesu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka