Dodaj do ulubionych

Cadaqués.

24.05.12, 19:58
Moze byliscie albo znacie kogos kto byl ? Bo ja jade w pazdzierniku/ listopadzie i do Figueres tez. Mam cala podroz zaplanowana, bilety kupie w lipcu.
Do Figueres dojade bez problemu TGV z Paryza, potem pojade do Barcelony to tylko 140 km.
Ale Cadaqués jest oddalone 40 km ogd Figueres i nie wiem jak tam dojechac za bardzo. Tzn podobno jakies autobusy jezdza , ponad godzine . Na razie wyszukalam ze trzy na dzien ale mam nadzieje ze czesciej...
Z Cadaqués jest taki problem ze biletow do muzeum nie mozna kupic na miejscu tylko przez net, trzeba odebrac 30 minut przed wejsciem bo inaczej sprzedadza a wpuszczaja grupy po osiem osob co godzine tak ze jak sie nie zalapie na konkretna godzine to po herbacie.
Tak sie ciesze na te wyprawe ze nie macie pojecia , nigdy nie marzylam nawet ze te magiczne miejsca zobacze !!!
Jade sama i mam juz wszystko prawie zaplanowane. Najpierw lece z Oslo do Paryza , tam mam trzy przyjaciolki i znajoma z ktorymi pobede. Potem jakies siedem godzin TGV do Figueres , nocleg , muzeum Dalego w Figures i jade do Cadaqués. Tam chce sie zatrzymac dwie noce bo to bardzo wazne dla mnie miejsce... kupie dwa bilety do domu i muzeum Dalego bo jedno zwiedzanie to tylko 40 minut...
Potem Barcelona , cztery dni . Samolot do Paryza, kilka dni Paryz i do domu.
Bilety do i z Paryza oraz Cadaqués zamowie sama. Reszte zalatwi moja paryska przyjaciolka w lipcu bo Jej bedzie latwiej z Francji.
Mam juz namiary na mily hotel w centrum Barcelony , reszta tez jakos pojdzie.
Jeszcze sporo czasu do konca pazdziernika ale chce miec wszystko wczesniej zalatwione.
Kran

Kran
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna Re: Cadaqués. IP: *.allegro.pl 25.05.12, 15:29
      Muzeum Dalego-rewelacja, kup od razu bilet na Muzeum i kolekcje bizuterii Dalego, polecam, nie będziesz zawiedziona. Wydaje mi się też, że będziesz chciała tam zostac dłużej niż 40 minut.
      Hm, jeździłam samochodem, więc niestety nie wiem jak wygląda transport lokalny, może dasz radę pożyczyć auto w wypozyczalni, naprawde warto. W poblizu o ile pamietam jest też zameczek, w którym mieszkała Gala i inne miejsca związane z Dalim.

www.pisanki.pl
      • jan.kran Re: Cadaqués. 25.05.12, 23:17
        Sa trzy miejsca.
        Figueres, najbardziej turystycz ne z muzeum bizuterii i tam mozna kupic bilety na miejscu. Nie ma ograniczenia czasu zwiedzania .
        Cadaqués , tam sie zamawia bilety przez net i wpuszczaja osiem osob na 40 minut. To dom Dalego , kolebka Jego tworczosci , do dzis mala wioska rybacka 40 km od Figueras.
        Trzecie to zamek Púbol tez niedaleko Figueras.
        Tzw. Trojca Dalego.
        Dla mnie najwazniejsze jest Cadaqués bo najwiecej motywow Jego obrazow pochodz stamtad i tam sie uksztaltowal jako malarz.
        Zamek sobie chyba odpuszcze tym razem...
        Samochodem nie jezdze ale spedze w Cadaqué sdwie noce zeby sie nie stresowac a zarazem pochodzic sciezkami Dalego...
        • lia Re: Cadaqués. 30.05.12, 22:55
          Odpuść Pubol. Po Figueres i Cadaques nie znajdziesz tam nic zapierającego dech w piersiach. Figueres jest naprawdę niesamowite i zgadzam się, że kolekcja klejnotów to mistrzostwo. Może brzmi tak sobie, ale na żywo jest cudowna! Cadaques jest urocze nawet jako samo miasteczko, więc tam warto. Pisał o nim Marquez :) Niestety nie wiem, jak tam z komunikacją publiczną - bo jedzie się tam przez pustkowie, górskimi serpentynami, wąską dróżką... Ale w sezonie na 100 proc. coś znajdziesz. Świta mi, że chyba z pobliskich kurortów jeździł tam jakiś transport - taki mini-pociąg (jak dla dzieci w Rabce ;) ), były też chyba jakieś przejażdżki motorówkami, wszystko pod szyldem Dalego. Z tym, że taka opcja na pewno byłaby droższa niż publiczny autobus.
          • jan.kran Re: Cadaqués. 31.05.12, 19:58
            Pubol odpuszcze raczej. Natomiast wlasnie ze wzgledu na dojazd z Figueres do Cadaqués planuje spedzic w tym ostatnim dwa dni zeby sie na pewno dostac do muzeum.
            Wiem ze Marquez byl w Cadaqués ale nie wiedzialam ze cos na ten temat a Marqueza przeczytalam prawie wszystko...
            • lia Marquez w Cadaqués. 08.06.12, 22:24
              Sorry, że tak późno. A propos Marqueza - w zbiorze "12 opowiadań tułaczych" jest "Tramontana" o Cadaques. Przeczytaj, zanim pojedziesz, bardzo zmienia odbiór miasteczka ;)
              • jan.kran Re: Marquez w Cadaqués. 16.11.12, 19:02
                Znalazlam te opowiadania Marqueza we wlasnej bibliotece niedawno:) Czytalam je wiele lat temu , powracam z przyjemnoscia.
                Z mojej podrozy w tym roku nic nie wyszlo bo akurat w tym czasie musialam pojechac gdzie indziej...
                Ale mysle o 2013:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka