Dodaj do ulubionych

Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony?

IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.12, 01:02
Jak szybko, sprawnie i w miarę tanio dostać się z Salou lub Tarragony do Barcelony? Czy kursują z tych miejscowości pociągi RENFE?

Dzięki za info - Silu
Obserwuj wątek
    • Gość: shirley Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.12, 09:53
      Tak, jeździ kolejka RENFE, tu masz wyszukiwarkę:
      www.renfe.com/EN/viajeros/horarios.html
      Sprawdź dokładnie, bo pociągi są droższe i tańsze - najtańsza kolejka (7,70 euro z Salou) ma trzy przystanki w Barcelonie, a droższe pociągi tylko jeden (dworzec Sants).
      Autobusem też dojedziesz, ale nie znam szczegółów - chyba dłużej to trwa. Z resztą w Salou na każdym kroku masz przystanki i ludzi, którzy udzielają informacji dotyczących autobusów i dojazdu.:)
      • rocambolesca Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony 17.06.12, 19:07
        Będę w Salou w pierwszym tygodniu lipca, jakby co, kontakt na @ gazetowego.
        • Gość: ema Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.06.12, 19:20
          wrzuc tu jak jest w Salou . Plissss ...
          • Gość: shirley Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.12, 20:13
            To typowa miejscowość turystyczna - dużo knajpek, barów i sklepów. Ma bardzo ładne plaże, a od strony Cap Salou zaczynają się klify, można iść mostem i alejkami - super. W miejscowości jest też ciągnąca się ponad kilometr promenada otoczona palmami. Niedaleko ulicy, w która skręca się idąc na stację kolejki (przy końcu promenady) są bardzo ładne kamienice, chyba są w nich restauracje. Salou jest bardzo blisko do Tarragony (polecam!), można dojechać autobusem albo pociągiem. Hmm, coś jeszcze chcecie wiedzieć?:)
            • Gość: zet Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.06.12, 21:07
              czy jest duży ruch samochodowo-motocyklowy ? Do jakiego kurortu na Costa Brava można porównać Salou jeśli znasz ?
              • Gość: shirley Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.12, 19:55
                Nie jest duży, ale ja byłam poza sezonem. Nie znam dobrze kurortów.
              • Gość: lako Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 10:53
                Nie można porównac do żadnego z kurortów na Costa Brava. Salou jest połozone w poblizu 2 miast ponad 100 tys tj. Tarragona i Reus. Ruch samochodowy w części turystycznej jest Bardzo duży lecz kierowcy jak tylko widzą przechodnia stojacego przy zebrze od razu sie zatrzymują- zdarza się też to polakom o dziwo. Nowoczesna sygnalizacja świetlna odwrotnie niz u nas pokazuje czas przejścia przez pasy pieszego. W części mieszkalnej miejscowych ruch jest mniejszy.
      • pariss1 Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony 21.08.12, 19:17
        Na jakim przystanku najlepiej w takim razie wysiąść? Możesz podać nazwy?
        • Gość: ema Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.12, 20:06
          wyjaśnij, gdzie chcesz się znaleźć...
          • pariss1 Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony 25.08.12, 20:36
            Chciałabym dojechać najpierw do Sagrady. Zorientowałam się już, że pociągi zatrzymują się najczęściej na Sants station stamtąd L5 podjadę do Sagrady.
            Ema, powiedz proszę czy taka trasa na 1 dzień jest ok? Sagrada -->Passeig de Garcia koło Batllo--->aż do Barri Gotic i do morza. Stamtąd z powrotem zieloną L3 do Sants Train. Chciałam jeszcze przed Sagradą najpierw park Guell ale tam pewnie za dużo czasu mi to zajmie wiec wolę go poświęcić na Sagradę - tym bardziej, ze nie wiem ile bede stac w kolejce po bilet.

• Gość: ema Re: Barcelona w pigułce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.08.12, 00:23
              Dobrze myślisz.Barcelona Sans koresponduje z Barcelona Estatio skąd łapiesz L5 do Sagrady. Później proponuję spacer ( blisko) Carrer de Provenca i wyjdziesz wprost na Casa Mila - sławna Pedrera.Dalej możesz wejść na Passeig de Gracia i wszelkie piękności (Casa Balto) - dalej do Placa Catalunya. Jak masz mapę to kawałek Rambla do Ronda de Sant Pere/wchodzisz na Via Laietana, która w połowie ma mała uliczke a przy niej Palau de Musica Catalana.Dalej cofasz się ociupinkę i wchodzisz do Bari Gotic.Od stacji merta Jaume nieco w bok by dojść do Museum Picassa i Basilica Santa Maria del Mar (piękny gotyk). I blisko morze.Jeśli ci bardzo zalezy bo sądzę, że mogłabyś je tym razem ominąc zważając na czas.Jeśli nie, do pomnika Kolumba i blisko do stacji metra L3 ( Drasens) albo w górę Ramblą , po drodze sławny bazar La Bukeria i Palau Guel /Placa Reial /Rambla do stacji metra L3 Liceeu do Barcelona Estatio / Barcelona Sants ( na lotnisko wejście 9) Chcąc ominąć ten labirynt mozna na lotnisko jechać Areobusem z Placa Catalunya ( sprzed domu towarowego El Corte Ingles co 10-15 min do północy. Plan to bardziej ambitny i jak na 1 dzień to dużo. Zważywszy, że coś trzeba zjeść i odpocząć, z czegoś trzeba zrezygnować i jeszcze tam kiedyś wrócić.Rzeczywiście, na Parc Guel jakbyś nie planowała - czasu zabraknie.Dużo zależy od kondycji ;) Barcelony starczy na kilka dni a w jeden to tylko jej fragmenty lub maraton...życzę spełnienia marzeń...i przy okazji napisz ;) Kiedy będziesz w Salou ?
              • pariss1 Re: Barcelona w pigułce 26.08.12, 12:06
                Dzięki Ema za wyczerpującą odpowiedź :)
                Zrobię właśnie taki spacer. Skopiowałam Twoją odp. sobie do mojego mini przewodnika ;)
                Pierwszy pociąg mam ok. 10 w Barcy a ostatni coś koło 20-21 więc chyba zdążę to obejść z dwoma małymi przystankami na jedzenie.
                Mam dwie fajne mapki pożyczone więc dam radę. Morze chciałabym tylko zobaczyć, już chodzić wzdłuż nie da rady. To długi spacer a jadę z koleżanką, która szybko chodzi więc na pewno damy radę :D A powiedz czy na tym dworcu Sants to muszę z niego wyjść gdzieś dalej i przesiadać się na metro czy to mniej więcej w tym samym budynku?

Bede w Salou od 8-15 wrzesnia. To była szybka decyzja, miał być Zakynthos. Jadę z Itaki do hotelu Calypso głównie na odpoczynek, ale już dzisiaj wiem, że wrócę do Hiszpanii nie raz. Od zawsze była moim marzeniem, ale nigdy nic z tego nie wychodziło niestety. Alhambra oprócz Sagrady jest na liście marzeń więc mam powód ;)

Pozdrawiam
                pariss
                • Gość: ema Re: Barcelona w pigułce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.08.12, 20:19
                  wow, to robisz "wypad "z Salou by wrócić z powrotem do hotelu...Super ;)
                  Podam ci krótszą trasę, by w razie jakiś potknięć czasowych mieć zapasową wersję.Po obejrzeniu Sagrady i dotarciu do Casa Mila, Casa Balto i sąsiedni Casa Amatller przy Passeig de Gracia można wsiąść do metra vis a vis :"Passeig de Gracia" - linia żółta L4 kierunek "La Pau i wysiąść na stacji "Barceloneta" skąd blisko portu lub na stacji "Jaume I" wchodząc wprost do Bari Gotic.Robisz pętlę podziwiając uliczki i domy kierując się na Muzeum Picasso. można nie zwiedzać ale obejrzeć, można wejść do muzealnego sklepu .kierując się na poł.dojdziesz do Bazyliki Santa Maria del Mar. stamtąd już bez problemów z powrotem obok stacji metra Jaume I kierując się na katedrę i okoliczne atrakcje dzielnicy ( np. Placa del Rei , Placa de Sant Jaume skad blisko na Placa Real i sławną La Rambla.Prawie vis a vis po jej przejściu w bocznej uliczce stoi Palau Guel. No i w górę La Rambla dochodząc po lewej do sławnego Mercat de la Bouqeria. Wystarczy. Obok masz Metro "Liceu" zielona linia L3 kierunek Zona Universitara. Wysiadasz na Sants Estato. Niestety, na Barcelona Sants trzeba przejść .Ta wersja chyba jest bardziej realna a w zasadzie to samo zobaczysz. Zderzenie secesyjnej Barcy Guela z czasami średniowiecza i teraźniejszością jest niesamowite.Uważajcie na kieszonkowców :( W razie watpliwości pytaj miejscowych podając konkretny cel. Pokażą kierunek. Ja Salou zobaczę dopiero w pol.października i 1 dzień przed odlotem ( latam indywidualnie) spędzę w Barcy a noc na lotnisku ;) bo lot mam raniutko ;) Napisz krótko jak odebrałaś oba miasta.Hotel wybrałaś dobry a i dobrze usytuowany. Powodzenia...
                  • pariss1 Re: Barcelona w pigułce 26.08.12, 21:54
                    Przejrzałam również tą trasę i zapisałam. Mam fajną mapę z zaznaczonymi najważniejszymi pkt więc łatwo mi to wszystko znajdować, do tego podane są linie metra.
                    Dzisiaj też patrzyłam jak to wygląda z jedzeniem i chyba najlepiej będzie jak zjemy coś w jakiejś restauracji jako "danie dnia" niż w sieci Fresco. Znalazłam też moją ulubioną kawiarnię Dunkin Donuts!!! :)
                    Na pewno napiszę po powrocie jak było. Pierwszy raz będziesz w Salou?
                    • Gość: ema Re: Barcelona w pigułce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.08.12, 19:18
                      tak.Pierwszy ale trochę mi żal, że wybrałam znów Hiszpanię . Stęskniłam się za klimatem Tunezji lub zwiedzenia Turcji.Trudno - poznam miejsce będące ostatnią białą plamą wybrzeża Katalonii. Patrząc na rozkład jazdy kolei dla siebie zauważyłam, że macie ostatni pociąg chyba o 19.30. Licząc konieczność dojazdu metrem i poszukanie numeru wejścia na perony ( pytaj w "i" - obok kas) zbyt dużo czasu nie macie :(. III wariant - ten najkrótszy będzie najlepszy. Szkoda,że chcąc zwiedzać BCN nie wybrałaś wakacji w Malgrad de Mar/ Santa Susanna. Pociągi tam co 30 min do 23-ej.i wysiada sie w samym centrum na Placa de Catalunya. No ale kiedyś też w 1 dzień z Lloret jechałam do Barcy. Oszczędzając czas jadłam tylko banany i kanapki z hotelu , które dają zamiast posiłków jako tzw."piknic" Wszędzie pieszo łącznie z Parkiem Guel i pomnikiem Kolumba.Przepłaciłam to zapaleniem żył, dokładając sobie po 2 dniach zwiedzając Monaco.Nie wierzyłam, że kiedykolwiek jeszcze tam będę. Życie jednak płata figle bo wracałam tam już na dłużej wielokrotnie - och ta secesja ;)
                      • pariss1 Re: Barcelona w pigułce 27.08.12, 21:28
                        Hola Ema!

Ostatni Express mamy 20:46 :) Szkoda tylko, że na śniadanie nie zdążymy bo od 8-ej a o tej porze to ja już chcę jechać żeby być w Barcy ok. 09:30
                        Nie żałuj wyboru. Ja jestem też fanką Turcji (Tunezji nie cierpię), ale nie byłam tam od 2008 roku. Mimo, że patrzyłam na początku na oferty do Tr na 2 tygodnie, w końcu po tak długim czasie - to wyboru Hiszpanii nie żałuję nic a nic. Nie mogę się doczekać. Turcja poczeka jeszcze trochę albo przyćmi ją Hiszpania właśnie ;)
            • motylanoga71 Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony 27.08.12, 12:34
              Bilet do sAgrada kupisz przez neta, ParcGuell mozesz rozpoczac zwidzanie idac "od gory" zamiast wspinajac sie od glownego wejscia. Mysle ze spokojnie w dzien mozesz zrobic taka trase jak pisze. Bilet do Sagrada mozesz tez kupic w automatach Caixa (jest przynajmniej jeden niedaleko Sagrada) .
              • pariss1 Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony 27.08.12, 21:30
                Motylanoga patrzyłam na te bilety do Sagrady, ale nie wiem jeszcze którego dnia pojedziemy więc kupię na miejscu. Trudno, odstoję swoje jak każdy porządny turista w Barcelonie :)
                Spróbuję ewentualnie w tych bankomatach.
    • Gość: Silu Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.12, 21:40
      Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanie - czy jest jeszcze jakieś miejsce lub miasto (poza Barceloną), które można zwiedzić podczas jednodniowej wycieczki? Zastanawiałem się nad Walencją, ale to chyba trochę za daleko, by załatwić to w ciągu jednego dnia?

Pozdrawiam,
      Silu
      • Gość: korolowa0 Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 00:08
        A czy ktos może porównać te dwa miasta Salou i Platja d'Aro?
        Mam zabookowany hotel i tu, i tu :) i szukam informacji gdzie lepiej.
        Czytałam, że w Salou dużo Rosjan, za to w Platja Anglicy, Francuzi..i Niemcy.

Dojazd z Barcelony podobny zarówno do jednego, jak i do drugiego miasta (choć zupełnie w innym kierunku). Generalnie byłabym wdzięczna za wszelkie nformacje :)

• Gość: marcinoit Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.124.208.62.dyn.user.ono.com 22.06.12, 00:35
          Salou typowe blokowisko, plaza coz ... przecietna.
          • Gość: korolowa0 Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.static.chello.pl 22.06.12, 09:52
            hmmm, blokowisko? tego nie lubie,ale są też jakieś urocze zakątki chyba?
            • Gość: zet Re:okolice Taragony IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.06.12, 18:39
              podobno tuz obok Salou jest Cambrilis, urocza dawna osada rybacka...Teraz wiele hoteli, restauracji...
              • Gość: mona Re:okolice Taragony IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 23:29
                witajcie, a czy ktoś obeznany w tych hiszpańskich stronach z transportem może mi powiedzieć ile kosztuje bile z Barcelony do Saolu, oraz z Salou na lotnisko El Part?
                i czym najlepiej jechać? pociąg, może jakieś autobusy?
                • Gość: lako Re:okolice Taragony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 10:57
                  Na lotnisko ELPRAd t-2 z Salou jeżdżą autobusy PLANA przystanki np. na rondzie EUROPA cena 13 euro!!!! Pociąg coś tam 7 euro te tańsze i z placu Katalonii autobus. Jedna i druga trasa wzdłuż wybrzeza autobus i pociąg jadą ok 1 h
    • Gość: Milena Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.06.12, 11:59
      Superpromocja do 15 lipca na wyjazdy do Hiszpanii-Costa Brava!!!!!!!!!!!!!
      wyjazdydlastudentow.pl/oferta/4/hiszpania.html
      • Gość: melon Re: Jak dojechać z Salou i Tarragony do Barcelony IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.08.12, 20:34
        widać, że robisz wszystko, by nałapać turystów zanim biuro upadnie...W każdym wątku - Milena....Myślisz, że ktoś sie na takie nachalne reklamy jeszcze nabierze ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka