Dodaj do ulubionych

Majorka-co warto zobaczyc

IP: *.as13285.net 03.05.13, 15:51
wybieramy sie w dwie pary , kazda z dzieckiem (3.5 i 5.5 lat) na Majorke pod koniec maja.
chcialabym podpytac doswiadczonych bywalcow, co warto na tej wyspie obejrzec...?
wiadomo, ze rozrywki typowo dzieciowe wchodza w gre (niestety;) los rodzica...ale szukam tez dla siebie przede wszystkim widokow (jestem fotograficznym zapalencem) , zarworno naturalnych, jak i miejsc historycznych i archeologicznych.

poradzcie, co wstepnie wpisac na liste koniecznych punktow.
bedziemy oczywiscie miec auto.
Obserwuj wątek
    • Gość: marysia Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 16:37
      Mnie podobała się Valldemossa i Palma de Mallorca. W obu miejscach wiele atrakcji.
      • Gość: Kasia Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.13, 17:31
        Też chętnie dowiem się co szczególnie polecacie, bo my też jedziemy z 3 letnią córką
        • Gość: Gość Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: *.189.219.112.skyware.pl 03.05.13, 17:37
          A kiedy chcecie leciec?
    • Gość: ewa Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: 91.90.75.* 03.05.13, 18:01
      O zwiedzaniu Majorki grube przewodniki napisano. Na pewno warto pospacerowć po Palmie i Valldemossie (nawet jak dzieci zaprotestują przeciwko zwiedzaniu klasztoru to też warto tam pojechać). A potem drogą wzdłuż wybrzeża w stronę Pollency lub dalej na Formentor. Widoki gwarantowane i kilka bardzo ciekawych miejsc do odwiedzenia. Po drodze polecam zatrzymać się w posiadłości Son Maroig i w Deii lub Fornalutx. A w centralnej części wyspy nam podobała się Petra. Będąc w tym rejonie warto zobaczyć posiadłość Els Calderers i eremitę de Bonany. A jak lubisz "kamienie" to znajdziesz na Majorce ślady kilku megalitycznych osad ( jedna z większych jest na wybrzeżu koło kurortu Can Picafort) ale to już naprawdę dla miłośników historii.
      • Gość: hania Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: *.as13285.net 03.05.13, 20:01
        dzieki za wskazówki Ewa. milosnikiem ruin jestem z racji zawodu:) wiec to zawsze dla mnie najwazniejsza sprawa, lub jedna z najwazniejszych, gdziekolwiek pojedziemy...
        przewodniki oczywiście przewertuję, i odpowiednie strony też, ale chcialam zapytac o osobiste doznania forumowiczów też.
        • Gość: Krzysiek Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: *.static.espol.com.pl 04.05.13, 19:51
          Jadąc północną trasą pomiędzy Soller a Pollencą można zjechać do Sa Calobra - bardzo kręta droga doprowadza do małej miejscowości od której ścieżka prowadzi do bardzo "fotogenicznej" plaży.
          Szczyty Puig de Randa oraz Ermita de Sant Salvador
          Jaskinie d'Arta oraz del Drac
          Miasteczko Fornalutx obok Soller - przepiękne domy i uliczki - moim zdaniem najpiękniejsze na wyspie
          Maisteczko Capdapera zamek z dobrze zachowanymi murami
          Pozdrawiam
          • Gość: Ewa Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: 91.90.75.* 04.05.13, 21:58
            Sa Calobra jest rzeczywiście bardzo ładna i jeżeli jedziecie w maju to może będziecie mieli możliwość cieszenia się jej urokiem. Ja byłam w pod koniec czerwca i ilość "zorganizowanych" wycieczkowiczów w tym miejscu była powalająca.Powinni wprowadzić tam jakś limit wjeżdżających autokarów.Jeżeli lubisz "kamienie" to trochę rzymskich pozostałości można zobaczyć w bardzo ładnej Alcudii. A niedaleko Alcudii na półwyspie Pinar jest mały zabytkowy kościółek z przepieknymi widokmi na zatokę Pollensy i słynny półwysep Formentor.
            Nie byłam na Puig de Randa i eremicie S.Salvador ale skorzystam z twoich podpowiedzi i może uda mi sie zobaczyć to w tym roku.
    • Gość: Maly podroznik Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: 79.97.32.* 06.05.13, 13:36
      Spedzilismy w czerwcu 2012 wakacje na Majorce z naszymi dziecmi. Wrocilismy bardzo zadowoleni. Nasze wspomienia z pobytu znajdziesz na blogu pamietnkipodroznika.blogspot.ie/

Chetnie odpowiem na pytania
    • Gość: baja Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 12:00
      Z dziećmi warto odwiedzić Safari zoo www.safari-zoo.com/ i niezwykły ogród Botanicactus
      www.botanicactus.com/
    • Gość: Maly podroznik Re: Do maly podroznik IP: 79.97.32.* 23.05.13, 17:10
      wyslalam maila
    • Gość: Mark Pacura Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: *.as13285.net 29.07.14, 13:50
      Majorka to naprawde przepiekna wyspa. Nie jestem wielkim fanem Hiszpani, jest troche za bardzo zatloczona ale Majorka naprawde mnie ujela. Polecam wynajc auto i pokrecic sie troche po gorkach i na pewno odwiedzic Valldemosse. Piekne miejsce. Tutaj kilka zdjec goo.gl/Xrnkxu
      • jusytka Re: Majorka-co warto zobaczyc 29.07.14, 13:57
        Piękne miejsca i piękne zdjęcia...
    • Gość: Magda Re: Majorka-co warto zobaczyc IP: *.internetunion.pl 30.07.14, 13:43
      Na Majorce jest wiele do oglądania. Najlepiej wynająć samochód i pojeździć po wyspie. Dużo informacji i zdjęć zamieściłam na swoim blogu. Są w miarę aktualne bo z maja tego roku womanintravel.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka