Dodaj do ulubionych

Majorka na poczatku czerwca.

06.02.14, 12:32

No to jedziemy! Tzn lecimy! Zarezerwowalismy hotel, kupilismy bilety lotnicze.
Termin to pierwsza dekada czerwca.
Bedziemy w hotelu Viva Bahia (z dwojka malych dzieci wiec postanowilismy zarezerwowac hotel z atrakcjami wodnymi i przy plazy). Hotel jest w Playa de Muro.
Samochod zarezerwuje pozniej, ale jeszcze przed odlotem. Dzieki watkowi "wszystko o Majorce" wiem ze lepiej Goldcar niz Hertz (sprawdzilam - ten drugi jest dwa razy drozszy!). Czy moze polecacie jakas inna firme?
Czy na poczatku czerwca bedzie cieplo (licze na 23-25°C) czy moga byc czeste zachmurzenia?
Mam nadzieje, ze nie dubluje watku, troche przegladalam forum i az tak wiele ciekawostek nie znalazlam.
Co polecacie? M/w wiem co chcemy zwiedzic, plan sie krystalizuje powoli. Mamy czas... Ale czy na przyklad warto jechac na cotygodniowy targ do Inca? Czytalam, ze to jedyny 'prawdziwy' bez tandety i nie nastawiony na turystow. Ktos byl?
Poza tym:
Palma z katedra
Smocza Jaskinia
Formentor
Alcudia, bo blisko
Cala d'Or...

Juz sie ciesze!
Obserwuj wątek
    • deoand Re: Majorka na poczatku czerwca. 06.02.14, 14:37
      Jak jesteś katoliczką to jeszcze warto zobaczyć Sanktuarium w LLuc - ichnia Częstochowa a jak nie jesteś katoliczka to nic sie tobie nie stanie chyba , że dasz się pokropić święcona wodą .
      Jeszcze Valdemossa czyli miejsce gdzie przebywał Chopin z Georges Sand czyli z kochanicą a obecnie z partnerką życiową . Czy w czerwcu jest ciepło nie wiem - ja byłem na początku lipca to już było gorąco . pzdr .
      • jot.be Re: Majorka na poczatku czerwca. 06.02.14, 15:02
        deoand napisał:

> Jak jesteś katoliczką to jeszcze warto zobaczyć Sanktuarium w LLuc - ichnia Czę
        > stochowa

To zdecydowanie warto zobaczyć bez względu na stosunek do religii :o)
        Warto podjechać do Lluc drogą (serpentyny) od Inca z uwagi na zapierające
        dech widoki po drodze.

Pozdr
    • jot.be Re: Majorka na poczatku czerwca. 07.02.14, 09:18
      > Ale czy na przyklad warto jechac na cotygodniowy targ do Inca? Czytalam,
      > ze to jedyny 'prawdziwy' bez tandety i nie nastawiony na turystow. Ktos byl?

Nie warto. Tzn nie warto do Inca. Praktycznie identyczny targ jest w Alcudia, tylko nie pamiętam w jaki dzień.Nawet stoiska są te same. W inca jest ich więcej po prostu.
      On jest taki trochę pół na pół tzn jest chinszczyzna ale są tez lokalne wyroby w
      całkowicie normalnych cenach i bardzo dużym wyborze.

> Poza tym:
      > Palma z katedra
      > Smocza Jaskinia
      > Formentor
      > Alcudia, bo blisko
      > Cala d'Or...
      >

Jak będziesz na Formentor to jeszcze Pollenca polecam.

Pozdr
    • kolorowiec Re: Majorka na poczatku czerwca. 10.02.14, 18:48
      Witam
      Napiszcie, jeśli możecie ile płacicie za hotel i przelot i z jakich stron korzystaliście przy rezerwacji.
      Pozdrawiam serdecznie
    • simari1980 Re: Majorka na poczatku czerwca. 11.02.14, 13:42
      Na Majorce byliśmy w zeszłym roku 12 do 23 czerwcza bodajże. Pogoda była cudna, chyba tylko jeden dzień pochmurny, ludzie kąpali się zarówno w basenach, jak i w morzu ( dla mnie morze było za zimnie) Jeśli wynajmiecie samochód i bedziecie zwiedzać zachodnią część wyspy to weźcie dla dzieci aviomarin lub coś w tym stylu. Nasze dzieci bardzo źle znosiły tę podróż ( bo nie pomyślałam o tabletkach) więc na wszelki wypadek lepiej sie zabezpieczyć.
    • Gość: jacek Re: Majorka na poczatku czerwca. IP: 212.244.23.* 12.02.14, 21:20
      Czerwiec to fantastyczny termin na wakacje. Nie ma jeszcze tłumów, pogoda jest już niemal pewna, a i ceny zdecydowanie niższe.

Na mojej stronie opisałem kilka ciekawych miejsc które warto odwiedzić.

majorka.ogni.pl

Będąc tak blisko koniecznie udajcie się na Cap Formentor oraz na zachodnim wybrzeżu do Sa Calobry.

Polecam też plażę na północnym zachodzie - Mesquidę.

Jeśli lubicie małe kameralne zatoczki to zdecydowanie warto się wybrać na Des Moro:
      Zresztą sama zobacz zdjęcia :-)

Calo des Moro

W moim odczuciu najpiękniejsza plaża na Majorce.
      Z innych miejsc polecam:
      Smoczą jaskinię - uwaga w pobliżu jest jeszcze druga więc musicie się pilnować aby nie pomylić.
      Oceanarium koło Palmy
      Alcudia - stare miasto
      Palma

Pozdr,
      Jacek

• Gość: maks Re: Majorka na poczatku czerwca. IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.14, 20:48
        Witam serdecznie! Będę w czerwcu w Can Picafort. Czy można się dostać transportem publicznym
        do Cap de Formentor?Będę bardzo wdzięczny za odpowiedż /wynajem samochodu nie wchdzi w grę/.Pozdrawiam
    • 77asiula Re: Majorka na poczatku czerwca. 13.02.14, 21:20
      Dziekuje bardzo za wszelkie sugestie! ¨Program urlopu sie konkretyzuje! :)

Jesli chodzi o samochod i aviomarin to moze i wezme na wszelki wypadek, ale mam nadzieje, ze sie obejdzie bez. Bylismy juz na Teneryfie z dziecmi i dalo rade bez lekow. À le dzieki, wiele miejsca w walizce nie zajmie. :)

Co do lotu, to zarezerwowalam Ryanair. Nie wiem czy cena cos pomoze bo my z Paryza lecimy. Za 4 osoby: 2 dorosle + czterolatek + dwulatek zaplacilam w sumie 520€ (juz z dwoma bagazami do lukow i oplata za Visa).
      Hotel zarezerwowalam przez hotels.com. Zauwazylam, ze oferta tam jest tansza niz na booking.com. Ten 'nasz' hotel byl tanszy niz na oficjalnej stronie hotelowej. Oczywiscie trzeba uwazac na 'odpadki' - bo to sa czesto pokoje o nizszym standarcie. Np w naszym przypadku (zadzwonilam zeby sie upewnic) jest to pokoj na parterze, co nie wszystkim moze odpowiadac. My wlasnie taki chcielismy. Z dziecmi bezpieczniej niz na pietrze, a tak czy inaczej jedziemy tam spedzic 10 nocy a nie wynajmowac mieszkanie na rok wiec mysle ze bedzie dobrze. Pokoj hotelowy (o ile nie bedzie smierdzial wilgocia) nie jest w stanie mnie zniechecic.
    • Gość: Damian podróżnik Re: Majorka na poczatku czerwca. IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.14, 12:36
      Witam,

My byliśmy w połowie czerwca w zeszłym roku i pogoda była bardzo dobra. Przez całe 10 dni było ciepło i jedynie w ostatnim dniu było bardzo pochmurnie i wietrznie. Jedynym mankamentem może być dla niektórych to, że woda w morzu w tym okresie jeszcze nie jest tak ciepła jak np. w sierpniu. Ja potrzebowałem chwilkę na przyzwyczajenie się jednak po chwili było już jak najbardziej ok :)

Ja z żoną oraz dzieckiem wypożyczyliśmy samochód na cały nasz pobyt ( 10 dni ) i dzięki temu szybko i komfortowo zwiedziliśmy naprawdę spory kawałek wyspy.
      Zresztą co ja się będę tutaj rozpisywał :) Zapraszam na mój blog poświęcony właśnie tej pięknej wyspie jaką jest Majorka :)
      www.majorkablog.pl/Atrakcje_na_Majorce.php
      www.majorkablog.pl/Plaze_na_majorce.php
      Pozdrawiam.
      • deoand Re: Majorka na poczatku czerwca. 16.02.14, 13:14
        Fajny blog - z przyjemnoscia sobie obejrzałem i przypomniałem mój pobyt tygodniowy na Majorce i dwie wycieczki fakultatywne w tym jedna do tych Smoczych Jaskiń . Jaskinie jak jaskinie -patrzac na zdjęcia podpisane Jaskinie Helms to te Smocze są dosc podobne tyle tylko , ze na końcu jest krótki koncert muzyków płynacych na łodziach po podziemnym jeziorku a potem sami turysci płyną łodkami tym podziemnym jeziorkiem do wyjścia . tak czy inaczej nie narzekam i mnie sie to podobało . Po prostu kolejna atrakcja .
      • 77asiula Re: Majorka na poczatku czerwca. 16.02.14, 16:10
        Damian dziekuje. Twoj blog juz przegladalam bo go zalinkowales w innym poscie i powiem, ze to wlasnie ten blog byl pierwszym punktem zaczepienia. To dzieki niemu dowiedzialam sie ze Goldcar jest tanszy (dwukrotnie) niz Hertz. I zeby uwazac kierujac sie do jaskin. Takze dziekuje! Dobra robota!
        Czekam na przewodnik (przesylka z Amazona juz idzie). Takze bede to sobie wszystko porzadkowac teraz!
    • szurkas Re: Majorka na poczatku czerwca. 19.02.14, 19:58
      byliśmy w zeszłym roku od polowy czerwca i pierwszy tydzień lipca.Jesli chodzi o pogode w czerwcu było cieplo ale nie upalnie i woda w morzu tez nie za ciepla ,były jakies zimne prady.Bylo kilka dni pochmurnych ale w dzień nie padalo.Noce były chlodne.Stali mieszkancy Majorki powiedzieli ze ten czerwiec był wyjątkowo zimny jak na Majorke.W lipcu było już dużo cieplej i wylezelismy się dziecmi w wodzie na maxa :) (chodzi o morska wode)
      W pierwszym tygodniu codziennie jezdzilismy w rozne rejony wyspy żeby wybrać plaze.Kazda miała swój urok. Ale nam najbardziej spodobalo się na Es Trenc ,przepiekny kolor wody ,piaszczysta plaza i długo płytko .Dzieci mialy frajde .Na Es Trenc jezdzilismy najwięcej ,ale niedaleko tez mieszkaliśmy ok 20 km

Na trasie miedzy Valdemossa a Deia ,znajduje się klasztor miramar,przefajne miejsce z przepięknymi widokami na morze.Platne wejście,dostaje się mapke z zaznaczonymi najwzniejszymi miejscami rusza się w trase Mapka jest w kilku jezykach.Dla dzieci frajda w odnjdywaniu miejsc z mapy :)Byliśmy tam w czerwcu i w taki dzień ze z nami było jeszcze chyba 3 osoby :) także był spokoj i cisza ,można było spokojnie robic zdjęcia w ciekawych miejscach ;) W artykule ktoś napisał ze tomiejsce pelne magii ,ja czułam się tam wyśmienicie

www.dalekoniedaleko.pl/magiczny-klasztor-z-widokiem-na-morze/
      Piszesz ze będziesz z małymi dziecmi Formentor to droga w gorach same essy floresy,my ze względu na chorobę lokomocyjna dzieci nie pojechaliśmy .nasze już miały problemy na trasie jak jechaliśmy do Valdemossa.Wszystko zależy od dziecka

Majorka jest super a w czerwcu dużo mniej turystow, w Palmie będzie ich najwięcej :)
    • przemek2912 Re: Majorka na poczatku czerwca. 07.05.14, 15:40
      Witam. Tez wybieramy się na Majorkę z Krakowa 8-18.06. Polując na przeloty Ryanaira można za 430zł/os. w obie strony polecieć z Krakowa. Hotel na booking.com jest droższy dlatego polecam szukać na google stronę oficjalną hotelu i pisać dzwonić do hotelu to recepcja napewno przy dzieciach zastosuje zniżki (na bookingu tego nie dostaniecie).My zatrzymujemy sie w HSM Hotel Reina del Mar. Lepiej też wymienić sobie w kantorze internetowym złotówki na Euro i bezpłatnie przelewem europejskim w AliorBanku opłacić hotel to jeszcze kilkadziesiat Euro zostanie w kieszeni. My szukamy jeszcze taniej wypożyczalni samochodów i wypożyczalni rowerów. Pozatym Aquapark, Marineland (Oceanarium z delfinami) i katedrę już zawarliśmy w planach. Kto co jeszcze poleca warte uwagi...
      • voyager747 Re: Majorka na poczatku czerwca. 07.05.14, 17:37
        My byliśmy na Majorce trzy razy, zawsze dużo jeździliśmy, są jeszcze miejsca gdzie nasz nie było, polecam czytać przewodniki i oglądać zdjęcia, różne miejsca się ludziom podobają.
        • voyager747 Re: Majorka na poczatku czerwca. 07.05.14, 17:50
          Formentor, Sa Calobra, Sa Foradada, wszędzie są serpentyny, wszędzie fajnie.

Tu trochę zdjęć z 2 wyjazdów:

kolumber.pl/g/143474-Majorka,%20%202011
          kolumber.pl/g/147414-Majorka%20po%20raz%20trzeci,%20czerwiec%202013
          • 77asiula Re: Majorka na poczatku czerwca. 26.05.14, 14:54
            S., robisz bardzo ladne zdjecia.

Skad mieliscie samochod? Przyznaje, ze zaczynam sie obawiac tego Goldcara (zarezerwowalismy na caly pobyt, ale jeszcze mozemy sie wycofac bez ponoszenia kosztow). Goldcar ma slabiutka opinie na Tripadviserze...
            • voyager747 Re: Majorka na poczatku czerwca. 26.05.14, 14:56
              za każdym razem w innej braliśmy, zależy co było blisko, chyba nie ma się co za bardzo przejmować
      • monte.rosa Re: Majorka na poczatku czerwca. 07.05.14, 20:03
        Ja planuję Majorkę z biurem ZUWAYS 7-14.07 z wylotem z Poznania, ofertę wygląda apetycznie, zobaczymy jak się będę bawił:)
        • voyager747 Re: Majorka na poczatku czerwca. 07.05.14, 20:34
          w życiu nie słyszałem o takim biurze
          • voyager747 Re: Majorka na poczatku czerwca. 07.05.14, 20:47
            no tak, to już wiem dlaczego, we wszystkich swoich wpisach piszesz o tym nieznanym biurze, lecisz nimi na Majorkę i do Bułgarii...
            • jusytka Re: Majorka na poczatku czerwca. 07.05.14, 21:32
              A byłeś może w wąwozie Torrent de Pareis?
              • voyager747 Re: Majorka na poczatku czerwca. 07.05.14, 21:35
                nie, tylko kawałeczek od strony morza, my z dzieckiem jeździmy więc nie mogę wszędzie gdzie bym chciał
                • jusytka Re: Majorka na poczatku czerwca. 08.05.14, 11:25
                  Nie musisz sie tłumaczyć. Pytam, bo przymierzam się do przejścia i mam pytanie.
                  Jak technicznie rozplanować zwiedzanie? Przeszłam wąwóz Masca na Teneryfie i mam pewne wyobrażenie, ale tu może być inaczej.
                  Dojeżdżam autem do Sa Calobra, czyli miejscowości w której znajduje się ujście wąwozu Torrent de Pareis. Schodzę wąwozem do morza i co dalej? Jak dotrzeć z powrotem do auta w Sa Calobra? Może wiesz jak długo trwa standardowo zejście tym wąwozem?
                  • voyager747 Re: Majorka na poczatku czerwca. 08.05.14, 11:48
                    niestety nie mam pojęcia, to chyba trzeba gdzieś wyżej zaczynać i schodzić do morza i tam gdzie jest ujście kończyć, a od Sa Calobra to chyba się od morza idzie w górę, na mapie wygląda jakby w Escorca, przy drodze Ma10 był początek i potem chyba do Sa Calobra w dół:

www.torrentdepareis.info/map.htm
                    • jusytka Re: Majorka na poczatku czerwca. 08.05.14, 15:55
                      Dzięki, fajna mapa :-)
                      • voyager747 Re: Majorka na poczatku czerwca. 08.05.14, 16:32
                        :)
                        • markpot Re: Majorka na poczatku czerwca. 08.05.14, 19:33
                          Lecimy 1 czerwca do Cala Ratjada .Jakie są plaże i co ciekawego jest do zwiedzania w okolicy.
                          • voyager747 Re: Majorka na poczatku czerwca. 08.05.14, 20:13
                            Plaże to takie sobie tam, ale okolica fajna, niedaleko są jaskinie w Arta, samo miasteczko Arta też warto odwiedzić, Formentor też nie tak daleko, Alcudia też ciekawa.
    • Gość: Tina Re: Majorka na poczatku czerwca. IP: *.play-internet.pl 11.05.14, 20:11
      Hej. My też lecimy na Majorkę na początku czerwca. Będziemy mieszkać w Puerto de Alcudia.
      • jackgg Re: Majorka na poczatku czerwca. 12.05.14, 10:14
        Proszę o pomoc-czy dojadę autobusem z Palmy do Sa Comy?
    • jusytka Lecisz już niedługo, więc nie zapomnij... 28.05.14, 08:21
      - podzielić się wrażeniami po powrocie! Ja lecę pod koniec czerwca, więc jestem wszystkiego ciekawa i pewnie będę miała trochę pytań. Życzę udanych wakacji.
      • zuzanna56 Re: Lecisz już niedługo, więc nie zapomnij... 09.06.14, 10:40
        ja też pod koniec czerwca :)
        Piszcie :)
        tez napiszę po powrocie
    • Gość: josa Re: Majorka na poczatku czerwca. IP: *.centertel.pl 29.05.14, 18:00
      Witam,

byłam na Majorce 11-21 czerwca 2012 r to pierwsze 3 dni były chłodne, a nawet deszczowe. Dopiero potem było słonecznie. Przez pierwsze 3 dni również wieczory były chłodne. Nie ma reguły na pogodę. Rzeczywiście było taniej niż w lipcu-sierpniu i nie było wielkiego tłoku, ale ja lubię jak jest gwarno.

W tym roku również lecimy z mężem na Majorkę 10-20 lipca do Port d'Alcudia. Wybiera się ktoś również w tym terminie ? Ostatnio byliśmy osaczeni przez samych niemieckich emerytów :).
      • Gość: zuzanna Re: Majorka na poczatku czerwca. IP: *.gdynia.mm.pl 09.06.14, 10:38
        a koniec czerwca i początek lipca?
        • expertour Re: Majorka na poczatku czerwca. 09.06.14, 15:18
          Byłem w 2009 od 26.06. upał około 34-35 stopni, woda w morzu 25. Brak opadów.
          • Gość: zuzanna Re: Majorka na poczatku czerwca. IP: *.play-internet.pl 06.07.14, 23:22
            W tym roku 30 czerwca było chłodno, około 20 stopni i chmury ale potem już ładnie, ale nie powyżej 30 stopni.
      • jusytka Zaczęły się upały! 09.06.14, 22:39
        Podobno dziś było 33,6 C www.worldcam.pl/823,6,10,podglad.html
    • 77asiula Wrocilismy! 23.06.14, 22:05
      Pisze ze sporym opoznieniem, bo tuz po powrocie wpadlam w wir pracy. Co wymagalo troche organizacji zwlaszcza po trzyletnim urlopie wychowawczym. :)

Wakacje udaly nam sie wysmienicie. Pogoda byla rewelacyjna - na poczatku moze troche chlodno wieczorami (krotkie spodenki, ale dluga bluza). Od 4 czrwca zrobilo sie na tyle cieplo wieczorami, ze wszyscy zostawalismy w prawdziwie letnich strojach. Ostatnie 3 dni byly upale, a w dzien wyjazdu, o godzinie 10:00 samochodowy termometr pokazywal 27°C. Przez cale dziesiec dni ani kropli deszczu.
      Woda w morzu ciepla, dzieciaki szalaly ile wlezie.

Hotel byl w Playa de Muro (Viva Bahia) sympatyczny, spelniajacy nasze oczekiwania z mila obsuga i dobrym jedzeniem (wzielismy sniadania i obiado-kolacje). Niestety mial jeden powazny feler - bezposrednie sasiedztwo z Parkiem s'Albufera. Wieczorna bryza przywiewala bagienna won stojacej wody. Jak z kanalu. Smierdzialo na tyle, ze nie moglismy spac przy otwartych oknach. Takze przestrzegam przed ta okolica, choc ciezko mi powiedziec czy te przykre zapachy utrzymuja sie caly rok czy tylko w pewnym okresie w ciagu roku...

Wypozyczylismy samochod z Entreprise (Goldcar mial bardzo negatywne opinie w tripadvisorze). Auto sprawne, kaucje zwrocono nam w ciagu 48 godzin. Zadnych niemilych niespodzianek. OK, moze jedna. Oprocz tego, ze przy rezerwacji 'wynegocjowalam' znizke za foteliki samochodowe, ktora to znizka okazala sie byc cena netto! Rece mi opadaja przy takiej zabawie w kotka i myszke, braku przejrzystosci... W zyciu by mi nie przyszlo do glowy by pytac sie przez telefon czy podana cena jest netto czy brutto. Takze nastepnym razem w Entreprise samochodu juz nie wezme.

A teraz do sedna:
      Zwiedznie wyspy zaczelismy od Palmy - katedra, stare miasto i port. Po lebkach napewno, bo z dwojka maluchow trzeba isc na kompromisy. Samochod zostawilismy na jakies 5-6 godzin na parkingu przy katedrze, zaplacilismy chyba cos okolo 8€ (nie pamietam, ale na pewno mniej niz 10€).
      Bylismy na Formentorze i ta wycieczke szczerze polecam! Dodam, ze moje dzieci (5 i 3 lata) dobrze znosza jazde samochodem. W drodze powrotnej zachaczylismy o Plaze Formentor (parking 10€!!! ale po 17:00 pan parkingowy juz konczy prace i mozna wjechac za darmo). Widzielismy tez mnostwo samochodow zaparkowanych wprost na poboczu. Wszystko by nie placic.
      Coves del Drach rowniez polecam. Warto przystanac potem w Porto Christo choc na chwilke.
      Cala Mesquida tez nam sie podobala (zazwyczaj turystyke plazowa uprawialismy pod koniec dnia, dla odprezenia). Za to cala Ratjada juz srednio... Prawdziwie miejska plaza z glosna niemiecka biesiadna muzyka i barem piwnym. Za to port w Cala Ratjada calkiem fajny (ostrzegam, deptak dla turystow, ale na wakacje nada sie) :)
      Alcudie odwiedzilismy dwa razy: raz port i plaze (wieczorem) i w niedzielny ranek stare miasto w dzien targowy. Oba miejsca sympatyczne.
      Chcielismy wstapic do Arta (zamek z widokiem na okolice) ale wyjechalismy z tego miasta szybciej niz do niego wjechalismy.
      Niestety nie dotarlismy na zachodnie wybrzeze wyspy (chcialam zachaczyc o Soller, a nawet zrobic wycieczke klimatycznym pociagiem) ale niestety z malymi dziecmi wszystkiego sie nie da... Nie szkodzi, bedzie co robic nastepnym razem!
      Jestem osoba, ktora lubi odkrywac nowe miejsca. Jeszcze nam sie nie zdarzylo bysmy spedzali wakacje dwa razy w tym samym miejscu, ale poraz pierwszy mam ogromna ochote wrocic na Majorke.
      • voyager747 Re: Wrocilismy! 23.06.14, 22:25
        My byliśmy 3 razy :)
      • jusytka Re: Wrocilismy! 23.06.14, 23:21
        Fajnie, że wakacje udane, my już odliczamy, zostało 6 dni!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka