Dodaj do ulubionych

Wycieczki z Torremolinos

06.03.14, 13:36
Cześć,
Dokąd polecacie wybrać na wycieczki z Torremolinos? Co warto zobaczyć w okolicy?

Z tego co zaobserowałem w okolicy mamy autobusy i pociągi. Na pewno chciałbym odwiedzić jedno miejsce - Gibraltar. Czy można tam dojechać pociągiem? Jeśli nie to bardziej opłaca się wynająć samochód czy pojechać na wycieczkę zorganizowaną?

Znacie może jakieś tanie firmy oferujące wypożyczenie samochodu w Torremolinos?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • hastan Re: Wycieczki z Torremolinos 12.03.14, 10:05
      Parę propozycji w najbliższej okolicy:
      - przepiękne miasteczko Mijas (dojedziesz autobusem)
      - wjazd kolejką linową z Benalmadeny na szczyt Monte Calamorro (www.english.telefericobenalmadena.com/), możesz pojechać kolejką Cercenias i wysiąść na stacji Arroyo de la Miel
      - w Benalmadenie (a właściwie na wysokości Torremuelle) są też dwa oryginalne obiekty: buddyjska stupa (www.stupabenalmadena.org/en/) i Castillo Colomares (www.castillomonumentocolomares.com/) - sam obejrzyj, czy takie coś Cię interesuje.
      A z nieco dalszych:
      - miasteczko Nerja z fantastyczną jaskinią (www.cuevadenerja.es/index.php?lenguaje=en) - to jest na wschód od Malagi, dojechaliśmy z Torremuelle korzystając z lokalnej komunikacji
      - miasteczko Ronda - jak dla mnie zdecydowanie numer jeden (tu samochód, albo wycieczka zorganizowana - my byliśmy z lokalnym biurem)
      - jeśli lubisz zwiedzać miasta - to także Granada, Sevilla, Cordoba

Na Gibraltar pociągiem nie dojedziesz, tylko samochód lub wycieczka (nie byliśmy, więc trudno mi sugerować, która wersja lepsza; poza tym nie jesteśmy "zmotoryzowani" - może ktoś inny podpowie).
      • mama.globtroterka Re: Wycieczki z Torremolinos 12.03.14, 14:40
        Nie znam wypożyczalni z Torremoliinos, ale wypożyczałam auto w Maladze - bardzo fajna i tania wypożyczalnia www.malagar.com
        Jeśli chodzi o Gibraltar to dojazd autem do La Linea - i potem przekroczenie granicy pieszo. Na miejscu podróżowanie komunikacją miejską. Szczegóły i atrakcje opisałam tu - jeśli by Cię ciekawiło :) globtroterek.blogspot.com/search/label/Gibraltar

Z mniejszych miejscowości wspomniana Nerja, Ronda, może Tarifa? Z dużych atrakcji na pewno Alhambra w Granadzie, Sewilla, Cordoba. Warto pospacerować po Maladze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka