Dodaj do ulubionych

Laser "zielony" - nowość czy po prostu laser KTP?

27.09.07, 21:59
Witam,
Z reklamy radiowej centrum Medicor w Krakowie dowiedziałem się, że ośrodek ten posiada "najnowocześniejszy w Polsce laser do usuwania zmian naczyniowych".
Ponieważ pracuję w Krakowie niezwłocznie zadzwoniłem, żeby dowiedzieć się czegoś więcej z nadzieją, że może zakupili laser pulsacyjno barwnikowy.
Dowiedziałem się, że jest to laser tzw. "zielony", o długości fali 532...940 nm i mocy 8...30 mW i podobno (wg relacji Pani, z którą rozmawiałem) jest to najnowocześniejszy w Polsce typ lasera.
Jednak, z informacji jakie znalazłem w sieci wynika, że laser zielony 532 nm określany jest po prostu jako laser KTP :-(
Z drugiej jednak strony ten reklamowany laser ma zmienną (lub regulowaną) długość fali w zakresie 532...940 nm, więc może jest to rzeczywiście jakaś nowość?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje na temat tego lasera.
Zapewne zdanie Pana Doktora byłoby tu bardzo cenne.

Pozdrawiam
Arek - tata Zuzi (4,5 l)
Obserwuj wątek
    • dwyrzyk Re: Laser "zielony" - nowość czy po prostu laser 27.09.07, 23:12
      Szanowny Panie; Jest to zapewne urządzenie zwane IPL; tak naprawdę
      nie jest to laser (b. trudno byłoby mieć parę długości fali, chyba,
      że np. 1064 nm i połowę z tego, czyli 532 nm.) Jedni twierdzą, że to
      działa, inni, że nie ma prawa być skuteczniejsze niż FLPD... Proszę
      sobie odpowiedzieć samemu, dlaczego ktokolwiek kupuje FLPD, jeżeli
      istnieje urządzenie "uniwersalne"?, najpewniej za podobną cenę...
      Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
      • bogarek Urządzenia IPL oraz ELOS 28.09.07, 08:47
        Witam,
        Chyba faktycznie to będzie urzadzenie typu IPL. Na stronie jednej z klinik posiadających tego typu urządzenie znalazłem taki opis: "IPL (Intenese Pulsed Light) jest to urządzenie nowej generacji, które emituje energię podobną do laserowej, ale o znacznie szerszym zakresie długości fali od 400 do 950 lub 1200 nm."

Szkoda, że reklamują to jako najnowsze osiągnięcie w leczeniu zmian naczyniowych...

A tak przy okazji: niektóre kliniki i gabinety chwalą się, że posiadają urządzenia typu ELOS (ELectro-Optical Synergy) - np. laser typu AURORA.
        "Efektywność zabiegu zapewnia wysoka synergia impulsowego światła laserowego o długości fali od 580nm do 980nm oraz fali elektromagnetycznej RF o wysokiej częstotliwości. Przepływ ładunku elektrycznego umożliwia pomiar impedancji skóry i optymalny dobór parametrów L i RF, zapewniający doskonałą, punktową termolizę tkanki." - to cytat z jednej ze stron.

Czy może to jest jakaś nowość w leczeniu zmiana naczyniowych?

Pozdrawiam
        Arek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka