Gość: krzychoo IP: *.ne.client2.attbi.com 08.07.04, 00:14 witam! szukam jakis kontaktow z polakami w stanie maine, new hampshire, poniewaz mieszkam tutaj i chcialbym sie spoktac z kims i porozmawiac po polsku. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mhq Re: Polacy w MAINE IP: *.ne.client2.attbi.com 08.07.04, 04:12 Witam. A gdzie dokladnie rezydujesz bo ja w Dover, NH? Do ME jezdzilem do pracy swego czasu. Na stale czy tylko na wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Polacy w MAINE IP: *.maine.rr.com 09.07.04, 00:29 Mieszkasz w ME, czy NH? Od jak dawna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhq Re: Polacy w MAINE IP: *.ne.client2.attbi.com 09.07.04, 14:52 Mieszkam w Dover NH, a do Portland, ME mam jakies 40 min. drogi. Teraz jestem tutaj od tygodnia :-) juz na stale. Wczesniej bylem w US na J1 bylem 2 razy. Pracowalem w Saco, ME. Zarowno dwa jak i rok temu. Z ta roznica, ze rok temu juz mieszkalem w NH i dojezdzalem do ME. A Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girl Re: Polacy w MAINE IP: 193.111.166.* 09.07.04, 15:51 pytanie troche nie na temat, ale czy moglbys mi powiedziec, w jaki sposob zostales legalnie na stale w usa?ja tez bylam juz na J1, a chcialabym tez zostac na stale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhq Re: Polacy w MAINE IP: *.ne.client2.attbi.com 11.07.04, 23:17 Tak. Bylem wczesniej na W&T i poznalem zajebista kolezanke. Postaralem sie wiec o wize K1 i bede sie zenil lada chwila. Troche mnie jeszcze biurokracji czeka zeby dostac status permanent resident ale i tak przyjmuje to na luzie. Bo tu wszystko jest na luzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Polacy w MAINE IP: *.maine.rr.com 11.07.04, 05:27 Dobrze Ci - zadnych sales tax, income tax - "live free or die" :) - jak Ci sie podoba w NH? Ja mieszkam w Scarborough, ME - jakies 10 minut od Portland. Czy masz jakis kontakt z Polakami w NH? W Maine jest polski kosciol i polski sklep (oba w Portland) - jak jest w NH? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhq Re: Polacy w MAINE IP: *.ne.client2.attbi.com 11.07.04, 23:34 Witam ponownie. To ze tu nie ma zadnych taxow to nie prawda. Mam tu jeden taki co sie nazywa 'room&meal tax'. Czyli uslugi hotelowe i zarcie w knajpach jest opodatkowane. Reszta jest co prawda bez podatku, ale za to odnowienie np prawa jazdy kosztuje ponad 50$, kiedy w maine wiele mniej, prawda? NH oczywiscie ze mi sie podoba. Inaczej bym tu nie mieszkal. Miasteczka nie za duze, wszyscy do Ciebie na ulicy wolaja Hi, how are You? Auto mozesz zostawic z otwarte na noc i nic, kluczy do domow nikt tu nie uzywa, atmosfera jest idealna do zycia w pelnym relaksie. Lubie takie klimaty. I choc pochodze z Lodzi, gdzie zycie klubowe jest rozwiniete chyba najbardziej w Polsce nie przeszkadza mi to ze wszystkie puby zamykaja tu o 1am. A jak za tesknie za wielkim miastem to zawsze mozna sie bziuknac do Bostonu. Kontaktow z Polakami w NH raczej nie szukam. Uwazam ze nie po to wyjechalem z Polski by nadal poruszac sie wsrod Polakow. Choc z drugiej strony fajnie jak sie trafi ktos interesujacy z kim mozna zamienic pare slow po polsku. A Ty co robisz w ME? Dlugo juz tu jestes? Jak zaczela sie Twoja historia w US? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Polacy w MAINE IP: *.maine.rr.com 13.07.04, 02:06 Witam. Czytam, to co napisales i jakbym siebie slyszal kiedy przyjechalem do ME. Te drzwi wejsciowe nigdy nie zamykane tez zrobily na mnie wrazenie. Albo zostawianie samochodu przed sklepem z kluczykami w stacyjce. Po jakims czasie ta sielanka zacznie Cie pewnie wkurzac i zaczniesz zauwazac i inne strony zycia w New England. Czasami troche absurdalne. (Chcialbys w weekend kupic w Bostonie butelke wina? Zapomnij!). Do Bostonu bedziesz "bziukac" pewnie coraz czesciej - zwlaszcza, ze - jak piszesz - jestes z Lodzi. W Polsce mieszkalem w Warszawie, w ME jestem od prawie szesciu lat. Generalnie jest super, tubylcy sa sympatyczni, mam bardzo fajna prace - bardzo pozytywne wrazenia. Tez tak mialem, ze "nie po to wyjechalem z Polski by nadal poruszac sie wsrod Polakow" - ale jak widac "Wyborcza" nadal czytuje... Planujesz zostac w NH na dluzej? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhq Re: Polacy w MAINE IP: *.ne.client2.attbi.com 13.07.04, 03:03 Witam ponownie! No to widze ze mnie jeszcze tutaj duzo czeka... :-)Oczywiscie zdaje sobie z tego sprawe ze za jakis czas bedzie mi sie zmieniac punkt widzenia na zycie w New England. I zaczne z pewnoscia zauwazac rzeczy, ktorych narazie nie dostrzegam. Z natury jestem kims kto lubi cieszyc sie z malych rzeczy, a wlasnie takie male radosci jak ta sielanka narazie w NH cieszy mnie bardzo. Nie wykluczam ze do Bostonu bede jezdzil w przyszlosci czesciej i nie tylko pewnie tam. A jesli chodzi o winko to wyglada na to ze lepiej zabrac prowiant ze soba. :-) A co do planow na ten weekend to wybieram sie wlasnie do ME bo mam tam kilka rzeczy do zalatwienia a przy okazji zobacze co tam w moich starych miejscach slychac. W NH zamierzam zostac przynajmniej kilka lat jak sie nic nieprzewidywalnego nie wydarzy. Zobaczymy. A 'Wyborcza'? Rzeczywiscie, czytuje nadal. Jak jeszcze bylem w Polsce lubilem czytac ten portal i owe forum, bo przeciez bylem zainteresowany... Tu dopiero widac ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Tylko ze my teraz siedzimy w New England i chyba panorame mamy inna niz gdzie indziej... Albo? Pozdrawiam i zycze powodzenia w stanie gdzie zycie jest jakie powinno byc. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Booze on Sunday IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 13.07.04, 03:30 Gość portalu: k napisał(a): > Chcialbys w > weekend kupic w Bostonie butelke wina? Zapomnij! Od Nowego Roku mozna kupic alkohol w niedziele :-). www.heartland.org/Article.cfm?artId=14141 Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOściak Re: Polacy w MAINE IP: *.olsztyn.mm.pl 17.07.04, 14:28 No widze cycu ze sie ułożyłeś hehehe, pozdrowiena z Polski to all :) a u nas jest zajebka ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychoo Re: Polacy w MAINE IP: *.ne.client2.attbi.com 18.07.04, 01:07 no i cycu tutaj mnie znalazles....huh, ale oka, sorka wszystkich, napisalem posta, a ze bylem troche wciety zapomnialem o nim. wiec jak co to zapraszam na priv; nr gg 9167842. pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ościak Re: Polacy w MAINE IP: *.olsztyn.mm.pl 18.07.04, 17:44 a no jakoś się udało, a dziś w posce słońce praży niemiłosiernie ! i popijamy sobie zimegożywczyka a wy sie tam kiscie w us sraju ; Odpowiedz Link Zgłoś